Sam scrie:Seara buna!
Ma pregatesc pentru o "pierdere".
Saptamana trecuta, intr-o zi cu +4/5 grade si soare, la o familie erau albine active la urdinis, am ridicat capacul si ghemul se vedea nefiresc de ridicat si activ. L-am lasat asa cu speranta la o zi mai calda in care sa-l deschid. Cum prognoza anunta o usoara racire, l-am deschis azi. Am gasit puiet in toate stadiile(erau si trantori care eclozionasera), numai de trantor. I-am inlocuit ramele centrale care aveau puiet (si oricum nu mai aveau multa miere) cu rame de la rezerva si i-am dat un nucleu de 2 rame pe care-l tineam pentru o astfel de situatie(intre nucleu si familie o foaie de ziar ingaurita). Familiei nu i-am gasit matca, sper ca nu mai avea(DACA AVEA MATCA TRANTORITA, O SA ACCEPTE MATCA DIN NUCLEU?). Oua am vazut cate 2, doar in 2 celule.
Credeti ca nucleul(matca) o sa poata "repara" familia? Era mai bine sa fi dat matca intr-o colivie direct in mijlocul ghemului ca sa-i simta mai bine prezenta?
Avand in vedere ca acea familie a crescut puiet de aprox. 1 luna de zile nu am sperante prea mari de la ea... cu toate ca semne de diaree sau mortalitate/epuizare nu erau.
Daca aveti ceva observatii la ce am facut/trebuia sa fac va rog sa-mi spuneti.
In rest, familiile par in regula. Incep sa se ridice dar inca nu e cazul sa le dau turta si o sa aman sa le dau turta cat mai mult(o sa le dau o turta peste
aprox. 1 luna). Nu cred ca au inceput sa creasca puiet, temperatura de deasupra ghemului si lipsa condensului arata asta.
Sa fie iarna - iarna, sa avem zbor de curatire in februarie si familiile sanatoase vor fi foarte bine!
In legatura cu acceptarea matcii nu cred ca sunt probleme. Iarna trecuta am iernat doua roiuri in aceeasi cutie. Au gasit un spatiu intre diafragma si folie, dupa ce am pus acolo o turta. S au unit si primavara am gasit ambele matci.