Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Mircea_63 » 13 Ian 2013, 00:39

Posibil sa fi ramas fara matca, caz in care consumul creste foarte mult!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mibu » 13 Ian 2013, 00:44

Posibil sau probabil !
Îmi este ușor să verific , pînă una alta este un caz particular !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2013, 01:40

Nu aveau puiet, doar albine mici. Au iernat pe 4, 5 rame, toate cu miere circa 1/3. Rama e stas dadant, stupii de 10 rame, verticali.
Hranirea in toamna s-a facut in limita $$$.
Serbetul dupa reteta clasica, nu foarte tare, insa pungile intr-adevar doar le-am intepat.
Ma gandesc ca interventia radicala in stupi la aceasta temperatura ar dauna mai mult.

Cum adica "doar albine mici" ?
4-5 rame ..ok, cat ocupa ghemul din astea 4-5 rame?
Miere 1/3 din dadant 1/1 inseamna moarte sigura !!!...sunt totusi atatea luni.. septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie...la ce te poti astepta??...cu ce sa traiasca albinele alea??
Cand faci hranirea in limita banilor, mai ai o sansa sa-i salvezi cu turte, da treaba nu faci cu ei, si decat sa faci asta mai bine-i vindeai unui meserias in toamna sau...
Cu albinele nu merge asa...ca nici tu nu poti sa traiesti cu aer, asa nici ele, trebuie sa te imprumuti, sa faci orice numai sa le dai ce le trebuie la timp daca vrei sa te tii de sportul asta...de la un anumit nivel incolo e pe bani...pe foarte multi bani!!
Daca pierzi o colonie buna ...s-au dus 3-4 milioane, daca pierzi 50 s-au dus 200 milioane numai in valoarea lor, nemaipunand la socoteala roii si productia de anul urmator...deci, totul e ban si munca!!!
Pungile poti sa le "pisti" un pic cu o lama, portiuni de 1 cm pe margine, si pui turta peste ghem asa fel incat albinele sa aiba acces la marginea aia crestata din loc in loc. Pui macar 1 kg de mancare si verifici auditiv si la maxim 10 zile vezi cat au consumat, pregatesti alte turte, si tot asa daca tii la ele.
N-are treaba temperatura...daca se impune sa salvezi albinele intervii si la -25 de grade, ghemul nu se desface cand e frig, de fapt e de preferat sa fie frig..nu ies pe afara sa moara ca proastele, si tu poti pune mancarea si poti inchide foarte rapid fara prea mare deranj!
E pacat de ele...salveaza-le!!
BUNKA

Mesajde sandum57 » 13 Ian 2013, 09:34

BUNKA scrie:

Cum adica "doar albine mici" ?
4-5 rame ..ok, cat ocupa ghemul din astea 4-5 rame?
Miere 1/3 din dadant 1/1 inseamna moarte sigura !!!...sunt totusi atatea luni.. septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie...la ce te poti astepta??...cu ce sa traiasca albinele alea??
Cand faci hranirea in limita banilor, mai ai o sansa sa-i salvezi cu turte, da treaba nu faci cu ei, si decat sa faci asta mai bine-i vindeai unui meserias in toamna sau...
Cu albinele nu merge asa...ca nici tu nu poti sa traiesti cu aer, asa nici ele, trebuie sa te imprumuti, sa faci orice numai sa le dai ce le trebuie la timp daca vrei sa te tii de sportul asta...de la un anumit nivel incolo e pe bani...pe foarte multi bani!!
Daca pierzi o colonie buna ...s-au dus 3-4 milioane, daca pierzi 50 s-au dus 200 milioane numai in valoarea lor, nemaipunand la socoteala roii si productia de anul urmator...deci, totul e ban si munca!!!
Pungile poti sa le "pisti" un pic cu o lama, portiuni de 1 cm pe margine, si pui turta peste ghem asa fel incat albinele sa aiba acces la marginea aia crestata din loc in loc. Pui macar 1 kg de mancare si verifici auditiv si la maxim 10 zile vezi cat au consumat, pregatesti alte turte, si tot asa daca tii la ele.
N-are treaba temperatura...daca se impune sa salvezi albinele intervii si la -25 de grade, ghemul nu se desface cand e frig, de fapt e de preferat sa fie frig..nu ies pe afara sa moara ca proastele, si tu poti pune mancarea si poti inchide foarte rapid fara prea mare deranj!
E pacat de ele...salveaza-le!!

Multumesc pentru sfaturi.
In toamna era clar ca unele familii nu au provizii suficiente si nici efectiv numeros. S-a sus problema unificarilor, dar a invins ideea ca doua matci, desi in familii slabe o sa faca mai multa treaba decat una, intr-o familie mai numeroasa. Insaa problema cu supravietuirea peste iarna pare chiar o problema.
Crezi ca e o idee buna sa dau ca si hrana (mai spre sfarsitul iernii) ramele cu jumatate miere, din stupii care au murit deja, dupa ce ii curat de albine?
sandum57

Mesajde Mircea_63 » 13 Ian 2013, 10:25

E bine de bagat la cap si facut legaturi intre informatii. Si anume:

Informatia ca pe timpul iernii ghemul consuma de jos in sus...
Consecinte: pleaca de jos, ajunge in partea de sus a ramei (gata hrana) si daca frigul o tine in ghem, nu se va deplasa lateral pe celelate rame, unde exista hrana. Moare de foame cu hrana langa ea!

Concluzii: ramele cu hrana pentru iernare e bine sa fie cat mai pline la intrarea in sezon.

Acesta este si motivul pentru care in stupii cu rame inalte, albinele ierneaza mai bine. In schimb cu aceste rame se lucreaza mai greu vara. Avataj pentru cei care pot fura becuri (inalti :D )
Parerea mea!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde GEKKY007 » 13 Ian 2013, 10:48

Mare lucru este perforarea ramelor din toamna ;)
GEKKY007

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2013, 11:40

mibu scrie:Să trăiești !
Familiile mele au avut ,repet, tot ce trebuie ,mă înțelegi ?
Acum pot să spun ,adică eu pot să spun ,că la această familie , dar numai la ea, mîncarea nu a fost suficientă !
DE CE ?

Cat ocupa ghemul din rame si daca a murit cu mancare langa el, deci jumate din rame cu hrana neatinsa??
Daca albinele nu au acces la mancarea de pe toata rama adica daca nu e strans bine in toamna ele pot muri..daca am lasat 15 kg de papa pe 5 -6 rame sa icem dar ghemul strans ocupa doar 40% din ele atunci putem considera ca are acces propriu-zis la numai 6 kg de hrana..in timpul iernii sunt perioade mai calde cand ghemele se mai rarefiaza si se maresc si acopera si zone mai mari de hrana si sunt perioade geroase cand se strang foarte tare..daca o periada de ger puternic le face sa se stranga si ele pierd contactul cu mierea sunt PA!!
Alta problema..rama Dadant are 30cm, teoretic o sfera zdravana de iernare cam atat are, deci orice ai face ele ocupa rama de sus pana jos daca e mare, daca e potrivit la cativa cm sub leaturile superioare se vad albinele, in zona in care stau acolo consuma si tendintza este de a se ridica in sus...momentul cand consuma tot in acea zona si fac acel mic pas in sus spre speteaza este pana la sfarsitul lunii decembrie...dupa...urmeaza circul!!
Adica ele trebuie sa se miste inainte sau inapoi lucru nenatural, in conditiile in care ianuarie si februarie sunt cele mai geroase luni si coincid cu inceperea puietului la celle mai puternice colonii..deci per total inventia lu`Dadant asta, e o porcarie!!
Parerea mea !

In Dadant ori ai gheme puternice si full de hrana, si locuiesti undeva unde iarna nu e apriga...ori daca nu, fara turte pana in primavara nu-i scoti, oricum ajung sus oricum la un moment dat tre sa-i dai o turta in cap....aa, sau daca ai hala, da si acolo e cu schepsis!!
BUNKA

Mesajde vlad » 13 Ian 2013, 11:52

eu as zice sa ne intoarcem un pic si sa analizam situatia lui sandu de unde se pot desprinde multe lucruri utile , pentru cine vrea sa bage la cap din patania altora ;
-ce am inteles eu ca a facut sandu ( si ca el multi - si-o sa vedeti la primavara ) : a cumparat in primavara trecuta roiuri si , in vara , a mai facut din ei alte roiuri ( ,, ca sa am multe familii la anul " ) si astfel la intrarea in iarna a bagat roisoare ( ca sa nu zicem nuclee) .
apar mai multe intrebari care necesita raspunsuri ( si puse cap la cap se poate invata ce inseamna iernarea ) :
- cand se fac roiuri si cum se fac roiuri viabile ?
- ce inseamna rame cu albine in stup inaintea iernarii ?
- l-a intrebat bunka mai sus ( si chiar sunt curios ) cat era ghemul de mare , pe cate rame se intindea de nu s-a putut deplasa pe interval ; deci ca sa generalizam - cate rame are un ghem mediu pe timp de iarna ?( si aici faceti comparatia cu gutuia sau marul colegului de acum ceva timp )
- hrana nu , popor nu , daca a vrut sa aiba doua matci in primavara , s-a gandit la iernare cate doi sau cate trei ?
vlad

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2013, 12:00

S-a sus problema unificarilor, dar a invins ideea ca doua matci, desi in familii slabe o sa faca mai multa treaba decat una, intr-o familie mai numeroasa. Insaa problema cu supravietuirea peste iarna pare chiar o problema.
Crezi ca e o idee buna sa dau ca si hrana (mai spre sfarsitul iernii) ramele cu jumatate miere, din stupii care au murit deja, dupa ce ii curat de albine?

O matca tanara intr-o colonie puternica e intotdeauna de preferat altui sistem de iernare...mai exista varianta de a ierna mai multe matci in familii mai mici, bine stranse si alaturate, despartite de diafragme de PFL sau placi de lemn de maxim 1 cm grosime, in felul asta ai in primavara familii care desi sunt mici se pot dezvolta si numeric poti sa mentii ...insa problema se pune daca merita, pt ca o familie tare intotdeauna o va lua inaintea celorlalte si va da un roi barosan, deci tot acolo ajungi dar fara riscuri...ma rog, daca intram in tehnici de iernare a matcilor, familii ajutatoare..deja e meserie!!
Se mai pot ierna 2 matci intr-un sistem cum e cel al celor de la French Bee Farm..practic daca ai un corp de dadant 1/1 pe 10 rame si vrei sa iernezi in el 2 matci si sa ai albina ceva mai multa la iernat, pregatesti intrarea la iernat din timp..cand inca matca oua si exista puiet, undeva prin iulie-august, bagi o diafragma central, scoti doua rame ca sa intre diafragma si sa poti umbla usor la alea 4 care raman deoparte si 4 de cealalta parte..ai format 2 roiuri, si la ala fara matca ai dai una produsa din timp, dupa acceptare le tii asa fara sa comunice cu podisoare separate, cand te hotarasti sa faci completarea scoti podisoarele pui o gratie si un capac stil SUA sau Canada cu gaura centrala si hranesti cum hranesc aia..la galeata, daca nu vrei sa risti, pastrezi podisoarele si hranesti la sticla, cate o gaura in fiecare scandura si sticla cu sirop in cap, sau la punga..sirop in punga intepata in cateva locuri direct sub podisor.
Daca ai albine suficiente e mai bine sa le lasi posibilitatea de comunicare prin gratie in timpul iernii, daca nu..podisoare individuale!
Fundul tre sa fie special facut..cu iesiri separate in fatza si in spate pt roi.
Poti pune ramele alea culcat cu zona de miere direct peste cuib, daca mierea e capacita si faci niste gauri in rama in zona aia ca albinele sa poata urca si pe partea de sus a fagurelui, pui niste betze peste rama ca sa poata circula albinele, deasupra pui folie sau podisor ce folosesti tu si aia e!!
BUNKA

Mesajde sandum57 » 13 Ian 2013, 12:05

vlad scrie:eu as zice sa ne intoarcem un pic si sa analizam situatia lui sandu de unde se pot desprinde multe lucruri utile , pentru cine vrea sa bage la cap din patania altora ;
-ce am inteles eu ca a facut sandu ( si ca el multi - si-o sa vedeti la primavara ) : a cumparat in primavara trecuta roiuri si , in vara , a mai facut din ei alte roiuri ( ,, ca sa am multe familii la anul " ) si astfel la intrarea in iarna a bagat roisoare ( ca sa nu zicem nuclee) .
apar mai multe intrebari care necesita raspunsuri ( si puse cap la cap se poate invata ce inseamna iernarea ) :
- cand se fac roiuri si cum se fac roiuri viabile ?
- ce inseamna rame cu albine in stup inaintea iernarii ?
- l-a intrebat bunka mai sus ( si chiar sunt curios ) cat era ghemul de mare , pe cate rame se intindea de nu s-a putut deplasa pe interval ; deci ca sa generalizam - cate rame are un ghem mediu pe timp de iarna ?( si aici faceti comparatia cu gutuia sau marul colegului de acum ceva timp )
- hrana nu , popor nu , daca a vrut sa aiba doua matci in primavara , s-a gandit la iernare cate doi sau cate trei ?

Nu am fost prea clar probabil , nu am facut roiuri din roiurile cumparate , am mai facut roiuri din unele familii care vroiau sa roiasca si asta doar in iunie .Intr-adevar nu am avut matci sa le dau deci a durat ceva mai mult pana au iesit din botci. Problema principala a fost ca, nefacand pastoral , lunile iulie si august fiind extrem de secetaoase in zona mea , unii nu au reusit sa-si stranga destule rezerve. Pe langa asta cred ca am gresit ca m-am trezit destul de tarziu cu hranitul si desi am impins ulterior cat mi-a permis vremea se pare ca nu a fost destul

Legat de ghem , cel care a murit cu hrana in stup ocupa 3 rame din 4 , rama a patra ramanand neatinsa.
Ultima oară modificat de sandum57 pe 13 Ian 2013, 12:11, modificat 1 dată în total.
sandum57

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2013, 12:08

GEKKY007 scrie:Mare lucru este perforarea ramelor din toamna ;)

Da asa e, pt cine o face...la rame 1/1, ca la MER nu merita! ;)
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 13 Ian 2013, 17:06

cazacu marius scrie:Mie mila de albinele acelea !!!! Pacat

Marius...nu toti gindesc ca tine!!!!Ba unii spun lasa ca merge si asa....Altii zic(de pe forum luate) recent:
-sirop2/1 s-au miere zaharisita...in nov!!!!
-daca ai 7-9 kg miere la o fam de albine o scoti din iarna!?!!
-decit sa moara ii pun o turta...sa stau llinistit....pt siguranta...pt salvare :mrgreen:
Daca la ac data sint deja astfel de....necazuri ce-o mai fi de aici incolo si iarna n-a mincat-o...lupuuu :roll:
P.S-Se anunta 2-3 zile cu ceva grade plus cei care stiti ca aveti pb cu hrana si aveti ceva rame la rezerva puneti,
iar unde ghemul este bine nu le puneti nimic ,mai tare le deranjati...e timp si pt stimulare.Sanatateee!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Ian 2013, 21:37

sandum57 scrie:Salutari stuparilor noi si vechi

Eu ma numar in prima categorie, cu a doua iarna la activ si 35 de familii.
Bilantul in 12 ianuarie este: 4 familii moarte.
Tragic!
Una din familii nu mai avea hrana deloc, iar celelalte trei aveau miere pe jumatatea ramei; probabil ghemul nu s-a putut deplasa.
Ca si masuri am administrat turte de serbet de zahar in pungi deasupra ramelor, care sunt neatinse dupa cateva zile, chiar si in cazul ghemurilor care erau deja sus.

In toamna proviziile nu au fost grozave, (doar stationar, zona de deal), dar nici unu am stors miere deloc, si am administrat si circa 3 l sirop/familie slaba.

Circa jumatate din familii au fost roiuri cumparate in primavara si roiuri obtinute prin mutatie simpla.
Prea multe nu vad ce se mai pot face, fiind foarte frig -5 grade ziua.
Spor maxim tuturor stuparilor, mai ales ca aceasta ocupatie este atat de importanta1

Salut,

Erau semne de umiditate in ei?
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 13 Ian 2013, 22:16

Oare poate sa fie adevarat ce se scrie pe aici ?
Oare poate fi real ca cineva care se vrea apicultor in "devenire" sa-si puna la iernat stupina cu o medie de 3 - 4 rame ocupate/ghem iernare ?
Oare poate cineva spera macar pentru o clipa ca se poate face apicultura serioasa si dezvoltare aplicand an de an si toamna de toamna principiul lui "las` ca merge si asa
" ?
Oare chiar sunt oameni care in fiecare dimineata pot jura in fata oglinzii ca iubesc sincer albina iar doua ore mai tarziu isi trec stupii prin foc si sabie ( a se citi turte si controale ampulea cat de multe ! ) totul in numele declamatei pasiuni ?
Oare daca pentru o clipa am intelege ca atunci cand "apicultoriu" deschide iarna lada cica sa-si mai ostoiasca dorul de albine... reciproca nu este deloc valabila, iar daca albina ar putea urî, musafirul neavenit ar fi cea mai antipatica fiinta din lume ?

De fapt, oare chiar intratat le urâm incat facem tot posibilul sa le fie iarna viata cat mai grea ??????????
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde sandum57 » 13 Ian 2013, 22:52

andrei_calinescu scrie:Salut,

Erau semne de umiditate in ei?

Salut

Nu. Unul nu avea rezerve deloc , la restul ghemul a ramas pe loc si a murit cu rezervele in stup
sandum57

Mesajde pst_claudiu » 13 Ian 2013, 23:13

Anii trecuti asemenea topicuri se deschideau prin martie cand se tragea linie si ficare cam stia care e situatia.Astazi s-a ajuns la topic de o multime de pagini la mijlocul lui ianuarie.Ceva nu-i in regula.Daca o sa vina un ger ca cel de anul trecut in februarie?Ce o sa se mai intample?Ce valoreaza mai mult, trei mortaciuni in primavara sau un stup bun?
pst_claudiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR