Alecs scrie:Din insemnarile mele am retinut si modul cum cineva ( nu-mi amintesc cine- deh, varsta ! ) il foloseste. Iata: "Pelinul alb contine vibramicina! Inainte de a extrage mierea pregatesc intr-o oala mai larga 1kg de pelin alb maruntit in 10 litri de apa fiarta si racita.Dupa ce scot fagurii din centriuga ii cufund in preparatul de mai sus si ii scurg putin si ii pun in roinite.Seara ii dau la stupi in spatele diafragmelor.
toamna ,in luna septembrie cand albinele inca mai culeg cat de cat,iau rame cu faguri claditi si goi si ii cufund in acest fel de preparat.Dupa ce ii scurg putin ii pulverizes cu sirop de zahar(cam 50ml de fiecare rama;1 litru la 20 rame)si dau cate 1 rama dupa diafragma la fiecare stup seara.inseara urmatoare schimb aceste rame cu altele preparate la fel .fac asa cam 8-10 zile.preparatul de pelin il fac mereu cu 24 de ore inainte"
Bun bun, dar doxiciclina sau vibramicina sunt tot tetracicline. Adica antibiotice. Si daca iti face analiza la miere si ti-o depisteaza dupa nucleul tetraciclinic, cine te crede ca nu ai dat medicam. de sinteza, ci doar buruieni?
In plus, acel extract obtinut trebuie concentrat, dozat, ca sa stii exact cata subst activa dai, cand dai, etc.
Asa dupa folclor, frectie...
Eu nu resping ideea combaterii cu plante, dar omul care foloseste nu a dat cand avea boala, familiile erau sanatoase.
Deci nu stim daca e sau nu eficient cand ai boala.
Inca ceva pt nea Gica Romanescu: Cu tot respectul, permiteti sa va combat putin. Loca americana nu exista sub forma de spori in toti stupii, precum sporii de ciuperci (puiet varos, ascosfera), aceasta boala se ia, nu se face din interior. Exista 2 principale posibilitati sa faci boala:
1. Cea mai raspandita, prin furtisag, adica se aduc in stupii sanatosi, odata cu mierea furata din stupii bolnavi, o cantitate insemnata de cateva miliarde de spori careia sistemul imunitar al coloniei nu-i mai face fata si gata, apar manifestarile clinice specifice.Este vorba de un prag minim de spori adusi la care se declanseaza boala, coroborat cu factori favorizanti: lipsa polenului din natura, calduri mari, seceta, etc. Daca numarul de spori adusi este mic sau se stopeaza fenomenul de furtisag, boala nu apare. Furtisagul este cauza a peste 90% din cazurile de boala.
2. A 2-a posibilitate, mai rar intalnita (cca. 10% din cazuri), atunci cand populam cutii second hand sau ale bunicului din pod caruia i-au murit stupii acum 30 de ani si nepotul a considerat ca-i cazul sa reinnoade traditia. Sporii au putere infectanta de pana la 45 de ani, adica rezista f mult in timp si pot reproduce bola dupa f multi ani.
Citesc pe forumuri doze de antibiotic "recomandate" de ma ia groaza, total necorespunzatoare. Oricum nu-i dracul atat de negru, boala exista de cand sunt albinele pe pamant,
scapa cine stie.
O sa revin cand am timp cu doze si masuri de combatere, sa fie odata clar pt toata lumea.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate