Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde namzeb » 08 Feb 2017, 10:35

Eu, cred ca necazul tau sint strugurii,de aceea este bine ca ultimele culesuri sa fie extrase si completat cu rame de la rezerva cu miere de vara.Sau cum fac eu de la culesurile de poliflora si salcim scot 1-2 rame capacite si le dau la rezerva sau intr-un capat al stupului si nu le consuma niciodata albina daca sint capacite.La mine este usor de facut acest lucru avind urdinisul in coltul din dreapta privit din fata.cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde zip2006 » 08 Feb 2017, 10:42

Salutare la toata lumea,anul acesta pina la ora actuala in Moldova s-au pierdut foarte multe famili ,unii au pierderi de peste 75% din efective cu sanse de crestere pina in primavara ...daca pina acum o saptamina pe afisierul de la o sucursala ACA erau zeci de anunturi cu vinzari de sute de familii acum exista doua anunturi de cumparari famili (daca o sa mai vinda cineva in primavara) ...pina acum am o mortaciune (matca batrina) si doi in agonie care sint trecuti la pierderi ,dar probabil vor mai fi si altii dupa cum se anunta vremea ,nu le-am pus turte si nici nu le pun care trec iarna bine care nu 'salutare " selectie (in toamna le-am lasat miere si completat unde a fost nevoie ) am saltat prin sondaj la 5 famili capacul ,au tot ce le trebuie ...am avut 2 zile zbor de curatire in decembrie 2016 ar trebui sa reziste 4 luni fara probleme apropo de carpatina ierneaza super populatie nu prea mare si consum mic o sa va pun poze la primul zbor ...sa auzim numai de bine .
zip2006

Mesajde filip » 08 Feb 2017, 11:33

dan pescarul scrie:Deci avem o iarnă normală, care nu v-a luat pe nepregătite.Aţi pregătit albinele din timp şi nu aveţi surprize.Felicitări!

Eu zic ca am pregatit fam de albine destul de bine........dar consumul a fost peste asteptari.
Timpul nu permite reorganizarea cuibului.
Deci ramane punga de miere ori turta pusa peste ghemul de albine.
Din 11 Decembrie nu a zburat albina in zona mea,sambata albinele caucaziene au inceput timid sa iasa la urdinis si sa inlature albinele moarte.
Vedem ce va fi.......... :!:
filip

Mesajde tinumaftei » 08 Feb 2017, 12:48

dan pescarul scrie:Mă refer in principal la faptul că a lăsat miere in principal pentru iernare, un avantaj mare pentru albine.Nu le-a încărcat colonul cu turte, serbet sau alte minuni,evită stimularea prea timpurie a mătcii si dereglarea ritmului natural al familiei de albine.În perioada asta e cam complicat să te lauzi cu 3 rame de puiet.Pe mine m-ar ingrijora 3 rame de puiet acum .Acum vreo 15 ani un apicultor buzoian mi-a spus că el apreciază familiile ca fiind bune la 1 Martie, dacă are 3 rame de puiet atunci.In 2013 , cred, in Februarie , a fost o perioadă de 10-12 zile calde.Bucurie mare pe mulţi pentru că mătcile ouau, albinele aduceau polen, se vedeau deja la salcîm.Apoi a venit o perioadă de frig, apoi temperaturi de citeva grade cu umezeală mare aproape toată luna Martie.A fost o perioadă nasoală, cu mult puiet răcit, nosema, diaree, etc.Eu nu am avut probleme , am restrins cuiburile, am dat hrăniri de completare, încălzirea suplimentară.Oricum dacă mai dura vremea umedă si rece incă două săptămâni era nasol şi la mine.Iarna asta trebuie realizat un lucru dificil, să le facem să ouă mai tîrziu puţin decit de obicei şi să le dezvoltăm rapid după ce vine căldura pentru salcîm, că de rapiţă mai greu de făcut producţie anul ăsta.Hai primăvara, m-am săturat să nu văd albinutele la zbor! ;)

Acum prezența puietului nu mai este o problemă. Mai este o săptămână de iarnă. Săptămâna cealaltă ii duc la pădure. Pavilionul este izolat. Iarna următoare îl up-gradez: climatizare+dezumidificare!
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 08 Feb 2017, 14:25

dan pescarul scrie:Nu stiu unde ţineţi stupii, la Rm Sărat de pe 9 Martie prognoza dă 12 °C zilnic mai des.Acum ninge în Bucuresti.

Avem prognoze mai bune, de pe 19-20 februarie incepe sa treaca de 10 grade. Pana la 9 martie ar trebui sa mai intre un rand de puiet.
tinumaftei

Mesajde gorjeanul » 08 Feb 2017, 16:34

Am pierdut 2 familii din 83. La una mi-au intrat 2 chitcani si cealalta fiind pe 4 rame a murit de foame.Saptamana viitoare daca prind o zi buna ,primele turte.
gorjeanul

Mesajde dantat » 08 Feb 2017, 22:10

dantat scrie:
Ma bucur ca am |stimulat| apicultorii sa iasa in fata cu pierderile...am observat aceeasi chestie si pe facebook...cazuri similare cu al meu. Sa ma linistesc ca e normal, sau ?

Am fost si am colindat astazi si am descoperit nitica nosema, nitica loca...deh...asa e in tenis. Ma uitai in mocroscop si vazui bacteriile...cred ca alea erau...da' nu mi-a dat nici una buletinul ;) Da' ma intreb, mojarul in care se storcosesc albinele pentru analize, doar cu apa de la robinet se dezinfecteaza ? :shock: :oops:
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...
dantat

Mesajde gorjeanul » 08 Feb 2017, 22:23

Cred ca glumesti cu loca....De unde ai dedus ca e loca?
gorjeanul

Mesajde cucubau » 08 Feb 2017, 23:06

gorjeanul scrie:Cred ca glumesti cu loca....De unde ai dedus ca e loca?

Nosema nu poate fi singura niciodata , intodeauna are aliati. :lol: :lol:
........
cucubau

Mesajde marius_sl » 08 Feb 2017, 23:35

namzeb scrie:Eu, cred ca necazul tau sint strugurii,de aceea este bine ca ultimele culesuri sa fie extrase si completat cu rame de la rezerva cu miere de vara.Sau cum fac eu de la culesurile de poliflora si salcim scot 1-2 rame capacite si le dau la rezerva sau intr-un capat al stupului si nu le consuma niciodata albina daca sint capacite.La mine este usor de facut acest lucru avind urdinisul in coltul din dreapta privit din fata.cu respect

Nu stiu cat dauneaza strugurii. Eu tin stupii la umbra unor vite de vie. In spatele lor sunt 1500 de trupini de vita de vie si nu am probleme decat cu tulburelul :lol:
marius_sl

Mesajde cucubau » 08 Feb 2017, 23:51

Starea de boala la albine nu se diagnosticheaza precum la oameni : tensiune puls temperatura .
Detalii: nu aveau semne de diarie sau nosema, aveau mancare (semn ca matca e prezenta si ca mortalitatea a survenit subit), nu era rosatura majora pe intervalele ramelor (fund AV), tratamente 3 in toamna (constatat inainte ca nu era nevoie), nu erau moarte de mult timp (inca pareau "proaspete"), nu aveau semne de uzura deosebita.

Trebuie sa vezi si partea plina a paharului , fi mai atent la indicii si sigur nu vei mai avea astfel de surprize.
........
cucubau

Mesajde mellis » 09 Feb 2017, 01:02

Loca apare mai ales pe frigul asta... :shock:
Cum ati diagnosticat loca? Dupa miros, ati scormonit in cuib?
Sanatace..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tiih » 09 Feb 2017, 09:12

[quote="mellis"
Cum ati diagnosticat loca? Dupa miros, ati scormonit in cuib?
[/quote]

Si ce daca a scormonit in stup?Credeti ca va dati seama ca este loca acum in februarie, daca nu gasiti puiet in toate stadiile(lava,pupa,nimfa) sau nu ati depistat-o cand trebuia..in august septembrie..cel mai tarziu ??: :lol:
tiih

Mesajde kiloz » 09 Feb 2017, 09:22

De unde inventati asemenea "prostii" ? Daca este vorba de loca,ala deja in familie de anul trecut si vai de stupina respectiva! Fara examen de laboratot nul poti identifiva numai daca ai dat de teste ultrarapide. Mosema da se poate dar ala nu este boala puietului! Cum sa deduci din albine moarte,macinate loca? O eplicatie daca se poate!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde MIHAEE'E » 09 Feb 2017, 11:21

dantat scrie:
dantat scrie:
Ma bucur ca am |stimulat| apicultorii sa iasa in fata cu pierderile...am observat aceeasi chestie si pe facebook...cazuri similare cu al meu. Sa ma linistesc ca e normal, sau ?

Am fost si am colindat astazi si am descoperit nitica nosema, nitica loca...deh...asa e in tenis. Ma uitai in mocroscop si vazui bacteriile...cred ca alea erau...da' nu mi-a dat nici una buletinul ;) Da' ma intreb, mojarul in care se storcosesc albinele pentru analize, doar cu apa de la robinet se dezinfecteaza ? :shock: :oops:

Salut !
Am citit aproape toate postarile tale .
1 imi pare rau de situatia in care esti ;
2 chiar daca esti suparat, nu trenuie sa iei in deradere subiectul topicului, ca dupa cate observi, sunt uni colegi amabili si ati raspund !
Probabil sti poiezia cu lupul si ciobanasul ?
MIHAEE'E

Mesajde david88 » 09 Feb 2017, 15:21

dadant scrie:

Am fost si am colindat astazi si am descoperit nitica nosema, nitica loca...deh...asa e in tenis. Ma uitai in mocroscop si vazui bacteriile...cred ca alea erau...da' nu mi-a dat nici una buletinul ;) Da' ma intreb, mojarul in care se storcosesc albinele pentru analize, doar cu apa de la robinet se dezinfecteaza ? :shock: :oops:[/quote]

Se intelege ca omul a fost la analize cu albinele moarte.
Sporii de loca descoperiti la microscop intuiesc ca sunt de europeana. Daca e asa nu e panica. Daca restul familiilor sunt puternice, au rezerve suficiente si tratamente corecte, nu veti avea probleme. Cel putin asa am citit in literatura de specialitate :)
david88

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR