Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde akmm » 25 Ian 2012, 23:46

Sa mai spun ca tot raul este inspre bine.Cine ierneaza pe Fl. soarelui ar fi bine sa se roage sa aibe condens.De regula mierea cristalizeaza, si chiar daca contine tot 18% apa, este extrem de greu de dizolvat fara un aport suplimentar de apa.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2012, 00:03

akmm scrie:Sa mai spun ca tot raul este inspre bine.Cine ierneaza pe Fl. soarelui ar fi bine sa se roage sa aibe condens.De regula mierea cristalizeaza, si chiar daca contine tot 18% apa, este extrem de greu de dizolvat fara un aport suplimentar de apa.

Aici se vede necesitatea unui ,,magnet de apa''in fiecare stup cu fund plin ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 27 Ian 2012, 09:40

Daca gratia anti- soareci e metalica ea indeplineste mai multe roluri : 1 protejaza impotriva razatoarelor, 2 reduce urdinisul la jumatate, 3 are rol de magnet de apa (locul unde condenseaza vaporii rezultati in urma metabolismului ghemului ), 4 reduce curentii de aer in stup cind este viscol .
Cind aerul are peste 30 de grade C apsoarbe apa mai bine ca mierea (care este hidrofoba ), cu cit scade temperatura aerului cu atit capacitatea lui de absortie scade, astfel incit, cind scade sub 0 grade umiditatea este minima (spre zero) si aerul cind este uscat este cel mai bun termoizolant (cind nu sunt curenti de aer ).
Albinele din ghem descapacesc o anumita suprafata de miere in functie de nevoi. Aceasta miere va absorbii vaporii rezultati in urma expiratiei albinelor si cind ele consuma mierea se si hidrateaza absortia apei avind loc la nivelul intestinului. Cind in ghem este puiet creste nevoia de hrana si implicit de apa, iar daca afara este frig si aerul este uscat,in aceste conditii nu strica folia ci dinpotriva ajuta la hidratarea albinelor si la dizolvarea glucozei ce a cristalizat. Cu cit o familie este mai numeroasa cu atit regleaza mai usor (fara efort ) temperatura si umiditatea. Deci folia poate fi daunatoare numai in lipsa puietului si numai la familiile slabe, care deobicei nu au nici cuibul bine strins si mierea nu mai este ca o caiula in jurul ghemului si nu le mai asigura protectie la variatiile de temperatura (mierea este soba lor de teracota care o data incalzita degaje caldura treptat protejind ghemul si dindu-i posibilitatea de a se stringe in cazul scaderilor bruste de temperatura).
ps . este grav cind ghemul ajunge la motul caciulii. :P
peterneamt

Mesajde Nebunu_R » 27 Ian 2012, 10:10

akmm scrie:Sa mai spun ca tot raul este inspre bine.Cine ierneaza pe Fl. soarelui ar fi bine sa se roage sa aibe condens.De regula mierea cristalizeaza, si chiar daca contine tot 18% apa, este extrem de greu de dizolvat fara un aport suplimentar de apa.

m-am panicat! am multietajati. in corpul doi nu am extras decat ce au adunat in mai. la poliflora si floarea soarelui nu m-am atins deloc de al doilea corp. nu iernez cu folie. podisor, ziar, salteluta si capac. sa-mi fac griji?
Nebunu_R

Mesajde peterneamt » 27 Ian 2012, 10:29

Nebunu_R scrie:

m-am panicat! am multietajati. in corpul doi nu am extras decat ce au adunat in mai. la poliflora si floarea soarelui nu m-am atins deloc de al doilea corp. nu iernez cu folie. podisor, ziar, salteluta si capac. sa-mi fac griji?

Daca familiile sint puternice, au miere si si-au facut singure cuibul, nu sunt probleme, dimpotriva nu ai treba la ele pina la 1 aprilie, cind trebuie verificate si intervenit in functie de ce gasesti in fiecare familie. :D
peterneamt

Mesajde akmm » 27 Ian 2012, 14:52

Nebunu_R scrie:m-am panicat! am multietajati. in corpul doi nu am extras decat ce au adunat in mai. la poliflora si floarea soarelui nu m-am atins deloc de al doilea corp. nu iernez cu folie. podisor, ziar, salteluta si capac. sa-mi fac griji?

Nu e nici o problema.Daca au miere albinele se descurca.O sa iasa la apa cand e soare.O sa dea impresia ca sunt full cu puiet setos.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde mibu » 27 Ian 2012, 15:23

badguy_goodguy scrie:Va recomand sa renuntati la prostia aia de folie.
Conteaza foarte mult si in ce zona va aflati. Eu am stupina pe un deal, aproape de o vale... vara dupa ora 6, nu pot aprinde un chibrit. Deci , iunie, iulie, august dupa ora 6 nu pot aprinde un chibrit si am probleme sa dau foc si la o hartie cu bricheta... totul se umezeste... iti dai seama ce ar inseamna sa pun folie peste ei?

acolo problema e in alta parte, nu la folie !
in momentul cind ai inchis stupul ,cind ai pus capacul ,deja in stup ai un alt microclimat total diferit de cel din exterior ,
indiferent in ce anotimp te afli !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde comynyc » 22 Dec 2012, 22:09

Nu am decat o iernare la activ trecuta cu 17 stupi fara nici o pirdere ,multumesc Lui Dzeu , am izolat stupii cu polestiren extrudat bilateral fata de cuib , iar deaupra am o sita pe toata suprafata prinsa pe rama de 2 cm grosime , in care am tot polestiren extrdat de 2 cm si vara si iarna cand mai pun si un pres peste polestiren si nu am avut nici pic de condens ,si nu cred ca le-a fost ,, sete " !
Nu folosesc folia decat intre corp si magazie partial, primavara la rapita cand stupii sunt slab dezvoltati si toamna cand le fac tratamentele ,si nu cred ca este sanatoasa la stupii cu fund plin , la cei cu sita e alta treaba dar eu nu vreau asa ceva va spune mai multe cineva cu experienta aici http://www.youtube.com/watch?v=g8piaCZ0xLQ
0727120026
comynyc

Mesajde stef » 29 Dec 2012, 02:54

Buna dimineata!
Am nevoie de ajutorul vostru ca incepator pe care va rog sa mi-l oferiti in limita timpului pe care il aveti: probleme cu condensul.
Mai exact: in toamna am pus lateral de cele 4 rame pline cu miere integral, 2 diafragme, in spatiul liber ramas in stup, polistiren extrudat catre diafragma si apoi polistiren expandat; deasupra am pus ziar in podisor care acopera gaura hranitorului de podisor rotund si paie. La urdinis burete care lasa libere 2 gauri de gratie de urdinis si gratia.
Cand am vrut azi sa bag sarma ca sa curat pe fundul stupului de albine moarte si tocatura de fagure, am scos buretele sa am mai mult loc. Din spatele lui a curs un siroi de apa, cateva albinute la urdinis ventilau de zor. Am scos si podisorul care avea paiele si ziarele uscate dar pe partea dinspre stup mult mucegai.
Ce am facut:am scos buretele de tot si am decupat cu cutterul ziarul in dreptul celor 2 gauri pentru hranitor in podisor(una data aiurea de meserias si una potrivita data de mine) ca sa treaca aerul prin ele si apoi prin paie, sa fac tiraj. Am renuntat sa mai curat fundul stupului pentru ca scoteam si un pumn de albine vioaie, o parte se repezeau la mine si apoi alergam dupa ele sa le aduc la urdinis, altfel mureau de frig in cateva minute. Nu stiu cum ar trebui sa arate ghemul dar o parte din albine misunau in treimea superioara a ramelor.
Am facut bine ce am facut? Care este cauza si ce este/ar mai fi de facut? Multumesc!
stef

Mesajde horia_ch » 29 Dec 2012, 08:25

Înţeleg că fundul stupului este fără plasă. Dacă e aşa, iniţial ai greşit punând ziarul astfel încât să obtureze partea superioară iar urdinişul l-ai lăsat cât ai zis. Eu cred că paiele erau uscate, dar ziarul era ud în dreptul găurii. În stup cred că era saună.
Eu aş zice să laşi urdinişul deschis la maxim. Contrar cunoscutului desen din cărţi, experienţa mi-a arătat că aerisirea în podişor e mai bine să fie pe aceeaşi parte a stupului cu urdinişul (dacă îţi permite configuraţia, fă aşa!); trebuie ventilată atmosfera stupului, nu ghemul albinelor.
Iernare uscată!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde stef » 29 Dec 2012, 17:14

Multumesc de raspuns!
Da, fundul este plin. Eu in toamna, l-am intrebat pe cel ce ma sfatuieste daca nu e cazul sa gauresc ziarul acolo si mi-a zis ca trece aerul pe sub ziar. Las atunci buretelul scos complet, gratia pusa si ziarul gaurit sus. Rememorand cand am gaurit ziarul taindu-l pe conturul gaurii din podisor, ziarul nu era ud. Ce ziceti, sa pun rama cu plasa si folie gaurita sus in loc de podisor cu ziar si paie?
stef

Mesajde stef » 30 Dec 2012, 16:20

Ma poate ajuta cineva cu inca o opinie legata de problema mea expusa mai sus? Eventual ce as putea face mai mult decat am facut? Multumesc!
stef

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2012, 16:33

Daca au mancare...
scoate din cuib tot,inafara de ramele pe care ai albina pe ambele fetze si cele din exterior care au albina doar pe fatza interioara.(Poti adauga/completa cu alte rame/le goale.)
Largeste mult urdinisul.
Pune podisorul fara nimic sub el.
Peste el pune poliester(polixtiren) si capacul.
Petrece-ti sarbatorile cu prietenii si familia!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde stef » 31 Dec 2012, 04:09

Multumesc frumos, multa sanatate si La multi ani!
stef

Mesajde janese » 31 Dec 2012, 12:48

nu te speria,ma!!! in locul buretelui la urdinis pune un bloc de scandura...peste rame ( sub podisor) pune o patura de trei ziare...ziarele absorb umiditatea...le mai schimbi o data in 1 februarie si gata!...ai trecut iarna!...pentru tine, ca nu te cunosc,este delicat sa faci vreo modificare in cuib acu!
janese

Mesajde valentin » 01 Ian 2013, 08:50

eu nu ias recomanda ziarele peste rame,nu face decit sa le dea de lucru la albine il vor toca.eu ii recomand sa izoleze cit mai bine deasupra podisorului ,fara alte impachetari inauntru stupului sa deschida urdinisu mai mult,iar stupu sa fie inclinat usor in fata
valentin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR