salutare
scuze de intarzaiere
De ceam trecut la ME? pt ca am cautat un stup in care sa nu intervin aproape deloc in cuib atunci cand cuibul ajunge pe 2 corpuri. ME permite o scalabilitate mare, manevrabilitate, jonglezu bine la roiruir, familii, etc. Eu sunt adeptul caturilor de 1/2 pentru recolta.
Iernarea?
Se desprinde cateva concluzii dupa cele scrise aici:
1. Ideal ar fi ca inca din timpul anului sa punem la pastrare rame cu miere-2 de la salcam, 2 de la tei, 2 de la floare soarelui + ramele cu polen .
2. Daca avem rame pastrate se poate extrage la floare fara probleme ori de cate ori se umple catul.
3. Spre toamna la ME conditia d ebaza este sa avem familii foarte puternice pentru ca se stie o familie slaba pe ME are sanse mai mici de revenire decat una pe Dadant, deci vb lui nea Gica nu se umbla cu mate lesinate. Deci inclusiv dupa floare se urmareste stimulatrea familiei pentru a avea cat mai multe rame cu puiet.
Varianta putin modificata:
Daca nu ai rame pastrate cumiere pt iarna, dupa ultimul cules , adica dupa floarea soarelui, daca avem catul plin, punem deoparte 5 -6 rame cu miere iar restul le extragem. De ce? pentru ca daca lasam catul plin cu miere, pe masura ce vine toamna si noptile reci, matca urca in corpul 2 in corpul de strnsura, da mierea la o parte si isi face loc de pontat , in felul acesta pierdem ramele cu miere pline de sus pana jos. Avand 5 -6 rame pline cu miere la rezerva, lasam matca sa isi faca damblaua si in corpul 2 si jos in 1, fara sa facem nici o inversare, inversarile se fac in sezonul cald nu spre sfarsitul sezonului, oricum matca stie mai bine ca noi si isi va crea singura universul ei coborand singura in catul 1.
Daca nu avem rame cu miere dupa ultimul cules abundent ( floarea soarelui)? aici e cel mai greu , cum facem?
sa pp ca totusi familia este pe 2 corpuri , cu puiet si miere si in corpul 1 si corpul 2, incercam sa facem o evaluare sa vedem cam cate rame cu miere se preconizeaza a umple pana la final si pe cate rame ar putea ierna. orice stup ar trebui sa aiba macar 4-5 rame cu miere sau cu mierea macar pe trei sferturi dispersate in lateralele cuibului, aceste rame vor baza iernarii si incercam sa le aducem pana la sfarsitul sezonului de cules sa le aducem de a fi pline cu miere pentru a fi regrupate in catul 2 deasupra ghemului din corpul 1. Compleatarea se va face prin hraniri de completare in perioada 01-15 august si hraniri de stimulare pana la sfarsitul lui august.
Daca familia e mai slabuta, un roi care nu depaseste un corp, atunci e cel mai simplu. se fac hraniri de completare si urmarim in acelasi timp sa asguram matcii spatiu mare de ouat pt a intra cu pupulatie numeraosa in iarna, iernarea se face si pe un corp, bine strans, cu ramele pline cu miere si ca sa fac o gluma, cred ca ar merita incarcat atunci cand avem un singur corp cu 6-7 rame cu miere la intrarea in iarna, sa rostogolim stupul si sa avem un fel de iernare tip Layens

, rama va fi ingusta de 20 cm si inalta de 41 cm.
Cam as avad eu in mare pregatirea pt iernat in ME
Si f important, caldura , horn, inclusiv pe timpul lunilor august-octombrie.