Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde tiih » 09 Feb 2014, 19:46

paul scrie:
cristi x scrie:
anatol ms scrie:Un nivel mai mare de CO2 favorizeaza iernarea la fel si umiditatea.

asta sa nu o mai spui si altora. ramane intre noi. din ce am invatat eu la geografie albina respira o2 si nu codoi. apa nu este buna nici in cizme, in stup cu atat mai putin. cei care nu au incercat sistemul ii rog sa se abtina si sa ramana la invataturile lui tataia.

La mine la serviciu, intr-un salcam batran, "vecuieste"o familie de albine ! Am studiat salcamul ala la ... centimetru, inafara de un urdinis de 3-4 cm vertical lat cat sa incapa o albina, nu are nici o alta gaura !
LE ... O2 respirat pe cei 3-4 cm le este suficient ! Schimbul de gaze se face tot prin orificiul acela de 3-4 cm ! Saptamana trecuta cand noptile au fost temperaturi si de -22*C respectivul urdinis era inghetat ! Te intreb ... codoiul ala pe unde s-a eliminat ??? :o Se pare ca totusi tataia (cartile vechi) ... o avut dreptate ! COdoiu' favorizeaza iernarea, cel putin intr-o anumita parte a iernii (cea fara puiet) !!! :oops:
LE2 ... off topic ... familiei respective nu i-a facut nimeni NICIODATA nici un fel de tratament antivarooua ! Dinspre asta , supravietuieste, roieste, banuiesc ca aduna si miere ... Dar stii de ce ? Din cauza de ... celula mica !!! :oops:
Eu zic sa te gandesti de doua ori pana sa te apleci sa ridici piatra ! :oops:
Sunt ABSOLUT CONVINS ca acum vorbeam la capitolul "a fost odata ca niciodata o insecta care aduna substante dulci din flori si care se numea albina"... daca se descopereau aceste sisteme inovatoare acum 200 de ani !

aveti perfecta dreptate...sistemul de iernare ,,clopt,,cu folie si plasa jos nu va fi un punct forte in iernarea familiilor de albine cel putin in zona Moldova..
Sa redeschidem topicul <Bilant pierderi*( mortalitate( la mijlocul iernii pagina 66 si sa vedem filmul postat de stefan madalin pe 11 aprilie 2013 ora 23
Avea acea stupina folie??Avea acea stupina fund antivaroa deschis pe timp de iarna??Erau niste stupi preparati ???Eu iernez clasic si cel putin la 15 apriliie am genul asta de stupi...si ca sa sa fiu si mai convingator are cineva curaj sa aduca cativa stupi pe 1 august sa ai ieneze dupa metoda lui cu folie si gratie...pe pariu...:mentionez ca mai am doar 100 de stupi imprastiati pe jumate hectar de livada,,,,,
PS>VISEZ DE MULT la un concurs cu iernarea famillilor de albine intr-o singura locatie incepand cu 1 august...cu arbitri ,paza ,filmare si un sistem de premiere,pentu CEL MAI PUTERNIC STUP LA 1 MAI, inaintea culesului de salcam*>CA DOAR ASTA E ESENTA APICULTURII.<restul vine de la sine..productii de 40 ...50 kg miere,,,dublarea sau triplarea numarului de familii albine...etc.
tiih

Mesajde cristi x » 09 Feb 2014, 20:24

tiih scrie:aveti perfecta dreptate...sistemul de iernare ,,clopt,,cu folie si plasa jos nu va fi un punct forte in iernarea familiilor de albine cel putin in zona Moldova..

poate poti sa ma lamuresti. suedia este la sud, sau la nord de moldova. eu cred ca la nord.
mi-ar place sa ma contrazica oameni care au incercat si au argumente contra, nu "urechisti".
uite stupii astia sunt din suedia si ierneaza cum ti-am povestit. ce zici esti mai bun?
Fişiere ataşate
Stupina3.jpg
cristi x

Mesajde anatol ms » 09 Feb 2014, 22:08

Ioan Guist scrie:
anatol ms scrie:Sigur ca da,primavara,vara,toamna,iarna numai dezavantaje

Pai ...va rog sa dati cateva explicatii, cateva detalii.
Cam ce se intampla cum se intampla la Dumneata in stupi. Ceva acolo sa pricepem

Ca si eu pot afirma despre Mercedes ca are numai dezavantaje.Pe bune ca are numai dezavantaje!!

Daca cresteati vaci,iarna ati fi avut curaj sa le lasati afara fie si infofolite in folie?Noi folosim containere frigo vechi cu temperatura si umiditatea controlata
anatol ms

Mesajde topy » 09 Feb 2014, 22:12

tiih scrie:aveti perfecta dreptate...sistemul de iernare ,,clopt,,cu folie si plasa jos nu va fi un punct forte in iernarea familiilor de albine cel putin in zona Moldova..

imi dai voie sa nu fiu de acord? :)
mai am o lada veche cu fundul plin......o vrea cineva cu tot cu albina...altfel o faceam cotet
oare sub fusta femeilor e chiar asa de frig?....e tot un clopot la urma urmei :D
http://topy1.sunphoto.ro/pastoral/82905273 cam asa stau ai mei tot timpul anului.
topy

Mesajde Ioan Guist » 09 Feb 2014, 22:39

tiih scrie:,,
PS>VISEZ DE MULT la un concurs cu iernarea famillilor de albine intr-o singura locatie incepand cu 1 august...cu arbitri ,paza ,filmare si un sistem de premiere,pentu CEL MAI PUTERNIC STUP LA 1 MAI, inaintea culesului de salcam*>CA DOAR ASTA E ESENTA APICULTURII.<restul vine de la sine..productii de 40 ...50 kg miere,,,dublarea sau triplarea numarului de familii albine...etc.

Pai ...da-i drumul la proiect.
Atentie insa.Iarna nu incepe la 1 august!!

Sa se prezinte stupii in curte la tine pe 1 Nov.Se cantaresc, se sigileaza, se desigileaza in primavara, se dau caturi si se sigileaza inapoi.Se cantaresc dupa salcam.
Castigatorul ia tot.
TOT !! Si cainele din curte si purcelul si fructele din livada!! :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 09 Feb 2014, 22:44

anatol ms scrie:
Ioan Guist scrie:
anatol ms scrie:Sigur ca da,primavara,vara,toamna,iarna numai dezavantaje

Pai ...va rog sa dati cateva explicatii, cateva detalii.
Cam ce se intampla cum se intampla la Dumneata in stupi. Ceva acolo sa pricepem

Ca si eu pot afirma despre Mercedes ca are numai dezavantaje.Pe bune ca are numai dezavantaje!!

Daca cresteati vaci,iarna ati fi avut curaj sa le lasati afara fie si infofolite in folie?Noi folosim containere frigo vechi cu temperatura si umiditatea controlata

Colegutule, ce mama zborii are a face mamiferele cu insectele?? Care este asemanarea intre ele ca sa facem comparatie?
Despre ce vorbim acilea?
Uite , pentru tine , exista mamifer ce naste in plin ocean.De ce sa nu tinem albinele in lacuri montane??
Si tot pentru tine mai este una .Ca adusei vorba de vaci.Ultimul trend zice ca Vitele tinute sub adapost dar in aer liber , per ansamblu aduc mai mult profit.Na!
Ioan Guist

Mesajde anatol ms » 09 Feb 2014, 23:09

Cand am testat folia si fundul a.v. am constatat urmatoarele dezavantaje:toamna infestare mai mare cu varooa si tendinta mai mare la furtisag, vara aerisire deficitara si albina multa sub sita,iarna condens in exces la familiile mai slabe deci dezavantajele depasesc avantajele.Sistemul pt a putea fi practic are nevoie in primul rand de un tratament eficient antivarooa,de familii tari si vara sa ii incarci mecanizat.
anatol ms

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 23:17

anatol ms scrie:Cand am testat folia si fundul a.v. am constatat urmatoarele dezavantaje:toamna infestare mai mare cu varooa si tendinta mai mare la furtisag, vara aerisire deficitara si albina multa sub sita,iarna condens in exces la familiile mai slabe deci dezavantajele depasesc avantajele.Sistemul pt a putea fi practic are nevoie in primul rand de un tratament eficient antivarooa,de familii tari si vara sa ii incarci mecanizat.

Asta ai citit-o acum 5' .
In 2-3 saptamani ma vor ''bana'' albinele + alte angarale pana in august = n-o sa-ti duc lipsa .
:oops:
nae

Mesajde B.K » 09 Feb 2014, 23:21

anatol ms scrie:Cand am testat folia si fundul a.v. am constatat urmatoarele dezavantaje:toamna infestare mai mare cu varooa si tendinta mai mare la furtisag, vara aerisire deficitara si albina multa sub sita,iarna condens in exces la familiile mai slabe deci dezavantajele depasesc avantajele.Sistemul pt a putea fi practic are nevoie in primul rand de un tratament eficient antivarooa,de familii tari si vara sa ii incarci mecanizat.

Prin afirmatiile astea contraziceti multi apicultori cu experienta , cu stupi multi care folosesc sita pe fund .
Daca initiatorul topicului are 100 de familii cu sita pe fund si o foloseste de 10 ani , asta spune foarte multe. Nu aveti logica in ce spuneti .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde anatol ms » 09 Feb 2014, 23:31

Beek as vrea sa te vad cand incarci manual 100 de familii cu sita plina de albine,ce parere mai ai de acest sistem
anatol ms

Mesajde iulians » 09 Feb 2014, 23:32

Dar va obliga cineva sa folositi modelul acesta de stup?!
iulians

Mesajde B.K » 09 Feb 2014, 23:39

Sa ajung eu la 100 de familii si rezolv . Asta sa fie problema :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Jean Valjean » 09 Feb 2014, 23:41

anatol ms scrie:Cand am testat folia si fundul a.v. am constatat urmatoarele dezavantaje:toamna infestare mai mare cu varooa

Puteti sa-mi spuneti cum v-ati dat seama ca stupii cu fund plin erau mai putin infestati?
La aia cu plasa am inteles, ati tras subarul si i-ati vazut morti, poate i-ati si numarat, dar la cei cu fund plin cum ati vazut ca sunt mai putin infestati?
Cum ati facut comparatia in urma careia ati concluzionat ca cei cu FAV sunt mai infestati?

bughi mambo rag
Anul trecut, unuia care are stupi de ceva ani, cu fund plin, a trebuit sa-i arat eu un varroa la el in stup, ca el nu vazuse niciodata si nu stia cum arata.
Apropo de vaci: nu sufera de frig, ci de lipsa aerului primenit.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Closcutz » 10 Feb 2014, 00:10

Ar mai fi si tarasenia cu stropitul, mai ales la rapita. Cand te anunta seara ca maine stropeste si a doua zi trebuie sa fii la serviciu toata ziua si ai fund plin ai pus-o de malineanu. Daca ai sita stai mai calm, dar altfel e bai mare.
Closcutz

Mesajde anatol ms » 10 Feb 2014, 00:18

cine nu crede sa testeze singur.online e mai greu
anatol ms

Mesajde Ioan Guist » 10 Feb 2014, 00:22

anatol ms scrie:Beek as vrea sa te vad cand incarci manual 100 de familii cu sita plina de albine,ce parere mai ai de acest sistem

10 ani de zile am incarcat si descarcat in pastoral in jur de 160 -200 de familii in doi oameni.Si nu descarcam o data pe vara!!

Dumneata vorbesti ( nu te opreste nimeni) din auzite.
Vorbiti si scrieti in continuare.Va venii si vremea , sa zicem peste 10-15 ani cand o sa va fie rusine cu afirmatiile de pe acilea. :lol:
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR