Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: o privire...la albine

Mesajde alt stupar » 28 Dec 2012, 00:44

nu baiete... n-am fost la Balaceanca in vacanta.
Da-i posibil sa ajung acolo "cu trimitere" daca mai citesc multe povesti d-astea cu roi pe 2 rame facuti la jumatatea lui august.
E bine ca ai observat ca-s "plin". Plin de pasiune pentru meserie, prietene !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde un OM » 28 Dec 2012, 01:01

Treaba cu incepatorii este... dificila. Au avut, nu au avut acces la informatie apicola, au avut, nu, vreun apicultor cu experienta in zona, sau mai bine zis cu chef de taclale. Au auzit povesti si variante de inmultire fantasmagorice. Este si nu, vina unora cu stau cu gandul la ce fel de turta si cat de repede sa apeleze la compromisul acesta.
Unificarea cate doi a roiurilor si punga cu miere poate ca este singura varianta. Ca vei trage de ei poate tot restul anului sa-si revina si sa faci socoteala cat ai dat pe miere si timpul pierdut asta numai el INCEPATORUL poate sa faca o socoteala. Dar experienta practica pentru anii care vor veni este de neegalat.
Cunosc incepatori care de doi ani bat pasul pe loc , sau dau inapoi cu numarul stupilor. De aceea il inteleg pe "alt stupar" cand trage serios de urechi pe unii dintre incepatori.
un OM

Mesajde ilalexandru » 28 Dec 2012, 03:09

Daca din 14 ti-au murit numai 3...e bine! Deocamdata. Daca in aprilie mai ai 3 din ei o sa fie foarte bine. Ai facut tu exact cum a facut o gaina de a mea toamna trecuta. La sfarsit de octombrie mi-a scos vreo 10 pui. Toata iarna am stat cu ei la caldura. Si in primavara au ajuns...vreo doi. I-am ingrijit o gramada de timp deoarece mi-a parut rau de ei sa-i las sa moara atunci cand au iesit din oua. Munca si efort degeaba. Insa tu ai avut posibilitatea de a alege daca sa faci sau nu roii. Roi dupa 1 iulie nu se mai fac. Parerea mea! Iar cu bagatul turtelor de acum...iarasi o greseala. Din momentul in care i-am impachetat pt iernare, nu am mai umblat la familiile de albine. Si inca nu o sa umblu pana nu o sa le bag turta de miere. Spre mijlocul lui ianuarie, fiind fortat putin de timp ca altfel doar la sfarsitul lui ianuarie umblam la ei. Asa ca atentie mare si la deranjatul continuu al familiilor
ilalexandru

Mesajde paga » 28 Dec 2012, 10:41

jenica67 scrie:paga, la ce informatii sumare ai dat, asa pareri ai primit. Daca ti-ar spune un coleg ce sa faci, ai face ?? Unul din colegi ti-a spus, daca te uiti atent. Ideia este, daca tu cand ai avut un accident cu masina, degeaba mai intrebi soferii, acum ce sa fac ?? De ce nu ai intrebat in septembrie, sau atunci cand inca mai puteai sa faci destule.
Daca citeai forumul asta vara, vedeai ca toti spun, sa nu bagi roi sub 3 intervale in iarna, ca ai putine sanse sa ii scoti si tu ne spui ca sunt pe 2 rame. Acum poti sa fi suparat pe tine. Daca mai este maine timp frumos, la tine (in Congo sau de unde esti - apropo parca alts amanduroratupar zicea, ca nici nu raspunde la astia de acolo) pune-te si uneste-i, fa maxim 3 si vei avea satisfactia, ca ai scos ceva din iarna, din partea lor. Asta toamna puteai sa faci din toti maxim 6, si sa ii iernezi cate 2 intr-o lada.

Multumesc de raspuns...mi se pare o abordare normala a unui subiect...ca si a lui....alt om...respect amandurora.Dk eram expert nu mai intrebam..
..incerc sa invat..sa acumulez mereu...ca toata lumea.Un an nou fericit tuturor...celor buni si celorlalti.
paga

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 11:49

trebuie sa intervii cat mai urgent ,nu pierde nici o secunda ..Dumnezeu stie ce ai tu in stupi ..daca accepti iti ofer sprijinul meu ..ma poti contacta si telefonic..0722824399
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Adi Hodis » 28 Dec 2012, 13:57

paga scrie:Multumesc de raspuns...mi se pare o abordare normala a unui subiect...ca si a lui....alt om...respect amandurora.Dk eram expert nu mai intrebam..
..incerc sa invat..sa acumulez mereu...ca toata lumea.Un an nou fericit tuturor...celor buni si celorlalti.

Colegule Paga, sa nu te superi pentru ce iti voi scrie.
Abordarea normala, acum, este urmarea a abordarii anormale a apiculturii de catre dumneata.
Vad ca esti membru din 6 feb. 2012,
,, paga
Timp in care ai fost ocupat cu alte activitati, probabil sperind ca apicultura nu necesita o deosebita atentie si f. important, cunostinte apicole. Cunostinte care trebuiesc invatate, nu obtinute prin intrebari atunci cand deja e tirziu.
Experienta care o traiesti, poate ( sper ) ca va fi un imbold spre a parcurge pasii necesari spre a deveni un bun apicultor. Si ma bucur ca vrei sa inveti ... nici noi nu ne-am nascut gata invatati ... dar implicate mai mult.
Acum vei salva ce se poate, apeleaza la colegul Albinel ... si mergi inainte.
Iar in viitor as vrea sa-ti vad reusitele realizarilor obtinute prin cunostintele acumulate in mod firesc.
Hai, te salut si s'auzim de bine !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Albinel » 28 Dec 2012, 14:04

Adi ,sa recunoastem ..cu totii am gresit candva si inca suntem sortiti greselilor..sigur va invata ceva din situatia asta ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde gh.pana » 28 Dec 2012, 18:10

Domnule , 3 din 14 roiuri inseamna o pierdere de 21% ceace in conditiile descrise nu este deosebit de rau.
Probabil s-au pierdut cei mai slabi sau cu expunere mai mare la vantul dominant de iarna. Nu-i nimic, mergi mai departe !
La sfarsitul lui februarie uneste-i totusi pentru ca familii de productie din ei nu vor iesii. Ai dat dovada de lacomie,un numar mai mare de stupi
nu inseamna si productie de miere mai multa. Dincontra, multa insatisfactie si cheltuiala.
Oricum, ai avut parte si de un castig - experienta.
gh.pana

Mesajde FLORINELU » 28 Dec 2012, 18:26

paga, eu am cam facut multi roi,si din pomi si in multe feluri,dar niciodata in august ,e tarziu,mult prea tarziu. primii roi ii fac in mai si de la aceia storc intotdeauna si miere (unii vor zice ca ma laud,dar nu ma intereseaza) si cei din mai si inceputul lui iunie trec cu bine iarna fara"ajutoare".
urmatorii trebuie ajutati sa intre cu bine in iarna si sa scape pana in primavara.
dupa 1 august din experienta mea nici nu se poate discuta de facut roi ,si mai ales intr-un an ca acesta neprielnic apiculturii.
sfatul meu este sa nu te mai chinui cu ei si dumnezeu cu mila,cum ti sa spus mai sus nu merita,mai mare ocaua ca daraua. orice ai face din astia nu scoti stupi la anul. si atunci petru ce?
am citit mai sus de unificari,acuma? la ce ?doar sa faca revelionul impreuna?
lasa-i in pace si la anul ve sti mult mai multe.
LA MULTI ANI si la multi roi.
FLORINELU

Mesajde balu » 28 Dec 2012, 18:33

El stie mai bine ce are in cutii, unificarile trebuie facute cit mai repede, daca nu e cald, le poate duce intr-o camera incalzita, un bec de culoare rosie, sau invelit in hirtie rosie etc
balu

Mesajde ADITZU » 28 Dec 2012, 20:31

pai daca dl paga ii numeste roisori pe doua rame cam cate intervale de albina are ?
de ce sa te mai amarasti sa bagi asa ceva la iernat si de ce ma rog sa te mai si superi cand ceri sfaturi si esti criticat pe buna dreptate pentru greselile , si prostiile facute , credeti dl -lor ca din cei 11 roisori care vor iesi ? ! spera dansul in primavara va reusi in anul ce urmeaza sa ii numeasca familii de albine sau roiuri pana la culesul de floare. sa fim totusi realisti asta dl paga este doar de dragul de avea cantitate sigur nu ve-ti reusi pe viitor mai nimic in aceasta indeletnicire daca o sa iernati numai roisori. Am simtit nevoia sa intervin numai pentru faptulca ati cerut parere si v-ati simtit ofensat cand vi s-a spus ca ati grasit .Numai bine si iernare usoara
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde katu_catalin » 28 Dec 2012, 21:34

In cel mai bun caz poate sa ii ierneze intr-un spatiu inchis undeva unde temperatura nu scade sub 0 grade si sa le faca zbor de curatire sa ii scoata afara cand temperatura depaseste de 10 grade afara....
katu_catalin

Mesajde ves.lucian.zabrani » 28 Dec 2012, 23:46

paga , stii ceva ??? esti simpatic si sunt convins ca esti bine intentionat , dar iti spun eu SIGUR ca pe unde mergi tu pe jos Adi Blaguescu a mers demult calare !!! si eu sunt incepator dar cand am citit prima ta postare m-a zgariat putin pe creier !!!
am invatat atatea bune de la Adi ca nu pot sa-ti povestesc !!!
sa fi tu sanatos ca daca te straduiesti SIGUR gasesti drumul cel bun in apicultura !!!
sanatate maxima tie si familiei tale !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ilalexandru » 29 Dec 2012, 00:42

Si un mic test de imaginatie....daca roii sunt pe doua rame, oare familiile pe cate rame sunt?Cum o arata oare o familie din care s-au luat rame cu puiet in august? Asta imi aminteste de emisiunea de pe OTV cu asa zisul profesor....din 30 familii in primavara acum are 150. Obtinute numai prin roire. Oare metoda asta a aplicat-o si PAGA?
ilalexandru

Mesajde Razvan HD » 29 Dec 2012, 00:49

E cam rau daca din atatia ti-au murit 2 ...unificai cat se poate de repede , cum au spus mai multi colegi du-i intr-o incapere incalzita si rezolva rapid treaba pana nu va fi prea tarziu !
Dumnezeu sa iti ajute sa fie totul bine !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde valentin » 29 Dec 2012, 08:44

Decit sa mai faca unificari acuma in toiu ierni care este o operatiune destul de complicata si pentru un apicultor cu experienta mai bine sai izoleze cit mai bine de ger si sa le puna punga cu miere deasupra ramelor.Daca afacut corect tratamentele in toamna are sanse sa iasa cu ei in primavara .fi optimist nu dispera eu am scos din iarna roiuri cu un interval de albine ;)
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR