Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum reformati fagurii vechi daca matca ponteaza tot in e

Mesajde Yojen » 29 Aug 2011, 07:09

am avut si eu o rama defecta si batrana in cere ponta mereu matca, de fiecare data cand umblam la ei mutam rama o pozitie mai la margine, am mutat-o pana a ajuns la margine de tot, albinele puneau miere in ea, am puso dupa diafragma si au curatito bine. gata problema rezolvata
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 15:37

saltare! se pot recunoaste celulele de pastura capacita? adica difera de celelalte de miere? sanatate!
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 29 Aug 2011, 15:42

poza nr. 3 din primul set de poze ale lui pin de mai sus arata pastura capacita?
cerbucerbilor

Faguri!

Mesajde andrei17 » 13 Aug 2013, 22:09

Buna seara!
La cati ani se schimba faguri ?
andrei17

Re: Faguri!

Mesajde State » 13 Aug 2013, 22:30

Depinde despre care faguri vorbesti... :roll:

Ai citit ceva despre albine pana acum ?

Sfat : citeste cat de mult poti inainte de a lua albinele. N-are rost sa le chinui daca nu ai nici cea mai mica idee despre ele. Daca frunzaresti prin forum , sigur gasesti raspuns la intrebarea ta. Informatie buna gasesti si pe forumul vechi.

Spor la citit ! Mura-n gura nu da nimeni daca n-ai macar un gram de vointa. ;)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde andrei17 » 13 Aug 2013, 22:44

Vorbeam de faguri in care este puiet!

Am un unches apicultor ;)
andrei17

Mesajde State » 13 Aug 2013, 22:54

andrei17 scrie:Vorbeam de faguri in care este puiet!

In functie de mai multe aspecte(gandeste cu capul tau care ar fi alea) , ii poti schimba la 4-5ani, dar exista si posibilitatea sa-i schimbi chiar dupa 1 an. Cauze ? Cauta si vei afla.

andrei17 scrie:Am un unches apicultor ;)

Daca era asa , nu mai deschideai 17 topicuri sa intrebi despre stupi si subventii de la stat. Cand se schimba fagurii iti putea spune chiar el, daca e apicultor. Am inteles ca ai 17 ani. E de inteles...dar poti fi mai sincer , nu-i nici-o problema. ;)
State

Mesajde andrei17 » 14 Aug 2013, 10:31

Pai el are suventie masura 141 ...
De unde vrei sa stie el de suventi lucreaza la apia ?

In legatura cu ce sa fiu mai sincer?
andrei17

Mesajde State » 14 Aug 2013, 10:56

Daca tu consideri ca avem ciunga'n par, e fix treaba ta. ;)

1. Te loghezi pe forum si intrebi direct de subventii.
2. Deschizi topic si intrebi care-i cel mai bun stup dintre toti.
3. Nu stii la cat timp se schimba fagurii dar ai unches apicultor.

Pai daca unchesul e apicultor....cum pana mea sa pui intrebi de mecanici ? :?

E adevarat ca a luat-o lupul razna de cand cu masurile.... :lol:

Uite , eu unul iti urez succes maxim in apicultura ! Butoaie care dau pe afara si albina cata frunza si iarba. Dar iti mai trebuie ceva...cunostinte despre albine.
De regula , un incepator intreaba despre albine, una-alta... tu te-ai dus direct la subventii. :lol:
State

Mesajde Mircea_63 » 14 Aug 2013, 12:50

Andrei17, stai linistit ca n-ai facut nimic rau.

State s-a nascut direct baiat mare si are alta abordare -a uitat ce inseamna sa fii adolescent visator- dar nu are nimic personal cu tine si nu te invata rau. La 17 ani te framanti cum sa faci bani, in timp ce altii de varsta ta au ca singura preocupare cum sa cheltuiasca banii parintilor. Din partea mea ai tot respectul!

Ca sa faci bani din albine, trebuie sa-ti fie drag de ele, sa le ingrijesti cum se cuvine si ele te vor rasplati. Exista o antipatie firesca din partea stuparilor la adresa alora care urmaresc doar banii din fonduri si prin nepasare sau nepricepere chinuiesc albinele.
Despre fonduri... mai trebuie ceva rabdare. Probabil anul acesta se vor stabili si afisa noile reguli. Vezi atunci ce e de facut in privinta asta.

Fagurii se schimba astfel: cei negrii din care a eclozat albina, se schimba la 2-3 ani in functie de negreala. Ceilalti, din care extragi mierea si raman albi, fagurii din caturile de recolta, ii folosesti multi ani cata vreme nu se deformeaza sau se degradeaza. Eu fac acest lucru ochiometric.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde andrei17 » 14 Aug 2013, 13:54

Multa stima domnu Mircea_63
andrei17

Mesajde Trantorul@ » 14 Aug 2013, 14:19

Nu negreala ii cauza din care tre sa-i schimbi ci nr. generatiilor care a eclozat din fagurii respectivi ., explicai cum tre sa invete corect de la inceput in caz ca vrea . :)
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde andrei17 » 14 Aug 2013, 14:42

andrei17 scrie:Am un unches apicultor ;)

Cand se schimba fagurii iti putea spune chiar el, daca e apicultor.

Am uitat sa il intreb despre asta :( !
andrei17

Mesajde proapis13 » 14 Aug 2013, 14:43

In mod normal intr-o fam sanatoasa din primavara pina in toamna se cresc cca 10 generatii de puiet in centrul cuibului si aprox 5-6 catre laterale
De la stadiul de ou si pina la eclozionarea albinei au loc 4 napirliri iar aceasta camasuiala de obicei ramane prinsa de peretii celulei si cu fiecare generatie eclozionata peretele celulei se ingroasa cu aprox 0,001mm
Toamna regina are tendinta sa oua numai in celule din care au eclozionat cateva generatii de puiet
Eu unul toamna mut fagurii dinspre margine spre centru iar cei ,,negri'' spre marginea cuibului iar cei construiti anul asta dupa diafragma
Albinele curata ramele negre de polen si miere pina in primavara si acestea merg la reforma sau ocupa un loc marginasi,in cazul in care nu sunt rame
E stiut faptul ca un fagure vechi mai bine il scoti primavara la reformat deoarece iarna retine mai mult timp caldura decat unul nou
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 14 Aug 2013, 14:59

Negreala se mai datoreaza si peliculei de propolis pe care abinele o adauga cand curata celula(dupa eclozarea fiecarei generatii de puiet).

Se mai baga la topit si fagurii deformati, crescuti aiurea ori cu multe celule de trantor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 14 Aug 2013, 17:58

Pana sa numeri camasile si sa faci analiza propolisului, tot ochiometrul ramane de incredere. Care nu-ti place cum arata intra la topit. Mai simplu de atat nu este.

Cum ii reformezi? Primavara la un moment dat trebuie sa "strangi" cuibul. Ramele pe care le scoti le vezi si ce nu-ti place...out. Centrifughezi...ai ramele goale, la fel, selectezi. E urata rau si ai puiet? O tragi mai la margine si tot va deveni goala de puiet la un moment dat, ca n-ai niciodata puiet pe toata ramele.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR