Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 21:19

sti ce cred eu pt ca sincer nu am citit si nici nu am vb despre asa ceva
varooa se poa treansmine de la un stup la altul in mai multe cazuri
1-poa ca albina in cules abundent sa nimereasca alt stup (cu papa in guse e primita)
2-poti sa ajuti un anume stup punand o rama cu puiet ca sa o ajuti ori toti cred ca stim ca varooa in puiet se gaseste cel mai bine
cat despre asta cu de la o stupina la alta......nu gasesc o explicatie :mrgreen:
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 21:23

Adi Hodis scrie:
CATALIN scrie:
Adi Hodis scrie:Alta intrebare,
care-i primul indiciu vizibil pe fagurii din cuib, ca familia se pregateste de roit ori de schimbare a matcii ?.

asta e usoara apar mai multe celule de trantor si botci pt regine

NU Cataline, celulele de trintor exista ( mai mult s-au mai putine ) tot anul iar inceputurile de botci nu confirma 100 %.
Primul indiciu este aparitia oului in celula de trintor.
Indiferent de necesitatea coloniei, ( ori una, ori alta ) la momentul oportun, are nevoie de fecundarea viitoarei matci.
La data cand vei vedea botci pe faguri, trintorii deja exista printre albine. Distinctia intre ce anume vrea sa faca colonia, se observa prin nr-l si locul unde sint construite botcile.

adi pe aproape am fost si eu ai zis de roit sau de sc linistita am raspuns si aparitia botcilor(asezarea lor pe rama am raspuns-o mai pe la inceput ) dar de aparitia oului in celula de trantor nu stiam
deci daca am celule de trantor matca o sa depuna in ele atunci can o sa vrea sa roieasca??
CATALIN

Mesajde gigibecalul » 13 Ian 2013, 21:28

Partial corect:
De la stup la stup:
-ajutarea unei familii cu o rama de la alta familie
- furtisag
De la stupina la stupina:
-achizitia de noi familii
-prin roire
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Adi Hodis » 14 Ian 2013, 00:29

CATALIN scrie:adi pe aproape am fost si eu ai zis de roit sau de sc linistita am raspuns si aparitia botcilor(asezarea lor pe rama am raspuns-o mai pe la inceput ) dar de aparitia oului in celula de trantor nu stiam
deci daca am celule de trantor matca o sa depuna in ele atunci can o sa vrea sa roieasca??

Ca sa nu fiu Gica contra, nu te contrazic :) ... dar tine cont ca, vrand sa mentii colonia in stare de activitate, tu trebuie sa actionezi la timp. Iar interventia la data cand colonia are botci, este tarzie deoarece frigurile de roit sint in plina evolutie.

Alta intrebare,
Continuand cu aceasta verificare a cunostintelor tale, ti se pare o varianta mai valabila decat daca te-ai pune sa studiezi literatura apicola ?.
Noua ne este tot una insa tie, nu prea ... ca timp si volum de cunostinte acumulate.
Dpmdv, in 4 ore de studiu acumulezi si totodata iti verifici raspunsul la 1 000 de posibile intrebari.
Iar aici, poti sa dezbati aspecte care nu ti-s clare.
Te salut.

ps
si acum mai poti sa zici ca sint ... dusmanos ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde stefanmadalin » 14 Ian 2013, 07:54

Infestarea cu varoua de la stupina la stupina se face cu ajutorul florilor. Albina parazitata de varoua vine pe floare, varoua ramane pe floare, dupa care vine o albina sanatoasa si se pricopseste cu el.
stefanmadalin

Mesajde CATALIN » 14 Ian 2013, 08:18

Adi Hodis scrie:
CATALIN scrie:adi pe aproape am fost si eu ai zis de roit sau de sc linistita am raspuns si aparitia botcilor(asezarea lor pe rama am raspuns-o mai pe la inceput ) dar de aparitia oului in celula de trantor nu stiam

Ca sa nu fiu Gica contra, nu te contrazic :) ... dar tine cont ca, vrand sa mentii colonia in stare de activitate, tu trebuie sa actionezi la timp. Iar interventia la data cand colonia are botci, este tarzie deoarece frigurile de roit sint in plina evolutie.

Alta intrebare,
Continuand cu aceasta verificare a cunostintelor tale, ti se pare o varianta mai valabila decat daca te-ai pune sa studiezi literatura apicola ?.
Noua ne este tot una insa tie, nu prea ... ca timp si volum de cunostinte acumulate.
Dpmdv, in 4 ore de studiu acumulezi si totodata iti verifici raspunsul la 1 000 de posibile intrebari.
Iar aici, poti sa dezbati aspecte care nu ti-s clare.
Te salut.

ps
si acum mai poti sa zici ca sint ... dusmanos ?. :)

dupa cum am mai spus am o stupina sanatoasa si frumoasa e a mea si numai eu am lucrat in ea ca am vrut sa-mi verific conostintele a fost pentru a vedea daca intradevar asa cum am gandit eu stupiana a ajuns in nivelul bun pe care il am cred ca stiu mai mult decat esentialu si da de invatat prind mai mult de aici pt ca sunt ff interesat sa nu crezi ca atunci cand mai am timp libr sau chef nu mai trec asa cu privirea si printr-o carte
dusmanos nu mai cred si ma bucur enorm ca ai trecut peste credema ca ma bucura mult treaba asta
CATALIN

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 09:20

cand se face toamna primul tratament anti varooa? de ce?
cand se face ultimul? de ce?
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu_78 » 14 Ian 2013, 09:38

Primul se face incepand cu luna septembrie,cind nu mai e cules principal
Iar ultimul se face cind nu mai e puiet capacit,ca in cazul primelor tratamente varroa poate sta linistit in celulele de larve,neavand efect tratamentele asupra lui,iar in lipsa puietului acarianul devine expus
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 10:26

Daca tot nu este Catalin si eu o sa trebuiasca sa fug la tzara,mai scriu putin
Primul se face din august(de regula fiind si ultima extractie).Asi fi zis direct dupa ultima extractie,dar cine nu mai extrage de la salcam... :)

De ce este recomandat sa se inceapa tratamentul din august?
De ce nu facem doar cand nu mai este puiet?Adica unu-doua in lipsa de puiet si bune?
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu_78 » 14 Ian 2013, 10:43

Ca nu mai sunt culesurile principale,si nu afecteaza mierea,si poate daca s-ar astepta pana la lipsa puietului poate nu am mai avea multa albina in lada din cauza infestarii masive de la ultimul tratament,asa e ?!
Am mai auzit pe la unii care mai fac un tratament primavara inainte de salcam,e corect?!
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 11:03

Da,sa nu "infesteze"mierea este un aspect dar nu singurul si nici cel mai important(mai ales daca nu comercializezi mierea respectiva)
Principiul de baza este urmatorul;
Albina care incepe sa eclozeze incepand cu septembrie(ca inceput de luna sau sfarsit...tine si de regiune)participa la iernare.
Drept pentru care,ea trebuie sa fie sanatoasa.Asta inseamna ca si in cele 21 de zile de facere,ea trebuie sa creasca in conditii optime.
Toamna,numarul de acarieni creste invers proportional per celula,cu scaderea puietului depus.Daca vara(ca exemplu-nu neaparat ca cifra)avem un paduche(parazit) la 4 celule(cu puiet),toamna,se poate poate ajunge la 4 paduchi la o celula(cu puiet).
"paduche"nu este termenul cel mai de specialitate,bun de folosit,dar este cel mai uzual...
Deci efectul daunator al acarianului,este cu atat mai mare...Iar albina eclozata mult mai afectata.
Degeaba asteptam si tratam cand nu mai este puiet,daca cel deja existent si participant la ghem...este afectat(grav)
In lipsa de puiet,intradevar se face ultimul tratament,pentru o eficacitate cat mai mare.
Tratament inainte de salcam...este tarziu!El(tratamentul)se face dupa caz,inainte de explozia cresterii de puiet in primavara.
Acum...ca principiu,si in caz de infestare(personal nu am aplicat niciodata),normal ca mai bine inainte de salcam decat deloc...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 14 Ian 2013, 11:28

1. Varroa este transmis in mare masura de trantori. Acestia sunt primiti in orice stup si sunt un adevarat vehicol al parazitului. De aceea si are varoua o atat de mare "simpatie" pentru trantori.

2. Este important ca albinele ce vor ierna sa fie cat mai putin "intepate" de varroa, intepatura ce lasa rani si incarca albina cu virusi, uneori fiind una dintre cauzele mortalitatii de peste iarna. De aceea este binevenit tratamentul din august, pentru ca albinele ce intra in iarna sa fie cat mai sanatoase.

3. Urmatorul tratament se face in momentul in care nu mai exista puiet. Cum la o stupina mare nu e la indemana, sa-i cauti pe fiecare de puiet ...octombrie, in serie de 3 tratamente la interval de o saptamana. Saptamana (7 zile) tine de ciclul de dezvoltare al varroa si este important de respectat.

4. Desi este comod tratamentul cu furetro, trebuie tinut cont ca varrachet-forte elimina si alti paraziti decat substanta activa folosita cu scula numita furetro (din ce am retinut eu).

Subliniez ca e important sa intelegi viata albinei si sa stii de ce faci un anume lucru, altfel lucrezi mecanic, cu risc mai mare de a gresi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 11:53

Mircea_63 scrie:2.... De aceea este binevenit tratamentul din august,...
3. Urmatorul tratament se face in momentul in care nu mai exista puiet.

pun inca odata accent pe ULTIMUL se face in lipsa puietului...
Intre primul si ultimul,se mai face tratament.Din ceea ce este citat mai sus,se intelege ca se fac 2 tratamente.Unul in august,si unul in lipsa puietului.
Nu este indicat...sa se neglijeze perioada dintre ele...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 19:34

Catalin,
de ce fumul"calmeaza"albinele?
Am pus ghilimele,deoarece nu este o calmare ci un stres...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde dorindafi » 14 Ian 2013, 19:47

ovidiu_78
Am mai auzit pe la unii care mai fac un tratament primavara inainte de salcam,e corect?!

ai auzit bine , eu unul fac asha ceva dupa floarea de prun
unu s-au doua tratamente in raport de necesitate,cu circa 20/25 de zile innaintea culesului de salcam 2
dorindafi

Mesajde CATALIN » 14 Ian 2013, 20:04

raspunsul meu---cunosc 5 6 apicultori care fac tratamente in stiluri si timpuri diferite
parerea mea nu e o regula
am un unchi care face tratament dupafiecare cules altul din octombrie si lista e mare
CATALIN

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR