Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde alt stupar » 16 Iul 2014, 00:01

ignatov andrei scrie:Sa nu-ti uiti vorba... Blaguescule!

Am crezut ca glumesti...

Glumesc eu cu multe, insa niciodata cand e vorba de albine :!:
Sa nu uiti asta... Ignatoave !

Trantore ?
Daca cumva inca nu mi-ai dat ignor... matale tot asa ai crezut ??? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 16 Iul 2014, 00:06

ignatov andrei scrie:
alt stupar scrie:Daca este vorba e recentii mei interlocutori din acest topic, din pacate nu !
:lol:

Stii cum se pune zabala la cai...??? ;)

Daca nu... ai sa afli...!!! :lol:

Da, da, da !
Inca un secret din bagajul de "secrete"

Deci: cum (si unde) se pune musca pe cai ?
alt stupar

Mesajde alt stupar » 16 Iul 2014, 00:09

3-2-1..
Gata timpul alocat matale a expirat.
Pana la urmatoarea repriza de "cu cartile pe fata", cele bune !
A... si reale, nu doar inchipuite, ca era sa uit ! :lol:
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 16 Iul 2014, 00:10

alt stupar scrie:
ignatov andrei scrie:
alt stupar scrie:Daca este vorba e recentii mei interlocutori din acest topic, din pacate nu !
:lol:

Stii cum se pune zabala la cai...??? ;)

Daca nu... ai sa afli...!!! :lol:

Da, da, da !
Inca un secret din bagajul de "secrete"

Deci: cum (si unde) se pune musca pe cai ?

Eu il cunosc pe Adi Blaguescu..., daca vrei sa te trec la... "alti stupari", nu-ti fa griji... te-ai trecut singur! :(
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 16 Iul 2014, 00:24

alt stupar scrie: ...

Sa nu uiti asta... Ignatoave !
...

Mai Adiță mă, asa-i ca e mult mai placut printre albine ? ... alea tac si fac, nu glumesc si nu se lauda. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde italianu » 16 Iul 2014, 00:26

e greu ,bre , cind nu se face miere! Si iarna e departe! :)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 16 Iul 2014, 00:46

Adi Hodis scrie:
alt stupar scrie: ...

Sa nu uiti asta... Igmatoave !
...

Mai Adiță mă, asa-i ca e mult mai placut printre albine ? ... alea tac si fac, nu glumesc si nu se lauda. :)

Multi apicultori nu stiu cum moare un pitzigoi in cushca...! ;)
ignatov andrei

Mesajde Daniel Popovici » 16 Iul 2014, 00:55

Carpatica e buna, poate mai buna decat carnica din scorburile padurilor Banatului romanesc si sarbesc. Problema e ca romanii sunt romani si nemtii sunt nemti.
Nemtii, din "ragaliile" alea au facut ceva cu adevarat de calitate si cu adevarat predictibil (prin selectie si imperecheri dirijate).
Romanii au facut un pas-doi (anii '60-'70) si au dat inapoi (anii ' 70-2014) si au impresia ca albina se inbunatateste singura-singurica si fara alta interventie umana decat transvazare si populare de nuclei. Si pana si genetica buna a degenerat de multe ori la stadiul de "ragalii".
Carpatina e buna, daca vrei s-o construiesti chiar ai avea cu ce - material genetic, dar nu stiu cati pasi mai avem pana la PREDICTIBIL.
Si daca ar fi doar un pas, trebuie si acela facut. Ca NU SUNTEM cu Carpatina unde ar trebui.

D'aia altele "e bune", iar carpatinele nu - cel putin nu inca.
Au potential, dar n-are cine sa-l construiasca si cine sa elimine balastul, ca asa cum se prezinta acum, parerea mea e ca nu se preteaza pentru productie la fel ca ale altora (elitele altora).

Si pana la urma REZULTATELE VORBESC. Altii au REZULTATE.
Ai nostri spun ca "e buna". Daca intrebi "de ce" si cum motiveaza aceasta "bunatate", eventual iti raspund despre Foti, nimic despre rezultatele actuale si despre niste cifre- valori de ameliorare, capacitati de productie, instnct de roire, comparatie intre linii intrarasiale si/sau cu alte rase etc.

Pana la urma traim din productie, nu din prietenii, simpatii, animozitati, dusmanii, duelari, patriotisme. - Acestea ar trebui sa ne motiveze sa muncim ca sa ajungem cu adevarat la REZULTATE REALE.
Simplele baliverne scrise pe forumuri si prin reviste nu modifica in bine nimic la nivel de genom al AM Carpatica inspre aceste REZULTATE REALE (singurele care conteaza).
Daniel Popovici

Mesajde alt stupar » 19 Iul 2014, 15:28

... si viata e scurta, Daniele !
Suntem o generatie ajunsa la 35-45 de ani si daca la 40 de ani profesional nu dai randamentul maxim si/sau nu ai reusit sa te dotezi corespunzator in ceea ce priveste informatie, logistica si materialul biologic necesar pentru a performa, maine te trezesti ca ai trecut de 50 si toate o iau in jos ;) si nu-ti mai ramane decat sa te tot amagesti cu iluzii sau sa dai vina pe altii pentru nerealizari.
Sa nu punem dricul inaintea tragatorilor :lol: ca usor putem ajunge (inca) o generatie de ratati care pretinde in fata oricui are timp de irosit cu ascultatul vaicarerilor cat de buni eram pe vremuri dar n-a fost cine sa ne vada !
alt stupar

Mesajde Daniel Popovici » 20 Iul 2014, 22:48

alt stupar scrie:... si viata e scurta, Daniele !
Suntem o generatie ajunsa la 35-45 de ani si daca la 40 de ani profesional nu dai randamentul maxim si/sau nu ai reusit sa te dotezi corespunzator in ceea ce priveste informatie, logistica si materialul biologic necesar pentru a performa, maine te trezesti ca ai trecut de 50 si toate o iau in jos ;) si nu-ti mai ramane decat sa te tot amagesti cu iluzii sau sa dai vina pe altii pentru nerealizari.
Sa nu punem dricul inaintea tragatorilor :lol: ca usor putem ajunge (inca) o generatie de ratati care pretinde in fata oricui are timp de irosit cu ascultatul vaicarerilor cat de buni eram pe vremuri dar n-a fost cine sa ne vada !

Subscriu 100%.
Ai totala dreptate! Vorbesti despre productie.

Numai ca mentinerea unei populatii de albine, pastrarea ei si o eventuala ameliorare intrapopulationala (imbunatatire a combinatiilor de gene in interiorul liniei sau "rasei" fara a cadea in cosangvinitate) este CU TOTUL ALTCEVA decat productia.
Se face de catre pasionati sau de catre institutii specializate.
Se face in conditii speciale.
Se face de catre alti oameni decat cei din productie. Daca incerci sa faci si productie si sa mentii si populatii de albine (neaparat cu imperechere dirijata) - acelasi om, de unul singur sau chiar in echipa - cu siguranta nu vei face nici una nici alta la nivel optim si va iesi un "ghiveci".
(+ Sa iti impuna cineva tie, cetateanul Z sa faci productie cu unul sau cu altul dintre genotipurile din lumea aceasta este un abuz.)
Mentinerea unei populatii sau a mai multor populatii si productia nu au nimic de a face una cu alta si sunt lucruri distincte, facute de catre oameni care nu se amesteca decat in sectorul propriu.

Formarea unei linii de productie este o a treia treaba, care doar este conditionata de a doua. Deci ca sa poti scoate o linie super-specializata, super-perfrmanta si pe deasupra stabila si uniforma, ai nevoie de o populatie cu potential din care sa o poti selecta, purifica si forma prin imperecheri dirijate.
Atunci "cercul se inchide" si lucrurile isi au rostul normal.
Parerea mea e ca si Carpatina, asa cum o stim ar avea potential de a "naste" (cu ajutorul omului) linii performante.

Dar lucrurile nu se prezinta deloc amestecate. VORBIM DE 3 LUCRURI DISTINCTE. NEAMESTECATE, facute de oameni diferiti.
Si al 3-lea trebuie facut pana la capat, altfel e o minciuna si o iluzie, ca o casa neterminata, care desi e proiect sau inceputa, nu poate fi locuita/folosita. Vanzarea de lucruri neterminate (neispravite) denota pe deasupra lipsa de respect fata de cumparator si a vanzatorului fata de el insusi.

Ai totala dreptate, nu poti sa faci productie cu orice daca te respecti ca om.
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 20 Iul 2014, 23:01, modificat de 2 ori în total.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 20 Iul 2014, 22:59

Tare mi-ar placea sa vad linii de productie din Carpatina, competitive, LA NIVEL cu Buckfast sau Carnica de elita si cu toate actele si garantiile in regula, fara minciuni in ele, confirmate in teren, cu carcatere uniforme la matci.
Pana nu vad negru pe alb si confirmat printr-ul "lot de concurs", alaturi de linii consacrate din alte rase ca "martor", cred ca totul e o MARE GLUMA - balverne goale si munca de Don Quijote dusa de cativa naivi (macar daca ar fi o samanta din care sa renasca ceva).
Daniel Popovici

Mesajde ignatov andrei » 21 Iul 2014, 11:41

alt stupar scrie:... si viata e scurta, Daniele !

Aveti dreptate, domnule Blaguescu!
De ce, totusi va considerati ca faceti parte dintr-o genaratie de ratati, nu ati fost (nu sunteti) suficient pregatit, sau nu ati avut fonduri suficiente, iar daca ati avut, le-ati folosit neeficient?!? :?:
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 21 Iul 2014, 13:45

Ce-i asa greu de inteles? Daniel Popovici are perfecta dreptate.
Nu poti avea rezultate competitive la nivel european (macar) daca nu te apuci de treaba.Povesti nemuritoare pe forum si pe la coltul pavilionului, si /sau cateva minti ascutite dar disparate in toate ungherele patriei, nu dau (NU DAU) nimic bun de pus la linia de start.

AM Carpatina, un brand ce altadata avea si "reflectie in viu" astazi are doar sustinatori ceea ce este un lucru bun dar absolut dezastruos.Ici colo gasim ceva... laudat si poate lucrat bine.Atat.

Cat timp la nivel inalt nu se intampla nimic, absolut nimic, noi vom sporovaii acilea la nesfarsit.Geaba si fara efecte in real.Gura lunga si intepaturi frivole.La atat se reduce munca noastra pe Carpatina?

Ultima sansa a Carpatinei este (se contureaza tot mai clar) aparitia unui grup privat ce au interes pe rezultatele ce le vor avea din selectie si investitie tehnica.
Ca vor fi rezultate sub potentialul unui proiect national pus in practica de oamenii cu ochelari din fund de borcan, de acord.Dar este unica si probabil ultima sansa.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ignatov andrei » 21 Iul 2014, 14:04

Ioan Guist scrie:Ultima sansa a Carpatinei este (se contureaza tot mai clar) aparitia unui grup privat ce au interes pe rezultatele ce le vor avea din selectie si investitie tehnica.
Ca vor fi rezultate sub potentialul unui proiect national pus in practica de oamenii cu ochelari din fund de borcan, de acord.Dar este unica si probabil ultima sansa.

Cu toate ca nu am sustinut denumirea de "CARPATINA", am sustinut ideea de matci de calitate, din albina autohtona, adica... adaptata!

Orice albina se adapteaza, dar dureaza... ani!
Mai simplu este sa amelioram ce avem!

Ceea ce afirmati, este ADEVARAT, adica... doar in sistem privat se va putea realiza ceva!
Am inteles ca sunteti suparat si ca "ati luat-o in freza" cu proiectul dumneavoastra, urmeaza s-o incasez si eu (sau nu), dar incerc, chiar daca - si dumneavoastra ati afirmat - orice incercare de proiect este sortita esecului!

Ce sa mai spun, doar... multa bafta tuturor!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Sep 2014, 22:51

S-a incheiat un sezon... !!!
Cine, ce si cum... rezista la critici ?!?
Am observat ca se... livreaza matci !
Am observat ca... toti au, la inceput de sezon, cele mai bune matci... !!!
Nu credeti ca ar fi normal sa se dea pe fata care si cum a luat, de la care si cum a livrat ???
Pai, ce facem... asteptam luna aprilie si ne batem, din nou, cu caramida in stern ???
Suntem... sau nu... o COMUNITATE ???
ignatov andrei

Sprijinire apis mellifera carpatica

Mesajde alin75 » 03 Noi 2014, 23:36

Imping putin mai mult ideea, in sensul de sprijinire a rasei autohtone. Asa ceva se practica si in agricultura, la noi de ce nu? http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Program ... ditionale/
In fiecare toamna vedem anunturi cu vanzari de regine (prin desfiintare de nuclee), daca fiecare doneaza cate 5 la diversi colegi, poate in timp rasa autohtona, acapareaza celelalte rase.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE