Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:55

BUNKA scrie:
Crisan Dorel scrie:@BUNKA
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo :)
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo

Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.

Depinde cum sunt iernati stupii, daca sunt pusi pe un corp dadant simplu si deschizi urdinis la capac, ok merge...dar daca iernezi cu caturi deasupra peste folie cum faci? Eu de ex am urdinise in capace, si caturile sunt puse sub cuiburi, e usor pt ca ele oricum in zilele calde ies chiar si iarna, apoi in primavara cand fac primele zboruri mai intense se si orienteaza sus, apoi cand muti caturi peste cuib oricum ele stiu sa zboare la capac deci e ok...sa le inveti in sezon sa zboare de la fund la capac in conditiile in care stupul e inalt si albinele obisnuite jos e cam greu!
La obisnuirea graduala nu ma refeream la micsorarea urdinisului inferior, obtii cel mult o mare aglomerare dar ele tot pe acolo intra si ies, ma refeream ca trebuie sa le obisnuiesti sa zboare din ce in ce mai sus pana ajungi la capac daca stupul are 1m, cuib plus 2 caturi de 1/2 sa zicem, nu poti sa muti urdinisul la 1m distanta pe inaltime fara sa bulversezi, sa dezorientezi albina cu efecte negative asupra coloniei pt cateva zile, de asta explic cum se face pt ca nu potyi s-o faci oricum.

Bine cu caturile sub cuib,
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 21:57

Crisan Dorel scrie:FARA GLUMĂ ACUM, la modul cum e gindit, corpurile sunt foarte robuste si usoare iar inaltimea totala nu e mare.
Am comparat rigiditatea soclului inferior (fundul stupului) care in proiectul de fata are doar 30 mm + 25 mm cele 2 talpi cu fund de stup de doua ori mai gros si e mai rigid primul.
Nu am lasat nimic la voia intamplarii, totul e gindit sa usureze construirea stupului:
-Laturi egale 470, in lista apar cu culori diferite, e nevoie sa prelucram doar doua din cele 4 laturi. Falturile sunt usor de aplicat cu oberfreza de 20 folosind sabloane.
De mare ajutor mi-au fost presele wolcraft, bank-uri de timplarie din mese drepte (e esential sa avem suprafete plane).
-Sistemul de minere mobile, pentru manipularea corpurilor, au dublu rol, in pastoral se introduc tije de ghigdare. Iarasi sunt usor de efectuat, cu un sablon gauresti repede si sunt batute cuie U. (doar anumite tipuri de cuie sunt bune)
-Scandura o cumpar uscata in uscator si adusa la dimensiunea de 2000x158x20, insa am constatat ca folosind un circular cu masa bun poti sa-ti faci singur latimea, cu precizie buna. Toate corpurile sunt obtinute din cele de 470x158x20 prin "feliere".
-Plasa de fund e plasa expandata, foarte robusta. Capacul e acoperit cu tabla de aluminiu de 0.4
Am facut si o foaie de calcul care calculeaza greutatea stupului pe subansamble, daca o vrea cineva o trimit pe mail.

Rau cu tabla de aluminiu, daca faci pastoral ai sa vezi,
giovanni

Mesajde giovanni » 17 Ian 2012, 22:04

Crisan Dorel scrie:salut
fotografiile au in jur de 250k.
privitor la dimensiunea ramei, 10+10+130=150 foaia mare o tai in doua si-ti incape fara pierderi
distanta intre fundul mobil si rame este de 10 mm iar in cazul utilizarii ramei intregi in doua corpuri MER de 158 suprapuse devine 18 mm (158+158 -8 -300= 8 + 10=18) o dimensiune normala.
si rama de 145 e buna, insa pierzi cca 4% din suprafata

Consider ca ai subdimensionat , este prea mica rama , eu a si fii mers pe 162mm, dupa mine e rau ca ai facut asa , inaltimea ME pentru un sistem redus o consider cea mai potrivita , o sa vedeti din practica , cei care lucrati altfel chiar daca va fii greu sa recunoasti ve ti avea posibilitati limitate pentru unele lucrari, va ve ti complica munca , daca o sa lucrati profesional . industrial , etc
giovanni

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 22:06

Rau cu tabla de aluminiu, daca faci pastoral ai sa vezi,

la costul de 2lei / foaia de 102x70cm a fost cea mai buna optiune :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 22:08

giovanni scrie:
Crisan Dorel scrie:salut
fotografiile au in jur de 250k.
privitor la dimensiunea ramei, 10+10+130=150 foaia mare o tai in doua si-ti incape fara pierderi
distanta intre fundul mobil si rame este de 10 mm iar in cazul utilizarii ramei intregi in doua corpuri MER de 158 suprapuse devine 18 mm (158+158 -8 -300= 8 + 10=18) o dimensiune normala.
si rama de 145 e buna, insa pierzi cca 4% din suprafata

Consider ca ai subdimensionat , este prea mica rama , eu a si fii mers pe 162mm, dupa mine e rau ca ai facut asa , inaltimea ME pentru un sistem redus o consider cea mai potrivita , o sa vedeti din practica , cei care lucrati altfel chiar daca va fii greu sa recunoasti ve ti avea posibilitati limitate pentru unele lucrari, va ve ti complica munca , daca o sa lucrati profesional . industrial , etc

Nu si daca toate ramele din stupina sunt la fel.
Argumente, cu ce e mai buna rama de 162 fata de cea de 150 ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 22:19

giovanni scrie:
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo :)
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo

Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.

= Rau, Nu se micsoreza nimic jos, se creaza un urdinis din fabricatie la corpurile superioare mult mai mic , de 6/7-8 de ex, chiar a si recomanda,

Necesitatea folosirii unui al doilea urdinis in partea superioara pentru un colector de polen de podisor /capac, este desigur un compromis. Totul este modular si reglabil (dimensiunea urdinisului)
Cu mici modificari poate fi folosit inclusiv ca colector de fund / pivnita
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2012, 00:54

Crisan Dorel scrie:Daca urdinisul superior e plasat intre cuib si magazine atunci distanta este de cca 0,5 m
Vom vedea in sezon cum se comporta, eu personal cu cred ca vor fi nici un fel de probleme cu orientarea
Daca mai foloseste cineva urdinisul superior poate contribuie la familiarizarea noastra cu modul de lucru ...

La mine sunt mai putin, doar 31 cm , ca atata are inaltime cuibul de dadant...da` tot sa stii ca o zi doua sunt ametite daca faci mutarea dupa ce ele s-au orientat deja jos. Daca de la primele zboruri din primavara le dai drumul pe sus atunci nu mai sunt probleme!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2012, 01:19

Folosesti urdinisul superior in mod curent sau ai testat doar in unele combinatii deale tale ?
Eu ma gindesc sa folosesc urdinisul superior aproape tot timpul
Ai mai observat ceva in experimentele tale legat de subiectul asta ?

Da, anul ce a trecut am folosit doar urdinisul superior, am colectoare integrate in capace, asta a fost motivul pt care am adoptat urdinisul superior.
Ca si efect asupra coloniei..cel mai important ar fi faptul ca roii plecati au migrat pe ceilalti stupi si au intrat in ei, de fapt cred ca asta m-a incantat cel mai mult pe tot parcursul verii...n-am pierdut albina! (am avut si gratii hanemann)
Un alt lucru este faptul ca le ajuta (pe albine) sa ventileze nectarul, se aseaza la urdinisul superior ciorchine pe care il blocheaza (asta se intampla seara), chestia asta face ca temperatura in interior sa se mentina ridicata si pe timpul noptii , fapt care favorizeaza deshidratarea nectarului. Practic blocau urdinisul superior si lasau un orificiu de 1-2cm patrati si acolo le vedeam mereu ventiland...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2012, 01:32

cornelioandanciu scrie:Cate iernari ati facut cu acest tip de stupi?

Daca intrebarea imi e adresata mie, pai iernez cu caturile sub cuiburi de vreo 3 ani cred, si urdinis superior am adoptat si pentru iernare de anul asta...practic asta este prima iarna, dar nu este urdinisul de vara din capac ci este un podisor intercalat intre capac si cuibul plasat peste caturi, in acest podisor am un urdinis de 1,5cm patrati, nu mai mult (foarte important), dupa metoda Canadiana, si Americana.
In anii anteriori am avut folie ce acoperea complet cuibul, acum am schimbat si bine am facut..zborurile de curatire sunt mai facile, evacuarea umiditatii este foarte eficienta, pierderea de caldura este limitata pentru ca orificiul fiind mic nu permite decat circulatia unui volum mic de aer.
Pierderea de caldura este mai mare la nivelul ghemului cand albinele sunt umede din cauza condensului, sau a aerului umed de la nivelul ghemului cand se foloseste folia fara o izolatie perfecta deasupra...asta duce la probleme!
In situatia folosirii urdinisului superior albinele raman uscate, albinele nu mai pierd caldura din ghem la fel de usor ierneaza mai bine, si se pare ca si consuma mai putin dupa rezultatul testelor facute de canadieni...o sa vad asta cand se mai incalzeste, reusesc sa iasa la zborul de curatire mai repede si implicit cresterea puietului incepe mai repede, plusca mai exista si posibilitatea de a avea mai multe zboruri de curatire decat la stupii cu urdinise inferioare!
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 18 Ian 2012, 10:06

BUNKA scrie:
cornelioandanciu scrie:Cate iernari ati facut cu acest tip de stupi?

Daca intrebarea imi e adresata mie, pai iernez cu caturile sub cuiburi de vreo 3 ani cred, si urdinis superior am adoptat si pentru iernare de anul asta...practic asta este prima iarna, dar nu este urdinisul de vara din capac ci este un podisor intercalat intre capac si cuibul plasat peste caturi, in acest podisor am un urdinis de 1,5cm patrati, nu mai mult (foarte important), dupa metoda Canadiana, si Americana.
In anii anteriori am avut folie ce acoperea complet cuibul, acum am schimbat si bine am facut..zborurile de curatire sunt mai facile, evacuarea umiditatii este foarte eficienta, pierderea de caldura este limitata pentru ca orificiul fiind mic nu permite decat circulatia unui volum mic de aer.
Pierderea de caldura este mai mare la nivelul ghemului cand albinele sunt umede din cauza condensului, sau a aerului umed de la nivelul ghemului cand se foloseste folia fara o izolatie perfecta deasupra...asta duce la probleme!
In situatia folosirii urdinisului superior albinele raman uscate, albinele nu mai pierd caldura din ghem la fel de usor ierneaza mai bine, si se pare ca si consuma mai putin dupa rezultatul testelor facute de canadieni...o sa vad asta cand se mai incalzeste, reusesc sa iasa la zborul de curatire mai repede si implicit cresterea puietului incepe mai repede, plusca mai exista si posibilitatea de a avea mai multe zboruri de curatire decat la stupii cu urdinise inferioare!

CE DRAGUT ... MA BUCUR SA AUD ASTA !
Aerisirea din fund deschisa de tot ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2012, 11:19

Am stupi care au sita libera, si stupi la care am tavi din tabla care oricum nu obtureaza perfect aerisirea ci doar protejeaza de curentii turbulenti de dedesubt!
Ideea e ca urdinisul superior fiind f mic, volumul de aer care se schimba e mic , se face lent dar se face eliminand umiditatea de la nivelul ghemului, apoi cuibul fiind pus peste caturi iarasi ajuta pt ca aerul din caturi e ca o perna care fereste colonia de curentii turbulenti de afara...n-am folosit saci negri de plastic dar o sa pun si eu pt ca au efect, e verificata treaba.
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 18 Ian 2012, 11:50

Cam asa iernez si eu
Cat, cuib, cat, sita pe toata suprafata fundului si un polistiren peste cuib
Cu oarecare retineri, am imbracat stupii in saci de nylon negru etans si bine strans.
La controalele efectuate (auditiv) , in zilele cu vînt, albinele sunt linistite.

PS La mine subarul inchide perfect, are inclusiv garnituri, insa e alta poveste, meritul meu e doar ca am sesizat posibilitatea de a le folosi, totul e free.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 18 Ian 2012, 12:51

NEA GICA ... CU SPIRITUL SAU INOVATOR:
"Ma Caline, noi daca am fi uniti in Romania, i-am bate pe toti de le-ar suna apa-n cap"

E ca un testament din partea lui !
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Bee Happy » 18 Ian 2012, 21:19

Eu am la stupii mei doar caturile, cu rame de 150.
Stupii sunt fara falturi, asa ca o sa mai adaug o sipca la inaltimea catului, ca sa pot folosi rame de 162.
Dupa doua sezoane, am ajuns la concluzia ca este mai bine sa folosesc rame stas.
Pentru mine, au fost mai multe dezavantaje clare decat avantaje, care au lasat si ele de dorit.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Crisan Dorel » 18 Ian 2012, 21:38

Bee Happy scrie:Eu am la stupii mei doar caturile, cu rame de 150.
Stupii sunt fara falturi, asa ca o sa mai adaug o sipca la inaltimea catului, ca sa pot folosi rame de 162.
Dupa doua sezoane, am ajuns la concluzia ca este mai bine sa folosesc rame stas.
Pentru mine, au fost mai multe dezavantaje clare decat avantaje, care au lasat si ele de dorit.

Poti sa detaliezi ? Cum ai inceput cu rama de 150, care au fost dezavantajele.
Serios, ma intereseaza.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 18 Ian 2012, 21:47

Daca aveai deja in expoatare rame de 162 atunci nu vad sensul pentru care ai folosit rame de 150
Chiar daca nu-ti confectionezi singur ramele, sunt destui fabricanti de echipament apicol care-ti confectioneaza la cotele care le vrei
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR