Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde nae » 11 Ian 2013, 01:22

Pe DM nu pot sa-l intreb daca colecteaza polen de la ''canola'' dar ma intreb cum reusesc apicultorii romani cu 300-1000 fam sa le tina in frau !?
Eu cred (nu mi-a confirmat niciunul )ca, roirea, n-o tin in frau prin spargerea cuibului cu foite /colectorul de polen/volum(cat 1/1 in ''martie'' ...) .
Sigur nu stimuleaza din ian .
nae

Mesajde catalin.profiri » 11 Ian 2013, 01:38

Eu cred ca apicultorii romani care au 300-1000 familii tin roirea in frau prin matci selectionate si/sau aduse de afara.
Nu cred ca ajunge cineva la 500 de familii cu matci roitoare. Daca ajunge, spuneti-mi si mie unde face pastoral ca vin cu scara poate prind si eu ceva roi :D
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 10:30

catalin.profiri scrie:Eu cred ca apicultorii romani care au 300-1000 familii tin roirea in frau prin matci selectionate si/sau aduse de afara.
Nu cred ca ajunge cineva la 500 de familii cu matci roitoare. Daca ajunge, spuneti-mi si mie unde face pastoral ca vin cu scara poate prind si eu ceva roi :D

Pot sa vin si eu cu vreo 40 de ladite de alea mici si cu niste feromon?? :mrgreen: :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 10:35

nae scrie:Pe DM nu pot sa-l intreb daca colecteaza polen de la ''canola'' dar ma intreb cum reusesc apicultorii romani cu 300-1000 fam sa le tina in frau !?
Eu cred (nu mi-a confirmat niciunul )ca, roirea, n-o tin in frau prin spargerea cuibului cu foite /colectorul de polen/volum(cat 1/1 in ''martie'' ...) .
Sigur nu stimuleaza din ian .

Clar asta cu colectorul cu foitza..sunt doar masuri care amana roitul !!...dar intr-un final e inevitabil..
Despre volum nu as spune asta...sa stii ca volumul este esential...si nu doar volumul, ci volumul mare ocupat de faguri claditi...e o mare diferentza!!
Sa te gandesti la treaba asta...volum mare ocupat de fagure cladit...e o mare smecherie aici!!
Apoi e vorba de matci...si apoi e vorba de cules..sunt unii care nu fac nici o selectie in schimb le freaca in pastoral de le ia dracii si nu roiesc deloc, n-au timp!!
Da daca vine anul secetos sau ploios sau problematic cu mancarea...ai vezi cu scaritza!! :lol:
Treaba e buna atata timp cat curge din rama...cand nu mai curge..e belea mare!!
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 11 Ian 2013, 10:53

BUNKA scrie:
1 Sa te gandesti la treaba asta...volum mare ocupat de fagure cladit...e o mare smecherie aici!!
2 Apoi e vorba de matci...si apoi e vorba de cules..sunt unii care nu fac nici o selectie in schimb le freaca in pastoral de le ia dracii si nu roiesc deloc, n-au timp!!
2 Da daca vine anul secetos sau ploios sau problematic cu mancarea...ai vezi cu scaritza!! :lol:
Treaba e buna atata timp cat curge din rama...cand nu mai curge..e belea mare!!

Eu le-as aranja in alta ordine.
1 Matca si gena ei.Pragul de roire inscris in cod nu se declanseaza la primul "nejuns"
2 Sursa de cules , modul de lucru cu albina. Cand acest factor este determinant, nu se poate face stuparit intensiv.
3 Spatiu . Intr-un spatiu (stas)adegvat ,destinat familiei , prea multe nu poti face cand albina e roitoare.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 11:38

Le-ai aranjat bine..eu doar le-am enumerat la viteza!
Oricum e clar ca daca venim cu caturi cu foitze cand salcamul boraste de nectar, nu am facut nimic...ele trebuie sa fie construite pt ca albina sa aiba loc unde sa depoziteze, altfel apare blocajul in cuib si de acolo problemele..treaba asta cu blocajul e cu doua taisuri si tu stii asta Pupe! ;)
BUNKA

Mesajde catalin.profiri » 11 Ian 2013, 12:10

Pregatiti de partea a 2-a?:) Mai am putin putin. In seara asta nu uitati sa verificati topicul :D
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Ioan Guist » 11 Ian 2013, 16:37

BUNKA scrie:Le-ai aranjat bine..eu doar le-am enumerat la viteza!
Oricum e clar ca daca venim cu caturi cu foitze cand salcamul boraste de nectar, nu am facut nimic...ele trebuie sa fie construite pt ca albina sa aiba loc unde sa depoziteze, altfel apare blocajul in cuib si de acolo problemele..treaba asta cu blocajul e cu doua taisuri si tu stii asta Pupe! ;)

Pai d'aia e nevoie sa punem pe prim plan ...linia.Matca adica.Ca in salcam jaba venim cu 10 caturi de foite.Familia fiind de cu 45 de zile inainte pe pozitie de duca.
Cu caturi la pachet si cu largire ori pozitionare pe cules permanent, doar ...reglam sau tinem in control roitul.Iar intrarea in frigurile roitului nu inseamna (cum bine stim) aparitia potiraselor.

Inca una.Problema nu este ca intra in friguri.Adevarata problema e ca trebuie sa-i scoatem fiinca ne costa (nu culegem).Si...de asemenea ne costa si sa-i scoatem din friguri.

O linie ce nu intra in friguri inseamna plus valoare.
Numai bine
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 17:40

Asa e Pupe!
Catalin baga mare ca in partea a doua e informatie super valoroasa...de foarte mare apreciere efortul tau...sincer!!
Colegi...am un semnal de la un apicultor experimentat din zona...au picat 10 familii din cam 40-50 ...cam asa tine el...motivul se pare lipsa de polen in hrana de toamna!..omul mi-a zis ca hrana energetica au avut garla insa vatra de toamna a fost super saraca in polen si nu le-a dat nic proteic..
Uscaciunea din toamna se pare si lipsa florilor de toamna care ofera polen aduc mari prejudicii apicultorilor!!
Am patit-o si eu..v-am zis cam ce pierderi am avut din cauza uscaciunii...e grav de tot! Va trebui sa facem hraniri in sept-oct cu proteina!
Desi mai ploua din cand in cand, ploitele astea sunt frectie la picior de lemn daca temperaturile sunt foarte mari si vegetatia e parjolita...albinele trebuie ajutate...vedeti si voi ce importanta are proteina in longevitatea si vigoarea albinelor de iernare!!
BUNKA

Mesajde catalin.profiri » 11 Ian 2013, 18:40

bunka ... imi dai emotii. intr-o situatie similara sunt eu. Nu stiu sa fi picat vre-un roi sau familie dar ma astept sa am si eu pierderi. :(
Tocmai lipsa acuta de polen pe care am vazut-o in toamna m-au determinat sa ma apuc de citit despre nutritie.
Cat despre multumiri ... mai bine le multumiti celor mai vechi de pe forum care spun din experientele / invataturile adunate prin noroaie, departe de casa, in conditii nu tocmai roz. Ceea ce fac eu e nimic in comparatie cu valoarea invataturilor lor. Hai ca ma bag la corectat.
catalin.profiri

Mesajde nae » 11 Ian 2013, 19:55

Corect d-lor .
Colectezi polen(mult/putin )=slabesti fam
''Cedezi'' rame cu puiet= slabesti fam
Faci un roi = slabesti fam
Fam SLABA nu roieste (sau mai rar ), adica nu trebuie sa-mi iau un doctorat ...
Bunka, volumul e esential daca intelegi albina, daca nu, roieste si in 12x2x1/1,daca imi atragi atentia asupra volumului , corect, utilizat , da ai dreptate .Cauta topicul ''verticalizarea mierii '' de Horia Ch ,omul nu are nevoie de 12x2x1/1,are legatura si cu studiul tradus ;in zona lui Horia cred ca se preteaza colectarea polenului nu a mierii .
Am sentimentul ca ,majoritatea, lucram dupa ureche (net ); baga unul (bun/celebru )turta in dec , hop si ''noi'' ,asta fara sa-l intrebi daca face pastoral,roi,polen ,omul pune turta in dec-ian ca are cartea lui Malaiu dar e pe stationar,nu colecteaza polen la pomi, nu face roi(voit )si e in zona S2 si se mira ca are volum mare si-i roiesc .
Un volum din R1/1 este egal,matematic, cu unul din R1/2(2x1/2 )dar pt albina dublarea volumului e ca un pumn in nas____ zice Nae care am 1/1 .
Nu ma leg de matca..., in timpul vietii melesi daca m-ar duce capul n-as avea timp sa-i stabilesc caracterele asa ca va las pe dv.;ai pus o poza cu un ROI , ce matca buckfastata/neroitoare a condus armata aia?,probabil a avut colector de polen altfel roia-asa zice studiul +d-l doctor, nu ?
nae

Mesajde catalin.profiri » 11 Ian 2013, 20:15

nae , tie ti s-a pus pata pe colectorul de polen. unde scrii, numai despre asta scrii. :)
Cat despre malaiu si cei care baga turta in ianuarie... nu e dorit situatia, dar daca stii ca nu ai avut polen pe vatra ce faci? :roll: ca numai pe sirop nu poti sta.
catalin.profiri

Mesajde catalin.profiri » 11 Ian 2013, 20:41

dragi colegi de breasla, v-am promis ca pana in seara asta postez partea a 2-a.
Problema e ca din cauza serviciului am dormit toata saptamana cate 3-4 ore pe noapte si ... acum nu mai pot tine ochii deschisi in fata monitorului.
Mai cer ingaduinta pana maine.
Imi pare rau ...
catalin.profiri

Mesajde BUNKA » 11 Ian 2013, 22:02

ai pus o poza cu un ROI , ce matca buckfastata/neroitoare a condus armata aia?,probabil a avut colector de polen altfel roia-asa zice studiul +d-l doctor, nu ?

Nae..la care poza cu roi te referi?.. e pusa de mine?
Eu nu am avut niciodata nici o matca cumparata de undeva sau primita cadou..cu exceptia bine-nteles a celor din familiile pe care le-am cumparat de la unul care e la fel ca mine (are o vatra la 7 km de a mea, mai are una la 5 km acolo la Siret)...n-are treaba cu bibilirea matcilor.
Numai matci din zona, autohtone.
Colecta de polen nu am facut chiar tot timpul, au fost perioade si perioade...cand am avut eu familiile alea tari nu am luat polen deloc, si erau gigantice de foarte timpuriu, pur si simplu am facut o inversare de corpuri cand am observat ca in corpul 2 era full si era populat si corpul 1 in treimea superioara...stupii erau pe 2* 1/1 ..la inflorirea papadiei erau la 20 de rame full de albina!
Pana in salcam i-am tinut din inversarea asta pt ca ele dupa ce au populat tot matcile au urcat la etaj si au bagat puiet in corpul de sus care initial a fost jos si era gol golutz...au bagat acolo polen, miere, puiet larvar la greu...nici un gand de duca, in timpul asta corpul inferior era bucsit de puiet capacit care urma sa iasa...numai bine a inflorit salcamul...in 2 zile au bagat un cat de 1/2 plin de miere dupa care i-am mutat la 5 km la o liziera de salcam pe malul Siretului unde salcamul e mai intarziat cu cateva zile ca e masiv..si acolo au continuat.
Am avut 2 la care a trebuit sa bag corpul 3 de 1/1 atunci inainte sa infloreasca salcamul cand am facut inversarea la ceilalti.
BUNKA

Mesajde alt stupar » 11 Ian 2013, 22:15

catalin.profiri scrie:dragi colegi de breasla, v-am promis ca pana in seara asta postez partea a 2-a.
Problema e ca din cauza serviciului am dormit toata saptamana cate 3-4 ore pe noapte si ... acum nu mai pot tine ochii deschisi in fata monitorului.
Mai cer ingaduinta pana maine.
Imi pare rau ...

las` ca n-or intrat zilele-n sac.
Baga un somn serios si maine da-i bataie pe text :P
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde catalin.profiri » 12 Ian 2013, 09:21

Multumesc de intelegere.
Intre timp am obtinut si aprobarea autorului de a traduce textele :)
Tot ce am tradus poate fi gasit pe http://scientificbeekeeping.com/
Continuam cu partea a 2-a:
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA