lotzi scrie:Ieri am observat la un stup, o matca moarta la urdinis. L-am ascultat imediat si zumzaitul este mult mai tare, fata de ceilalti stupi. Daca s-a intamplat asemenea caz si voua, cum ati procedat mai departe?
Iaca cum as proceda io
a) as sonda "caietul cu amintiri" sa identific cea mai slaba familie pusa la iernat;
b) as deschide orfanul dand cu fum din abundenta ( da-da !) si as inlatura izolatiile laterale si ramele neocupate de albine
c) as deschide pe ala slabul, as da fum si astuia, as baga dalta intre peretele lazii si prima rama impingand suficient de tare incat toate ramele sa se desprinda de propolis ( atentie - toate odata, nu pe rand !!!
d) as prinde intre degete toate ramele ocupate de ghem din stupul slab ( probabil maxim cinci... se pot lua odata ) si le-as aseza in lada cu orfanul. Apoi as inchide lada.
Punct.
precizari:
- totul se face pe viteza repede-inainte, indiferent de temperatura exterioara, nu stam sa recuperam o albina cazuta pe jos ori sa asteptam pe alta ce si-a luat zborul sa se reaseze pe rame. Victime colaterale
- daca estimezi ca si dupa unificare in acuala lada a orfanului ar incapea o caramida (din aia clasica, de constuctii !) pregateste-ti una din timp, incalzeste-o pe cuptor pana la temperatura la care o poti tine in maini, o ai la indemana cand faci operatia descrisa mai sus si o introduci in lada imediat dupa ce ai introdus ramele cu familia mai slaba, in imediata apropiere a ramelor. Se va raci treptat, gradele in plus radiate de caramida permitand celor doua familii sa formeze un ghem oarecum comun.
- nu astepta vremuri mai bune... cu fiecare zi ce trece un stup orfan consuma imens comparativ cu unul normal, uzura e pe masura si lasat orfan o luna ori crapa de foame ori se caca pe el

ca nu-l mai tine intestinul !
- nu sunt necesare nici un fel de masuri de protectie - gen suc de ceapa sau ziar perforat - nici acum si nici la unificarile dintre un stup ok si altul orfan facute imediat dupa zborul de curatire. Garantez pentru asta
- vino cu poze pentru detalii si comunica ce ai facut. Daca n-o vei face si vei uita de noi, consider c-am scris degeaba !