N-aş vrea să dezamăgesc pe nimeni dar... Iată cum văd eu problema:
Cred că ar fi util un mic calcul al posibilităţilor de a creşte albine în acea zonă. Apoi rămâne de apreciat dacă merită sau nu.
Hectarul de fâneaţă (dacă seamănă cu cea pe care o ştiu din zona mea, şi cred că seamănă) dă aproximativ 30 kg de miere pe an (într-un an foarte bun, lipsit de excese termice şi hidrice).
Observaţi că am spus miere şi nu nectar, pentru că hrana coloniilor de albine este mierea, alături de polen. Spre deosebire de producţia meliferă anuală (care nu este constantă), fiecare familie de albine are nevoie pentru acea zonă de aproximativ 100 kg de miere, în fiecare an, pentru dezvoltarea sa proprie. Din această cantitate, scădem cantitatea de 25 kg cât e nevoie pentru iernare (şi care înţeleg că o veţi asigura prin înlocuitori). Rămân 75 kg pe care trebuie să le asigure zona. DOAR PENTRU HRANA FAMILIEI! Pentru 300 familii asta ar însemna cam 750 ha de fâneaţă în raza utilă de zbor (!) şi ani super din punct de vedere meteo. Coniferele şi fagul nu produc nectar. Cu cele 20 ha de pajişte, într-un an foarte bun veţi reuşi să hrăniţi cam 8 familii de albine, de primăvara până toamna. Pentru iarnă va trebui să completaţi cele 200 kg de înlocuitori, pentru ca aceste familii să mai prindă şi primăvara următoare. Dacă anul nu este tocmai bun (din păcate se întâmplă parcă tot mai des asta) va trebui să hrăniţi şi în sezonul cald.
Înţeleg că doriţi să colectaţi miere de mană. Există potenţial pentru acest sortiment în acea zonă? Bine, potenţial probabil că există, dar vreau să întreb dacă există producătorii de mană. Nu toate pădurile de conifere sau fag sunt populate cu aceşti producători. Ba aş zice că dimpotrivă, sunt relativ puţine locurile care dau producţii de mană, şi asta foarte puţin constant, de la an la an. În plus, presupunând că există producătorii în densitatea optimă, dacă dă Dumnezeu o furtună când nu trebuie (perioada periculoasă e destul de lungă) s-a zis cu producţia! Însă completările cu înlocuitori tot va trebui să le faceţi, an de an.
Pe scurt: staţionar, în nici un caz. Poate doar pastoral în acea zonă, dacă Cinara şi Physokermes sunt în putere. În rest, zone mai darnice!