Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Mircea_63 » 15 Ian 2013, 21:58

Paga, exista o boala numita "boala neagra"...dar se manifesta vara si ii mai zice boala de padure. Ai avut miere de mana?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde arpad adam » 15 Ian 2013, 22:05

Buna! Am plecat la drum acum 3 ani cu un roi de la u prieten,acum am 4 familii.Pina acum am trecut cu bine dar la roiul de azi vara am gasit niste albine moarte,este pe 4 rame toate pine cu miere la intrare la iernat.Inca nu am umblat la ele ,celelalta trei sunt ok,dar cel mic ma ingrijoreaza.Sa speram ca trecem cu bine si iarna asta.
arpad adam

Mesajde paga » 15 Ian 2013, 22:07

Nu...nu am avut miere de mana...iar completarile le-am facut cu apimera,pe fundul unei lazi am gasit putina miere, lichida.
paga

Mesajde Mircea_63 » 15 Ian 2013, 22:17

Daca tot i-ai impachetat la fel, te-ai uitat in ceilalti sa vezi cum stai cu umezeala?
Mircea_63

Mesajde bostina constantin » 15 Ian 2013, 22:20

,,de trantor » Ieri, , 08:44
Rugaminte pentru cei indurerati. Puneti si poze cu modul de impachetare / tip lada si eventual o rama din mijlocul ghemului. Intrucat o imagine face mult mai mult decat 10 postari''

Poate nu toti au posibilitatea cu poze, dar o descriere cu ce doreste Trantor, ne-ar da posibilitatea sa ne imaginam ce s-ar fii putut intampla acolo, asta macar de dragul albinelor ;)
bostina constantin

Mesajde talex » 15 Ian 2013, 22:30

nae scrie:Am si eu un fix (mai multe ) dupa pregatirea de iernare denumirea de ROI nu-i corecta ,nu-i mai corect fam pe 3-4 rame /sau slaba . Cand folosim termenul de roi am sentimentul ca el poarta toata vina ,nu, e pe 1-3 rame ca asa am decis noi nu el .
Am si eu fam pe 3 rame(cu matca din vara ) = daca mor eu sunt vinovat .

eu la intrarea in iarna tot roi le zic, in primavara cand ies le zic familii :)
talex

Mesajde GORE19712000 » 15 Ian 2013, 23:14

AM VERIFICAT TURTELE PUSE PE 27 DECEMBRIE , NU AU PREA CONSUMAT , LA UNI ERAU INTREGI , LA ALTI AU CONSUMAT PREA PUTIN , IAM AJUTAT SI LA UN ZBOR DE CURATIRE LA UNI STUPI AU IESIT , DAR LA ALTI NU PREA , LA UN STUP AM GASIT PUTIN MUCEGAI PE O RAMA CU MIERE PUSA DUPA DIAFRAGMA , BANUIESC CA NU AM LASAT SUFICIENTA AERISIRE IN PARTEA DE SUS DEOARECE IERNEZ IN STIL HORN IAR LA ALTUL O MANA DE ALBINE MOARTE DUPA DIAFRAGMA SUB CELE 2 RAME CU MIERE CARE SANT DISTANTATE SA NU INSELE ,DAR CRED CA SAU LASAT INSELATE, PANA ACUM IERNARE ACCEPTABILA ,SPER CA IN PRIMAVARA SA IES CU TOTI CEI 20 DE STUPI , NU CA ANUL TRECUT CAND AM IESIT CU 4 MAI PUTIN , DESI CAM PE TIMPUL ASTA ERAU OK .
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde danielus71 » 15 Ian 2013, 23:22

Roi =familie in devenire
Familie= productie
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danielus71

Mesajde valigorj » 16 Ian 2013, 00:06

in sistem clopot putin condens nu e o problema deocamdata.anul trecut cind am pus cea dea doua turta[pt a nu avea probleme,deoarece mierea a fost la limita],am observat la cei care mai aveau din prima turta ca nu mai era deloc condens,iar la cei care o luasera era condens catre capetele ramelor[le-am dat apifonda direct pe rame].albinele cind consuma turtele[si cind au puiet binenteles],folosesc condensul in avantajul lor. cind asez turta,am grija ca cel putin o treime din ea sa creeze o punte intre ghem si spatele stupului[unde e mierea neconsumata] stimulind astfel ghemul sa se deplaseze.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde andrei_calinescu » 16 Ian 2013, 09:40

paga scrie:La mine au murit 3,albina era uda si parea neagra.sa fie de la umiditate? Nu cred deoarece toti sunt impachetati la fel.

Da Paga, si la al meu albina e neagra,semne de umiditate. Banuiesc urdinisul care s-a blocat cu albine moarte sau cu gheata, deoarece acum 2 saptamani cand am verificat vizual, totul era perfect uscat.
Cred ca ai avut ghinion, nu ai verificat aerisirea si au pierit astfel(umiditate crescuta)
andrei_calinescu

Mesajde vali.anghel » 16 Ian 2013, 17:52

Din cele 6 familii am pierdut si eu una. Este familia despre care am postat si in topicul ”Albine moarte la urdinis” in care, nici in momentul de fata nu am gasit cauza mortalitatii. ramele nu sunt patate de diaree, cu toate ca atunci cand am deschis stupul mirosea puternic a acru. Mentionez ca printre albinele moarte, am cautat cu atentie si matca dar nu am gasit-o.
Ma puteti sfatui ce sa fac cu ramele cu miere? Le pot baga in primavara la celelalte familii, sau extrag mierea si le topesc?
vali.anghel

Mesajde Mircea_63 » 16 Ian 2013, 18:32

Nu risca! Extrage mierea si gata. Parerea mea.
Mircea_63

Mesajde FLORINELU » 16 Ian 2013, 19:31

la mine din 33 zumzaie 33 ,e drept ca pe diferite tonalitati. am 2 care sant cam galagiosi de parca a intrat soarecele la ei,dar au gratii si lada e foarte buna,deci nu vad cum sa fi intrat,iar eu din principiu nu deschid stupul daca nu sant cel putin 10 gr. cu plus.
dar primavara se numara "bobocii" in cazul stupilor.
FLORINELU

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Ian 2013, 20:18

Florinele , pregateste ROIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!! nu si-a manifestat nici unu dorinta de a se muta la Zabrani ??? :lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 16 Ian 2013, 21:26

Astazi intr-o discutie cu un coleg apicultor din zona muntelui am aflat ca unui vecin de-al lui i-au murit 18 fam de albine
Stia ca are rezerve suficiente iar zilele trecute avind o fereastra de timp frumos a vrut sa le puna turta
Cind i-a deschis albinele toate moarte pe fund si mincare cat sa iasa din iarna
Posibila cauza a mortii tratamentul deficitar in toamna
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde iulians » 16 Ian 2013, 21:36

Si eu am cativa prieteni care au cateva pierderi. La mine pana in acest moment nu am "decese" dar perioada grea de acum incolo incepe!
iulians

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR