de Cristian IONITA » 10 Mar 2013, 10:28
Musaca
ca si multe alte mancaruri eu o fac in vasul roman, dar merge si-n altceva
Ingrediente:
- carne tocata (eu folosesc amestec 50/50 vita si porc);
- cartofi - cam 1 Kg
- 2-3 linguri de bulion;
- morcov - 1 bucata zdravana, sau mai multe mici;
- ceapa - 1 bucata barosana;
- 3 oua;
- smantana - circa 100 gr;
- cascaval (sau branza rasa) - cca 100 gr
- condimente (sare, piper, cimbru, boia, etc)
- ulei
Exista mai multe variante pentru cartofi .... fiecarea cu gustul ei specific, pot fi feliati si pusi direct, pot fi fierti si feliati, sau feliati si un pic prajiti sau chiar facuti pireu
Eu prefer varianta cu cartofii feliati si prajiti un pic in ulei, dar cum spuneam si celelalte metode isi au specificul lor .... se schimba foarte mult gustul mancarii in functie de metoda aleasa
Cum spuneam cartofii curatati si taiati felii, feliile se rumenesac in putin ulei pe fiecare parte, se scot apoi pe ceva servetele ca sa mai fie absorbit din ulei
In accelasi vas se rumeneste rumeneste ceapa taiata marunt, pana devine "casanta", se adauga carnea si se mai continua "calitul" inca cca 15 minute la foc mic, se mai amesteca din cand in cand ca sa nu se arda si sa se unifirmizeze cat mai bine.
Dupa ce se lasa la racit minim 20 de minute se adauga in compozitie 2 oua, sare si restul de condimente, morcovul ras pe razatoarea mica
In vazul roman se aseaza feliile de cartofi si compozitia in straturi (reamintesc ca vasul roman trebuie tinut plin cu in apa cateva minute inainte de a fi folosit), primul strat de cartofi, apoi unul de carne (cam 1 - 1,5 cm grosime), apoi altul de cartofi si tot asa, ultimul sa fie de cartofi. - e greu de estmat cati cartofi trebuie .... nu o data eu a trebuit sa mai adaug ulterior, dar nu-i tragedie ca-i feliezi si rumenesti rapid.
Bulionul se dizolva in putina apa (o ceasca) si apoi se toarna unifirm peste ultimul strat de felii de cartofi.
vasul se baga la cuptor la foc mediu cu capacul pus si se tine timp in functie de metoda aleasa pentru cartofi .... la mine a fost de ajuns 90 de minute la 180 grade prima ora si 200 restul, in ultimele 10 minute se mai adauga deasupra maclavaisul facut cu samnata+cascaval ras + ou.
Se serveste cu samanta si musai ceva vin sau bere
pofta buna
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor