dan pescarul scrie:Deci avem o iarnă normală, care nu v-a luat pe nepregătite.Aţi pregătit albinele din timp şi nu aveţi surprize.Felicitări!
dan pescarul scrie:Mă refer in principal la faptul că a lăsat miere in principal pentru iernare, un avantaj mare pentru albine.Nu le-a încărcat colonul cu turte, serbet sau alte minuni,evită stimularea prea timpurie a mătcii si dereglarea ritmului natural al familiei de albine.În perioada asta e cam complicat să te lauzi cu 3 rame de puiet.Pe mine m-ar ingrijora 3 rame de puiet acum .Acum vreo 15 ani un apicultor buzoian mi-a spus că el apreciază familiile ca fiind bune la 1 Martie, dacă are 3 rame de puiet atunci.In 2013 , cred, in Februarie , a fost o perioadă de 10-12 zile calde.Bucurie mare pe mulţi pentru că mătcile ouau, albinele aduceau polen, se vedeau deja la salcîm.Apoi a venit o perioadă de frig, apoi temperaturi de citeva grade cu umezeală mare aproape toată luna Martie.A fost o perioadă nasoală, cu mult puiet răcit, nosema, diaree, etc.Eu nu am avut probleme , am restrins cuiburile, am dat hrăniri de completare, încălzirea suplimentară.Oricum dacă mai dura vremea umedă si rece incă două săptămâni era nasol şi la mine.Iarna asta trebuie realizat un lucru dificil, să le facem să ouă mai tîrziu puţin decit de obicei şi să le dezvoltăm rapid după ce vine căldura pentru salcîm, că de rapiţă mai greu de făcut producţie anul ăsta.Hai primăvara, m-am săturat să nu văd albinutele la zbor!
dan pescarul scrie:Nu stiu unde ţineţi stupii, la Rm Sărat de pe 9 Martie prognoza dă 12 °C zilnic mai des.Acum ninge în Bucuresti.
dantat scrie:
Ma bucur ca am |stimulat| apicultorii sa iasa in fata cu pierderile...am observat aceeasi chestie si pe facebook...cazuri similare cu al meu. Sa ma linistesc ca e normal, sau ?
gorjeanul scrie:Cred ca glumesti cu loca....De unde ai dedus ca e loca?
namzeb scrie:Eu, cred ca necazul tau sint strugurii,de aceea este bine ca ultimele culesuri sa fie extrase si completat cu rame de la rezerva cu miere de vara.Sau cum fac eu de la culesurile de poliflora si salcim scot 1-2 rame capacite si le dau la rezerva sau intr-un capat al stupului si nu le consuma niciodata albina daca sint capacite.La mine este usor de facut acest lucru avind urdinisul in coltul din dreapta privit din fata.cu respect
Detalii: nu aveau semne de diarie sau nosema, aveau mancare (semn ca matca e prezenta si ca mortalitatea a survenit subit), nu era rosatura majora pe intervalele ramelor (fund AV), tratamente 3 in toamna (constatat inainte ca nu era nevoie), nu erau moarte de mult timp (inca pareau "proaspete"), nu aveau semne de uzura deosebita.
dantat scrie:dantat scrie:
Ma bucur ca am |stimulat| apicultorii sa iasa in fata cu pierderile...am observat aceeasi chestie si pe facebook...cazuri similare cu al meu. Sa ma linistesc ca e normal, sau ?
Am fost si am colindat astazi si am descoperit nitica nosema, nitica loca...deh...asa e in tenis. Ma uitai in mocroscop si vazui bacteriile...cred ca alea erau...da' nu mi-a dat nici una buletinulDa' ma intreb, mojarul in care se storcosesc albinele pentru analize, doar cu apa de la robinet se dezinfecteaza ?
![]()
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori