Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Putin ajutor ...

Mesajde soicagabriel » 05 Ian 2013, 19:33

Am nevoie de cateva sfaturi si ajutor daca se gaseste cineva bun sa ma ajute...Am controlot stupi ieri ridicand doar capacul stupului si am observat prin folie ca au inceput sa urce pe deasupra ramelor , intrebarea mea este :CUM si CAND este bine sa le bag rame cu miere si UNDE este cel mai bine sa le pun ramele cu miere . am cateva rame 1/1 si cateva rame 1/2. Dupa parerea mea mai am miere in stup doar ca este pe margini . Ce ma sfatuiti sa fac ? Vreau sa le dau mierea de pe rame care o mai am si dupa care le pun si turta deasupra ramelor. Miere am lasat aproape toate ramele ramase in stupi au avut intre 80-95% miere. este posibil sa fi consumat mai multa miere daca am avut si la sfarsitul luni noiembrie cam cat o palma stransa de puiet pe 3-4 rame din fiecare stup ? Am ramas in stupi majoritatea cu 5-6 rame.
soicagabriel

Re: Putin ajutor ...

Mesajde tiby visan » 05 Ian 2013, 19:49

daca ai temperaturi sub 12 grade nu pre poti baga ramele cu miere numai in cazul in care duci stupul undeva intr-o incapre unde ai aceasta temperatura,daca ai avut puiet pina tirziu in noiembrie ,stind ca puietul consuma mult e posibil sa nu mai ai miere in ramele pe care s-a facut cuibul si albinele sa urce sus.In aceasta situatie iei pungi in care pui miere legi pungile la gura fara sa ramina aer in ele le aplatizezi si pui 1 la fiecare familie pe leatul superior al ramelor.Cantitatea de miere sa fie de 0,5-1 kg,albinele o sa perforeze singure punga hraninduse in cazul in care nu mai au mincare.Turta de zahar le uzeaza altceva daca pui e devreme ,pe la sfirsitul lui ian.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2013, 20:40

Pune.le direct peste cuib cate o rama cu miere daca ai loc...
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde soicagabriel » 05 Ian 2013, 20:47

Arhivistu scrie:Pune.le direct peste cuib cate o rama cu miere daca ai loc...

Multumesc pt sfaturi le accept cu mare placere. As avea loc sa le pun direct peste rame ,doar daca iau folia si intorc podisorul .in podisor am polistiren si ziare. Da puiet am avut pana la sfarsitul luni noiembrie, dar daca prin temp peste 12 grade unde ar fi indicat sa bag ramele ?
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 05 Ian 2013, 20:50

tiby visan scrie:daca ai temperaturi sub 12 grade nu pre poti baga ramele cu miere numai in cazul in care duci stupul undeva intr-o incapre unde ai aceasta temperatura,daca ai avut puiet pina tirziu in noiembrie ,stind ca puietul consuma mult e posibil sa nu mai ai miere in ramele pe care s-a facut cuibul si albinele sa urce sus.In aceasta situatie iei pungi in care pui miere legi pungile la gura fara sa ramina aer in ele le aplatizezi si pui 1 la fiecare familie pe leatul superior al ramelor.Cantitatea de miere sa fie de 0,5-1 kg,albinele o sa perforeze singure punga hraninduse in cazul in care nu mai au mincare.Turta de zahar le uzeaza altceva daca pui e devreme ,pe la sfirsitul lui ian.

Multumesc pt. sfaturi ...
soicagabriel

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2013, 21:00

Daca ai temperaturi mai mari de 12 grade scoti frumos ramele goale si bagi rame cu miere in locul lor,sau daca ai mai multe rame in cuib poate nici nu mai este necesar sa introduci altele...le scoti pe cele goale,una,doua,si cu ocazia asta strangi cuibul mai bine ;) si sa fi atent la matca sa nu o scoti cumva si pe ea :D

Oricum.. daca zici ca ramele au avut miere 80 la suta pe ele,cam greu sa fie consumata pana acuma,poate a fost mai cald afara si s.a mai rasfirat ghemu de aceea le.ai vazut pe deasupra...pana acum consumul a fost mic.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde nae » 05 Ian 2013, 21:19

Nene Arhivist, matale asa faci ?,la 12*...
Stramtorarea nu-i inlocuirea ramelor goale cu rame pline ...
Spatiul cu sau fara miere pe care e cuibul ,acum ,lasa-l asa ; turta-n cap si pct .

Daca vrei rame cu miere culci o rama cu umerii taiati , gaurita in mijloc ... n-are loc ?, revenim la turta .
nae

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2013, 21:34

La 12 grade nu,dar daca e mai cald poti scoate o rama...oricum nu cred ca o sa mai vina cladura de acum,le pui turta si gata,fara alte complicatii!
Arhivistu

Mesajde vlad » 05 Ian 2013, 21:45

poti sa introduci si rame in cuib ( daca ai peste 12 grade ) , dar numai pe margini .
se departeaza un pic ramele marginase si in spatiul creat se introduc rame putin incalzite ,dar numai dupa ce li s-au aplicat 3-4 gauri ( de grosimea unui creion ). ramelelor marginase li se fac si lor 3-4 gauri si se lipesc de ramele introduse .
vlad

Mesajde Mishu05 » 05 Ian 2013, 21:55

Daca pe ramele lasate pentru iernat spui ca aveai 85-90% miere asta inseamna ca era miere aproape tot fagurele..aveai fagure gol in partea inferioara de maxim 3-4cm ceea ce este super.
In conditiile astea daca familiile au fost stranse pe 5-6 rame nu aveau cum sa "toace" mai mult de 2-3 hai 4kg de miere pana acum cu tot puietul de pe lume din noiembrie ( desi sincer nu cred ca au mai avut dupa 1 noiembrie decat fff putin). Intrebarea este cum aveau 85-90% suprafata de fagure cu miere si in acelasi timp "o palma de puiet" dupa cum ai scris..? Ca daca aveau o palma de puiet pe 3-4 rame din alea 5-6 rame in total..inseamna ca zona de miere de deasupra puietului nu a depasit 10-12cm .
Cum ti-ai dat seama ca au ramas fara miere si ca au doar pe ramele laterale? Faptul ca urca sus si se plimba pe rame e normal in timpul zilei cand afara creste temperatura, cuibul e strans, familia are populatie buna care produce caldura .
Mishu05

Mesajde soicagabriel » 05 Ian 2013, 23:00

Mishu05 scrie:Daca pe ramele lasate pentru iernat spui ca aveai 85-90% miere asta inseamna ca era miere aproape tot fagurele..aveai fagure gol in partea inferioara de maxim 3-4cm ceea ce este super.
In conditiile astea daca familiile au fost stranse pe 5-6 rame nu aveau cum sa "toace" mai mult de 2-3 hai 4kg de miere pana acum cu tot puietul de pe lume din noiembrie ( desi sincer nu cred ca au mai avut dupa 1 noiembrie decat fff putin). Intrebarea este cum aveau 85-90% suprafata de fagure cu miere si in acelasi timp "o palma de puiet" dupa cum ai scris..? Ca daca aveau o palma de puiet pe 3-4 rame din alea 5-6 rame in total..inseamna ca zona de miere de deasupra puietului nu a depasit 10-12cm .
Cum ti-ai dat seama ca au ramas fara miere si ca au doar pe ramele laterale? Faptul ca urca sus si se plimba pe rame e normal in timpul zilei cand afara creste temperatura, cuibul e strans, familia are populatie buna care produce caldura .

Da aveam puiet si la sfarsitul luni noiembrie ,acum poate nu la toti cei 25 de stupi aveam cate o palma STRANSA de puiet pe 3-4 rame dar am generalizat din 25 sigur aveam atat puit la aprox . 20 familii ,aveam foarte putin loc gol pe rame in partea de jos a ramei si zic eu ca a mai ramas gol in locul unde a fost puietul. Am spus ca eu cred ca mai am miere pe ramele laterale ,Nereusind sa cred ca au consumat toata mierea care au avuto pe rame ,fiind vreme buna cu temperaturi ridicate pana in luna decembrie tarziu. Da am vazut albine plimbanduse deasupra ramelor afara fiind o temperatura de aprox.12-13 grade.NU am deslipit folia la nici-un stup sa controlez.Am observat doar albinele plimbanduse pe deasupra ramelor,nu am observat nici umezeala (picuri de apa pe foli )si am controlat si la urdinis cu o sarma sa vad daca gasesc albine moarte ,am gasit dar foarte putine moarte pana acum aprox.(5-10) albine la majoritatea stupilor .
soicagabriel

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2013, 23:08

Stai linistit ca ai miere inca,au iesit sus ca a fost mai cald afara...parerea mea,acum tu faci cum crezi ;)
solutiile ai vazut cam care sunt,o turta,o rama cu miere deasupra...sanatate!
Arhivistu

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR