Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde sammy » 25 Ian 2017, 11:48

Sam scrie:Seara buna!

Ma pregatesc pentru o "pierdere".
Saptamana trecuta, intr-o zi cu +4/5 grade si soare, la o familie erau albine active la urdinis, am ridicat capacul si ghemul se vedea nefiresc de ridicat si activ. L-am lasat asa cu speranta la o zi mai calda in care sa-l deschid. Cum prognoza anunta o usoara racire, l-am deschis azi. Am gasit puiet in toate stadiile(erau si trantori care eclozionasera), numai de trantor. I-am inlocuit ramele centrale care aveau puiet (si oricum nu mai aveau multa miere) cu rame de la rezerva si i-am dat un nucleu de 2 rame pe care-l tineam pentru o astfel de situatie(intre nucleu si familie o foaie de ziar ingaurita). Familiei nu i-am gasit matca, sper ca nu mai avea(DACA AVEA MATCA TRANTORITA, O SA ACCEPTE MATCA DIN NUCLEU?). Oua am vazut cate 2, doar in 2 celule.
Credeti ca nucleul(matca) o sa poata "repara" familia? Era mai bine sa fi dat matca intr-o colivie direct in mijlocul ghemului ca sa-i simta mai bine prezenta?
Avand in vedere ca acea familie a crescut puiet de aprox. 1 luna de zile nu am sperante prea mari de la ea... cu toate ca semne de diaree sau mortalitate/epuizare nu erau.
Daca aveti ceva observatii la ce am facut/trebuia sa fac va rog sa-mi spuneti.

In rest, familiile par in regula. Incep sa se ridice dar inca nu e cazul sa le dau turta si o sa aman sa le dau turta cat mai mult(o sa le dau o turta peste

aprox. 1 luna). Nu cred ca au inceput sa creasca puiet, temperatura de deasupra ghemului si lipsa condensului arata asta.
Sa fie iarna - iarna, sa avem zbor de curatire in februarie si familiile sanatoase vor fi foarte bine!

In legatura cu acceptarea matcii nu cred ca sunt probleme. Iarna trecuta am iernat doua roiuri in aceeasi cutie. Au gasit un spatiu intre diafragma si folie, dupa ce am pus acolo o turta. S au unit si primavara am gasit ambele matci.
sammy

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2017, 12:06

...Sam,scrie:daca aveti obsevatii la ce am facut...Eu zic,la ce trebuiea facut... :shock: ....Nu ai tinut evidenta la matca respectiva,marcata( o vedeai ff usor), daca a ouat s-au nu(eu nu o bagam decat intr-un nucleu,sa vad ce si cum si daca incepea ponta,o aveam de rezerva)..acum i-ti dadeai seama, ca e s-au nu in stup(trantorita=o videai ff usor-o aruncai-inlocuieai ;) ...Ai bagat nucleu cu matca fara protectie-capac,colivie...si albinele ouatoare s-au matca trintorita o poate omora' 8-) ,si depinde in mare masura, de ce "suita" a avut in preajma ei :shock: P.S-Tb urmarita cu atentie(la urdins) comportamentul ac fam si daca nu aprimit matca data de d-ta...unificare si doamne ajutane pe noi "pacatosii"....P.S-2... nu ma asteptam ca Akmm sa aiba pierderi :mrgreen: ...dar, nu stii niciodata de undi vini"cutremur-avalansa"....Si da, se anunta'n continuare o saptamana de ger...actionati ca atare ,fiecare in functie de ce si cum aveti in stupi Respect-G.M!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Catalin Ene » 25 Ian 2017, 12:37

Salutare.

Am reusit sa ajung si eu la stupina iar si le-am facut o verificare rapida.

Din 18 stupi, 17 au raspuns la apel iar unul era mort.

Am ridicat capacul la doi stupi luati aleator si ghemul era pozitionat in partea din fata intre rame.

Cel mort era un roi foarte slab de anul trecut...era pe 3 rame cu indulgenta...am zis sa-i dau o sansa poate trece iarna...nu a facut-o.

Roiul a murit de foame desi mai avea hrana suficianta (aprox 50-60 %)...ce m-a mirat a fost ca ghemul era pozitionat in partea din spate a stupului...in partea din fata a ramelor avea miere destula...el s-a pozitionat in spate, nu stiu de ce...a mancat acolo pana a terminat mierea din spate si nu s-a repozitionat din cauza gerului.

Asta ar fi explicatia mea...ceeea ce nu imi explic este de ce ghemul s-a format in partea din spate a stupului.

Stupii sunt orientati cu urdinisul spre sud.
Catalin Ene

Mesajde Gicuta » 25 Ian 2017, 13:01

akmm scrie:Pe 22 ian am dat cu Acid oxalic-sirop.Desi am fost retinut cu cantitatea pregatita am constatat ca nici pe aceea nu am cui sa o dau.Din 72 in octombrie am constatat ca mai am patruzeci si ceva, cati?, chiar nu am mai continuat numaratoarea ca iarna mai e. Daca raman cu 20 sunt boier, evident, fara B....

Nu sunteti singur... Dar asa e in activitatea asta: unii ani sunt mai dificili. Mergem inainte! Primavara usoara!
Nea Gica, monitorizeaza ca lumea si zona matale, ca si p'acolo tot p'aia i-au votatara..... Lasa politk si da despre stuparit ca e mai bine!! Si mai ne apropiem si noi, astia incepatori, de apicultura! :). Sanatate maxima!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde cucubau » 25 Ian 2017, 13:35

Situatiile nasale din aceasta perioada puteau fi prevenite foarte usor daca se tinea cont de situatia existenta la sfarsitul verii.
In acea perioada am tras cateva semnale de alarma ce nu prea au fost luate in consideratie.
Aici :http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=6193&start=32#p302418
Sau aici:http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=6193&start=48#p308403
Marile surprize abia de acum incep .
In speranta ca surprizele nu ne vor viza pe noi , toate cele bune!
........
cucubau

Mesajde Gicuta » 25 Ian 2017, 13:58

cucubau scrie:Situatiile nasale din aceasta perioada puteau fi prevenite foarte usor daca se tinea cont de situatia existenta la sfarsitul verii.
In acea perioada am tras cateva semnale de alarma ce nu prea au fost luate in consideratie.
Aici :http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=6193&start=32#p302418
Sau aici:http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=6193&start=48#p308403
Marile surprize abia de acum incep .
In speranta ca surprizele nu ne vor viza pe noi , toate cele bune!

Am vazut semnalele si intr-adevar ceea ce ai spus atunci s-a adeverit. Un singur lucru trebuie sa subliniez privitor la anul trecut: stupii mei nu au fost la cules de floarea soarelui, insa dezvoltarea lor nu a mers asa cum mi-am dorit, cu toate ca nu au stat nemancati in partea a doua a verii. Concluzia mea este ca oricat ai hrani, nu poti suplini ceea ce ofera Mama Natura. Succes tuturor si spor in toate!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2017, 15:12

...Pt catalin ene...de regula stupul-fam in ghem,cauta sa se org unde-i mai cald(fata,spate=ele stiu,cunosc mai ghini ..) si daca nu au hrana la "nas" in FUNCTIE DE Kg ALBINA,acolo'ntepenesc(uneori vremea le mai ajuta...).....momentan esti in "grafic"...Pt ,Gicutaaa,dupa intrebare si raspuns=daca taceai...... 8-) ...Da,la 9 ani puneam rame'n cat si dadeam la centifuga cu tatuca...si acum mai sciu si"basme" pt cei "mici"...si multi mai prind ca'ti ceva din"minciunili"meli...:shock: Cat despre politica,am scris..."am fooost dat afara" de la facultatea St Gheorghiu...pt ca am intrebat asistentul:care-i diferenta intre hoti de gaini,siHOTII la nivel inalt :mrgreen: ..Si da, "prostimea" voteaza=pune "botul" dupa ce i se promite(peste ta't in tara)...apoi ii da "palme lu' MUTU".....=primesc ce-au votat ...PROMISIUNI :!: P.S-Vezi....GICUTA ,ca le am un piiiic si cu politicaaa.. :oops: ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde tiih » 25 Ian 2017, 15:58

Dl Cucubau are dreptate...din pacate si eu voi avea dreptate cand am afirmat in mai 2016 urmatoarele in topicul ANUL APICOL 2016;

Ptr.mine anul apicol 2016 e aproape identic cu anul 2014-cea mai puternica dezvoltare inaintea culesului de rapita sau salcam din ultimii10.15.ani,vreme nefavorabila culesului la rapita si salcam(2 zile calde..2 zile ploioase,aceste intreruperi de cules care genereaza automat intrarea in frigurile roitului la stupii foarte puternici si cu matci in anul 2 de activitate)
am invatat un pic din experenta anului 2014,le-am largit cuibul mai mult si am reusit sa am un procent mai mic de roiri inainte sau in timpul salcamului,30% fata de 80% in 2014..si implicit mai multa miere de rapita si salcam in putinele zile favorabile cu adevarat culesului...
[b]Sper sa nu urmeze acel iunie 2014 in care datorita ploilor si lipsei de nectar,ramasese familii de albine fara gram de miere in cuib si mai ales sa nu urmeze acele luni secetoase,iulie-august -septembrie cand mi-a trecut "glontul pe linga ureche"si cand au fost create premisele pentru.... MAREA DEPOPULARE la nivel de tara... din noiembrie-decembrie.... :!: :shock:
[/b]..................................................

Din pacate lucrurile s-au repetat...

PS.Se impun niste precizari...marea depopulare (si in final pierderile de familii de albine)din toamna si iarna 2014-2015 e un mizilic, fata de pierderile ce vor fi la sfarsitul iernii 2016..2017!
PS1.Nosema dl cucubau da lovitura finala....dar buba apare mult mai inainte si e favorizata.printre altele ...si de schimbarile climatice.... :idea:
PS2.Posibil in 2017 sa se repete situatiea din 2015 de la SALCAM...secretie de nectar....lipsa stupi puternici :!:
tiih

Mesajde zahcat » 25 Ian 2017, 17:24

Asa cum am zis,revin cu poze.Asa am stupil împachetati dar nu stiu unde gresesc.
Fişiere ataşate
20170125_133346_800x600.jpg
20170125_133038_800x600.jpg
zahcat

Mesajde zahcat » 25 Ian 2017, 17:28

Alte poze.Calitatea lor e cam slaba.
Fişiere ataşate
20170125_132027_800x600.jpg
20170125_132329_800x600.jpg
zahcat

Mesajde zahcat » 25 Ian 2017, 17:35

Cuiburile sunt strânse pe 4 sau 5 r.Din cauza frigului nu am facut poze
Fişiere ataşate
20170125_132546_800x600.jpg
20170125_132736_800x600.jpg
zahcat

Mesajde vulpea » 25 Ian 2017, 21:52

zahat,o intrebare :ghemul este in dreptul scandurelelor sau in dreptul sitei ? niciodata nu mi-a placut patura direct pe rame.dupa mine,mai corect:sipculite de 7mm perpendicular pe directia ramelor,dupa care cartoane 'gofrate'(asa le zic eu la cartoanele de POSTA,sau din ambalaje de electronice...),care ,daca e nevoie, se intorc la 180*,apoi perne,presuri...,apoi capac.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2017, 21:58

...Pai...Cataline,ce sa-ti zic,sunt multe tb care nu se potrivesc nici in cadrul unei stupine(ai omis ceva...) dar la distante si conditii de clima diferite(curenti,ceata...) si nu numai :shock: ...Mai uitate pe pozele postate de mine(iernarea a doua fam in st orizontal)..in pag G.M fila 10 paremise am postat cati ceva......ai in "incepatorii intreaba fila 250 un MS care merita citit,si un topic"impachetarea mea perfecta(sper) de Radu Muntoiu...si faci o dif =vezi ce si cum si iei masurile care crezi..Spor-G.M :!:
gica.mosu

Mesajde zahcat » 25 Ian 2017, 23:03

vulpea scrie:zahat,o intrebare :ghemul este in dreptul scandurelelor sau in dreptul sitei ? niciodata nu mi-a placut patura direct pe rame.dupa mine,mai corect:sipculite de 7mm perpendicular pe directia ramelor,dupa care cartoane 'gofrate'(asa le zic eu la cartoanele de POSTA,sau din ambalaje de electronice...),care ,daca e nevoie, se intorc la 180*,apoi perne,presuri...,apoi capac.

Ghemul este in dreptul sitei.Peste rame am cate 3-4 sipculite,apoi materialele(in mare parte,naturale).Cuiburile sunt "flancate" cu polistiren extrudat de 2 invelit in sac de rafie.
Am ceva stupi in alta locatie,cu mult soare,aceeasi impachetare,familii la fel si nici pomeneala de condens in stupi iar ghemul este pozitionat normal pt perioada asta.
zahcat

Mesajde zahcat » 25 Ian 2017, 23:24

gica.mosu scrie:...Pai...Cataline,ce sa-ti zic,sunt multe tb care nu se potrivesc nici in cadrul unei stupine(ai omis ceva...) dar la distante si conditii de clima diferite(curenti,ceata...) si nu numai :shock: ...Mai uitate pe pozele postate de mine(iernarea a doua fam in st orizontal)..in pag G.M fila 10 paremise am postat cati ceva......ai in "incepatorii intreaba fila 250 un MS care merita citit,si un topic"impachetarea mea perfecta(sper) de Radu Muntoiu...si faci o dif =vezi ce si cum si iei masurile care crezi..Spor-G.M :!:

Nea Gica.M-am uitat pe poze,am citit tot la ce faci dumneata trimitere si asta cu mai mult timp in urma.Am cautat sa gasesc solutia cea mai buna,raportata la conditiile de clima si puterea familiilor.La fel am procedat si anul trecut si nu au fost probleme.Ce-i drept,anul acesta am familiile mult mai slabe,in ciuda unificarilor facute la sange.
Sunt constient ca principalul vinovat sunt eu,dar mai intervine,cred,si faptul ca am vatra umbrita,albina nu are mancare de cea mai buna calitate pt ca nu a fost de unde si nu a fost nici un zbor de curatire.Asta este.Acum strang din dinti si astept o primavara mai timpurie.
zahcat

Mesajde ignatov andrei » 26 Ian 2017, 00:52

vulpea scrie:zahat,o intrebare :ghemul este in dreptul scandurelelor sau in dreptul sitei ? niciodata nu mi-a placut patura direct pe rame.dupa mine,mai corect:sipculite de 7mm perpendicular pe directia ramelor,dupa care cartoane 'gofrate'(asa le zic eu la cartoanele de POSTA,sau din ambalaje de electronice...),care ,daca e nevoie, se intorc la 180*,apoi perne,presuri...,apoi capac.

Da' la "gaini gofrate"... cum le spui...?!?
Ca... POSTA s-a dus dracu', electronice "la carton"....
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR