Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde jr2 » 12 Ian 2013, 12:23

eu nu am treaba cu subventiile,nu am incasat subventii de niciun fel.o lege nu trebuie sa reglementeze doar anumite interese la un moment dat,ale unei fractiuni dintr-un domeniu,ca este lege mafiota!
daca se numeste legea apiculturii,consider ca este necesar sa reglementeze toate problemele cunoscute sau intuite ale acestei activitati,nudoar ale producatorilor de numere de plastic.
ceea ce se supune discutiei pe prima pagina,mi se pare jignitor pentru apicultori. se da o definitie a apiculturii ca fiind stiinta,prin copierea di dex a acesteia,omitandu-se parantezele din dex;se copiaza din legea veche definitia bazei melifere,complectandu-se nefericit cu ...plante producatoare de nectar si polen,fara sa fie incluse si plantele producatoare de mana.
in rest,nimic! doar sanctiuni pentru apicultori!
multe reglementari referitoare la apicultura sunt facute prin acte normative de rang inferior. Napoleon este mare si pentru ca a reunit in coduri toate reglementarile disparate! :lol:
apicultura este un domeniu mai deosebit al activitatii umane,unul din putinele activitati antientropice,si de aceea legea trebuie sa cuprinda o referire la acest lucru,in sensul ca statul recunoaste importanta apiculturii pentru mediul inconjurator si ca atare se obliga sa sprijine aceasta activite,prin masuri potrivite,in functie de necesitatile aparute la un moment dat.
legea trebuie structurata pe capitolele enuntate in definitia ei(exclusa cea cu stiinta):ramură agricolă din sectorul zootehnic ce cuprinde activitatea de creştere, reproducţie, ameliorare şi exploatare a albinelor melifere;
jr2

Mesajde proapi » 12 Ian 2013, 12:58

Asa este, nu se discuta nimic de un nou PNA, 2014-2016, se va aseza linistea peste multe asociatii.... care vor mai fi.

jr2 scrie:apicultura este un domeniu mai deosebit al activitatii umane,unul din putinele activitati antientropice,si de aceea legea trebuie sa cuprinda o referire la acest lucru,in sensul ca statul recunoaste importanta apiculturii pentru mediul inconjurator si ca atare se obliga sa sprijine aceasta activite,prin masuri potrivite,in functie de necesitatile aparute la un moment dat.

Apicultura este considerata si o activitate sociala (din ce vedem pe alte continente) si este momentul unui partid social aflat la guvernare sa vina cu masuri de sprijin. Ramane de vazut....O idee ar fi ca primariile care detin pe raza lor teritoriala masive si culturi melifere sa pune la dispozitia apicultorilor vetre permanente sau temporare din surplusul terenurilor existente (asemanator legii pentru atribuirea de terenuri tinerilor casatoriti).
proapi

Mesajde jr2 » 12 Ian 2013, 13:01

proapi scrie:
jr2 scrie:vorbeam de cu totul altceva,nu de incarcatura,ci de faptul ca eu amplasez la 250 de metri de stupina"varsata"capcanele ptr roi,care sunt prevazute cu Swarm catch with Nasanov,si astea trag toti roii din zona! ce fac,mai am voie sa le folosesc?

Si acum crezi ca legea trebuie sa cuprinda parti din tehnologie...capcanele cu feromoni nu prea dau rezultate si pot fi deja instalate de altcineva pana sa ajungi cu stupina, daca e sa o luam asa...nu este nevoie de articol in lege de braconaj apicol...

capcanele cu extract din glanda Nasanov utilizate de mine sunt f.eficiente.
referirea la ce va face persoana mea la pastoral este o exagerare,pentru a scoate in evidenta un domeniu nereglementat,posibil conflictual.
acesta este specificul apiculturii! nu poate fi comparat cu alte ramuri ale zootehniei,prin simplu fapt ca noi,apicultorii lucram cu niste fiinte nedomesticite,nu lucram cu porci,vaci,oi,capre,camile,gaini,pitpalaci(astia sunt salbatici,dar sunt crecuti in spatii inchise)etc.
jr2

Mesajde patrascu » 13 Ian 2013, 17:03

Orice lege este facuta ca un contract intre stat si persoanele juridice sau fizice care se ocupa cu respectiva activitate. Statul face reguli carora apicultorii ar trebui sa se supuna. Statul reglementeaza in mod normal ar trebui sa protejeze dar si sa impoziteze sa fie un echilibru intre obligatii si avantaje. In afara de chestii tehnice eu unul care sunt un simplu cetatean care am albine ce as putea cere? As cere protectie din partea statului in schimbul impozitului. In primul rand peste anumite chestii tehnice sa se fixeze o linie clara intre miere si amestecuri de zahar vandute sub etichete frumoase. Spre exemplu tot ce nu este miere sa aiba eticheta cu scris mare tipator cu ce contine iar daca are si miere sa fie trecuta jos cu litere din alea mici cum trec E-urile la momentul de fata. As vrea sa fie lipsita de TVA iar pretul de achizitie sa nu poata fi depasit de procesator cu mai mult de 50 %. daca imi da mie 10 ron sa o vanda cu maxim 15 daca vrea castig mai mare plateste mai mult producatorului. Cei prinsi cu fofarlica miere falsa sau alte cazuri interzisi pe o perioada de cateva sezoane. In schimbul acestor avantaje economice oare ce impozit ar vrea statul de la mine pe stup?
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde jr2 » 13 Ian 2013, 18:14

cred ca nu am fost suficient de clar:
-vaca cand se duce la pascut distruge iarba si solul,iar cand se bese si se baliga elimina in atmosfera cantitati mari de gaz metan.la fel si celelalte animale(oaie,porc,gaina,capra etc).albina cand se hraneste nu produce niciun rau,ba din contra!
-avantajul stuparului obtinut din vanzarea produselor apicole este mai mic decat beneficiul mediului inconjurator,datorita polenizarii plantelor cultivate si a celor din flora spontana.perpetuarea unor specii din regnul vegetal fara polenizarea facuta de albine,este pusa sub semnul intrebarii,mai ales in conditiile chimizarii agriculturii, cand ceilalti polenizatori au fost omorati.asta trebuie sa recunoasca statul si in schimb,poate ajuta dezvoltarea apiculturii prin diverse forme:incurajarea pastoralului(rovinete,motorina etc.),combaterea bolilor si daunatorilor,obligarea detinatorilor de terenuri in numele statului si comunitatile locale sa asigure vetre temporare si/sau permanente.
cat despre perceperea de impozit pentru veniturilor obtinute de apicultor,ar fi ultima prostie care ar putea fi facuta!
in rest,ce propuneti,nu poate fi reglementat prin legea apiculturii,piata este cea care reglementeaza!ce ne priveste pe noi apicultorii ce pret are mierea din raft? poate doar ca argument la negocierea pretului catre procesator.
o a doua specificitate a apiculturi,este ca noi lucram cu fiinte nedomesticite,al caror areal de zbor nu poate fi controlat ca intindere,nici marit si nici micsorat si de aceea spre deosebire de alte specii,prin lege,trebuie reglementate si unele chestiuni tehnice specifice:roiul nu-i totuna cu vitelul sau purcelul,la fel cum nici trantorul nu-i totuna cu taurul sau vierul si nici regina care zboara la imperechere nu e totuna cu vaca intrata in calduri!
jr2

Mesajde proapis13 » 13 Ian 2013, 18:57

jr2 scrie:..plante producatoare de nectar si polen,fara sa fie incluse si plantele producatoare de mana.

Vezi ca pe pagina asta mai citesc si incepatorii si or sa te intrebe ce plante produc mana :lol:
Poti sa lamuresti aspectul asta sau dai trimitere la un link???
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde filip » 13 Ian 2013, 19:06

proapis13,las-o asa cum o cazut.Eu am avut client caruia i-am explicat si de atunci nu mai vrea miere de mana.Se gaseste pe frunza copacilor si pe tulpina plantelor.Ok e miere de mana de diferite plante orri arbori.
filip

Mesajde jr2 » 13 Ian 2013, 19:07

mana e de doua feluri(exceptand mana cereasca si plasmopara viticola):animala-produsa de paduchi care inteapa frunzele unor plante,se hranesc cu o parte din seva iar restul este eliminat si cules de albine;vegetala-seva iesita din frunzele unor plante,prin stomate,in timpul verii,cand este o anumita presiune a sevei,seva astfel eliminata de planta este culeasa de albine. la mine in zona principalul producator de "mana"vegetala este STEJARUL"iar mierea produsa este de o calitate deosebita!
clar?
Asta o fost o paranteza;sa revenim la ale noastre!
la trantor.ce este trantorul si ce face el?
ce este stiti,ce face de asemenea stiti,si cu toate astea as vrea sa insist asupra a ce face,ce face fara sa putem controla:
-dupa furtisag si apicultor,este principalul vector al bolilor albinelor,el intrand in orice familie vrea-exceptand sfarsitul sezonului apicol
-participa la perpetuarea speciei,transmitand concomitent la urmasi caracteristicile de rasa si comportament aferente coloniei din care provine!daca tot ati bagat in ciorba ANARZ-ul,trebuie sa fie implicata aceasta autoritate mai mult,adica sa emita ptr practicantii de pastoral o adeverinta din care sa rezulte ca rasa detinuta de solicitant este o rasa/hibrid autorizat,si care sa garanteze ca eventualele imperecheri nu vor produce modificari in populatiile de albine cu care interactioneaza.ce vreau sa spun:nu doresc ca susa mea de albine sa-si modifice comportamentul-agresivitate,roire,"lene'-sau si mai grav sa se frankeisteinizeze prin imperecherea cu trantori proveniti din hibridul buckfast!
nu bat campii! daca anarzul depisteaza la celelalte specii un reproducator neautorizat,il castreza si detinatorul este amendat!
jr2

Mesajde proapi » 13 Ian 2013, 22:41

jr2 scrie:daca tot ati bagat in ciorba ANARZ-ul,trebuie sa fie implicata aceasta autoritate mai mult,adica sa emita ptr practicantii de pastoral o adeverinta din care sa rezulte ca rasa detinuta de solicitant este o rasa/hibrid autorizat,si care sa garanteze ca eventualele imperecheri nu vor produce modificari in populatiile de albine cu care interactioneaza.ce vreau sa spun:nu doresc ca susa mea de albine sa-si modifice comportamentul-agresivitate,roire,"lene'-sau si mai grav sa se frankeisteinizeze prin imperecherea cu trantori proveniti din hibridul buckfast!
nu bat campii! daca anarzul depisteaza la celelalte specii un reproducator neautorizat,il castreza si detinatorul este amendat!

Imperecherea la albine nu este potrivirea perechilor ca la alte specii de ferma.
Rasa pura poate fi conservata prin interzicerea introducerii de alte rase sau hibrizi si prin crearea de centre izolate de fecundare cu controlul mamelor de mame si mamelor de tati...
Alte garantii nu pot exista...
proapi

Mesajde jr2 » 13 Ian 2013, 23:11

asta vreau!
ca cel ce vine in pastoral langa mine sa posede un document emis de anarz,cum ca populatia lui este dintr-o rasa sau hibrid autorizat si care nu va modifica caracteristicile albinelor mele!
e greu? pai altceva ce sa faca anarzul?ca ce facea inainte stiu,cand se numeau CNRSA
jr2

Mesajde Adi Hodis » 14 Ian 2013, 01:28

jr2 scrie:cred ca nu am fost suficient de clar:
... ce ne priveste pe noi apicultorii ce pret are mierea din raft? poate doar ca argument la negocierea pretului catre procesator.
...

Permiteti-mi sa aduc niste clarificari referitoare la pretul mierii de raft ... ca ne priveste destul de "dureros" la buzunar pe noi si la sanatate pe popor.
Cum Romania se tot aliniaza la nivelul preturilor din UE, atunci cand alimentam la PECO cu acelasi pret ( ori chiar mai mare ), cand celelalte preturi tot cresc, la fel si taxele si impozitele ... pai atunci ar fi cazul sa avem si preturile la vinzare + facilitatile apicultorilor din tzarile la care se aliniaza preturile.
La facilitati intra ( indirect ) si pretul de raft dar si modul in care se impart banii din kg-l de miere vandut.
Modul s-au mai bine zis imparteala stabilita, incepind cu taxele catre STAT, este de asa natura incat consumatorul de rind, nu isi permite din salariul mediu pe economie, sa plateasca peste 30 lei pe 1 kg.
La acest pret de raft se ajunge datorita adaosurilor comerciale conditionate de taxele si impozitele cu care STATUL a impovarat SRL-urile. Procesatorii fiind in aceeasi situatie, ca sa obtina un castig mai bun, trebuie sa vinda la extern. Asa ca "mierea" din raft e ... cum e. Populatia cumpara putin si cu amestecuri.

Daca procesatorii ar fi mai putin taxati, poate ne-ar da un pret mai bun pe miere, dar nici atunci nu-i sigur ca deh, au si ei "foamea " lor.

In Salonta, la magazinul ACA 1 kg de miere poly al cumpara clientul cu 24 de lei.
Alte magazine vinde cu preturi semnificativ mai mari.
Noi primim 8,5 lei pe 1 kg poly si cumparam motorina cu 6 lei ... de parca mierea ar veni pe conducta in stupi.
De la 8,5 lei si pina la 24 lei s-au 30, e o diferenta mare ... care e prea mare pt. cei ce se impart pe ea si defapt nu produc mierea.
Noi care asteptam pina in anul urmator si care tragem prin soare si noroiae ... ar fi normal sa avem un pret mai bun.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jr2 » 14 Ian 2013, 10:28

legea in discutie este legea apiculturii si ea trebuie sa reglementeze activitatea de creştere, reproducţie, ameliorare şi exploatare a albinelor melifere;
ce se intampla "peste gardul stupinei" cu produsele obtinute de apicultor,tine de comert!
sunt multi crescatori de albine care produc nu doar miere,ci si/sau polen,propolis,venin,laptisor de matca,roiuri,regine,familii de albine;pe ei nu-i intereseaza pretul mierii din raft,dar si ei sunt crescatori de albine!
in legea apiculturii nu plangem de grija srl-urilor si nici de impozitele platite de acestea la stat!sa nu ajungem precum conul Leonida si consoarta sa Efimita!
adaosul comercial mare pus de comercianti este datorat lacomiei acestora,care doresc sa vanda 3 borcane de miere si sa traiasca o saptamana din asta cu toata familia lor! daca piata le recunoaste asemenea preturi cu amanuntul,e treaba pietei!
jr2

Mesajde jiji » 14 Ian 2013, 15:13

salut
am citit tot pana acum , nimic concret .in ritmul asta o sa ramana la stadiul- dezbatere deziderate proiect.
io zic sa luati fiecare articol in parte si daca e bun il lasati asa daca nu il modificati sau eliminat apoi semnat online de toti apicultorii binevoitori sau sa atarne mai greu de presedintii de asociatii, cooperative si grupuri de producatori din domeniu si apoi expediata unde trebuie.
jiji

Mesajde proapi » 14 Ian 2013, 15:33

jiji scrie:salut
am citit tot pana acum , nimic concret .in ritmul asta o sa ramana la stadiul- dezbatere deziderate proiect.
io zic sa luati fiecare articol in parte si daca e bun il lasati asa daca nu il modificati sau eliminat apoi semnat online de toti apicultorii binevoitori sau sa atarne mai greu de presedintii de asociatii, cooperative si grupuri de producatori din domeniu si apoi expediata unde trebuie.

Pana la sfarsitul lunii va fi concret.
Postarile noastre trebuie sa reflecte dorintele apicultorului la legea apiculturii. Redactarea articolelor revine celor din comisia de lucru.
Poti sa nu ai nicio dorinta din egoism sau dezinteres.

Concret poate fi si lasand legea actuala cu abrogari si adaugari de articole....
proapi

Mesajde cucubau » 14 Ian 2013, 15:41

asta vreau!
ca cel ce vine in pastoral langa mine sa posede un document emis de anarz,cum ca populatia lui este dintr-o rasa sau hibrid autorizat si care nu va modifica caracteristicile albinelor mele!
e greu? pai altceva ce sa faca anarzul?ca ce facea inainte stiu,cand se numeau CNRSA

Nici nu se putea spune mai bine , si totusi cred ca ar trebuii ca anarzul sa crotarieze toate albinele . Vecinul de pastoral nu ar mai avea decat sa verifice crotalile si sa se edifice .
Problema se pune daca eu posesor a unei stupini crotaliate in totalitate , pe langa stupii pe care ii detin mai fac si cateva roiuri cu matci care se vor imperechea , ce ma fac daca vecinul nu va avea albinele crotaliate si trantorii d-lui din exces de zel imi vor hibridiza reginele.
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 14 Ian 2013, 15:47

cucubau scrie:[....ce ma fac daca vecinul nu va avea albinele crotaliate si trantorii d-lui din exces de zel imi vor hibridiza reginele.

O sa ai grija ca perioada cand reginele tale se imperecheaza sa nu coincida cu perioada optima de pastoral :!:
Eu unul,dupa mine,cind merg in pastoral merg sa fac miere nu imperecheri controlate
salve :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA