Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde jenica67 » 14 Ian 2013, 22:58

Bunka tu esti cu state vechi pe forum. Nu iti mai amintesti, ce spunea Gica fie iertat ? Poate este bine sa ne reamintim.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3505/ ... albinelor/
jenica67

Mesajde alt stupar » 14 Ian 2013, 23:01

andrei_calinescu scrie:Astea sunt intrebari evidente, care pentru unii colegi nu au raspuns. Nu toti avem alternativa unor vetre cu polen.
Concluzia imediata sunt ghemele mici, albina imbatranita, depopulari masive, boli.
Ce am intentionat sa spun, e ca aceasta atitudine justitiara nu-si are sensul, unii colegi au vrut mai mult, dar natura nu ii ajuta.

aici nu suntem deacord, Andrei !
Toti, nu doar unii... ne dorim MAI MULT !
Insa ar fi bine sa ne dorim... MAI BINE !!!

Cand vezi ca ai intrat in octombrie si ghemele-s cat un măr... pai frate, mai stai sa te jelesti ca doamne-doamne ce seceta a fost si ce ce necaz pe capu` meu ca tre` sa bag in iarma `jde stupi pe 3 rame ?
Ori poate ca te-apuci de faci matanii la acelasi doamne-doamne sa vin`o toamna lunga se se intareasca stupii de la sine din octombrie pana-n decembrie ???
De unificari... vad ca nah, parca e naspa rusinos sa le mai facem... auzim de stupi pusi la iernat pe trei rame, adica doua intervale :shock: pai bine fratilor, astia-i numim noi stupi ????
Pune nene cand da frigu doi din astia unu` langa altu si macar ai un stup scos in primavara... dar noi nuuuu! zicea DD pe undeva
ca parca de la o vreme e rusinos sa mai zici ca ai stupi putini, sa fie fara numar ca atunci esti tarreeee !
Cat despre cat de buni sunt....
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 14 Ian 2013, 23:35

jenica67 scrie:Bunka tu esti cu state vechi pe forum. Nu iti mai amintesti, ce spunea Gica fie iertat ? Poate este bine sa ne reamintim.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3505/ ... albinelor/

Da, nea` Gica ne-a invatzat multe...pacat ca nu mai e printre noi, oricum putem banui ce ne-ar zice!
Bine ca ai pus link-ul aici Jenica, sa ne mai aducem aminte de el si de cum ne invatza cate si mai cate!
Voi stiti ca am halit-o si eu cu lipsa de polen in toamna si stiu ce inseamna, de asta insist pe subiect...stiu cat de grave pot fi consecintele, macar sa nu mai faca si altii greseli de astea, mai ales ca toamnele sunt asa cum sunt!

Dumnezeu sa aiba grija de sufletul tau nene Gica! :cry:
BUNKA

Mesajde ilalexandru » 15 Ian 2013, 00:07

Eu pe data de 15 iulie am fost cu stupii acasa. Polen ce au adunat din natura. I-am stimulat putin la mijlocul lui august. Deocamdata se prezinta bine, ceva mai buni fata de anul trecut. An in care nu am pierdut nici o familie, dar am fost nevoit sa unific vreo 4-5 din cauza ca au iesit slabe in primavara. Dar anul trecut o fost si o iarna ceva mai nasoala. Aviz amatorilor, e o vorba care spune asa : " la ultimul extras, la stupul vertical pe 10 rame nu se umbla in corpul de jos. Iar la cel orizontal, se lasa cuibul format tot pe 10 rame. Oare cati procedeaza asa? Oare cati sunt care la ultimul extras la floarea soarelui intra in cuibul de jos si lasa 4-5 rame?Cu cat albina are mai multa miere, cu atat se simte si ea mai bine si lucreaza mai bine. De ce sa-i scot toata mierea si apoi sa o chinui cu diverse prostii? Oare de ce familiile in natura supravietuiesc singure? Le mai face cineva, ceva? Le deranjeaza careva? Eu le-am pus turtele deasupra de vreo 10 zile...si nici pana azi nu am mai deschis un stup ca sa vad daca s-au apucat de ele. Din activitatea de la urdinis, am tras concluzia ca am cam gresit-o punandu-le asa devreme. Matcile au inceput ouatul, albina scoate albina moarta si tocatura de ceara la urdinis. IN conditiile in care as aveaun zbor de curatire zilele astea, iar in februarie ar fi cald, ar fi un lurcu bun ce am facut. Ramane insa de vazut. Atentie insa si la pitigoi. Iarna trecuta am avut mare problema din cauza lor. Tot timpul erau la urdinis. Iarna asta am scapat de problema lor. Poate de asta si gasesc albina moarta scoasa din stupi de albine pe scandura de zbor
ilalexandru

Mesajde nvirgil » 15 Ian 2013, 00:50

Duminica a fost vreme frumoasa in Banat ,asa ca am plecat sa vad cam care ar fi situatia stupinei .
Pot spune ca anul acesta am avut probleme cu soareci,dintr-o lada nucleu nu a mai ramas nimic si intr-o lada mai veche care avea urdinisul mai mare a reusit sa intre si sa roada faguri in partea de jos
Albina este ,hrana au si sper sa iasa cu bine din iarna
Daca pina la inceputul lui martie nu se lasa cu un zbor de curatire va fi cam nasol dar sunt sperante sa vina zile mai calduroase pina la inceputul lui februarie zic cei de la meteo.
nvirgil

Mesajde MyBees » 15 Ian 2013, 02:06

Am fost si eu azi sa-i ascult. O mai facusem inainte de sarbatori dar topicul asta m-a pus putin pe ganduri si am zis ca nu strica o alta vizita.
Pe de alta parte in urma cu o saptamana si ceva am mutat stupii, intr-o noua configuratie, si desi au fost mutati cu miscari "zen"(ca sa-l citez pe prietenul care m-a ajutat, si daca doreste se poate deconspira :) ) probabil ca ceva, ceva tot au fost deranjati.

La ascultare raspund toti prezent, cativa aveau zumzete mai slabe, pe care i-am si verificat. Am pus cate o turta la 6 din ei, cu toate ca dupa ce m-am gandit mai bine doar vreo 3 ar fi avut nevoie.

In rest sper sa fie totul in regula. In sezon, i-am bibilit ca la carte, in toamna au primit supliment din polenul colectat in primavara insotit de drojdie, ar trebui sa nu imi fac prea mari griji. Totusi nu pot scapa de ele, desi pregatiti in conditii identice ca anul trecut, am constatat ceva umiditate pe care nu stiu pe urma carui motiv sa o pun.
Unul din ei arata chiar urat, cu condens masiv transformat in gheata si ramele, in partea din spate, destul de urat patate de mucegai. Astep sa imi permita vremea sa pot face ceva cu el...

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde andrei_calinescu » 15 Ian 2013, 12:00

"am constatat ceva umiditate pe care nu stiu pe urma carui motiv sa o pun."

Salut.
Daca au aerisire corespunzatoare, probabil primele semne de puiet?
andrei_calinescu

Mesajde MyBees » 15 Ian 2013, 13:07

Nu Andrei, nu cred ca acesta este motivul... Am constatat acest condens inca din decembrie si tot astept aparitia puietului incat sa scap de grija lui. Pregatiti in aceleasi conditii ca anul trecut, cand nu am avut probleme cu umiditatea, anul acesta au condens.

Nu ingrijorator, cu exceptia de care vorbeam si poate la altii pe care inca nu i-am verificat, insa clar mai mult ca anul trecut. Am stupi care nu prezinta un un strop de condens iar altii care au facut. In aceleasi conditii de "impachetare", acelasi model de stup(cu toate ca la un model se face mai mult, dar cred ca stiu de ce si nu mai deschid discutia) ghem de marime aproximativ identica...

Toti sunt cu soclu "antivarroa", sus folie peste cuib lasata dupa diafragma, folie peste stup, izolator(ca un un fel de "pasla" dintr-un amestec de materiale vegetale presate) placa extrudat, capac acoperit cu tabla. Initial subarul a fost deschis in totalitate. In dec. constatand umiditatea, am bagat subarul la o parte partial, la o parte total(urdinis larg), la o parte a ramas deschis. Nu s-a schimbat nimic esential.

Bineinteles ca undeva e o problema, ca nu-mi face nimeni voodoo prin stupina, dar eu inca nu am descoperit-o.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde vali79 » 15 Ian 2013, 13:39

MyBees scrie:Nu Andrei, nu cred ca acesta este motivul... Am constatat acest condens inca din decembrie si tot astept aparitia puietului incat sa scap de grija lui. Pregatiti in aceleasi conditii ca anul trecut, cand nu am avut probleme cu umiditatea, anul acesta au condens.

Nu ingrijorator, cu exceptia de care vorbeam si poate la altii pe care inca nu i-am verificat, insa clar mai mult ca anul trecut. Am stupi care nu prezinta un un strop de condens iar altii care au facut. In aceleasi conditii de "impachetare", acelasi model de stup(cu toate ca la un model se face mai mult, dar cred ca stiu de ce si nu mai deschid discutia) ghem de marime aproximativ identica...

Toti sunt cu soclu "antivarroa", sus folie peste cuib lasata dupa diafragma, folie peste stup, izolator(ca un un fel de "pasla" dintr-un amestec de materiale vegetale presate) placa extrudat, capac acoperit cu tabla. Initial subarul a fost deschis in totalitate. In dec. constatand umiditatea, am bagat subarul la o parte partial, la o parte total(urdinis larg), la o parte a ramas deschis. Nu s-a schimbat nimic esential.

Bineinteles ca undeva e o problema, ca nu-mi face nimeni voodoo prin stupina, dar eu inca nu am descoperit-o.

Aceeasi problema am avut si eu la unul impachetat stil horn dar dupa ce am marit aerisirea a fost totul ok.
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde cazacu marius » 15 Ian 2013, 15:41

va salut astazi m-am uitat putin in stupi si fiind prima iernare am gasit cv pe rame excremente sau diaree?poate ma lamuriti .va multumesc
Fişiere ataşate
DSCN0853.JPG
DSCN0853.JPG (22.42 KiB) Vizualizat de 12006 ori
cazacu marius

Mesajde cazacu marius » 15 Ian 2013, 15:42

in [prima poza este un roi pe 3 rame,iar la celalalte poze sunt familii
cazacu marius

Mesajde talex » 15 Ian 2013, 16:25

ilalexandru scrie:Eu pe data de 15 iulie am fost cu stupii acasa. Polen ce au adunat din natura. I-am stimulat putin la mijlocul lui august. Deocamdata se prezinta bine, ceva mai buni fata de anul trecut. An in care nu am pierdut nici o familie, dar am fost nevoit sa unific vreo 4-5 din cauza ca au iesit slabe in primavara. Dar anul trecut o fost si o iarna ceva mai nasoala. Aviz amatorilor, e o vorba care spune asa : " la ultimul extras, la stupul vertical pe 10 rame nu se umbla in corpul de jos. Iar la cel orizontal, se lasa cuibul format tot pe 10 rame. Oare cati procedeaza asa? Oare cati sunt care la ultimul extras la floarea soarelui intra in cuibul de jos si lasa 4-5 rame?Cu cat albina are mai multa miere, cu atat se simte si ea mai bine si lucreaza mai bine. De ce sa-i scot toata mierea si apoi sa o chinui cu diverse prostii? Oare de ce familiile in natura supravietuiesc singure? Le mai face cineva, ceva? Le deranjeaza careva? Eu le-am pus turtele deasupra de vreo 10 zile...si nici pana azi nu am mai deschis un stup ca sa vad daca s-au apucat de ele. Din activitatea de la urdinis, am tras concluzia ca am cam gresit-o punandu-le asa devreme. Matcile au inceput ouatul, albina scoate albina moarta si tocatura de ceara la urdinis. IN conditiile in care as aveaun zbor de curatire zilele astea, iar in februarie ar fi cald, ar fi un lurcu bun ce am facut. Ramane insa de vazut. Atentie insa si la pitigoi. Iarna trecuta am avut mare problema din cauza lor. Tot timpul erau la urdinis. Iarna asta am scapat de problema lor. Poate de asta si gasesc albina moarta scoasa din stupi de albine pe scandura de zbor

daca e buna recolta, bineinteles ca se poate umbla si jos, se iau cele de pe margine, lateralele, si ramai cu 8. eu asa am facut. dupa floare au mai pus in medie cate 3-4 rame cu miere sus. depinde foarte mult de puterea familiei si de recolta.
talex

Mesajde nae » 15 Ian 2013, 18:19

cazacu marius scrie:in [prima poza este un roi pe 3 rame,iar la celalalte poze sunt familii

GRESIT -GRESIT , este o fam pe 3 rame cu matca tanara =FAMILIE
Administrarea turtelor inaintea zborului de curatire are si acest efect , fara turte poate murea poate nu ,cu turta in cap se agita creste temperatura si la>5* catalaza nu mai functioneaza...,daca e si neinvertita mai grav .
Fara zbor de curatire vorbim vorbe ; dupa zbor transvazeaza fam slaba intr-o roinita 3-5 rame sau o muti intr-o magazie ,tot cu turta in cap ; ramele le schimbi/cureti in primavara nu acum, ceva protofil/fumidilB...
Daca ai FV si ghemul cat marul baga subarul ca are aer destul .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 15 Ian 2013, 19:53

Am si eu unul(roi pe 4 rame) care a facut caca pe el(pete pe leaturile de sus).
Banuiesc lipsa matcii.Albina e destula, de calitatea hranei nu se pune problema.
Pana la un zbor de curatire nu misc nimic. Dupa, daca il mai prinde,si are matca, il transvazez intr-o alta cutie.
andrei_calinescu

Mesajde nae » 15 Ian 2013, 21:15

Am si eu un fix (mai multe ) dupa pregatirea de iernare denumirea de ROI nu-i corecta ,nu-i mai corect fam pe 3-4 rame /sau slaba . Cand folosim termenul de roi am sentimentul ca el poarta toata vina ,nu, e pe 1-3 rame ca asa am decis noi nu el .
Am si eu fam pe 3 rame(cu matca din vara ) = daca mor eu sunt vinovat .
nae

Mesajde paga » 15 Ian 2013, 21:55

La mine au murit 3,albina era uda si parea neagra.sa fie de la umiditate? Nu cred deoarece toti sunt impachetati la fel.
paga

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR