Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde kart » 03 Feb 2014, 20:25

BUNKA scrie:Sunt curios si eu cum vor fi ghemele in familii mari, stabilizate pe acest sistem...cat de mult ocupă ele din corpul acela atunci cand afara este ger de minus 20 de grade ...daca aia 16mm sunt mult sau puțin ramane sa vedem in iernile urmatoare!
Oricum, e bine ca te-ai hotărât să testezi laditzele astea inalte si înguste, iti vor aduce satisfactii in ce privește calitatea iernarii!
Trebuie să încerci si celula mica naturală!
Succes și tine-ne la curent cu ceea ce faci...poze, filme!

Aci in Banat avem noroc de ierni mai usoare , asa ca sper sa fie bine . Evident ca voi merge pe celula naturala .
Am incercat sa micsorez un fagure artificial ; in cuptorul electric reglat la 85 grade ,4 min si in apa apoi iar incuptor si iar in apa de multe ori (sa va spun si cumm facea sotia mea in acest timp? :evil: ),am ajuns la 5.1mm si incepea sa se strice , fagurele :) , asa ca m-am oprit si am sa incerc sa fac o presa din el cu silicon rosu dinacela pentru etansat motoare de masina rezista la 360 grade.
Recunosc ca nu am avut ce face , am pierdut timpul, nu este o solutie, dar voi vedea.
Probabil ca le voi lasa sa cladeasca fara suport doar cu speteaza superioara frezata in v.

Am doar doua persoane cunoscute ce se ocopa de albine cu stupi dadant ziceau ca am inebunit ca ies din stas.
foarte putini apicultori intra pe net. tre sa ne vada pe noi cu stupi inalti ca merge apoi......

Dar mai e mult pana departe.
Nu am ajuns inca ,dar sunt mai aproape decat am fost ieri.
kart

Mesajde kart » 03 Feb 2014, 23:27

activ scrie:
kart scrie:Salutare la toata lumea,inspirat de Bunka (respect) am facut si eu varianta mea de Delon. Corpuri de 316 mm/316mm interior ,asta pentru a incapea si rama de dadant cu o speteaza laterala in jos pentru o mai usoara trecere intre un si celalalt , inaltimea unui corp este de 240mm iar o rama dadant este egala cu doua rame dolon modificat.

Hai că încet ,încet te îndrepți cu nevoile către un MEA care are dimensiuni orizontale interioare intre un minim de 33×33 cm până la un maxim de 35×35 cm, cutie caracterizată printr-un nr. de 9 rame în cat, rame cu hofmanul între 35 mm (Antonescu) şi un maxim de 37,5 mm (STAS-ul pt. rame de cuib).
Deci până la urmă ce-ți doresti ... ? :)

PS. În MEA poți pune lejer rame Dadant întoarse pe verticală (gen Layens). Tot aşa mi-am populat şi eu MEA-urile inițial (la popularea cutiilor MEA virgine) dar şi ulterior, se poate, pentru întărirea familiilor MEA cu material biologic aflat pe rame Dadant.
.............
BUNKANEEE ! ... atenție, ți-a venit concurența ! ;)

Dupa cum am spus si la "" celula naturala arma naturala inpotriva varroua"" sunt un apicultor incepator am 4 famili pe dadant luate in aprilie 2013 ( atunci erau o familie si un roi). Nu poate fi vorba de concurenta. Eu sunt mic ,fama dumnezeule mare...
Am pus botul la ce a scris Bunka pe forum si trimiterile lui la siturire despre celula naturala si toate alea pe care nu cred ca le-a scris el ( siturile ) .
Si pentru ca sunt la anceput in apicultura si imi fac singur cutiile citesc si sunt influentabil dar cu idei proprii. Adica citesc tot ce pot si aplic ce cred ca mi se potriveste si ce cred eu ca ar merge .
Nu vreau sa fiu arogant, spun doar ce gandesc.
Daca ies din iarna cu cele 4 fam. slabe pe 4-5 rame , mai cumpar 5 fam. pe care le pun in Delonul respectiv pregatite la 4 cuti de 24 cm fiecare si plec in pastoral .

Vedem care ramine de utilizat pe viitor , Delon sau, Dadant ,de care mai am cateva cutii pe care nu cred ca le voi mai popula eu.
Nu am ajuns inca ,dar sunt mai aproape decat am fost ieri.
kart

Mesajde activ » 04 Feb 2014, 11:20

BUNKA scrie:Eu cred ca au venit susținătorii si ma bucur pt asta...e bine ca din ce în ce mai mulți colegi sunt dispusi să încerce, sa testeze...de abia de aici inainte putem spune ca vom avea mult de munca...trebuie sa facem un grup mare de discutii in care toti deținătorii si simpatizanții sistemelor de dezvoltare pe verticală in spatii înguste sa poata face schimb de experienta!

CORECT !!! ... subscriu, votez, ader, mă alătur ... celor scrise mai sus şi de ce nu grupului cu "COLOANĂ perfect VERTICALĂ" ... adică pe apiculturaliceşte: celor cu dezvoltare pe verticală şi cu spate sănătos. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde alexxis888 » 04 Feb 2014, 14:56

Prezent si eu
alexxis888

Mesajde valigorj » 05 Feb 2014, 03:44

WHY NOT ''daca nu se incearca nu are cum sa se afle''
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:01

kart scrie:
BUNKA scrie:Sunt curios si eu cum vor fi ghemele in familii mari, stabilizate pe acest sistem...cat de mult ocupă ele din corpul acela atunci cand afara este ger de minus 20 de grade ...daca aia 16mm sunt mult sau puțin ramane sa vedem in iernile urmatoare!
Oricum, e bine ca te-ai hotărât să testezi laditzele astea inalte si înguste, iti vor aduce satisfactii in ce privește calitatea iernarii!
Trebuie să încerci si celula mica naturală!
Succes și tine-ne la curent cu ceea ce faci...poze, filme!

Aci in Banat avem noroc de ierni mai usoare , asa ca sper sa fie bine . Evident ca voi merge pe celula naturala .
Am incercat sa micsorez un fagure artificial ; in cuptorul electric reglat la 85 grade ,4 min si in apa apoi iar incuptor si iar in apa de multe ori (sa va spun si cumm facea sotia mea in acest timp? :evil: ),am ajuns la 5.1mm si incepea sa se strice , fagurele :) , asa ca m-am oprit si am sa incerc sa fac o presa din el cu silicon rosu dinacela pentru etansat motoare de masina rezista la 360 grade.
Recunosc ca nu am avut ce face , am pierdut timpul, nu este o solutie, dar voi vedea.
Probabil ca le voi lasa sa cladeasca fara suport doar cu speteaza superioara frezata in v.

Am doar doua persoane cunoscute ce se ocopa de albine cu stupi dadant ziceau ca am inebunit ca ies din stas.
foarte putini apicultori intra pe net. tre sa ne vada pe noi cu stupi inalti ca merge apoi......

Dar mai e mult pana departe.

Da, lasa-le pe ele sa cladeasca...e mai bine, se face trecerea la o albina mica treptat, de fapt cam in 2 etape..prima data vor construi faguri naturali cu celula cam de 5,2-5,15mm din fagurii aia o sa iasa o albina ceva mai mica, intre timp daca faci cum am facut eu...o sa pun o descriere amanuntzita pt toata lumea...deci intre timp albina mare se schimba...moare, ramane asta ceva mai redusa care la randul ei va cladi faguri cu celula mai mica..spre natural..5,0mm spre 4,9mm.
Dupa ce avem asa ceva cea mai simpla treaba e sa comandam din Germania sau Suedia un pachet de foi cu celula de 4,9mm si facem presa dupa foitze si aia e !!
Macar 1-2 familii muta-le pe sistemul asta...o sa vezi diferentzele..am sa scriu un fel de ghid, cam care ar fi etapele si la ce ar trebui sa ne asteptam cu fiecare pas pe care il facem..e simplu, o sa imi fac timp pt asta si va fi mai usor pt toti cei care vor sa testeze..sunt multi cei care deja au de la mine niste lazi, mai sunt cei care isi fac singuri asa cum ai facut tu..deci o putem pune de un grup de lucru destul de larg de ordinul zecilor de persoane !
Las`..iesi tu din STAS cu 2-3 colonii...fii tu "nebunul"..stai linistit ca nu pierzi nmic !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:10

kart scrie:
activ scrie:
kart scrie:Salutare la toata lumea,inspirat de Bunka (respect) am facut si eu varianta mea de Delon. Corpuri de 316 mm/316mm interior ,asta pentru a incapea si rama de dadant cu o speteaza laterala in jos pentru o mai usoara trecere intre un si celalalt , inaltimea unui corp este de 240mm iar o rama dadant este egala cu doua rame dolon modificat.

Hai că încet ,încet te îndrepți cu nevoile către un MEA care are dimensiuni orizontale interioare intre un minim de 33×33 cm până la un maxim de 35×35 cm, cutie caracterizată printr-un nr. de 9 rame în cat, rame cu hofmanul între 35 mm (Antonescu) şi un maxim de 37,5 mm (STAS-ul pt. rame de cuib).
Deci până la urmă ce-ți doresti ... ? :)

PS. În MEA poți pune lejer rame Dadant întoarse pe verticală (gen Layens). Tot aşa mi-am populat şi eu MEA-urile inițial (la popularea cutiilor MEA virgine) dar şi ulterior, se poate, pentru întărirea familiilor MEA cu material biologic aflat pe rame Dadant.
.............
BUNKANEEE ! ... atenție, ți-a venit concurența ! ;)

Dupa cum am spus si la "" celula naturala arma naturala inpotriva varroua"" sunt un apicultor incepator am 4 famili pe dadant luate in aprilie 2013 ( atunci erau o familie si un roi). Nu poate fi vorba de concurenta. Eu sunt mic ,fama dumnezeule mare...
Am pus botul la ce a scris Bunka pe forum si trimiterile lui la siturire despre celula naturala si toate alea pe care nu cred ca le-a scris el ( siturile ) .
Si pentru ca sunt la anceput in apicultura si imi fac singur cutiile citesc si sunt influentabil dar cu idei proprii. Adica citesc tot ce pot si aplic ce cred ca mi se potriveste si ce cred eu ca ar merge .
Nu vreau sa fiu arogant, spun doar ce gandesc.
Daca ies din iarna cu cele 4 fam. slabe pe 4-5 rame , mai cumpar 5 fam. pe care le pun in Delonul respectiv pregatite la 4 cuti de 24 cm fiecare si plec in pastoral .

Vedem care ramine de utilizat pe viitor , Delon sau, Dadant ,de care mai am cateva cutii pe care nu cred ca le voi mai popula eu.

Ia-o incet Kart..nu te avanta...vezi ca in prima faza trecerea nu e atat de simpla cum poate parea...asteapta sa scriu careva idei despre cum ar trebui procedat si nu te gandi la pastorale cu Deloni...mai bine gandeste-te intai la un stationar si trecerea a 1-2-3-4 colonii pe care sa le duci pana in toamna la minim 2 corpuri..construit si populat..abia la anul ar trebui sa te gandesti ca daca iti iese bine trecerea anul asta, poti sa mai cumperi niste albine, iti mai faci laditze si inmultesti cat poti...va merge repede inmultirea, vei vedea ..mult mai repede decat in sistemul conventional...iar reusita la iernare, adica trecerea cu bine peste iarna va fi o certitudine pt fiecare "roi" in parte...am pus ghilimele pt ca roiul se va transforma f repede in colonie buna de iernat daca sunt facuti in iunie...in august sunt tzapene !
Deci..nu te avanta, ia-o pas cu pas !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:13

alexxis888 scrie:Prezent si eu

Ok..nu suntem numai noi de pe forum...mai sunt si altii care merg in directia asta si sunt mai putin activi sau vizibili pe forum...important e ca se va testa de multi...eu o sa pun aici o lista cu toti cei care au asa ceva pt experiment !!
E bine sa putem comunica unii cu altii rapid orice problema sau orice rezultate avem...va trebui sa facem poze si filme si sa lucram impreuna la treaba asta...daca sunteti gata si eu sunt !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:18

ghitacusman scrie:
activ scrie:
BUNKA scrie:Eu cred ca au venit susținătorii si ma bucur pt asta...e bine ca din ce în ce mai mulți colegi sunt dispusi să încerce, sa testeze...de abia de aici inainte putem spune ca vom avea mult de munca...trebuie sa facem un grup mare de discutii in care toti deținătorii si simpatizanții sistemelor de dezvoltare pe verticală in spatii înguste sa poata face schimb de experienta!

CORECT !!! ... subscriu, votez, ader, mă alătur ... celor scrise mai sus şi de ce nu grupului cu "COLOANĂ perfect VERTICALĂ" ... adică pe apiculturaliceşte: celor cu dezvoltare pe verticală şi cu spate sănătos. ;)

PREZENT.

Ok iti faci o laditza...fa-o pe 2 corpuri macar, fund AV si capacul copie-l de la mine pe cel cu gaura..trebuie mai ales la inceput cand mai trebuie ajutati ...stiti voi, galetusha de iaurt !!..pt primii faguri naturali ! :P
Cred ca toata lumea stie deja ce-i cu lada asta..am pus si filmuletz pe you tube, e 30/30 interior cu 31cm inaltime 3 corpuri, daca sunt variatzii cum are Kart sau cum are Alin (Activ) nu-i bai..tot pe acolo ne invartim adica e pe verticala, e ingust si inaltutz, si foarte important are rama si vrem sa facem albina mica ..deci fagure natural si apoi foitza cu celula de 4,9mm !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:19

Intra si Delorin, si Tei Negru...si mai am o lista intreaga..Trantorelu`, Cristi Serban (tebuie contactat) ca omul e foarte Low Profile...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 04:23

activ scrie:

Aline ma bazez pe tine...o sa faci si tu intr-un MEA de al tau niste faguri naturali sa faci diferentza intre sisteme... o sa-ti placa !!
Deci 32mm hofmann, la tine intra 10 rame cred... pui niste sarme si cresti fagure natural la inceput intre ramele tale MEA, cand ai 10 de aia facuti, formezi un roi cu zburatoare doar, matca batrana si ramele alea cu faguri noi, si obligatoriu galetusha cu sirop sau cules !!
Garantat o sa-ti placa..
BUNKA

Mesajde BCM » 05 Feb 2014, 11:37

Bun gasit.
Sunt incepator intr-ale cresterii albinelor (deocamdata e un hobby). Citesc de ceva timp pagini de pe forum, initial cele legate de stupii Warre si apoi Delonul modificat si alte saituri la care face referire Bunka, in special resistantbees.com.
Sistemul de intretinere in Delonul modificat mi s-a parut cel putin extrem de interesant. Acum datorita lui Bunka exista confirmari si il apreciez pentru ce se "bate" sa realizeze.
Pentru ca nu am niciun dubiu ca sistemul asta va functiona mi-am confectionat si eu tipul asta de cutie, dar tinand cont ca ramele au 32mm, am stabilit ca dimensiunile interioare ale cutiei sunt 291x291mm.
Acum...
Ii intreb pe cei care merg pe rame de 32mm si interiorul cutiei de 300x300mm daca nu cumva spatiul de 12mm ramas nu e cam mare, tinand cont ca albina are pe unde sa-si faca treaba intre fagurele unei rame si peretele cutiei atunci cand rama despre care vorbim e lipita de cutie? Intreb pentru ca intuiesc ca in viitor se va "standardiza" cutia de 300x300mm si inaltime de 310mm. In cazul asta mi s-ar parea mai utila o rama de 33mm pentru ocuparea eficienta a spatiului.
Si inca ceva, in ideea ca orice informatie poate folosi cuiva. Am mai citit undeva (imi pare rau ca nu mai stiu unde) ca in urma unui studiu s-a stabilit ca distanta dintre sita anti varroa si sertarasul de tabla sa nu fie mai mica de 40mm.
BCM

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 12:47

ghitacusman scrie:
BUNKA scrie:
Ok iti faci o laditza...fa-o pe 2 corpuri macar, fund AV si capacul copie-l de la mine pe cel cu gaura..trebuie mai ales la inceput cand mai trebuie ajutati ...stiti voi, galetusha de iaurt !!..pt primii faguri naturali ! :P
Cred ca toata lumea stie deja ce-i cu lada asta..am pus si filmuletz pe you tube, e 30/30 interior cu 31cm inaltime 3 corpuri, daca sunt variatzii cum are Kart sau cum are Alin (Activ) nu-i bai..tot pe acolo ne invartim adica e pe verticala, e ingust si inaltutz, si foarte important are rama si vrem sa facem albina mica ..deci fagure natural si apoi foitza cu celula de 4,9mm !!

....deja testez de 3 ani ceva asemanator ,cu diferenta ca am indragit pozitia ramelor in pat cald .

Spune ceva despre cum merge cu ei si cateva caracteristici..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 12:56

BCM scrie:Bun gasit.
Sunt incepator intr-ale cresterii albinelor (deocamdata e un hobby). Citesc de ceva timp pagini de pe forum, initial cele legate de stupii Warre si apoi Delonul modificat si alte saituri la care face referire Bunka, in special resistantbees.com.
Sistemul de intretinere in Delonul modificat mi s-a parut cel putin extrem de interesant. Acum datorita lui Bunka exista confirmari si il apreciez pentru ce se "bate" sa realizeze.
Pentru ca nu am niciun dubiu ca sistemul asta va functiona mi-am confectionat si eu tipul asta de cutie, dar tinand cont ca ramele au 32mm, am stabilit ca dimensiunile interioare ale cutiei sunt 291x291mm.
Acum...
Ii intreb pe cei care merg pe rame de 32mm si interiorul cutiei de 300x300mm daca nu cumva spatiul de 12mm ramas nu e cam mare, tinand cont ca albina are pe unde sa-si faca treaba intre fagurele unei rame si peretele cutiei atunci cand rama despre care vorbim e lipita de cutie? Intreb pentru ca intuiesc ca in viitor se va "standardiza" cutia de 300x300mm si inaltime de 310mm. In cazul asta mi s-ar parea mai utila o rama de 33mm pentru ocuparea eficienta a spatiului.
Si inca ceva, in ideea ca orice informatie poate folosi cuiva. Am mai citit undeva (imi pare rau ca nu mai stiu unde) ca in urma unui studiu s-a stabilit ca distanta dintre sita anti varroa si sertarasul de tabla sa nu fie mai mica de 40mm.

Salut..32mm* 9 rame sunt 288mm, ar ramane 12 mm spre doaga in stanga si dreapta, asta inseamna cate 6 mm de fiecare parte...nu e mult, dimpotriva e bine sa fie un mic joc pt ca sa poti extrage ramele usor, si pt ca albina sa poata lucra si pe fatza exterioara a ramelor laterale..din cei 32mm 20-21mm este grosimea fagurelui, iar restul de 12mm este spatiul pe care circula albina, in lateral la doaga ai doar 6mm daca lipesti rama de doaga...asa daca mai lasi 6mm are si albina pe unde umbla normal si ai si posibilitatea sa misti , scoti ramele.
Nu stiu de distantzarea aceea a tavitzei...trebuie sa vedem cine a scris, si de unde s-a documentat...habar nu am !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 14:05

ghitacusman scrie:........ceva asemanator.....rama mica in inaltime ,fara insarmare , 11 rame in pat cald , ramele sant fara hofman si spetezele de sustinere pe falt, 32 intre foite ,magazie inferioara cu sita detasabila ,......Abia in primavara populez 20 . In toamna mai discutam despre ei .Salutari de la Gorj !

Aha, cat pe cat e rama?
Cum adica spetezele de sustinere pe falt ?
De ce ai redus la 32mm daca inca folosesti foitza banuiesc cu celula mare..aici e o contradictie in termeni care am gasit-o in multe locuri, incepand de la Warre...la Warre se lasa albina sa construiasca natural insa distantzarea intre rame nu e naturala, in alte locuri auzim de reducerea distantei intre centrele fagurilor dar se folosesc foitze in continuare..astea doua chestii merg mana in mana, adica scopul este de a crea sau recrea conditiile naturale, de la grosimea fagurelui, inaltimea celulei, circumferintza celulei, sau diametrul ei, distantzarea intre centrele fagurilor etc...trebuie sa luam in calcul foarte multe chestii daca vrem sa ne apropiem de natural..si doar apropierea de natural poate produce schimbari majore si destul de bruste in coloniile de albine !!
Eu deja sunt convins de lucrurile astea dupa ce am vazut ca fac ele anul ce a trecut ..
Anul asta incearca sa nu mai pui foitza macar la unul..intre 2 rame cu puiet sa cladesti fara foaie, si cand ai macar 8-10 rame cladite poti sa formezi o colonie doar cu fagurii naturali si albina zburatoare si matca ouatoare !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 14:25

A..daca nu ai inca populati, populeaza cativa cu foitza si dupa ce se stabilizeaza pe laditele alea si construiesc tot si au miere, puiet in faguri etc...sa ai in vedere sa formezi una asa cum ti-am zis..e usor daca ai acelasi tip de cadru, nu mai pui foaie si construiesti cativa faguri naturali intre 2 rame de puiet si aia e..formezi apoi familie pe faguri naturali si astepti sa moara albina mare si sa iasa puietul...o sa iti placa experimentul, garantez eu pt asta !!
O sa vezi comportamente foarte diferite fatza de ceea ce fac ele pe celula mare...sau anumite lucruri care sunt foarte putin vizibile in sistem conventional devin ca o REGULA in sistemul natural.
Foarte frumos...SUCCES !

Nr meu e 0744760482.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR