Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2015, 21:59

patrascu scrie:
proapis13 scrie:De unde ai luat ciotul asta...da o adresa ??

http://jurnalul.ro/stiri/observator/inv ... 14169.html

Merci,stiam eu ca citisem undeva dar e veche info....din 2006... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde tuturicius » 17 Dec 2015, 22:18

Facem ce dicteaza UE .... e dreptul meu de cetatean european sa-mi duc ce rasa vreau.
Il poluez pe vecinul .... tot atat ma polueaza si el pe mine ... ne intalnim la gard si bem o bere.
tuturicius

Mesajde danmirea » 17 Dec 2015, 22:22

informatia e veche, dar adevarata si nu doar in acest domeniu.
danmirea

Mesajde patrascu » 17 Dec 2015, 22:27

danmirea scrie: am povestit si eu ce vad .
Dar toata lumea citeste printre randuri....
Norocul meu ca am de la cine invata.
La facut matci asta a fost al doilea an.
Am zis si eu ceea ce stiu de la altii...

Hai sa mai repet- norocul meu e ca in loc sa stau sa citesc pe forumuri si sa invat din greseli, am invatat de la cineva care are peste 10 ani experienta.

Hai sa nu mai poluez topicul...ca e pacat.

1 Pe aici oamenii trag concluzii din ce au facut ce au vazut la altii sunt ipoteze
2 Sunt unele informatii care tin de subtilitate
3 Nu toti suntem norocosi (eu am ghinion si citesc zilnic ceva pe aici sau recitesc pare altfel la recitire)
4 Nu este relevant sa vorbesti de rase si hibrizi pana nu i-ai pus la treaba din carti si auzite putem sa discutam toti
5 Ceea ce stii de la altii intai probeaza si apoi trebuie sa iti dai cu parerea
6Pe forum sunt oameni care au 30-40 de ani de apicultura altii cu sezoane muncite pe alte continente . Intra pe la pagini personale si o sa fii mai uimit

Si ai dreptate nu trebuie poluat topicul O sa raportez postarile si ma intorc in public unde este locul meu
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2015, 22:29

tuturicius scrie:Facem ce dicteaza UE .... e dreptul meu de cetatean european sa-mi duc ce rasa vreau.
Il poluez pe vecinul .... tot atat ma polueaza si el pe mine ... ne intalnim la gard si bem o bere.

Perfect adevarat...dar sa fie LEGAL...sau altfel scris...tradare...tradare...dar sa stiu si eu...
Pentru a importa alte rase de albine trebuie sa iei 3 aprobari...ANZ,ICDA si DSV....LEGAL...
A se citi Legea Apiculturii cu completarile din noiembrie a.c.
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde danmirea » 18 Dec 2015, 23:38

@patrascu Editat: va rog fara date concrete, nume, localitati despre producatori, comercianti.

imi place mult ce spui legat de cei cu 30-40 de ani experienta.
Cand am inceput stuparitul am avut un astfel de om cu 40 de ani experienta, a fost cu mine cand am luat primii stupi si ii multumesc.

Acesti oameni au experienta, simt imediat un stup fara matca fara sa il deschida, stie cand e cules fara sa scutere rame sau sa aibe cantar, stiu cand sa mute exact la momentul potrivit.
Anul acesta dupa ce a vazut stupii celuilalt la rapita a stiut ca va avea probleme cu roitul. El e de parere ca trebuie sa ai stupi moderati. Chiar mi-a zis sa tin minte sa nu fac asa ca o sa muncesc prea mult la rupt de botci. Crezi ca as fi invatat de la el de metoda cu unirea a doua familii intr-un stup? El nici macar nu a incercat aceasta varianta.
Majoritatea nu sunt dispusi la schimbari, s-au invatat sa lucreze intr-un fel la stupi. Ce crezi ca poate sa imi spuna acest om despre Buckfast?

El cumpara asemenea matci de la ..., de la .... (sper ca scriu bine) sau de la... de la .... . A vazut ca sunt mai bune. Stie el care e F1 care F2 ? Stie ca de la F2 in sus scade drastic insusirile rasei?

Am avut ocazia sa vad stupari care au cumparat F1 de productie si si-au tras matci din ele. Am vazut si ce inseamna F1 facut de mine.
Anul acesta am dat 5 matci unuia care cumpara buckfast de la cineva care face pt. vanzare. L-am intrebat dupa vreo 2 luni cum sunt, ii spusesem sa le puna separat, sa le tina sub observatie si sa imi spuna daca exista diferente. Stiu de la cine ia matci, are matci F0 de calitate, dar face ca de vanzare.

Eu nu bag mai mult de 10 botci la crestere intr-un stup.
Deci in afara de insusirile transmise de matca F0 mai conteaza si cum le cresti.

Tu patrascu ce experienta ai cu Buckfast?
Eu am scris pe topicul Buckfast nu Buckfast VS Carpatina.
danmirea

Mesajde patrascu » 19 Dec 2015, 00:18

danmirea scrie:@

Eu nu bag mai mult de 10 botci la crestere intr-un stup.
Deci in afara de insusirile transmise de matca F0 mai conteaza si cum le cresti.

Tu patrascu ce experienta ai cu Buckfast?
Eu am scris pe topicul Buckfast nu Buckfast VS Carpatina.

Nenea Dan matale nu intelegi un lucru eu nu am BK nici Carpatina cu BK nu am nici un fel de experienta .

Acum zi matale cum e cu nr asta fix de 10 botci ?

Cum arata unitatea in care tii F0 ?

Conteaza doar f 0 si cresterea? Eu stiam ca si imperecherea. Cum imperechezi?

La acest aspect nu m-am gandit si da ai dreptate ca e prea probabil ca trantorii mei sa fecundeze matci autohtone si sa iasa hibrizi astfel degenerand rasa noastra

Nu cumva si viceversa e valabila?
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde danmirea » 19 Dec 2015, 02:28

e foarte valabil si viceversa.
Dar....materialul genetic al matcii e de la F0.
Asadar calitatile matcii F1 exista. PRoblema ar exista la fiicele lui F1.
Albinele care ies din sperma altor trantori tot fac treaba si tot asculta de sefa lor.

Asadar nu exista nici un pericol pt. mine, dar de-aia nu fac F2.
imperecherea o fac in micronuclee cu multa albina.

Am remarcat ca micronucleele mai populate produc matci mai bune.
Nu fac imperechere artificiala, dar pe viitor am in plan.
danmirea

Mesajde Ioan Guist » 19 Dec 2015, 10:29

danmirea scrie:

Da ?? si cum ati remarcat aceasta? Ce inseamna mai bune ?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde vevidadra » 19 Dec 2015, 11:02

Salutare !
Danmirea îți propun să citești o carte de creștere a reginelor. Dau și un linc ca să-ți fie mai ușor :

viewtopic.php?f=11&t=122

Dacă dorești le poți citi pe toate că iarna este timp.

De fiecare dată cînd deschizi o carte înveți ceva.
vevidadra

Mesajde Florin Dobre » 19 Dec 2015, 12:00

danmirea scrie:imperecherea o fac in micronuclee cu multa albina.
Nu fac imperechere artificiala, dar pe viitor am in plan.

Io-s mai Toma ashea...As fi foarte incantat(cred ca nu doar eu) sa vad si ceva imagini(foto/clipuri) din stupina matale. Sa-mi fac o idee de cam cum arata zdrahonii aia care aduna 100 kile/salcam. :?
Din povestirile matale nu pot decat sa-mi imaginez familii gigant, matci anabolizate, stive de butoaie pline cu miere...nirvana. Am o curiozitate...belea. :D

Iertati offtopicul dar nu mai am somn de cand cu suta la salcam. :shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 19 Dec 2015, 12:39

Ioan Guist scrie:
danmirea scrie:

Da ?? si cum ati remarcat aceasta? Ce inseamna mai bune ?

Răspund eu ... din teorie, din ce am ascultat ... de la Cristian Bratu ...
el zicea că, potrivit unor stupii Americane (și americanii fac cercetare, nu glumă), după împerechere, ca sperma să migreze mai bine spre spermatecă, e nevoie de căldură.
Astfel, el recomanda ca în perioada împerecherii, să se dea sirop, ca să se producă agitație în nucleu, implicit căldură.
În concluzie, unde e multă albină/spațiu acolo va fi și căldură și .... mătci mai bune.

P.S. Nu cred că danmirea a vrut să spună nuclee mai mari, ci cu albină mai multă
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nae » 19 Dec 2015, 14:17

cristi_vidican scrie: potrivit unor stupii Americane (și americanii fac cercetare, nu glumă), după împerechere, ca sperma să migreze mai bine spre spermatecă, e nevoie de căldură.
Astfel, el recomanda ca în perioada împerecherii, să se dea sirop, ca să se producă agitație în nucleu, implicit căldură.
În concluzie, unde e multă albină/spațiu acolo va fi și căldură și .... mătci mai bune.

Un mic furtisag le agita mai bine .
Topirea zaharului in apa este o reactie cu pierderea de caldura(exoterma -parca ) , administrarea siropului pt cresterea caldurii in nucleu e ..MARFA :roll: .
La ''nivelul '' american-de cercetare ma gandesc ca stiu sa populeze un spatiu -mare sau mic si sunt in dilema !?, albina nu regleaza microclimatul in jurul matcii ?, sa o pun pe soba ?

Cred ca siropul le ajuta la umiditate sa nu se usuce in 50 cm 3 :shock: .

Sa nu-mi spui ca Bratu le imperechiaza izolat si ca la munte,Paltinis , e rece , te cred .
Cititorul de forum poate nu stie si aplica in stupina (danmirea, nu ma refer la tine :D )
Base nu e tot experiment american ?, sau neamtu' ajunse... ca e carismatic ? :lol:
nae

Mesajde danmirea » 19 Dec 2015, 17:02

nae, esti oltean ?

se vede...

Vad ca tu esti tare carcotas. Pare ca tu stii muuuulte in apicultura.

Intrebare:

De ce mi-as face o pagina personala? Sa arate ca a lui Nae ? mai bine zic : "pas".
danmirea

Mesajde nae » 19 Dec 2015, 17:28

danmirea scrie:De ce mi-as face o pagina personala? Sa arate ca a lui Nae ? mai bine zic : "pas".

Pagina lu' nae arata ca e VIU = asta am vrut .
Cat de bou sau uman e se vede in postari sau crezi ca ''nr forumistilor x 2 ochi'' se pot pacalii !?
Forumul stie mai bine ca mine cine e nae .
;)
nae

Mesajde feederman » 19 Dec 2015, 23:15

,
vevidadra scrie:Salutare ! Danmirea îți propun să citești o carte de creștere a reginelor. [/color]
Recomandata de un baiat talentat, dar care a alunecat pe o coaja de banana si de atunci este in recuperare. Cresterea reginelor" de Bruno Pasini si M.Teresa Falda.
Sa nu uiti Darie!
feederman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE