Nu aveau puiet, doar albine mici. Au iernat pe 4, 5 rame, toate cu miere circa 1/3. Rama e stas dadant, stupii de 10 rame, verticali.
Hranirea in toamna s-a facut in limita $$$.
Serbetul dupa reteta clasica, nu foarte tare, insa pungile intr-adevar doar le-am intepat.
Ma gandesc ca interventia radicala in stupi la aceasta temperatura ar dauna mai mult.
BUNKA scrie:
Cum adica "doar albine mici" ?
4-5 rame ..ok, cat ocupa ghemul din astea 4-5 rame?
Miere 1/3 din dadant 1/1 inseamna moarte sigura !!!...sunt totusi atatea luni.. septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie...la ce te poti astepta??...cu ce sa traiasca albinele alea??
Cand faci hranirea in limita banilor, mai ai o sansa sa-i salvezi cu turte, da treaba nu faci cu ei, si decat sa faci asta mai bine-i vindeai unui meserias in toamna sau...
Cu albinele nu merge asa...ca nici tu nu poti sa traiesti cu aer, asa nici ele, trebuie sa te imprumuti, sa faci orice numai sa le dai ce le trebuie la timp daca vrei sa te tii de sportul asta...de la un anumit nivel incolo e pe bani...pe foarte multi bani!!
Daca pierzi o colonie buna ...s-au dus 3-4 milioane, daca pierzi 50 s-au dus 200 milioane numai in valoarea lor, nemaipunand la socoteala roii si productia de anul urmator...deci, totul e ban si munca!!!
Pungile poti sa le "pisti" un pic cu o lama, portiuni de 1 cm pe margine, si pui turta peste ghem asa fel incat albinele sa aiba acces la marginea aia crestata din loc in loc. Pui macar 1 kg de mancare si verifici auditiv si la maxim 10 zile vezi cat au consumat, pregatesti alte turte, si tot asa daca tii la ele.
N-are treaba temperatura...daca se impune sa salvezi albinele intervii si la -25 de grade, ghemul nu se desface cand e frig, de fapt e de preferat sa fie frig..nu ies pe afara sa moara ca proastele, si tu poti pune mancarea si poti inchide foarte rapid fara prea mare deranj!
E pacat de ele...salveaza-le!!
mibu scrie:Să trăiești !
Familiile mele au avut ,repet, tot ce trebuie ,mă înțelegi ?
Acum pot să spun ,adică eu pot să spun ,că la această familie , dar numai la ea, mîncarea nu a fost suficientă !
DE CE ?
S-a sus problema unificarilor, dar a invins ideea ca doua matci, desi in familii slabe o sa faca mai multa treaba decat una, intr-o familie mai numeroasa. Insaa problema cu supravietuirea peste iarna pare chiar o problema.
Crezi ca e o idee buna sa dau ca si hrana (mai spre sfarsitul iernii) ramele cu jumatate miere, din stupii care au murit deja, dupa ce ii curat de albine?
vlad scrie:eu as zice sa ne intoarcem un pic si sa analizam situatia lui sandu de unde se pot desprinde multe lucruri utile , pentru cine vrea sa bage la cap din patania altora ;
-ce am inteles eu ca a facut sandu ( si ca el multi - si-o sa vedeti la primavara ) : a cumparat in primavara trecuta roiuri si , in vara , a mai facut din ei alte roiuri ( ,, ca sa am multe familii la anul " ) si astfel la intrarea in iarna a bagat roisoare ( ca sa nu zicem nuclee) .
apar mai multe intrebari care necesita raspunsuri ( si puse cap la cap se poate invata ce inseamna iernarea ) :
- cand se fac roiuri si cum se fac roiuri viabile ?
- ce inseamna rame cu albine in stup inaintea iernarii ?
- l-a intrebat bunka mai sus ( si chiar sunt curios ) cat era ghemul de mare , pe cate rame se intindea de nu s-a putut deplasa pe interval ; deci ca sa generalizam - cate rame are un ghem mediu pe timp de iarna ?( si aici faceti comparatia cu gutuia sau marul colegului de acum ceva timp )
- hrana nu , popor nu , daca a vrut sa aiba doua matci in primavara , s-a gandit la iernare cate doi sau cate trei ?
GEKKY007 scrie:Mare lucru este perforarea ramelor din toamna
cazacu marius scrie:Mie mila de albinele acelea !!!! Pacat
sandum57 scrie:Salutari stuparilor noi si vechi
Eu ma numar in prima categorie, cu a doua iarna la activ si 35 de familii.
Bilantul in 12 ianuarie este: 4 familii moarte.
Tragic!
Una din familii nu mai avea hrana deloc, iar celelalte trei aveau miere pe jumatatea ramei; probabil ghemul nu s-a putut deplasa.
Ca si masuri am administrat turte de serbet de zahar in pungi deasupra ramelor, care sunt neatinse dupa cateva zile, chiar si in cazul ghemurilor care erau deja sus.
In toamna proviziile nu au fost grozave, (doar stationar, zona de deal), dar nici unu am stors miere deloc, si am administrat si circa 3 l sirop/familie slaba.
Circa jumatate din familii au fost roiuri cumparate in primavara si roiuri obtinute prin mutatie simpla.
Prea multe nu vad ce se mai pot face, fiind foarte frig -5 grade ziua.
Spor maxim tuturor stuparilor, mai ales ca aceasta ocupatie este atat de importanta1
andrei_calinescu scrie:Salut,
Erau semne de umiditate in ei?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori