Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernare pe rame cu pastura

Mesajde paul » 31 Aug 2012, 23:42

Concret ...
Actualmente am puiet pe 3-4 rame . Aceste rame sunt despartite intre ele de cel putin o rama cu pastura si miere ! Ce faceti voi ? Scoateti rama de acolo si compactati puietul sau lasati rama acolo si puietul despartit ? Daca da , de ce ? Daca nu , de ce?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MIHAI BALS » 01 Sep 2012, 00:04

mibu scrie:
Mishu05 scrie:Nea mibule pai zi-ne dom'le dumneata primul "la obiect" daca stii.

Ramele cu păstură din abundență delimitează cuibul !
Rama plină cu păstură in mijlocul cuibului de iernare este o anomalie care dacă dintr-un motiv sau altul nu a fost
corectată ,în loc de beneficiu va produce efect invers ,adică se va comporta ca o așa zisă diafragmă inutilă în cuib!

adica ce efect invers,pastura diafragma?!
daca ai o situatie de genul asta te-as ruga sa nu scoti rama cu pastura de acolo si daca se intampla ceva cu familia respectiva i-ti dau eu alta in loc la primavara!
sa aiba nectar,sa aiba tratamentele facute si daca moare din cauza ramei cu pastura dau eu alta.
MIHAI BALS

Mesajde panshe85 » 01 Sep 2012, 00:13

oare rama aia din mijlocul cuibului pe care acum este pastura nu este o ''anomalie'' pe care am introdus o noi acolo la o 'pitroceala' anterioara din dorinta de a da spatiu matcii in prag de stimulare ;) si daca ne uitam bine la ea e si un pic mai deschisa la culoare, iar cucoanei nu i prea convine si a preferat sa o sara cu batuta ? asa sa fie ?
......deci paul, consider ca locul ei este langa ultima rama cu puiet,la marginea cuibului....asa ar fi fost situatia normala daca nu 'intervenea' stuparul
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde MIHAI BALS » 01 Sep 2012, 00:16

sau ca sa si explic:insemneaza rama plina cu pastura acum si sa te uita la ea pe 15 oct. sa vezi ce pastura mai are si ce nectar.
o sa spui ca e S.F.
MIHAI BALS

Mesajde mibu » 01 Sep 2012, 00:30

Scuze ,vorbim limbi diferite !
Dacă la situații clare răspundem cu exemple duse la extrem,ori nu știm,ori e foarte greu !
Scuze !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2012, 04:34

mibu scrie:Acum ,adi hodiș ,te intreb în cîți stupi ai cîte 3-4 rame pline cu păstură ? Apoi mai vorbim !

mibu scrie:Dacă s-ar fi citit cu atenție ce am postat anterior, s-ar fi format in minte exact desenul lui augustin ,
care este ideal și fără echivoc !
Așa că nici vorbă de- doi peri- sau alte bazaconi!
Să mă scuze lumea dar mă vad nevoit să reproduc vorbele unui mare înțelept-cine e deștept ,pricepe !
Augustin ,mulțumesc !

Daca cite-ai si matale un pic mai atent ... am scris ca stiu ce si cum cu pastura asa ca ... putem sa vorbim ... dar daca dai cu zbiciu' ... prefer sa evit.
Din partea mea sa ai liniste, nu aveam de gind sa sar la beregata ... solicitarea mea era pentru cei ce vor sa stie ... ce si cum cu pastura.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2012, 05:19

mibu scrie:Nu am nici o obsesie referitor la păstură ,vroiam doar să discutăm la obiect ca să lămurim problema in discuție !
Dar la noi ,pînă nu o luăm pe arătură,nu se poate !
Gycă contra e la datorie gata cu ghearele la beregățile neaparate !

Gyca contra ??? ... pe aratura ??? ... da' de ce asa ? :shock:

Pai aici, aratura ... nu trebuia scrisa ... si aici, mai jos, cine e Gyca contra ?
mibu scrie:
MIHAI BALS scrie:
MIHAI BALS scrie:nu ma pricep la desen tehnic!

ma pricep la albine.

despre păstură greu de explicat ,la desen tehnic -greu -deci greu !
asta e
!

Hai ca eu ma pricep si la desen tehnic si la editare poze, dar nu-mi pierd timpul ci am sa explic ... ca nu e greu, deci:
(Cica ... o familie pregatita de iernare, cea mai tare, arata poza ... bun da' ... nu-i bun ! ).

1. Pastura este OK.
2. Mierea din ramele marginashe, nu se intinde intotdeauna pina sub ramele ghemului, eventual numai pe ramele marginase pina jos.
3. O colonie atit de puternica, NU are nevoie de atita miere cat arata poza, estimez aprox. 29 - 30 kg. miere ... mult peste consumul mediu al unei colonii, adica 15 kg. +/- 2 -3 kg.
4. In oricare stupina, NU SINT TOATE familiile atit de puternice ... asa ca poza, nu e buna ca reper pentru incepatori.Eventual pentru ca sa-si dea seama cum arata hrana intr-un stup.Daca era un ME, era mai bine !.
5. Configuratia stupului pregatit de iernat va crea probleme apicultorului la iesirea din iarna deoarece, cuibul va fi in caturi iar caturile sint destinate pentru recolta de miere respectiv extras. Va fi obligat sa forteze si sa limiteze matca in ramele 1/1 ... la inceputul lui aprilie.

In rest ... sa citim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2012, 09:20

Adriane, poza aia nu are nicio legatura cu iernatul, probabil undeva s-a strecurat o greseala !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2012, 09:24

MIHAI BALS scrie:
mibu scrie:Ramele cu păstură din abundență delimitează cuibul !
Rama plină cu păstură in mijlocul cuibului de iernare este o anomalie care dacă dintr-un motiv sau altul nu a fost
corectată ,în loc de beneficiu va produce efect invers ,adică se va comporta ca o așa zisă diafragmă inutilă în cuib!

adica ce efect invers,pastura diafragma?!
daca ai o situatie de genul asta te-as ruga sa nu scoti rama cu pastura de acolo si daca se intampla ceva cu familia respectiva i-ti dau eu alta in loc la primavara!
sa aiba nectar,sa aiba tratamentele facute si daca moare din cauza ramei cu pastura dau eu alta.

Eu merg mai departe... ii dau trei !
Auzi... diafragma :!: pai ce cuib strans ar mai fi ala in care o rama pusa in mijlocul cuibului poate determina ghemul sa se situeze doar intro parte a acelei rame ?????
alt stupar

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2012, 09:49

mibu scrie:Scuze ,vorbim limbi diferite !
Dacă la situații clare răspundem cu exemple duse la extrem,ori nu știm,ori e foarte greu !

Pai sa lamurim clar aspectul...
exemplul de mai jos, cu una-doua rame cu pastura si miere pozitionate la pregatirea pentru iernat in mijlocul cuibului ( atentie, nu ACUM !) nu este nici pe departe un "exemplu dus la extrem". Este ceva care am folosit si inca mai folosesc ;)
Poate nu ai inteles matale si trebuie sa precizez, personal cand dau un sfat il dau ca urmare a ceea ce am practicat si mai putin a ceea ce DOAR am citit !
O familie buna, 6 rame sa zicem, gusta cu infinit mai multa placere acea pastura dupa primul zbor de curatire comparativ cu varianta nu-stiu-ce-turta lu` peste de amestecuri proteice de bere-lapte-soia :!: pusa de apicultor !
Si sa vezi minune :lol: rama care in noiembrie era cu pastura, la controlul din martie o gasim plina de puiet.
Curios, fara hraniri pro(s)teice :lol:
alt stupar

Mesajde Bambucha » 01 Sep 2012, 10:02

In poza respectiva este un pic denaturata realitatea. In c2(ca de altfel si in c1) pe extreme vom gasi intodeauna miere la ME, ramele cu pastura ingradesc intodeauna ramele cu puiet, cu preponderenta mai mult in partea in care este urdinisul. In mare masura la dadant se petrece la fel. Bucurati-va ca aveti pastura in stupi si lasati-o acolo unde este!

Dispunerea hranei in vederea iernarii
2 treimi de dadant capacit=1 rama plina de ME =familie fara grija pana in mai
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde mibu » 01 Sep 2012, 14:43

Domnule adi hodiș, ai punctat bine atunci cînd ai zis că -păstura e OK !-cam tîrziu dar e bine !
(cu ăla care se pune curmeziș,și cu ăia care vorbesc pe lîngă ,ori nu-i vezi ,ori încerci să fi diplomat,treaba ta )
Sănătate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 15:30

Oameni buni, va rog, modificati poza.
E pur si simplu un model teoretic. Am spus: luati poza si modificati-o cum vreti. Eu am pus modelul unui stup vertical pe 12 rame, asa cum il vad eu. Eu am ME pe 10. E alta tehnica.
Ideea e sa dezvoltam un model teoretic despre asezarea pasturii la pregatirea pentru iernare. Altfel, problema nu are utilitate.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde nae » 01 Sep 2012, 19:01

paul scrie:Concret ...
Actualmente am puiet pe 3-4 rame . Aceste rame sunt despartite intre ele de cel putin o rama cu pastura si miere ! Ce faceti voi ? Scoateti rama de acolo si compactati puietul sau lasati rama acolo si puietul despartit ? Daca da , de ce ? Daca nu , de ce?

Rama respectiva trebuie scoasa ,nu pt ca are pastura ci din alte motive (e alba ... ),motive care determina matca s-o sara/evite .
Ca diafragma actioneaza o rama cu miere capacita ,rama cu pastura nu .
nae

Mesajde paul » 01 Sep 2012, 19:09

Naica ... sa traiesti !
Intr-adevar acele rame sunt mai deschise la culoare dar ... nu virgine ! Eu am scos respectiva rama de acolo , am dat-o mai spre margine s-o umple albinele cu miere sau eventual cand fac completarile ... cu sirop ! Cand restrang cuiburile in forma definitiva pentru iernat , o scot de acolo , o pun la rezerva si o dau in primavara ! Consider pastura respectiva foarte pretioasa ... primavara !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 19:52

nae scrie:Ca diafragma actioneaza o rama cu miere capacita ,rama cu pastura nu .

Ba da, d-le Nae, daca are 80% pastura deja o putem considera diafragma. Regina nu o va mai ocoli.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR