Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Neculai Badica » 07 Mar 2018, 21:38

Buna seara .Incepator fiind am pe lista de pierderi un roi ce nu a vrut sa faca fata lui Buruia si o regina epuizata . Deci am ramas cu cei 7 pitici in asteptarea Albei da nu ca zapada ca ma ploua intruna si o va tine asa toata luna aproape . La a doua iernare fiind .
Neculai Badica

Mesajde talex » 07 Mar 2018, 21:58

Au zburat toate. Trebuie sa vad de matci. Daca nu a picat vreuna. Am deschis un sigur roi. Pus la iernat pe 4 rame. Scos o rama goala. Albina acopera foarte bine cele 3 rame. Semanat capacit o palma. Semanat proaspat si larvar tot o palma pe partea opusa. Asta fiind stupul cel mai slab e un indicator bun pt restul familiilor. Pare cea mai buna iernare din 2012 incoace. Totusi consum mare de miere.
talex

Mesajde micimacko2001 » 08 Mar 2018, 08:51

Ati inceput deja sa le dati sirop, sau numai turte?
micimacko2001

Mesajde Balian » 08 Mar 2018, 17:36

Azi era ziua femeilor m-am gândit să le dau un cadou, o proteică. În general se prezintă f bine.
Stau pe 6-8 intervale. Am și câteva leșinate, vreo 2-3, și una era certată cu lumea asta și a
trecut pe cealaltă. Se mai întâmplă. Consumul de miere f variat. Unde era puiet mult a rămas
mâncare mai puțină. Condens f puțin. Încă! Vom vedea ce va urma.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde danmirea » 08 Mar 2018, 19:05

Am umblat la familii si am descoperit ca am pierdut un roi - nu a mai avut mancare, se pare ca peste iarna s-a suprapopulat de la ceilalti (am cate 2-3 in cutie) si fiind pe 3 rame ---dar albina de vreo 5 a murit de foame....nu mai avea nici o picatura de miere pe rame, inca mai miscau unele, daca il vedeam cu 3 zile in urma il salvam :( . Le-am pus la restul roilor cate o turta energetica.

Ramane se la dau rame cu miere de la familii cand am sa strang cuibul la acestea.

In rest ...totul bine.
danmirea

Mesajde Bambucha » 08 Mar 2018, 19:19

Confirm :mrgreen: la dadanti unde a fost puiet grupa mare haleala e pe sponci (din rusa sponka) :o au cam fost pulverizate 10 kg... in rest consum normal de cca 5 kg.
Incepe sa se vada si polen!
Rapita a cam fost intoarsa sau nu arata prea bine.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 08 Mar 2018, 21:23

danmirea scrie:Am umblat la familii si am descoperit ca am pierdut un roi - nu a mai avut mancare, se pare ca peste iarna s-a suprapopulat de la ceilalti (am cate 2-3 in cutie) si fiind pe 3 rame ---dar albina de vreo 5 a murit de foame....nu mai avea nici o picatura de miere pe rame, inca mai miscau unele, daca il vedeam cu 3 zile in urma il salvam :( . Le-am pus la restul roilor cate o turta energetica.

Ramane se la dau rame cu miere de la familii cand am sa strang cuibul la acestea.

In rest ...totul bine.

Daca stiai ca trebuiau stropite cu un sirop caldutz, de miere, le salvai in proportie de 70%!
ignatov andrei

Mesajde gica.mosu » 09 Mar 2018, 09:42

gica.mosu scrie:Am "pierdut" o matca si cheile de la poarta :shock: ...DEOCAMDATA... ;) Iar, daca voi avea o pierdere de acum incolo,ma apuc de crescut gaini,rate,gaste si iepuri de casa.. !!!

De ce imi era frica n-am scapat :lol: ....,PIERDUT SOTIE,GASITORULUI RECOMPENSA....SOACRA,SUZATI(MATCA) .... Jonny_IT,,,STII ceva :?: P.S-ASTEPT "PROVINCIA"... :o
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde MyBees » 10 Mar 2018, 19:24

MyBees scrie:Nu am mai gasit pagina in care am pus chestionarul de anul trecut asa ca de anul acesta il pun aici.
La prima vedere dupa datele primelor 2 zile, situatia sta mult, mult mai bine decat anul trecut, incomparabil chiar.
Ceea ce nici nu este surprinzator avand in vedere ca toamna s-a terminat prin februarie :)

Aveti AICI detalii despre cum puteti contribui la statistica privind mortalitatea in acest sezon.

AICI aveti chestionarul care trebuie copletat de doritori.

Imagine
(screen din raportul anului trecut)

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde kiloz » 11 Mar 2018, 15:32

Anunti important!
:D
Se cauta mamasoacra până la 50 de ani pentru "moşu".
Poate vine si cu chei!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Shrek » 12 Mar 2018, 16:34

Iarna aceasta, spre bucuria mea, nu am " vandut " nimic. Nici măcar o matcă. Ca o concluzie personală, dincolo de " nepricepere" contează mult si materialul genetic. Daca toamnă trecută aveam inima strânsă cat.....matcile cumpărate, având dubii cu privire la supraviețuirea lor peste iarna, constat ca acestea isi fac treaba cu mult mai bine decat corciturile mele. Deci nu întotdeauna mărimea matcii ( vorba ceea, decat mare si.... bleaga , mai bine lipsă ), contează.
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 12 Mar 2018, 22:30

Mda, văd că nu prea avem cu ce ne lăuda după iarna asta. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 13 Mar 2018, 11:42

cristi_vidican scrie:Mda, văd că nu prea avem cu ce ne lăuda după iarna asta. :lol:

Putem sa ne "laudam "cu adevarat dupa revizia de fond facuta in zile favorabile controlului..15...18 grade celsius...Musai trebue trecuti la pierderi stupii ramasi fara matci sau mortaciunile care trebuie unificate...sau si mai bine...gazate!
Ca o concluzie generala dupa cele vazute in stupina mea si alte discutii cu apicultorii..pierderile sunt mult mai mici ca anul trecut(4 anul trecut ,0 anul asta din 130..100)..a fost o iarna normala..stupii puternici introdusi la iernare...tot puternici au iesit...stupii mici introdusi la iernare,au suferit si mai mult..iesind si mai mici,mai uzati....

PS.In vederea culesului la rapita sau salcam de anul asta,mai mult ca oricand anul asta nu mai e valabila regula celor 40 zile de stimulari..sau 53...sau 80.!!!...Un ocghi expermentat poate sa isi dea seama de pe acum....ce familii de albime sigur nu pot emite pretentii la cele 2 culese amintite......
tiih

Mesajde cristi_vidican » 13 Mar 2018, 11:53

tiih scrie:PS.In vederea culesului la rapita sau salcam de anul asta,mai mult ca oricand anul asta nu mai e valabila regula celor 40 zile de stimulari..sau 53...sau 80.!!!...Un ocghi expermentat poate sa isi dea seama de pe acum....ce familii de albime sigur nu pot emite pretentii la cele 2 culese amintite......

O familie sănătoasă ieșită pe min 6 intervale, dacă are polen suficient în primăvară, la rapiță, dacă e pe mâna unui nepriceput .... are toate șansele să .... roiască :lol:

Niciodată nu mi-am făcut griji de primăverile capricioase dacă am avut albină în ladă și mâncare suficientă, mai ales dacă e rămasă din toamna trecută.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde tiih » 13 Mar 2018, 12:12

Corect ce ati spus cu o conditie...
O familli sanatasa pe 6 intervala de albina pe data de 13.03.2018,cu insuficient corp gras in pragul iernarii...pana la schimbarea in totalitate a generatiei de iarna are toate sansele sa ajunga la 5 intervale de albine pe 1 aprilie..daca nu si mai putin...
Prin familii slabe eu inteleg familiile pana in 1...1,2 kg albina..max 4,5-5 rame albina....la astea ma refeream..ca nu au nici o sansa la rapita si salcam...

Atentie!!ptr incepatori si nu numai....practic in aceasta luna ,dupa gerurile de sfarsit de februarie si inceput de martie....putere familiiei de albine va fi in scadere sau usoara stagnare pana la 25 martie-1 aprilie ...si nu invers.....
tiih

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2018, 13:01

Din 121 iernate, majoritatea pe 7 rame full, prezenta 100%!

La 82 am intalnit oaresce necazuri: RODEAU pernele de papura, de foame, cred... :lol: (dupa minus 22 - minus 24 grade in luna martie)!!!

Asa ca, le-am mai pus o rama si le-am "facut" pe 8 rame, ca papura e scumpa... :lol:

https://www.facebook.com/andrei.ignatov ... &ref=notif
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR