Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Asigurarea rezervelor de miere pt iernare in ME

Mesajde perma » 15 Iul 2013, 15:07

cristi arad scrie:de ce ai trecut pe ME?; de ce incepi iernatul in corpul de jos?; cam cata miere intentionezi tu sa lasi in ei?? Ti-am pus intrebarile ca sa te fac atent si sa te invit la o discutie; hai sa vedem ce zici

Daca nu e cu suparare, o sa raspund eu. Pe mine ma intereseaza maxim subiectul, chiar daca nu l-am inceput eu.
1) Pentru ca m-am apucat de albine dupa ce am citit cartea abatelui Warre. Am constientizat modul de dezvoltare natural al coloniei si eram hotarat sa tin albine in sistem Warre. Dar cand le-am cumparat nu am gasit Warre ci Dadant cu cat de 1/2. Intre timp am citit si forumul vechi si cel nou pe subiectul Warre si am ajuns la concluzia ca el nu e potrivit pentru mine. Ca obligatoriu trebuie rama. Si stupul care se potrivea si cu ce cumparasem si cu ce voiam eu de la albine a fost M.E. Drept urmare, toate cutiile pe care le-am cumparat in continuare au fost M.E. Dar anul asta n-am apucat sa-i inmultesc cum mi-am dorit.
2+3) Eu nu incep iernarea nicaieri. Eu pur si simplu o sa las doua corpuri, Corpul de sus full de miere iar cel de jos cu rame partial umplute cu miere. Poate sa para multa miere, dar extractie se poate face si in primavara, nu? Albinele vor hotari de unde incep iernarea.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde valentin.pavel » 15 Iul 2013, 15:25

Dilema asta o am si eu.Sunt in al 2-lea an si tot pe ME, anul trecut au fost roi si au iernat pe cate 8 rame intr-un singur corp .Am vazut ca in acest moment au inceput sa umple corpul 2 cu miere.
Din ce am citit eu si cate am inteles pe vechiul forum cel mai important este cum au rezervele inainte de iernare(sf sept inceput oct) astfel incat coronita de miere din corpul 1 unde se formeaza ghemul , mai ales pe ramele de mijloc sa nu fie foarte mare(citez pe jonny_it "cel mult 500gr miere/rama) altfel risti ca iarna sa prinda ghemul in corpul 1 iar daca gerul e prea puternic sa nu mai urce si sa moara de foame.Pana atunci trebuie sa le asigur spatiu de ouat ,cum va evolua pana in toamna chiar nu stiu fiindca este primul an cand familia are 2 corpuri.
valentin.pavel

Mesajde Geany » 15 Iul 2013, 17:53

Si cum ai asezat ramele cu miere anul trecut cand au fost roi pe 8 rame?au fost toate pline cu miere, au avut miere in ordine cescatoare sau descrescatoare dela mijloc catre margini? ai intervenit cu hraniri peste iarna sau primavara devreme?daca da la ce data aproximativ au ramas fara provizii?ma intereseaza pentru ca am 10 roi care sunt la momentul asta pe cate 6 rame si sigur nu le pun pana la toamna inca un corp, deci voi fi nevoit sa ii iernez pe cate un singur corp...doar ca dupa cum se stie ramele ME nu prea au coronite cu miere..asta ce inseamana?ca ramele trebuie sa fie toate full cu miere?si daca da cum se mai formaza ghemul de iernare?
Geany

Mesajde valentin.pavel » 16 Iul 2013, 10:52

Geany scrie:Si cum ai asezat ramele cu miere anul trecut cand au fost roi pe 8 rame?au fost toate pline cu miere, au avut miere in ordine cescatoare sau descrescatoare dela mijloc catre margini? ai intervenit cu hraniri peste iarna sau primavara devreme?daca da la ce data aproximativ au ramas fara provizii?ma intereseaza pentru ca am 10 roi care sunt la momentul asta pe cate 6 rame si sigur nu le pun pana la toamna inca un corp, deci voi fi nevoit sa ii iernez pe cate un singur corp...doar ca dupa cum se stie ramele ME nu prea au coronite cu miere..asta ce inseamana?ca ramele trebuie sa fie toate full cu miere?si daca da cum se mai formaza ghemul de iernare?

In vara(la 15 august) erau pe 9 rame,am completat cu sirop 2/1(reteta "nea Gica") in jurul datei de10-15 septembrie iar la 1 octombrie i-am lasat pe 8 rame dupa ce rama a 9-a a fost descapacita si golita de ele dupa diafragma.Ramele au fost cel putin 3/4 cu miere. Nu am intervenit in iarna cu hraniri,doar le-am schimbat ziarele la podisor de 2 ori .In primavara dupa zborurile de curatire le-am stimulat cu ceva sirop inainte de inflorirea corcodusului.
valentin.pavel

Mesajde bucursorinelionel » 16 Iul 2013, 11:32

Pentru Valentin.Pavel:
M-ați surprins plăcut, „v-ați făcut temele„adică ați căutat informația și ați și aplicat- o cum trebuie!Sunteți pe drumul cel bun..!!
Pentru Geany:
La 6 rame cu albină într-un cat de ME, așa cum precizezi tu, ai următoarele variante:
1) Le lași să se descurce singure și..în acest caz=..Dumnezeu cu mila!!! ,
2) Unifici și lași doar 5, celelalte 5 mătci le aloci la familii cu nevoie de schimbare de matcă sau la alte roiuri.Puietul necăpăcit in catul de jos, deasupra lui cel căpăcit, lateralele din fiecare cat cu rezeve de păstură /miere (păstura obligatoriu lângă puietul necăpăcit) , desupra ramelor de jos nu strică deloc/ajută mult 0,5-1 kg de turtă cu polen/Înlocuitori + sirop 1/1 , 2/1, după cum pot ele să consume (250-500 ml), susținut , până pe la 15-20 septembrie, după dispunerea puietului, ambele caturi completate cu rame, chiar și doar cu faguri artificiali.
3) Stimulezi la greu pe toți 10 cu 1 kg de turtă 30% polen/păstură/înlocuitori la 3 săptămâni sau mai repede dacă o consumă, sirop 2/1 , 3/1 după nevoie/consum.După ce în catul 1 a umplut toate ramele, urci ramele cu miere /alte rezerve de la marginea catului 1 în catul 2 dacă nu sunt necesare la pontă sau la hrănirea puietului, completezi cu rame de preferat clădite catul 2 și continui stimularea , tot până pe la 15-20 sept.
În acest caz, ai nevoie de cam 1kg polen pentru o serie de turte de 3-4 buc ./colonie, și de cam 25-30 kg. zahăr pentru sirop.

În toate cazurile de stimulare siropul va fi obligatoriu INVERTIT.Dacă începi de acum, mai ai 5-6 poate chiar 7-8 generații de albină până cănd mătcile vor închide sezonul de pontă. oricum, după 15-25 oct. e bine să nu le mai forțezi.Perioada optimă de stimulare/forțare și, respectiv, uzură ar trebui să fie iulie, august, maxim 15 sept.
Mult succes..!!
bucursorinelionel

Mesajde Geany » 16 Iul 2013, 23:12

Miltumesc pentru raspuns...siropul am inceput sa-l dau roiurilor de cand a inceput matca sa oua, cate 300 ml cam la 5 zile, bineinteles invertit. Dar daca incep stimularea la 1 august pentru toate roiurile si cele 5 familii este suficient pana pe 21 august aproximativ si apoi imediat completarea rezervelor?in sensul in care nu vreau ca nici o generatie de albine care va ecluziona in urma stimularii sa nu participe la prelucrarea siropului de completare. Inca ceva...turtele proteice pentru formare corpului gras nu ar trebui sa le dau tot dupa 21 august aproximativ?
Geany

Mesajde Adi Hodis » 17 Iul 2013, 05:48

Geany, te salut.
O rugăminte am, aş vrea sa văd o poză cu puietul si coroniţa de miere din rama care este in centrul cuibului, la data începerii complectarii rezervelor.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Geany » 17 Iul 2013, 08:49

Salut Adi, o sa fac o poza cand incep completarea, am zis eu cam in ultima decada a lunii august...
Geany

Mesajde ignatius » 17 Iul 2013, 10:50

salutare
scuze de intarzaiere
De ceam trecut la ME? pt ca am cautat un stup in care sa nu intervin aproape deloc in cuib atunci cand cuibul ajunge pe 2 corpuri. ME permite o scalabilitate mare, manevrabilitate, jonglezu bine la roiruir, familii, etc. Eu sunt adeptul caturilor de 1/2 pentru recolta.
Iernarea?
Se desprinde cateva concluzii dupa cele scrise aici:
1. Ideal ar fi ca inca din timpul anului sa punem la pastrare rame cu miere-2 de la salcam, 2 de la tei, 2 de la floare soarelui + ramele cu polen .
2. Daca avem rame pastrate se poate extrage la floare fara probleme ori de cate ori se umple catul.
3. Spre toamna la ME conditia d ebaza este sa avem familii foarte puternice pentru ca se stie o familie slaba pe ME are sanse mai mici de revenire decat una pe Dadant, deci vb lui nea Gica nu se umbla cu mate lesinate. Deci inclusiv dupa floare se urmareste stimulatrea familiei pentru a avea cat mai multe rame cu puiet.

Varianta putin modificata:
Daca nu ai rame pastrate cumiere pt iarna, dupa ultimul cules , adica dupa floarea soarelui, daca avem catul plin, punem deoparte 5 -6 rame cu miere iar restul le extragem. De ce? pentru ca daca lasam catul plin cu miere, pe masura ce vine toamna si noptile reci, matca urca in corpul 2 in corpul de strnsura, da mierea la o parte si isi face loc de pontat , in felul acesta pierdem ramele cu miere pline de sus pana jos. Avand 5 -6 rame pline cu miere la rezerva, lasam matca sa isi faca damblaua si in corpul 2 si jos in 1, fara sa facem nici o inversare, inversarile se fac in sezonul cald nu spre sfarsitul sezonului, oricum matca stie mai bine ca noi si isi va crea singura universul ei coborand singura in catul 1.

Daca nu avem rame cu miere dupa ultimul cules abundent ( floarea soarelui)? aici e cel mai greu , cum facem?
sa pp ca totusi familia este pe 2 corpuri , cu puiet si miere si in corpul 1 si corpul 2, incercam sa facem o evaluare sa vedem cam cate rame cu miere se preconizeaza a umple pana la final si pe cate rame ar putea ierna. orice stup ar trebui sa aiba macar 4-5 rame cu miere sau cu mierea macar pe trei sferturi dispersate in lateralele cuibului, aceste rame vor baza iernarii si incercam sa le aducem pana la sfarsitul sezonului de cules sa le aducem de a fi pline cu miere pentru a fi regrupate in catul 2 deasupra ghemului din corpul 1. Compleatarea se va face prin hraniri de completare in perioada 01-15 august si hraniri de stimulare pana la sfarsitul lui august.

Daca familia e mai slabuta, un roi care nu depaseste un corp, atunci e cel mai simplu. se fac hraniri de completare si urmarim in acelasi timp sa asguram matcii spatiu mare de ouat pt a intra cu pupulatie numeraosa in iarna, iernarea se face si pe un corp, bine strans, cu ramele pline cu miere si ca sa fac o gluma, cred ca ar merita incarcat atunci cand avem un singur corp cu 6-7 rame cu miere la intrarea in iarna, sa rostogolim stupul si sa avem un fel de iernare tip Layens :), rama va fi ingusta de 20 cm si inalta de 41 cm.

Cam as avad eu in mare pregatirea pt iernat in ME
Si f important, caldura , horn, inclusiv pe timpul lunilor august-octombrie.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde nicu68 » 17 Iul 2013, 20:55

interesant subiect,continuati si eu sunt tentat de la anul sa iau cativa ME si e bine sa ma informez pana atunci,numai bine
nicu68

Mesajde danman » 18 Iul 2013, 10:46

ignatius scrie:Daca familia e mai slabuta, un roi care nu depaseste un corp, atunci e cel mai simplu. se fac hraniri de completare si urmarim in acelasi timp sa asguram matcii spatiu mare de ouat pt a intra cu pupulatie numeraosa in iarna, iernarea se face si pe un corp, bine strans, cu ramele pline cu miere si ca sa fac o gluma, cred ca ar merita incarcat atunci cand avem un singur corp cu 6-7 rame cu miere la intrarea in iarna, sa rostogolim stupul si sa avem un fel de iernare tip Layens :), rama va fi ingusta de 20 cm si inalta de 41 cm.

Sau il pui pe doua corpuri si "rostogolesti" doar ramele.
danman

Mesajde teinegru64 » 18 Iul 2013, 11:04

danman scrie:
ignatius scrie:Daca familia e mai slabuta, un roi care nu depaseste un corp, atunci e cel mai simplu. se fac hraniri de completare si urmarim in acelasi timp sa asguram matcii spatiu mare de ouat pt a intra cu pupulatie numeraosa in iarna, iernarea se face si pe un corp, bine strans, cu ramele pline cu miere si ca sa fac o gluma, cred ca ar merita incarcat atunci cand avem un singur corp cu 6-7 rame cu miere la intrarea in iarna, sa rostogolim stupul si sa avem un fel de iernare tip Layens :), rama va fi ingusta de 20 cm si inalta de 41 cm.

Sau il pui pe doua corpuri si "rostogolesti" doar ramele.

Nu tine gluma.Am testat metoda ,si este buna.Pentru cei care nu au vatra pentru iernare...este o solutie salvatoare.Asa se pot ierna 50- 100 de familii chiar si in o camera de bloc neancazita.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Multietaj ... e/25403915
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde danman » 18 Iul 2013, 12:05

Super! Arata ca o valiza corpul ala de ME cu manerul in sus. Cred ca e o solutie buna pt roiurile mai mici in primul an.
danman

Mesajde teinegru64 » 18 Iul 2013, 12:34

Ma bucur ca ai prins ideea.Simplu si eficient.Am avut filme in care aratam mai detaliat cum trebuie pregatit un astfel de stup pentru iernare....din pacate mai are cineva acces la calculatorul meu..,...si chiar nu inteleg pe cine pot supara cu postarile mele.Sa fie de vina iesirea din STAS ???
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 18 Iul 2013, 12:49

Teiule, hai sa lamurim, te rog! Daca tu insinuezi ca pe forum iti sterge cineva postarile, te asigur sub juramant de onoare ca nu se intampla asa ceva.
Ici colo s-au sters tampenii si prostii sau vulgaritati, off topice si certuri, dar nu-mi amintesc sa fi fost vreo postare de a ta. Din discutiile tehnice...nicio stergere. Daca ai suspiciuni ca altcineva de pe net iti acceseaza calculatorul...firewall. Daca are cineva acces la calculatorul tau in mod direct si nu esti deacord, paroleaza-l. Sau stabiliti o intelegere amiabila.

Te asigur ca exista nici un fel de cenzura pe forum, care sa te impiedice sa postezi orice punct de vedere tehnic. Aia cu popoul... ai castigat respectul meu pentru "sange in vene" si bineinteles ca nu era de lasat, dar iesirile tale din STAS-ul tehnic sunt binevenite.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alin m » 18 Iul 2013, 19:30

Am vorbit cu un coleg mai in varsta care are cam 15 ME -10 rame/cat x 3 caturi . Amator de vreo 30 de ani la stuparit. El procedeaza in felul urmator:
-cand aproape ca se termina FS extrage corpul 3 si il da deoparte
-in corpul 2 lasa 6 rame cu miere si 4 goale pentru matca
-in corpul 1 lasa doar 2 rame cu miere -lateralele si restul goale pentru matca

In toamna rearanjeaza cuibul:
-coboara ramele cu puiet in corpul 1
-urca in corpul 2 ramele pline cu miere
-mai extrage daca e capacit si necesar
-tratament in lipsa puiet
-si astepta primavara
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR