Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 22:53

Horia, contribuie mai si tu cu ceva. Scris, poze, film, orice doresti.

La subiect.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde popageorgian » 10 Oct 2014, 22:54

lucky5strike scrie:Dragii mei, ce face parte din ansamblu, ramane la mine. Eu sunt facut sa discut tehnica de lucru, nu sa ma pierd in imagini. Fiecare face cum doreste.

Ca sa raspund, la ora asta, pot avea acolo 60 de unitati, pot avea 300... Gruparea familiilor in octombrie-martie, e avantajoasa, intervii mai usor. Tratamente, schimb de matca, hraniri, mentinere vetre, nesfarsitele drumuri. Vara sigur nu exista asemenea variabile. Ce am vrut sa arat este rutina de acolo, familiile cu mici exceptii arata la fel. Roii ierneaza tot la fel. Dar aia au intre 5-6 rame bune de albina. Cand mai ajung, oi face si la cativa roi. Candva aveam obiceiul sa mai iernez roi la diafragma dubla. Acum spun ca nu merita sa te incurci cu nimic sub 6 rame de albina.

Temperatura la pozat sa fi fost 15 grade. Familiile din poza, cu ajutor de sus, vor avea la 15 martie cam 8 rame bune, si ar trebui sa mai discut cu cuibul danselor, sper, prin august.

Eu as vrea peste doi ani sa le deschid cuibul, dar, tratamentele, cate un FA, natura mai... lucreaza si atunci trebuie sa mai bagi mana sa indrepti cuibul.

carpatina noastra NU INTRA IN IARNA CU MAI MULT DE 6 R DB !!!! vorbesti de roi pe 5-6 r db? si fam di foto sus 10r ? hai sa fim seriosi!!!!!!!!!!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:00

Georgian, familiile de mai sus nu am nevoie sa cred ca ating 10 rame. Ma multumesc sa le evaluez acum la 8 si ceva. Si la primavara sa aiba 7-8. Dar tot asa vor aparea, chiar ocupa lada mai bine, ca intervine puiet, polen si o albina de alte dimensiuni. Acum insa, nu mai au puiet, si la 15 grade, sunt un pic compactate. Inca 2 grade in jos si incep sa se randuie in celula.

N-ai vrea sa vezi cum ar arata la 24 de grade si cu puiet. Daca le si stresez un pic si incep sa se umfle, dau peste lada.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 23:02

Georgoan, bine punctat, de aceea pe pagina mea am mentionat ca am lasat toate fam de prod pe 5 rame.
De aceea am motivat cu aspectul legat de rasa.
Asta am observat sistematic, desi in conditii bune de cules-stimulari, albina tot aia ramane in lada.
Si e o chestie sistematica, repet.
Chiar si Buckfasturile sunt la 6 rame.
andrei_calinescu

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 23:05

Zona, temperaturna diuna-nocturna, oferta nectar/polen. Aceleasi colonii prezinta variatii de pana la 40%, pe aceeasi locație, mai mult pe locatii diferite.
TDI

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 23:08

Ce bine era la fructiferi.
Fişiere ataşate
SAM_0519 (Medium).JPG
andrei_calinescu

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 23:10

andrei_calinescu scrie:Domnule Nae, nu cred ca are domnule importanta cate postari are Horia.

:lol: Are 10 , ne Harjonim , matale n-ai prins-o iar el ..poate mai mult decat o interjectie = de urmarit :lol:
Scuze !
Apropo , cate MP sa-ti trimit sa-mi raspunzi la primul ? :oops:
Acum e tardiv . :lol:
nae

Mesajde gica.mosu » 10 Oct 2014, 23:11

....La ce timp am avut in 2014...fam 6-8 rame acum e ff bini,dar va mai dispare di albine, inclusv si de la ultimile tratamente,chiar si matci :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 10 Oct 2014, 23:15

popageorgian scrie:carpatina noastra NU INTRA IN IARNA CU MAI MULT DE 6 R DB !!!! vorbesti de roi pe 5-6 r db? si fam di foto sus 10r ? hai sa fim seriosi!!!!!!!!!!

Georgian, acum niste ani, pe vremea cand stupaream pe o singura vatra ( in sat, la gramada ) la fel credeam si eu. Nici cu mama stimularii nu umflam mai mult de sase rame ( cazuri rare sapte...) pentru iarna.
Intre timp, odata cu "inmultirea cosharilor", mi-am mai schimbat parerea... nici nu crezi ce minuni face o vatra de intomnare fara strop de vecin sum 5 km...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 10 Oct 2014, 23:17

Ca o umila parere...
Cand privim cuibul unei familii de sus, ne putem face o parere; vedem cate intervale sunt ocupate si cat de bine sunt ocupate(pe toata lungimea sau mai putin)...
Dar ne putem insela asupra populatiei reale. In cazul foliei e logic ca albina sa se adune sus la caldurica. Iar in jos rama se poate sa fie goala. :)
Inainte dadeam pe spate cand vedeam foto cu un stup negru de albina sus. Acum sunt mai circumspect...vreau sa-l vad si din lateral. :idea:
Eu sunt inca in liga mica...media pe stupina acum e la 5 rame DB. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:17

andrei_calinescu scrie:Ce bine era la fructiferi.

Nu discut exceptii, iarna si primavara precedenta au fost, poate cele mai blajine... stim noi cum. Sa fi vazut familii... pe 12 rame in fructiferi.

Banatul si Crisana aproape ca aveau pe la sf. de martie asa ceva.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde 7Rame » 10 Oct 2014, 23:24

popageorgian, imi pare rau, dar vulpea cand e departe de struguri, spune ca nu sunt copti!

Daca ai peste 40 de stupi in ograda si ceva cunostinte, ce ai sub 5R Dadant nu tii decat sa treci o regina foarte buna peste iarna.
Daca ai mai multi, nu iernezi sub 6RD ca sa te scutesti de cateva tone de...manopera, ca nu mai ai timp.
In plus, manopera excesiva si necalificata nu face decat rau familiei. Categoric, orice interventie este o ...violare de domiciliu, si asta costa in economia familiei, mult de tot.
Da, Regina (genetica excelenta) cules (diversitate, nu monocules) si tratamente. Si cat mai multa liniste si trambalac aiurea. Cel mai greu...o regina buna, tinuta in conditii excelente, in priza. Pe asta nu ti-o da nici draqu', nici macar sa te ispiteasca. Daca nu ti-o faci tu, nu o ai. Punct. Restul tine de vreme si intuitie.
Dadant, iti ofera greu posibilitatea ienarii "monstru" eventual, 9-10R, cu indulgenta pe cele de inchidere. Media buna 8-9R, dar sa ai o toamna ca la carte.
Mediu 7rame, slab 5-6R. Dezastru sub. Lucrezi in primavara doar la cei ai sub 7 rame, restul lucreaza ele pt timpul tau. Cu conditia sa aiba exact ce le trebuie, inclusiv...discretie. Curiozitatea strica, si surprizele apar...la primul cules.
Nu am poze recente, dar va rog sa va uitati aici, doar la albina. Si acum si la alte postari, din alti ani.

viewtopic.php?f=4&t=5429&start=144
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 23:35

Florin Dobre scrie:Ca o umila parere...
Cand privim cuibul unei familii de sus, ne putem face o parere; vedem cate intervale sunt ocupate si cat de bine sunt ocupate(pe toata lungimea sau mai putin)...
Dar ne putem insela asupra populatiei reale. In cazul foliei e logic ca albina sa se adune sus la caldurica. Iar in jos rama se poate sa fie goala. :)
Inainte dadeam pe spate cand vedeam foto cu un stup negru de albina sus. Acum sunt mai circumspect...vreau sa-l vad si din lateral. :idea:
Eu sunt inca in liga mica...media pe stupina acum e la 5 rame DB. :?

Te pup si eu tot acolo ; ai vazut filmele lu'7rame ?, ''asta'' trebuie banat /interzis ;) sau ne dam pe langa el , tu cu tuica eu cu vin =mai trebuie sa vrea si el . :lol:
nae

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:36

Florin Dobre scrie:In cazul foliei e logic ca albina sa se adune sus la caldurica. Iar in jos rama se poate sa fie goala. :)

Niet. La 15 grade afara, nu-i asa. Cand nu mai e puiet, stau mai compacte, in semi-amorteala. Urca greu dincolo de coroana de miere - e fam slaba; se vad la speteaza, desi e coroana - acolo e populatie masiva, inseamna ca pur si simplu nu mai au loc si mai stau si deasupra coroanei.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 23:39

7Rame scrie:popageorgian, imi pare rau, dar vulpea cand e departe de struguri, spune ca nu sunt copti!

I-am vazut stupii ,e bun ''copilu'' , chiar bun . ;)
nae

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:45

Atentie, pozele puse de mine sunt pe o vatra aflata la limita Doljului cu Gorjul. Nu e obligatoriu sa ai familiile in lunca..

Tine de metoda de intretinere a familiei. Si toate se imbina, hrana suficienta, stare sanitara, matca buna si tanara, etc. dar nu neglijati spatiul de dezvoltare.
Aici, ME este imbatabil. Cine stapaneste tehnica de lucru a intretinerii familiei de albine, pe modelul asta va avea cel mai mare randament. Dadant 10 este constrangator, apicultorul mereu va lucra cu familii sub potential. Incerc un mic regret ca nu am acordat atentie cand trebuia lazii ME. Mai am 1 an sa ma hotarasc, ori familii super, ori... bune.

Nu spun ca se poate ajunge la nivelul lui Dan Margarit, care are si 12 rame Dadant de albina in ME ai lui. Dar la un 10 D tot s-ar putea.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR