Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 00:36

Mă costa aproximativ 500 mil sa fac 1000 de stupi doar tâmplăria pe care o execut eu, la ăsta se adaugă hrana...o voi face, și nu ca sa fiu tare, mă pot simți excelent cu 100, dar exista percepția ca dacă ai mulți înseamnă ca stupul e bun, apicultorul e bun...Toate sunt bune...daca ai 10-20 ești nimeni...nu vreau sa fiu cineva prin cantitate, dar dacă, , cantitatea face diferența când vine vorba de percepție atunci fac și cantitate.
Intr-adevar pe un sistem prost nu poți îngriji mulți, fiecare sistem are niște limite..
Eu nu mă voi îmbogăți din lăzi...s-a mai zis treaba ăsta, nu am înspate o echipa, sunt singur, ccât poți face cu doua mâini? ...Va zic eu...cât sa duci lingura la gura, nu mai mult.
Dimensiunile sunt publice, oricine își poate face oriunde, nu mă supăr, dimpotriva sunt bucuros dacăas sști ca de ex Nae are și el unul de test...daca m-ar tine punga, v-as da la toți câte unul gratis...nu pot, sunt dor un singur om.
Cine vrea sa ignore ideea poate sa o facă, nu mă supăr, cine vrea sa o combată îl rog sa facă unul și după 2-3 ani sa îmi spună ce i-a ieșit, dacă pot sa îl îndrum cu ceva o fac, de ăsta pun explicații și filme, pt cei care au deja, și sunt destui...

Când mă apuc de apicultura ?
M-am apucat demult, și m-am gândit sa fac ceva pt ea...puteam sa am 200 convenționali de mult, sa mă învârt de plăcerept 1 t de miere, sa iîmi vădde viatza...eu am ales sa pierd...timp sși bani pt albina și pt apicultura, pt o idee, de a readuce albina mai aproape de natura, cu ce mă aleg ??...spuneți voi !!
Este posibil ca dacăvoi avea 1000 iîn sistem seminatural sa-i zicem...sa pot convinge măcar pe cei care nu vor miere cu amitraz sau fluvalinatul sau alte asemenea...știu ca puterea exemplului este mare, și mai știu ca POT.

Mă băieți, azi m-am rupt cu munca, am stat 2 ore lungit...am scris pe aici...e ora 1-2 noaptea, mă duc sa trag pana spre dimineață, am 65 de lăzi de făcut pana sâmbătă seara ...cu toate astea îmi fac timp și de resistantbees.com, și de stuparitul și de nevasta, și de matza, șide ccumpărături, și de trimis diverse prin tara. ..
Eu când votez, nu votez din Italia, eu mă zbat în România...de fapt nici nu mai votez ca nu am cu cine...
BUNKA

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 07:59

Stupina de warre (peste 100, are si lazi mari inca vreo suta):

https://www.youtube.com/user/bernhardundee/videos

Face si pastoral. Am discutat cu el: nu are probleme cu roitul sau alte pseudo probleme raportate la acest sistem. De ce zic ca sunt pseudo probleme: pentru ca marea majoritate a celor care au adoptat acest tip de lada sunt incepatori si se asteapta la cine stie ce rezultate stand cu mana in san.
asd

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 09:37

Multzam pt video, dacă mai ai de astea baga aici.. :P
Din primul minut și 40 sec am văzuto gaura iîn corp, am văzut gratie, am văzut înălțimea corpului, e Delonul original, am văzut rama Delon doar ca are cadru de lemn integral, Warre nu are rame, are șipci, spetezele superioare au tăieturi în care baga foaia, gen Delon, folosește foi.. a făcut ceva Care-i convine, merge.
Folosește 8 rame, însarmare etc...Este bun dar se poate mai bine.
https://youtu.be/3tIjiXvJb50

Genul ăsta de capac de tabla îlrecomand sși la ce fac eu, clemele sunt utile, se potrivesc cu sistemul. ?.Am văzut ca My Bees le-a pus.
Eu în afară de plasa pe fund și și bar nu montez feronerie pe ei, nu fac capacele de tabla, sunt de părere ca oricine trebuie sa știe sa bata un cui, sa taie o tabla, sa încheie o rama, sa întindă o sarma...altfel mai bine se apuca de...fittness.
A...și să știe Cum arata o matca :D
Ultima oară modificat de BUNKA pe 01 Sep 2015, 09:43, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 09:41

Stupii aia cu gratie la intrare sunt startere. Nu stiu sa foloseasca gratia in rest. Are si stupi cu rame si doar cu speteze. Vezi ca are si multi stupi pe care nu ii trateaza(de cel putin 5 ani).
Ultima oară modificat de asd pe 01 Sep 2015, 09:48, modificat 1 dată în total.
asd

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 09:44

asd scrie:Stupii aia cu gratie la intrare sunt startere. Nu stiu sa foloseasca gratia in rest.

Uite la filmul pus de mine, folosește gratie..
Și al meu e perfectibil, am identificat o problema...o sa mai studiez, e vb despre ceva ce tine de aplicarea însistem intensiv...mereu trebuie compromisuri ici colo.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 01 Sep 2015, 09:57, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde mellis » 01 Sep 2015, 09:45

BUNKA scrie:Mă costa aproximativ 500 mil sa fac 1000 de stupi doar tâmplăria pe care o execut eu,

Salutari,
Daca nu scriu multi pe acest topic - sa stii ca este urmarit. In momentele in care ai facut pauza - multi ti-au dus lipsa. Scrie in continuare ca te ascultam.
LA 1000 bucati trebuie si pastoral/intretinere - este greu sa stai cu hrana pe ei.
Multa bafta.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 09:50

BUNKA scrie:
asd scrie:Stupii aia cu gratie la intrare sunt startere. Nu stiu sa foloseasca gratia in rest.

Da ma, da ala e un starter/finisor. :lol:

Daca vrei il intreb de restul insa uita-te la alte filme si nu vei vedea gratie.
asd

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 10:19

mellis scrie:
BUNKA scrie:Mă costa aproximativ 500 mil sa fac 1000 de stupi doar tâmplăria pe care o execut eu,

Salutari,
Daca nu scriu multi pe acest topic - sa stii ca este urmarit. In momentele in care ai facut pauza - multi ti-au dus lipsa. Scrie in continuare ca te ascultam.
LA 1000 bucati trebuie si pastoral/intretinere - este greu sa stai cu hrana pe ei.
Multa bafta.
Sanatate.

Știu lucrurile astea după numărul lăzilor solicitate și după faptul ca mulți dintre doritori urmăresc stuparitul fără sa aibă cont, eu îi indemn pe toți sa își facăcont sși sa lucram împreună.
Unii așteaptă luni la rand lăzile, nu pot face peste o anumita limita, nu sunt mașină și nu am echipa, majoritatea inteleg lucrul ăsta și sunt mai mult ddecât intelegaori, așteaptă ziua ccând vor putea popula, eu îi indemn pe toți sa studieze ce le "dau" și sa aaibă răbdare, nu se poate învăța sau implementa sau înțelege peste noapte.
Știu ca dezamăgesc dacă dispar, de aia am revenit, dar uneori presiunea e atât de mare ca trebuie sa-ti iei liber, vor mai fi pauze de câteva luni dar voi reveni...cine are de luat ceva de la mine va lua, iar eu secrete nu țin la sertar, dacă aflu ceva zic pe gura.
Sunt de părere ca trebuie sa lucram unii cu alții, sa comunicam, sa învățăm unii de la alții, sa ne comportam ca o colonie de albine.
La 1000 nu mai stai cu hrana pe ei, intra în schema 20 de vetre, o remorca generoasa, paleti de lemn,funduri prinse de paleti, un soi de braț fixat pe mijlocul remorcii cu care sa poți încarcă, descărca paleti de 4, pastoral pe distante scurte, iernare pe miere centrifuga radiala... pana atingi 1000 poți sa faci absolut orice pt scopul ăsta, , sirop, proteina, îi faci mai mici inițial etc...sezonul imediat următor trebuie sa faci bani cu ele pt ca nu ești banca sa tot finanțezi. ?.sau se poate face în salturi, faci 300 roiuri, sezonul următor produci cu ei, apoi reinvestesti și tot așa.
Varianta asta e mai sigura, altfel cheltuielile devin prea mari pt oricine.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 10:32

asd scrie:
BUNKA scrie:
asd scrie:Stupii aia cu gratie la intrare sunt startere. Nu stiu sa foloseasca gratia in rest. uote]

Da ma, da ala e un starter/finisor. :lol:

Daca vrei il intreb de restul insa uita-te la alte filme si nu vei vedea gratie.

Am înțeles, crede-ma ca nu am văzut tot filmul, trebuie sa zbor la munca, pana în ora 14 trebuie sa car la Atlassib, Ovidiu de la Deva mă așteaptă de " o viatza"...cred ca are fantezii deja cu deloni :lol:
Știu ca va citi asta, o sa îi populezi Ovidiu, Mircea din Italia și tot restul care sunteți...Stanciu, Cristi de la Bacău...va stau la dispoziție dupa ce populati. ..iar eu o sa dau un exemplu de inmultire rapida, de maxim de dezvoltare, de producție.
Atunci nu mai vb de o idee zburătoare. ?.vb de punere în practica.
Nu uitați ca răbdarea este totuși o virtute...care preot zicea, răbdare, răbdare, răbdare. ?.Papacioc, sau care...unul înțelept oricum !
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 01 Sep 2015, 11:02

Citesc si ma minunez.
Iar incepeti sa visatzi frumos, cu 2 si 3 zero-uri(lazi multe).
Mai adi, iti propun un joc simplu.
du-te 1-2 saptamani intr-o ferma REALA cu mii de stupi in vest(Franta sau Spania sau Italia) si vezi cu ochii tai ce presupune asta.
Ai in posesie 50 Euro/colonie /sezon pentru cheltuieli? Caci cam asta inseamna costul unei colonii/sezon. Acuma depinde de administrarea acelei colonii.
Coordonatele primordiale sunt 2: rasa si nutret.
Daca le ai pe astea nu-ti trebuie mii de ladoaie(creste media pe lada).
andrei_calinescu

Mesajde cobi » 01 Sep 2015, 11:03

BUNKA scrie:......care preot zicea, răbdare, răbdare, răbdare. ?.Papacioc, sau care...unul înțelept oricum !

Ilie Cleopa

M-ai convins. :) Totusi, pe Kirk Webster l-ai citit? Apare putin in mediu online dar scrie destul de mult (asa zice el). Nu trateaza albinele dar foloseste lada de ME. Mult spor !
cobi

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 13:51

[quotdrei_calinescu"]Citesc si ma minunez.
Iar incepeti sa visatzi frumos, cu 2 si 3 zero-uri(lazi multe).
Mai adi, iti propun un joc simplu.
du-te 1-2 saptamani intr-o ferma REALA cu mii de stupi in vest(Franta sau Spania sau Italia) si vezi cu ochii tai ce presupune asta.
Ai in posesie 50 Euro/colonie /sezon pentru cheltuieli? Caci cam asta inseamna costul unei colonii/sezon. Acuma depinde de administrarea acelei colonii.
Coordonatele primordiale sunt 2: rasa si nutret.
Daca le ai pe astea nu-ti trebuie mii de ladoaie(creste media pe lada).[/quote]

1 lăzile mele sunt extrem de simple, de făcut și de utilizat, un roi pe un corp trece iarna elegant...Testat!
Deci dacă ai de 3 ori mai multe funduri și capace poți face cel puțin triplare fără bătăi de cap...Ai 50, faci 150, împărți rame, puiet miere...fara siroape, turte etc...se organizează singur.Anul următor trebuie corpuri și rame...ori bagi 150 buni la iernat și faci bani din salcam, tei anul următor, ori dacă te tine, bagi bani iar î capace, funduri etc
Rasa mamii ei de albina, tați va dați cu curu de pamant cu treaba ăsta. ..nu-mi trebuie matci, nu italiene nu bukfast, nu scoțiene...îmi trebuie rasa locală, pana în300 de cutioare au ce manca aici pe raza de 50 km fără sa bag nik...doar transport..suntem copii ??
Duc 50 pe 3 corpuri în salcam la 5 km, i-am umflat, nu extrag, impart duc în tei roii și intru în iarna cu 150 roi buni bușit. mai departe mai vedem, pas cu pas...
În SUA la 6000 de familii lucrează 6 oameni, înRRomânia la 200-300 vezi ccâte 2-3...deci, concluzie, ori nu stim, ori nu putem.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Sep 2015, 13:56

cobi scrie:
BUNKA scrie:......care preot zicea, răbdare, răbdare, răbdare. ?.Papacioc, sau care...unul înțelept oricum !

Ilie Cleopa

M-ai convins. :) Totusi, pe Kirk Webster l-ai citit? Apare putin in mediu online dar scrie destul de mult (asa zice el). Nu trateaza albinele dar foloseste lada de ME. Mult spor !

Inca nu.
BUNKA

Mesajde Gicuta » 01 Sep 2015, 14:01

[/quote]
1 lăzile mele sunt extrem de simple, de făcut și de utilizat, un roi pe un corp trece iarna elegant...Testat!
[/quote]
Eu am iernat Warre pe o jumatate de corp foarte bine.
Succes in proiectul tau!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde asd » 01 Sep 2015, 14:04

Gicuta scrie:Eu am iernat Warre pe o jumatate de corp foarte bine.
Succes in proiectul tau!!

Detaliaza putin te rog: cu diafragma sau jumate cladit? Cum s-au dezvoltat anul urmator? Ai scos ceva de la el?

In orice caz pentru iernare matci merita si 2 in 1 la warre pe un corp.
asd

Mesajde andrei_calinescu » 01 Sep 2015, 14:17

"se organizează singur"
Ah ce-mi place chestia asta. Visul unora din apicultorii romani care cred ca daca isi arunca proastele(albinele) intr-o gradina, se organizeaza singure si ideal , pe burta goala.

"pana în300 de cutioare au ce manca aici pe raza de 50 km fără sa bag nik"
Ai testat cumva? E cel putin inconstient sa crezi asta an de an.

"i-am umflat, nu extrag"
Inseamna ca te intretine altcineva dpdv financiar(mama, tata, gagica).
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR