vslsilviu scrie:Imi pare rau ca trebuie sa asistam cum o discutie transforma o cutie de albine intr-un bideu. Chiar daca nu detin astfel de cutii si poate ca experienta mea tinde spre zero, bunul simt inca il am acasa. Intial am crezut usor deplasata interventia lui Adi, dar atunci cand in spate se ascunde o idee de afaceri si nu ceva constructiv legat de aceasta lada (hai sa arat cat de buna este lada mea, ca poate se gasesc unii care sa o cumpere - cred ca era mai civilizat, daca se pleca de la aceasta idee; cu argumente pro si contra). In acest moment este doar o discutie oarba in care nici macar nu mai este vorba de lada (poate ca nu ar strica "curatat" acest topic).
Incep sa aud din ce in ce mai des afirmatia "decat sa cresc albine/produc miere mai bine vand cutii".
Un exemplu a mai fost si anul trecut... legata de deloni... albina mica, iernare pe nu mai stiu unde, "fara tratament" etc. ... asta pana cand a inceput afacerea. Daca atunci posta si de 3-4 ori pe zi (minim) legat de acest subiect... acum liniste si pace ("Voi face un film sa vedeti cum merg lucrurile...nici urma de botci...construiesc fara foaie fara probleme..unul din ei cere corpul 4" ... etc.). Nu mai spun ca produce aproape orice tip de lada, fara sa mai aiba vreo problema. Afacerea e afacere. Nu am nimic impotriva celor care produc lazi, care muncesc... TOATA STIMA MEA, dar va rog sa respectati pe cei de pe forum si forumul in mod special.
Nu cred ca nea Gica, Janesse si (din fericire) multi altii sa fi venit vreodata cu un topic asa de "efervescent" fara sa aiba in spate zeci de argumente obtinute in ani buni de practica. Daca ma gandesc la ce replica ar fi dat/ar da cei la care fac referire la acest topic... probabil ca Adi a fost rezervat.
Va rog, in numele celor care incercam sa deslusim tainele acestui domeniu, separati producerea de lazi de cresterea albinelor!
Domnule Silviu, nu cred ca topicul este un paravan pentru a vinde astfel de stupi/lazi, e doar evolutia constatata.
Si e bine ca si-a expus activitatea cu MEA in acest topic. Insa nu e bine ca dupa nici doi ani cu MEA ( din 3 ani de apicultura ), sa ridice in slavi realizarile si in special sa afirme ceva ce nu poate fi separat de albine, adica roirea.
Defapt intreaga postare cu pricina, a fost si este o ridicare in slavi a stupului MEActiv si totodata o denigrare a altor modele de stupi, culminata cu roirea.
Asta ... e prea de tot. Adica in scurta experienta, a si obtinut rezultate cu alte modele de stupi, ( alte modele este o expresie generala ).
Pai in trei ani de apicultura, cand a avut timp sa obtina rezultate si ce fel de rezultate ? ... comparativ cu toate modelele de stupi ? ... pai in 5 ani de apicultura, stuparul abia e ridicat copacel in picioare ... iar asta in 3 ani, deja-i atlet.
Înca sînt rezervat si ma abtin sa dau replica ... incalțat si cu noroaie pe bocanci, cum s-ar potrivi.
În rest ... la buna cetire.