BUNKA scrie:Crisan Dorel scrie:@BUNKA
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo![]()
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo
Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.
Depinde cum sunt iernati stupii, daca sunt pusi pe un corp dadant simplu si deschizi urdinis la capac, ok merge...dar daca iernezi cu caturi deasupra peste folie cum faci? Eu de ex am urdinise in capace, si caturile sunt puse sub cuiburi, e usor pt ca ele oricum in zilele calde ies chiar si iarna, apoi in primavara cand fac primele zboruri mai intense se si orienteaza sus, apoi cand muti caturi peste cuib oricum ele stiu sa zboare la capac deci e ok...sa le inveti in sezon sa zboare de la fund la capac in conditiile in care stupul e inalt si albinele obisnuite jos e cam greu!
La obisnuirea graduala nu ma refeream la micsorarea urdinisului inferior, obtii cel mult o mare aglomerare dar ele tot pe acolo intra si ies, ma refeream ca trebuie sa le obisnuiesti sa zboare din ce in ce mai sus pana ajungi la capac daca stupul are 1m, cuib plus 2 caturi de 1/2 sa zicem, nu poti sa muti urdinisul la 1m distanta pe inaltime fara sa bulversezi, sa dezorientezi albina cu efecte negative asupra coloniei pt cateva zile, de asta explic cum se face pt ca nu potyi s-o faci oricum.
Bine cu caturile sub cuib,