paul scrie:cristi x scrie:anatol ms scrie:Un nivel mai mare de CO2 favorizeaza iernarea la fel si umiditatea.
asta sa nu o mai spui si altora. ramane intre noi. din ce am invatat eu la geografie albina respira o2 si nu codoi. apa nu este buna nici in cizme, in stup cu atat mai putin. cei care nu au incercat sistemul ii rog sa se abtina si sa ramana la invataturile lui tataia.
La mine la serviciu, intr-un salcam batran, "vecuieste"o familie de albine ! Am studiat salcamul ala la ... centimetru, inafara de un urdinis de 3-4 cm vertical lat cat sa incapa o albina, nu are nici o alta gaura !
LE ... O2 respirat pe cei 3-4 cm le este suficient ! Schimbul de gaze se face tot prin orificiul acela de 3-4 cm ! Saptamana trecuta cand noptile au fost temperaturi si de -22*C respectivul urdinis era inghetat ! Te intreb ... codoiul ala pe unde s-a eliminat ???Se pare ca totusi tataia (cartile vechi) ... o avut dreptate ! COdoiu' favorizeaza iernarea, cel putin intr-o anumita parte a iernii (cea fara puiet) !!!
![]()
LE2 ... off topic ... familiei respective nu i-a facut nimeni NICIODATA nici un fel de tratament antivarooua ! Dinspre asta , supravietuieste, roieste, banuiesc ca aduna si miere ... Dar stii de ce ? Din cauza de ... celula mica !!!![]()
Eu zic sa te gandesti de doua ori pana sa te apleci sa ridici piatra !
Sunt ABSOLUT CONVINS ca acum vorbeam la capitolul "a fost odata ca niciodata o insecta care aduna substante dulci din flori si care se numea albina"... daca se descopereau aceste sisteme inovatoare acum 200 de ani !
aveti perfecta dreptate...sistemul de iernare ,,clopt,,cu folie si plasa jos nu va fi un punct forte in iernarea familiilor de albine cel putin in zona Moldova..
Sa redeschidem topicul <Bilant pierderi*( mortalitate( la mijlocul iernii pagina 66 si sa vedem filmul postat de stefan madalin pe 11 aprilie 2013 ora 23
Avea acea stupina folie??Avea acea stupina fund antivaroa deschis pe timp de iarna??Erau niste stupi preparati ???Eu iernez clasic si cel putin la 15 apriliie am genul asta de stupi...si ca sa sa fiu si mai convingator are cineva curaj sa aduca cativa stupi pe 1 august sa ai ieneze dupa metoda lui cu folie si gratie...pe pariu...:mentionez ca mai am doar 100 de stupi imprastiati pe jumate hectar de livada,,,,,
PS>VISEZ DE MULT la un concurs cu iernarea famillilor de albine intr-o singura locatie incepand cu 1 august...cu arbitri ,paza ,filmare si un sistem de premiere,pentu CEL MAI PUTERNIC STUP LA 1 MAI, inaintea culesului de salcam*>CA DOAR ASTA E ESENTA APICULTURII.<restul vine de la sine..productii de 40 ...50 kg miere,,,dublarea sau triplarea numarului de familii albine...etc.