Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde ignatov andrei » 19 Iun 2014, 00:09

vslsilviu scrie:bunul simt inca il am acasa.

Va rog, in numele celor care incercam sa deslusim tainele acestui domeniu, separati producerea de lazi de cresterea albinelor!

Nu crezi ca "bunul tau simt" ar fi trebuit sa te indrume spre alte topicuri?!?
ignatov andrei

Mesajde cosming » 19 Iun 2014, 00:59

Trantorul@ scrie:
cosming scrie:Trantore e clar pe moment nu roiesc. Dar mai ramane a doua intrebare de la proapis. Ce-ar face albina ar trandavi prin stup?

De ce crezi ca am scris io prin mesaje de a selecta "praguri"( adica sa faci selectie la albine care au praguri mari de roire , pe care daca se poate sa nu le atinga niciodata) .... am raspuns si la prima intrebare , da unele stau si "trandavesc" pana ajung la un anumit prag sau asteapta culesul ...
Crezi ca toate albine au ce face tot timpul mai e si cand trandavesc unele perioade scurte sau mai lungi ...prin stupi sau pe afara ... daca le lasi in pace si nu intervii ...

Nu stu de ce ai scris probabil ai vrut tu sa scoti ceva in evidenta. Dar poti detalia asa simplu ce intelegi prin prag si cum ai reusit sa combini intr-o matca mai multe praguri chiar si intr-un stup? Altfel e apa de ploaie toata tarasenia. De exemplu daca pui un corp fara rame pe un altul/altele plin de albine indiferent de conditiile de cules si vreme ele nu roiesc? Care e 'pragul' in caz ca afirmatia de mai sus e adevarata :shock:

noroc sa ai :mrgreen:
cosming

Mesajde Adi Hodis » 19 Iun 2014, 01:19

vslsilviu scrie:Imi pare rau ca trebuie sa asistam cum o discutie transforma o cutie de albine intr-un bideu. Chiar daca nu detin astfel de cutii si poate ca experienta mea tinde spre zero, bunul simt inca il am acasa. Intial am crezut usor deplasata interventia lui Adi, dar atunci cand in spate se ascunde o idee de afaceri si nu ceva constructiv legat de aceasta lada (hai sa arat cat de buna este lada mea, ca poate se gasesc unii care sa o cumpere - cred ca era mai civilizat, daca se pleca de la aceasta idee; cu argumente pro si contra). In acest moment este doar o discutie oarba in care nici macar nu mai este vorba de lada (poate ca nu ar strica "curatat" acest topic).
Incep sa aud din ce in ce mai des afirmatia "decat sa cresc albine/produc miere mai bine vand cutii".
Un exemplu a mai fost si anul trecut... legata de deloni... albina mica, iernare pe nu mai stiu unde, "fara tratament" etc. ... asta pana cand a inceput afacerea. Daca atunci posta si de 3-4 ori pe zi (minim) legat de acest subiect... acum liniste si pace ("Voi face un film sa vedeti cum merg lucrurile...nici urma de botci...construiesc fara foaie fara probleme..unul din ei cere corpul 4" ... etc.). Nu mai spun ca produce aproape orice tip de lada, fara sa mai aiba vreo problema. Afacerea e afacere. Nu am nimic impotriva celor care produc lazi, care muncesc... TOATA STIMA MEA, dar va rog sa respectati pe cei de pe forum si forumul in mod special.
Nu cred ca nea Gica, Janesse si (din fericire) multi altii sa fi venit vreodata cu un topic asa de "efervescent" fara sa aiba in spate zeci de argumente obtinute in ani buni de practica. Daca ma gandesc la ce replica ar fi dat/ar da cei la care fac referire la acest topic... probabil ca Adi a fost rezervat.

Va rog, in numele celor care incercam sa deslusim tainele acestui domeniu, separati producerea de lazi de cresterea albinelor!

Domnule Silviu, nu cred ca topicul este un paravan pentru a vinde astfel de stupi/lazi, e doar evolutia constatata.
Si e bine ca si-a expus activitatea cu MEA in acest topic. Insa nu e bine ca dupa nici doi ani cu MEA ( din 3 ani de apicultura ), sa ridice in slavi realizarile si in special sa afirme ceva ce nu poate fi separat de albine, adica roirea.
Defapt intreaga postare cu pricina, a fost si este o ridicare in slavi a stupului MEActiv si totodata o denigrare a altor modele de stupi, culminata cu roirea.
Asta ... e prea de tot. Adica in scurta experienta, a si obtinut rezultate cu alte modele de stupi, ( alte modele este o expresie generala ).
Pai in trei ani de apicultura, cand a avut timp sa obtina rezultate si ce fel de rezultate ? ... comparativ cu toate modelele de stupi ? ... pai in 5 ani de apicultura, stuparul abia e ridicat copacel in picioare ... iar asta in 3 ani, deja-i atlet.

Înca sînt rezervat si ma abtin sa dau replica ... incalțat si cu noroaie pe bocanci, cum s-ar potrivi.

În rest ... la buna cetire.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sammy » 19 Iun 2014, 13:55

@ vslsilviu: ai dat cu noroi in oameni care au venit cu multa informatie pe forum si cu mult entuziasm. Pt realizarea unor scopuri comerciale nu era nevoie de ce spui dta. Omul avea vizibilitate pe forum si inainte.

@Adi Hodis, poate cu un pic de diplomatie nu s-ar fi ajuns la.... Dar, acum impacati-va si voi ca, na, asta e, suntem oameni si toti gresim.

@ Trantorul: Bine punctata treaba cu microclimatul stupului. Poate asa se va intelege si de ce folosesc unii hoffman de 32. In 3 carti scrise, Mac simus bate campii cu notiuni fara continut: arhitectura, axa, distributia etc (le-a enumerat ex discipolul sau mai sus) ignorand evidenta empirica, anume elasticitatea de care da dovada albina la constructia cuibului. De unde si marea diversitate de forme si tipuri de lazi. Albina se pliaza pe orice spatiu. Spilul cu raportul verticala/orizontala l-ai spus dta mai sus, nu e in niciun caz in "axa", "arhitectura"etc, care, repet pt cine mai crede ca e ceva de capul lor, sunt pura teorie.

@ dogvet: sunt un admirator al stilului dtale literar :D.
sammy

Mesajde Trantorul@ » 19 Iun 2014, 16:43

cosming scrie:
Trantorul@ scrie:
cosming scrie:Trantore e clar pe moment nu roiesc. Dar mai ramane a doua intrebare de la proapis. Ce-ar face albina ar trandavi prin stup?

De ce crezi ca am scris io prin mesaje de a selecta "praguri"( adica sa faci selectie la albine care au praguri mari de roire , pe care daca se poate sa nu le atinga niciodata) .... am raspuns si la prima intrebare , da unele stau si "trandavesc" pana ajung la un anumit prag sau asteapta culesul ...
Crezi ca toate albine au ce face tot timpul mai e si cand trandavesc unele perioade scurte sau mai lungi ...prin stupi sau pe afara ... daca le lasi in pace si nu intervii ...

Nu stu de ce ai scris probabil ai vrut tu sa scoti ceva in evidenta. Dar poti detalia asa simplu ce intelegi prin prag si cum ai reusit sa combini intr-o matca mai multe praguri chiar si intr-un stup? Altfel e apa de ploaie toata tarasenia. De exemplu daca pui un corp fara rame pe un altul/altele plin de albine indiferent de conditiile de cules si vreme ele nu roiesc? Care e 'pragul' in caz ca afirmatia de mai sus e adevarata :shock:

noroc sa ai :mrgreen:

Anul trecut cel mai mare o fost pe 32 de rame dadant si mai cerea spatiu da nu i-am mai dat .... ca deja imediat venea declinul ..... zic io ca la un momnet dat colonia respectiva o sarit de 100.000 de indivizi ( fara sa se suprapopuleze de la altii) ...
Am mai scris tot de la albine foarte roitoare am plecat si eu care nici nu atingeau bine 50.000 de indivizi ca si roiau indiferent de ce cules era ... unele isi mai reveneau da altele pana nu ramaneau 2 pumni de albine in stupi nu se lasau ....
Am mai scris si iti mai scriu si tie anul trecut 2 roi adica primar si secundar , anul asta am lasat expres cateva din vechea garda care au 3 ani sa roiasca ca imi tre roi de craca pentru ca , construiesc mai cu tragere de inima 1 s-o dus si nu l-am prins 3 fac schimbare linistita din care 2 or vrut sa roiasca da intra ceva asa printre ploi de cateva zile si am si batrana si 1 tanara restul botcilor roase ( asta dupa ce batranele nu mai ouasera in ultimele 10 -14 zile , sau apucat de 1-2 zile sa oua din nou) ....
Nu toate au sarit de 100 de mii majoritatea 60 - 80 groso si cateva de 90 de mii si si-au vazut de treaba majoritatea ....am mai scris in ce conditii ... cauta prin mesajele mele.....

Sa fii sanatos !
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde cosming » 20 Iun 2014, 00:03

Trantore acum revenind de unde am plecat, ca pragurile tot nu le-am lamurit, de ce ar sta albina sa blocheze curentii la urdinis cand mai simplu sta ciorchine pe puiet sa-l incalzeasca ? ;)
cosming

Mesajde Trantorul@ » 20 Iun 2014, 00:21

cosming scrie:Trantore acum revenind de unde am plecat, ca pragurile tot nu le-am lamurit, de ce ar sta albina sa blocheze curentii la urdinis cand mai simplu sta ciorchine pe puiet sa-l incalzeasca ? ;)

Am zis sa fiu om de treaba .... sincer ocupa-te de altceva ..... un sfat prietenesc !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde cosming » 20 Iun 2014, 00:34

Trantorul@ scrie:
cosming scrie:Trantore acum revenind de unde am plecat, ca pragurile tot nu le-am lamurit, de ce ar sta albina sa blocheze curentii la urdinis cand mai simplu sta ciorchine pe puiet sa-l incalzeasca ? ;)

Am zis sa fiu om de treaba .... sincer ocupa-te de altceva ..... un sfat prietenesc !!!

Nici nu cred ca poti fi altfel dar intrebarea ramane. Personal nu am raspuns cu toate ca asa se intampla cel putin din cele observate.
cosming

Mesajde Trantorul@ » 20 Iun 2014, 00:45

cosming scrie:
Trantorul@ scrie:

Nici nu cred ca poti fi altfel dar intrebarea ramane. Personal nu am raspuns cu toate ca asa se intampla cel putin din cele observate.

Pentru ca ii mai usor si trebuie mai putini indivizi sa-l blocheze acolo decat unde zici tu .....
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde activ » 20 Iun 2014, 08:58

Trantorul@ scrie:Fiti antena la ce scriu io acum si ..... in legatura cu mierea este perfect adevarat ca face mai multa .... cu cat .. ?

- 2 stupi perfect identici ca si populatie unul in MEA altul pe DADANT ....

MEA ii pe verticala deci vor fi jos de tot albine sa opreasca curenti si sa .... in al doilea corp vor fi ceva albine nu prea multe .... deci un numar de x albine mentine microclimatul in stup restul la cules !

DADANT ii mai lat si lung vor fi jos mult mai multe albine sa opreasca curentii si sa .... in al doilea corp nu prea are puiet .... deci un numar de x + Y albine vor mentine microclimatul in stupul Dadant la cules mai putine !

Ca ii diferenta de 1, 2 , 5 - 10 kg ??? dar este!!!

Ca are si el dezavantaje asta este ... pune fiecare in balanta si vede fiecare ce si cum ...

In stupii astia pe verticala si nu prea lungi se mentine microclimatul propice cresterii puietului de un nr. mai mic de albine ...

Alt stup pe rama mica identic doar ca mai ramane si ceva albina in barba .... (nici asta nu vrea sa roiasca)

Ce spune Trântorul mai sus e perfect adevărat, ceva similar am observat şi eu la comparația dintre MEA-uri (sau un stup cu suprefată mică) şi stupi cu suprafața cuibului mai mare (ex. In cazul meu Dadant şi ME) ... dar nu vă puteam arăta cum, fiind mai greu de explicat, ... cunoscând toți că o imagine face cât 1000 de cuvinte.

Dar ieri fiind răcoare am putut surprinde cum blochează albina curenții (aerul rece) în stupii MEA.
Fişiere ataşate
14032421280740.jpg
Urdiniş MEA
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 20 Iun 2014, 08:59

Şi ...
Fişiere ataşate
14032421586090.jpg
Urdiniş MEA
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 20 Iun 2014, 09:03

Şi ...
Fişiere ataşate
14032421679890.jpg
Urdiniş MEA
activ

Mesajde activ » 20 Iun 2014, 09:15

Şi ... exemplele pot continua !
Fişiere ataşate
14032421394511.jpg
Urdiniş MEA
activ

Mesajde valigorj » 20 Iun 2014, 09:20

AM AVUT OCAZIA DE A VEDEA MEA LA TREABA LA FS ANUL TRECUT SI LA SALCIM ANUL ACESTA.POT SPUNE CA AM FOST PLACUT IMPRESIONAT.IMPRESIILE PE CARE MI LE-A LASAT ACEST TIP DE STUP SINT URMATOARELE:
-TEHNOLOGIA DE LUCRU DIFERA FATA DE CEA FOLOSITA DE ANTONESCU.
-SE POT FACE ROI VIABILI CU UN CAT DE PUIET.
-URCAREA IN CAT[CATURI] A MIERII SE FACE FARA PROBLEME.
-SE POATE PUNE LA CONSTRUIT CHEAR SI UN CAT CU FA.
-MIEREA DE LA UN CULES POATE FI EXTRASA APROAPE IN TOTALITATE.
-PREZINTA AVANTAJUL UNEI SUPRAFETE REDUSE LA BAZA,FAPT CE IL RECOMANDA PT SISTEMUL PALETIZAT SAU CONTAINERIZAT.
-CATURILE FIIND MAI MICI SE POT MANIPULA MULT MAI USOR.
-CRESTEREA PROGRESIVA A VOLUMULUI PRIN ADAUGAREA A CITE UN CAT NU CREAZA UN SOC FAMILIEI.
-VOLUMUL NEFIIND O PROBLEMA,PRECUM SI CRESTEREA DE FAGURI FAC CA INTRAREA IN FRIGURI SA NU NE MAI STRESEZE.
-SE POT FACE FOARTE USOR ROI LA PACHET.
-CRESTEREA DE MATCI POATE FI FACUTA MAI TIMPURIU,DATORITA VOLUMULUI MAI MIC AL UNUI CORP.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde cosming » 20 Iun 2014, 16:41

activ scrie:
Trantorul@ scrie:Fiti antena la ce scriu io acum si ..... in legatura cu mierea este perfect adevarat ca face mai multa .... cu cat .. ?

- 2 stupi perfect identici ca si populatie unul in MEA altul pe DADANT ....

MEA ii pe verticala deci vor fi jos de tot albine sa opreasca curenti si sa .... in al doilea corp vor fi ceva albine nu prea multe .... deci un numar de x albine mentine microclimatul in stup restul la cules !

DADANT ii mai lat si lung vor fi jos mult mai multe albine sa opreasca curentii si sa .... in al doilea corp nu prea are puiet .... deci un numar de x + Y albine vor mentine microclimatul in stupul Dadant la cules mai putine !

Ca ii diferenta de 1, 2 , 5 - 10 kg ??? dar este!!!

Ca are si el dezavantaje asta este ... pune fiecare in balanta si vede fiecare ce si cum ...

In stupii astia pe verticala si nu prea lungi se mentine microclimatul propice cresterii puietului de un nr. mai mic de albine ...

Alt stup pe rama mica identic doar ca mai ramane si ceva albina in barba .... (nici asta nu vrea sa roiasca)

Ce spune Trântorul mai sus e perfect adevărat, ceva similar am observat şi eu la comparația dintre MEA-uri (sau un stup cu suprefată mică) şi stupi cu suprafața cuibului mai mare (ex. In cazul meu Dadant şi ME) ... dar nu vă puteam arăta cum, fiind mai greu de explicat, ... cunoscând toți că o imagine face cât 1000 de cuvinte.

Dar ieri fiind răcoare am putut surprinde cum blochează albina curenții (aerul rece) în stupii MEA.

Nici n-am zis ca n-are dar ma interesa cauza. Fii atent, urmaresc cateva zile un stup cu un cat 3/4 si albina multa in loc de miere. Acum doua saptamani vreme frumoasa albina barba seara la stup ba mai spre pranz jumate din fata stupului acoperita. Intru in vrie si hai sa nu roiasca ca ii e cald(media 20C :oops: afara), albina multa in fine.Scot urdinisul si ramane o fanta de 20/1cm se cara albina in stup dar exact ca in pozele tale mai ales seara bloca doar urdinisul. Zic clar asta blocheaza curentii de aer dar de ce mama ma-sii face asta cand 35C necesare pentru puiet 20C pe afara si ar putea sta doar pe rama. Ar rezulta albina multa si tot il mananca de roit. Ma apuc sap pe net si gasesc modelul de temperaturi in stup si zic hopa jos chiar ii e rece si fac un stup cu falt pe fund(frezat 2cm cu adancime1) decupez 20/1cm pe partea frontala si ma duc 3cm cu 1 adancime falt pe fundul stupului pe largimea urdinisului. Mut albina, ma enervez,timp pierdut, toate cele dar macar acum sta cuminte in stup, cat timp nu stiu, dar il mai trag de aripa pe Trantor cu pragurile pana aflu.

P.S. Nici nu zic tipul de stup ca pe aici se aprinde repede afumatoarea si personal nu-s convins daca e mai bine pe 8-10-12 rame indiferent de stup :mrgreen:
cosming

Mesajde MIHAI BALS » 20 Iun 2014, 16:42

Adi Hodis scrie:
vslsilviu scrie:Imi pare rau ca trebuie sa asistam cum o discutie transforma o cutie de albine intr-un bideu. Chiar daca nu detin astfel de cutii si poate ca experienta mea tinde spre zero, bunul simt inca il am acasa. Intial am crezut usor deplasata interventia lui Adi, dar atunci cand in spate se ascunde o idee de afaceri si nu ceva constructiv legat de aceasta lada (hai sa arat cat de buna este lada mea, ca poate se gasesc unii care sa o cumpere - cred ca era mai civilizat, daca se pleca de la aceasta idee; cu argumente pro si contra). In acest moment este doar o discutie oarba in care nici macar nu mai este vorba de lada (poate ca nu ar strica "curatat" acest topic).
Incep sa aud din ce in ce mai des afirmatia "decat sa cresc albine/produc miere mai bine vand cutii".
Un exemplu a mai fost si anul trecut... legata de deloni... albina mica, iernare pe nu mai stiu unde, "fara tratament" etc. ... asta pana cand a inceput afacerea. Daca atunci posta si de 3-4 ori pe zi (minim) legat de acest subiect... acum liniste si pace ("Voi face un film sa vedeti cum merg lucrurile...nici urma de botci...construiesc fara foaie fara probleme..unul din ei cere corpul 4" ... etc.). Nu mai spun ca produce aproape orice tip de lada, fara sa mai aiba vreo problema. Afacerea e afacere. Nu am nimic impotriva celor care produc lazi, care muncesc... TOATA STIMA MEA, dar va rog sa respectati pe cei de pe forum si forumul in mod special.
Nu cred ca nea Gica, Janesse si (din fericire) multi altii sa fi venit vreodata cu un topic asa de "efervescent" fara sa aiba in spate zeci de argumente obtinute in ani buni de practica. Daca ma gandesc la ce replica ar fi dat/ar da cei la care fac referire la acest topic... probabil ca Adi a fost rezervat.

Domnule Silviu, nu cred ca topicul este un paravan pentru a vinde astfel de stupi/lazi, e doar evolutia constatata.
Si e bine ca si-a expus activitatea cu MEA in acest topic. Insa nu e bine ca dupa nici doi ani cu MEA ( din 3 ani de apicultura ), sa ridice in slavi realizarile si in special sa afirme ceva ce nu poate fi separat de albine, adica roirea.
Defapt intreaga postare cu pricina, a fost si este o ridicare in slavi a stupului MEActiv si totodata o denigrare a altor modele de stupi, culminata cu roirea.
Asta ... e prea de tot. Adica in scurta experienta, a si obtinut rezultate cu alte modele de stupi, ( alte modele este o expresie generala ).
Pai in trei ani de apicultura, cand a avut timp sa obtina rezultate si ce fel de rezultate ? ... comparativ cu toate modelele de stupi ? ... pai in 5 ani de apicultura, stuparul abia e ridicat copacel in picioare ... iar asta in 3 ani, deja-i atlet.

Înca sînt rezervat si ma abtin sa dau replica ... incalțat si cu noroaie pe bocanci, cum s-ar potrivi.

În rest ... la buna cetire.

alooo,domnu,da matale ce experienta ai frate in MEA?
0,nu?
atunci?
ciocu mic,AICI!
MIHAI BALS

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR