Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2012, 15:35

sakala scrie:deci sa clarificam scandura lata de 24 ,falt pt rame 20mm sus si dedesupt mai atasam o sipca 9m#9mm la cesti 240mm si deasupra corpurilor le punem spre ext si dedesupt interior asa e bn asta ar insemna o inaltime a corpului de 25,8 intrun final dupa atasarea sipcilor de care zici ;)

Scuze, faltul pt rame nu are 2 cm, are doar 1,8 cm. Sipca de la corpul de sus se aseaza pe capetele ramelor(teoretic ramane 1 mm dar cu propolis cu tot intra la fix) iar la transport ramele nu se misca.
Am atasat "schita" corecta.

Inaltimea corpului este de 24 cm(falt 1,8 cm + 22,2 cm) + 0,9 cm sipca(daca il faci direct din aceeasi scandura trebuie sa aiba in total 25 cm scandura pt a avea de unde sa il faci.)

Faltul de pe laterale este de 1 x 1 cm, astfel incat sa intre destul de usor corpurile. Oricum cand sunt noi + vopsea trebuia sa bat putin in ele sa intre. In timp isi revin ... nah, tamplar amator :lol:

Sper ca de data aceasta nu am mai gresit nimic. Oricum sper sa am timp astazi sa masor un stup. :)

PS: tot am gresit ceva: spatiul de deasupra ramelor este de 1 cm, nu de 1,2
Fişiere ataşate
schita-stup-multietajat-1.png
jonny_it

Mesajde sakala » 03 Dec 2012, 16:38

acum sa clarificat treaba multumesc daca o sa mai intampin probleme o sa iti mai las mess dar mai am o problema scandura o am lata peste 25 28 32 29,si ii fac fara imbinari exista pericolul ca in timp sa se curbeze de la conditiile meteo am vazut ca si tu folosesti scandura lata peste 25 ;)
sakala

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2012, 17:02

sakala scrie:acum sa clarificat treaba multumesc daca o sa mai intampin probleme o sa iti mai las mess dar mai am o problema scandura o am lata peste 25 28 32 29,si ii fac fara imbinari exista pericolul ca in timp sa se curbeze de la conditiile meteo am vazut ca si tu folosesti scandura lata peste 25 ;)

Scandura taiata cand trebuie si uscata bine apoi data cu un strat de vopsea diluata putin mai tare nu crapa/nu se curbeaza; in conditii normale de utilizare .. ca daca o lasi si ploua pe ea toata ziua normal ca se strica.

Scandura pentru stupi se taie obtine din copaci taiati iarna(vorbim de rasinoase)! Daca este taiata in orice alta perioada indiferent ce ii faci ori se curbeaza, ori crapa, ceva se intampla. Asta daca vrei sa ii faci asa cum trebuie.

O sa vedeti ca in toate pozele in care asamblez stupi este si zapada. Asta deoarece ma duc si tai scandura pt lazi prin decembrie/ianuarie si o las fix 12 luni sa se usuce(departe de umiditate si soare). :)

Un gard facut cu scandura taiata iarna putrezeste in 15 ani(fara nici un fel de protectie), unul din scandura taiata vara putrezeste in 5-7 ani.
jonny_it

Mesajde sakala » 03 Dec 2012, 23:13

pai scandura care o am e taiata acum 2 saptamani si am stivuit-o pt uscat . am cumparat 3 fam ME si mai cumpar 2 in primavara,cate lazi crezi ca imi vor trebui sa fac si roiuri din astea 5 fam dupa culesul de la salcam? daca fac cate 2 roi din fiecare mi-ar trebui 10 lazi pt roiuri pe 2 corpuri si 5 lazi pe 3 corpuri pentru fam astea care merg la cules, am rapita si fac 2 de salcam dupa care ii divizez in roiuri si sa vad si eu cum evolueaza ca am citit numai de bine despre ME si ma minunez ce vad la tn ;)
sakala

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 00:47

sakala scrie:pai scandura care o am e taiata acum 2 saptamani si am stivuit-o pt uscat . am cumparat 3 fam ME si mai cumpar 2 in primavara,cate lazi crezi ca imi vor trebui sa fac si roiuri din astea 5 fam dupa culesul de la salcam? daca fac cate 2 roi din fiecare mi-ar trebui 10 lazi pt roiuri pe 2 corpuri si 5 lazi pe 3 corpuri pentru fam astea care merg la cules, am rapita si fac 2 de salcam dupa care ii divizez in roiuri si sa vad si eu cum evolueaza ca am citit numai de bine despre ME si ma minunez ce vad la tn ;)

O idee(eu asa fac si functioneaza destul de ok):

Nu faci roi direct, faci nuclee pe 3 rame de albine ocupate bine, din care 1-2 cu puiet. De preferat sa ii duci pe alta vatra sa fii sigur ca ce ai pus ramane acolo.
Faci la fiecare 10 roi unul in plus(cam atat sunt pierderile in cel mai prost an) si dupa ce se imperecheaza matcile le mai dai cate 2 rame cu puiet la ecluzionare.
Apoi stimulare, tratamente si in august miere/inlocuitori pt iarna si sigur treci fara probleme cu ei. :)
jonny_it

Mesajde aliuta2000 » 04 Dec 2012, 16:32

jonny_it scrie:
sakala scrie:acum sa clarificat treaba multumesc daca o sa mai intampin probleme o sa iti mai las mess dar mai am o problema scandura o am lata peste 25 28 32 29,si ii fac fara imbinari exista pericolul ca in timp sa se curbeze de la conditiile meteo am vazut ca si tu folosesti scandura lata peste 25 ;)

Scandura taiata cand trebuie si uscata bine apoi data cu un strat de vopsea diluata putin mai tare nu crapa/nu se curbeaza; in conditii normale de utilizare .. ca daca o lasi si ploua pe ea toata ziua normal ca se strica.

Scandura pentru stupi se taie obtine din copaci taiati iarna(vorbim de rasinoase)! Daca este taiata in orice alta perioada indiferent ce ii faci ori se curbeaza, ori crapa, ceva se intampla. Asta daca vrei sa ii faci asa cum trebuie.

O sa vedeti ca in toate pozele in care asamblez stupi este si zapada. Asta deoarece ma duc si tai scandura pt lazi prin decembrie/ianuarie si o las fix 12 luni sa se usuce(departe de umiditate si soare). :)

Un gard facut cu scandura taiata iarna putrezeste in 15 ani(fara nici un fel de protectie), unul din scandura taiata vara putrezeste in 5-7 ani.

acum daca vrei sa fi corect de ce nu tai pomi pe luna plina , dar a 2-3-a luna plina dupa ce a dat frigul peste padure (a incetat activitatea ).
si oricum daca nu se evita inima acolo crapa si curbeaza oricand ar fi taiat copacul si apoi trasa blana din el si apoi uscata balana (la inima cand trage apa , se curbeaza si apoi se crapa indiferent de timpul in care a fost taiat pomul)
A.D.
aliuta2000

Mesajde Cristian IONITA » 04 Dec 2012, 23:48

jonny_it scrie: ....

Acolo cu verde este faltul de jos de la imbinarea corpurilor. Eu in loc de falt folosesc o sipca de 9 mm x 9mm.
Daca se face falt in timp se rupe si se ajunge tot la sipca. Asta daca vrei sa imbini corpurile si nu le asezi direct unul pe altul cum face Dan Margarit de ex. Pt pastoral ar fi ok sa fie imbinate sau sa ai coltare .. :)

cand ai timp poate bagi ceva detalii

cat mai mura in gura .... gasesti de cumparat sipca la 9x9?
care e densitatea de cuie? ....
cam ce rezistenta are? ..... rezista cand muti caturile pline si nu le asezi falt in falt?

Tot caut o solutie cat mai buna sa convertesc cutiile vechi tip ACA

sistemul cu coltare (tip Romikele) este foarte bun dpdv rezistenta dar manaca din gabarit ... deocamdata nu e deranjant ca ma incadrez in gabaritul capacului (telescopic) dar vreau sa studiez si posibilitatea de a face capac doar din tabla care sa imbrace podisorul .... deci in loc de plus 1 cm pe fiecare latura as avea sub 1 mm
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2012, 00:53

Cristian IONITA scrie:cand ai timp poate bagi ceva detalii

cat mai mura in gura .... gasesti de cumparat sipca la 9x9?
care e densitatea de cuie? ....
cam ce rezistenta are? ..... rezista cand muti caturile pline si nu le asezi falt in falt?

Tot caut o solutie cat mai buna sa convertesc cutiile vechi tip ACA

sistemul cu coltare (tip Romikele) este foarte bun dpdv rezistenta dar manaca din gabarit ... deocamdata nu e deranjant ca ma incadrez in gabaritul capacului (telescopic) dar vreau sa studiez si posibilitatea de a face capac doar din tabla care sa imbrace podisorul .... deci in loc de plus 1 cm pe fiecare latura as avea sub 1 mm

Nu stiu daca se gaseste sipca de cumparat fix de aceeasi dimensiune. Nu am cumparat niciodata scandura sau sipci :) Totusi se pot face usor din deseuri din lemn care oricum sunt duse la tocator(pt OSB/centrale), deci sunt la un pret foarte mic.

Da, este ok sistemul lui Romikele, in special cand capacul vine peste stup, sau cand are streasina. Cand se pun sipcile alea practic ajunge si capacul la acelasi nivel cu stupul si nu mai stau aiurea stupii la transport.

Cuie de obicei bat 5-6(din alea de 3 cm lungime; daca sunt prea scurte posibil sa iasa in momentul cand este propolizat si lipit de capetele ramelor de jos). Oricum toamna propolizeaza albinele de poti sa scoti cuiele si tot nu mai iese. Cuiele inainte sa le bat le tin cateva zile in apa cu sare, la fel fac si cu cele pt stupi. holsuruburile sunt fix pix pe langa astfel de cuie :lol:

Rezista destul de bine, adica din 200 de corpuri poate la 2-3 ar fi nevoie de reparatii intr-un an. Se mai intampla uneori sa fie propolizat foarte tare(se lipeste pe capetele ramelor) si sa se rupa o bucata din sipca. Se rezolva f usor prin eliminarea bucatii rupte .. si cam atat. Corpul are sipca pe toate cele 4 laturi. Daca pe o latura dispare sipca(sau o parte din ea) nu este o problema prea mare. In momentul cand corpul ajunge sa fie gol(de obicei la extractie) primeste rapid si o sipca noua. :)

Stupii facuti asa nu au elemente la exterior, adica pot fi lipiti la transport, nu ajunge apa in ei si nici nu putrezesc prea usor.

Eu pregatesc o serie noua de cutii si foarte posibil sa fie facuti cu fund fix, sau trebuie sa caut alta metoda pt ca ma incurca rau de tot la mutat din stanga in dreapta, adica nu pot sa ii mut fara sa folosesc chingi. Fundul este cel mai complicat de facut, se strica cel mai repede si trebuie sa simplific putin :)

Imagine
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 10:07

am inteles, multumesc frumos

referitor la poza .... cand bate vantul folia aceea nu face zgomot? ...

asa ca unul total pe dinafara as incerca sa umplu cu ceva spatiile goale .... nu ptr izolat dar pentru a nu permite nici un fel de falfaiala
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2012, 10:36

Cristian IONITA scrie:referitor la poza .... cand bate vantul folia aceea nu face zgomot? ...

In poza nu existau inca pionezele cu care am prins capetele foliei de stup. 4-5 pe fiecare colt.
Folia este pusa in 2 si este putin mai groasa. Oricum am verificat cand era vant si am mai completat pe ici pe colo cu cate o pioneza sa fiu sigur ca nu falfaie nimic pe langa stupi :lol:

O sa fac zilele astea o poza si cu ceilalti stupi care stau afara fara nici un fel de impachetare. Diferentele, daca o sa existe o sa se vada la primavara. Putem incepe sa facem pariuri :lol:
jonny_it

Mesajde sakala » 05 Dec 2012, 10:47

pune un link sa vad si eu sistemul lu romikele iar in privinta noilor cutii care vrei sa faci cu fund fix cum mai faci inversarea in primavara sau este adevarat cum zicea nea gica ca nu se potriveste inversarea in romania ca nu avem clima potrivita?
sakala

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2012, 11:48

Asa cum sunt impachetati stupii tai pe palet partile laterale unde nu este polistiren este expus la ger si la vant...acolo este si pierderea de energie termica, si acolo e si posibil sa se faca condens functie de sistemul de ventilatie folosit...e bine ca intre cate doi din ei nu ai bagat poistiren, ca astfel se duc ghemele unul spre altul...pe palet cate 4 intotdeauna albina tinde sa se duca catre centrul paletului unde este stupul mai putin expus la vant...peretii sunt mai calzi acolo si de asta migreaza.
Daca nu bagai polistiren deloc intre ei si puneai pe laterale roata imprejur si trageai o folie stretch peste pereti cred ca era un sistem mai bun...ar fi fost luati de vant numai la fund si la capac, jos ar fi fost punctul de condens la fund, iar cu un minim impachetaj cu ziare si cartoane sus ai fi retinut suficienta caldura insa in acelasi timp ai fi avut ventilatie.
Sa incerci si asa...

Eu am facut un experiment..aseara am bagat niste roiuri intr-o camera unde am o soba si las deschisa portita sa traga aerul din camera, si am un burlan larg cred de 200mm care l-am tras de afara prin geam si l-am lasat pe pardoseala incaperii, acolo pe stativi am pus stupii care sunt dubli, cate 2 familii pe 5 rame cu diafragma etansa intre ele, fund de lemn, deasupra gratie Hanemann, peste gratie am pus carton din acela fagure care are aer in el...mai multe placi, sus au un cat gol si un fund intors sau capac...am 2/38cm fanta de aerisire jos si sus...bezna totala, si am pus si un bec rosu pt controale si interventii.
Imediat ce le-am lasat acolo si s-au linistit am constatat ca e rece undeva la -2 si 0 grade, albinele merg la turatie redusa, stau linistite, atmosfera in camera nu e ca afara unde e ger...desi sunt 0 grade nu se simte ca nu bate vantul.
Lumina rosie nu le deranjeaza deloc...urdinisele sunt larg deschise si cu toate astea albina nu iese la intrare decat daca e deranjata, daca apropii mana sau sufli sau lovesti..sta cuminte acolo, copii putin ce fac aia de la french bee farm.
As incerca sa fac si niste gauri in fundurile intoarse de le-am pus deasupra, sa pun o sipca pt a obtura fanta de sus care se creaza prin amplasarea unui fund intors...sa-l pun direct peste gratie deci sa scot cartoanele si corpul gol si acolo la gaura sa hranesc din ianuarie cu sirop la borcan intors sau la punga cu pasta gen apimel sau facuta in casa dupa reteta celor de la French Bee...trebuie sa o invat neaparat...e smecherie curata, e si invertita si face cumva de o solidifica in cristale fine...ar merge si daca la siropul invertit (al lui nea` Gica Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui! ) sa mai adaog ceva DEXTROZA ...in felul asta s-ar face ca un serbet, numai bun pt albina...s-ar modifica compozitia la peste 50% dextroza si mai putina fructoza si ..voilla!!
Oricum iernarea in adapost este calumea daca respecti niste chestii, o ventilatie a incaperii buna si asta se rezolva usor, o monitorizare a temperaturii care nu trebuie sa urce peste 4-5 grade pana ne hotaram sa le dam drumul la puiet, intuneric total si becuri rosii pt interventii, umiditate controlata.
Am pus si niste poze la "a iernat cineva stupii in casa?" , o sa pun si la mine pe pagina!
BUNKA

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2012, 12:00

sakala scrie:pune un link sa vad si eu sistemul lu romikele iar in privinta noilor cutii care vrei sa faci cu fund fix cum mai faci inversarea in primavara sau este adevarat cum zicea nea gica ca nu se potriveste inversarea in romania ca nu avem clima potrivita?

Aici este pagina unde poti vedea ce a facut C.I.

Cat despre fundul fix treuie sa fac un experiment mai intai sa vedem cum merge treaba intr-un an.
Inversarea este benefica, dar nu intotdeauna; la ME daca nu stii cand sa o faci mai bine nu o faci deloc, ai mult mai mult de castigat. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2012, 12:54

BUNKA scrie:Asa cum sunt impachetati stupii tai pe palet partile laterale unde nu este polistiren este expus la ger si la vant...acolo este si pierderea de energie termica, si acolo e si posibil sa se faca condens functie de sistemul de ventilatie folosit...e bine ca intre cate doi din ei nu ai bagat poistiren, ca astfel se duc ghemele unul spre altul...pe palet cate 4 intotdeauna albina tinde sa se duca catre centrul paletului unde este stupul mai putin expus la vant...peretii sunt mai calzi acolo si de asta migreaza.
Daca nu bagai polistiren deloc intre ei si puneai pe laterale roata imprejur si trageai o folie stretch peste pereti cred ca era un sistem mai bun...ar fi fost luati de vant numai la fund si la capac, jos ar fi fost punctul de condens la fund, iar cu un minim impachetaj cu ziare si cartoane sus ai fi retinut suficienta caldura insa in acelasi timp ai fi avut ventilatie.
Sa incerci si asa...

Promit sa incerc si cum zici tu. Oricum daca vad un consum semnificativ mai redus fata de iernarea in aer liber fara nici un fel de protectie o sa imbunatatesc metoda.
Cat despre iernarea in adapost pot spune din experienta ca la unele familii consumul a scazut foarte mult. Problema este sa le asiguri linistea si o temperatura scazuta ca altfel nu este prea bine.

Uite o fotografie si a bunicului meu care iarna punea stupii sub adapost. Cica acest mod de iernare ar fi preluat de la nemti. Punea stupii unii pe altii cu putin spatiu intre ei si in spatele lor. Pe masura ce ii aseza punea paie intre ei si in spate. Mai punea paie si in ei, dupa diafragma. Avantajul este ca in momentul cand este cald albinele pot face zborul de curatire fara sa fie nevoie sa le muti. Am incercat si eu si parca parca se dezvolta mai bine si fata de cele iernate in adapost. Oricum sunt convins ca si frigul are un rol in dezvoltarea fam. de albine de la noi.
Intotdeauna dupa iernile geroase familiile se dezvolta mai bine primavara, asta o spun cei mai batrani si am simtit pe propria piele. De ce? .. inca nu am o explicatie;
Fişiere ataşate
2012-05-15 13.43.37.jpg
jonny_it

Mesajde jonny_it » 28 Dec 2012, 17:53

Nero :lol:

Imagine

Imagine

Zapada:

Imagine
jonny_it

Mesajde jonny_it » 28 Dec 2012, 18:00

La vanatoare de reni! C.I.-ule, unde esti??? :lol:

Imagine
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?