Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vsl

Mesajde vslsilviu » 16 Noi 2012, 00:36

Multumesc frumos!

Parca usor, usor ... incepe sa prinda logica. La matematicieni e mai greu :))

1/1 + polen este aproape evident ca este mai bun decat 2/1 fara polen

Sanatate!
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 10 Dec 2012, 10:39

Salutare,

Pentru ca astazi este prima zi "alba" de iarna si la noi, m-am decis sa va spun care a fost experienta mea legata de 2 culturi tarzii pe care le-am pus in aceasta toamna: floarea soarelui si facelie.
Cu siguranta ca aceasta toamna a avut si cateva caracteristici mai speciale: lunga si destul de uscata in zona noastra.

Floarea soarelui: sigur este discutia aceea zahariseste mierea (etc...), dar nu o sa spun decat ca, mai ales daca se cauta un soi rapid, in aproximativ 2 luni se poate avea floarea soarelui inflorita, ceea ce nu cred ca e asa de rau. Eu am plantat-o pe la 4-5 august (chiar cativa au ras de mine) si pe la sfarsit de septembrie am avut floare inflorita. Pentru ca am cumparat samanta de pe piata a tot imflorit in mai multe randuri, pana pe la sfarsit de octombrie. Prima bruma care a cazut la noi nu a afectat-o decat usor la frunze. Parerea mea este ca se poate preta pentru intervale in care se stie sigur ca nu o sa fie cules, perioada relativ scurta de inflorire si utilitatea ei ulterioara ma face sa pastrez ca pozitiva experienta de anul acesta.

Facelia: sincer am fost foarte, foarte curios fata de aceasta planta. Nu se cultiva la noi, nu stiam de existenta ei. De samanta am reusit sa fac rost de la un domn din CT, un apicultor - nu stiu daca are cont aici pe forum-, livrarea a fost facuta pe autocar :).
Am cultivat doua locuri: pe unu am pus doar facelie si pe unu am mai amestecat si cu floarea soarelui.
ASA NU: in locul in care a fost si floarea soarelui s-au dezvoltat plante vizibil mai slabe calitativ decat cele semanate singure.

Pentru ca a fost seceta a fost necesar sa o ud la rasarire. Dupa aproximativ o saptamana au rasarit si dadeau impresia de a fi foarte fragile.
Am avut ceva probleme cu bureanul din ea, recomand ca inainte sa fie cumparat un erbicid (exista), mai ales daca se cultiva suprafete mai mari.
Intr-o prima faza se dezvolta mai greu, dar din momentul ce incepe sa acopere locul nu mai sunt probleme. Descrierea care apare in carti, in cazul meu, a fost adevarata... in aproximativ 45 de zile infloreste. Trebuie avut grija la semanare sa nu fie pusa prea deasa, deoarece la maturitate se ramifica destul de mult, face copili, ajunge pana la o inaltime de 50-60 cm.

Cateva argumente pro cultivare:

obs: peste tot apare ca este o planta cu o productie mare de nectar, totusi eu am sa trec pe primele 2 locuri alte proprietati;
- rezista fara probleme pana la temperaturi de -8 grade !!! (motiv pentru care si acum este inflorita fara nicio problema);
- este vizitata de albine pe tot timpul zilei (in special pentru nectar, mai putin polen);
- perioada mica pana la inflorire - 45 de zile;
- floarea se prezinta sub forma de inflorescenta, se deschide treptat; prezinta flori in mai multe stadii de la samanta pana la boboci... ceea ce o face sa aiba o perioada lunga de inflorire (la mine din octombrie si acum mai sunt flori inflorite!);
- poate fi cultivata primavara foarte devreme in zapada (trebuie doar sa fie acoperita cu strat subtire);
- un miros foarte delicat (mi-am bagat nasul prin ea :)) );
- nu este pretentioasa din punct de vedere al solului (imbunatateste calitatea);

Cateva mici inconveniente:

- samanta greu de procurat, destul de greu de strans (foarte marunta);
- atentie la semanare (nu mai adanc de 2-3 cm si rar semanata);
- fara erbicid, mai ales pana ajunge la 5-6 cm, are ceva probleme cu burenile (cred ca la anul am sa o cultiv ca pe porumb, poate ca distanta dintre randuri doar de 50cm)

Mai jos cateva poze cum se prezenta la 30.11.2012:

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 6967_n.jpg

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 3026_n.jpg

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 5654_n.jpg

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 4820_n.jpg
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 11 Dec 2012, 00:46

Care ati uitat usa deschisa la soba in DB ?

Imagine
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 26 Dec 2012, 23:13

Sarbatori fericite si din partea mea tuturor membrilor!
Multumesc pentru momentele in care am primit cate un sfat, recunoscator pentru toate informatiile utile impartasite.

Va doresc sanatate, fericire si albine sanatoase!

p.s: la noi in DB nu a fost niciun fel de miscare in aceste zile (pe 25 a fost soare dar nu mai mult de 5 grade, pe 26 au fost pana pe la 6 grade, dar mai mult a fost vreme inchisa... sa vedem ce o sa fie si maine);
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 01 Ian 2013, 00:00

La Multi Ani si tot ce va doriti!

Un an plin de satisfactii :!: :!: :!:
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 05 Ian 2013, 10:54

Mare atentie la vreme. Se pare ca intre 12-18 ian o sa avem un alt val de frig, asociat cu zapada. Vor fi temperaturi negative si in timpul zilei, nu se vor putea deschide stupii.
O ultima zi de interventii urgente, inainte de acest interval, o sa fie aproximativ pe 10-11 ian.

Sa speram ca dupa asta vor veni si temperaturi de 12-14 grade.
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 07 Ian 2013, 14:02

vslsilviu

Mesajde jenica67 » 07 Ian 2013, 21:01

Buna prognoza, intre timp s-a schimbat ca deobicei radical ;
http://vremea.meteoromania.ro/prognoza_extinsa/32 :o :shock: :lol:
jenica67

Mesajde vslsilviu » 07 Ian 2013, 22:17

Nici astia nu sunt "sfinti", dar parca la inmh "mint ca la meteo": http://www.meteoprog.ro/ro/catalog/Romania/

Ofera si pe o perioada mai lunga.

Sanatate!
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 19 Ian 2013, 13:11

La pescuit... cu barca :lol:

Atentie la 5:10 in film :)))))

vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 31 Ian 2013, 02:26

Un "email" scurt de la primavara (30.01.2013 - Bucuresti).

Sanatate!

p.s: cine raspunde primul o sa aiba astazi un zbor de curatire la albine :)
Fişiere ataşate
30012013166.jpg
Arbust imbobocit
vslsilviu

Mesajde stefanmadalin » 31 Ian 2013, 02:54

Forsythia intermedia?
stefanmadalin

Mesajde vslsilviu » 31 Ian 2013, 09:12

nu este sigur; poate stie cineva ce este...
vslsilviu

Mesajde proapis13 » 31 Ian 2013, 09:37

Sigur este forsitia insa e cam devreme,de fapt nu ma mai mira nimic
Urmareste-o cind infloreste si daca seamana cu cea din foto aia este
ieri la tara am vazut ca ghioceii mai au putin si de deschid,poate fac astazo o foto
salve :D
Fişiere ataşate
DSC04733 (Copy).JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vslsilviu » 31 Ian 2013, 09:58

100% nu este; bobocii se aseamana cu cei de la piersic; sunt mult mai rari... probabil pana in weekend infloreste mai bine si o sa mai aduc o poza.

Asteptam si ghioceii!

O zi insorita!

p.s: sa ne mai miram Made in China :) ; un link cu descrierea acestui arbust: http://www.kew.org/plants-fungi/Chimona ... raecox.htm
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 18 Mar 2013, 18:29

Si eu ca un "pinguin" ma bag in seama...

In primul rand vreau sa spun ca o sa avem impresia pentru vreo 2-3 zile ca am scapat de iarna (15-16C), dar apoi vine o saptamana in care o sa avem temperaturi negative (inghet); cred ca este si randul pomilor din sud sa aiba de suferit.

In aceste conditii supun discutiei urmatoarea dilema: profitam de cele 4-5 zile in care am putea sa dam sirop (noaptea temperaturi de 5-6 grade) sau mai bine stam linistiti si asteptam sa treaca si ultimul val de frig.

Sunt constient ca polenul de alun/corn + siropul de zahar (protofil + minerale) o sa creasca semnificativ ponta, care cel mai probabil o sa fie diminuata de saptamana de inghet.

Stiu... toti vrem muuuuuuult puiet acum, dar in faguri sau in fata stupilor (intreb eu)? Stiu... la familiile puternice nu o sa fie nicio probleme, dar culmea unii mai avem si familii slabe.

Nu iau in discutie familii cu stari anormale (fara mancare, fara tratamente etc).

Ce ar face fiecare sau mai bine zis ce o sa faca pana saptamana viitoare?

Seara frumoasa si zile calduroase!
vslsilviu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?