Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde gusoiu_gigi » 19 Dec 2012, 20:34

Mai nene Bunka deja le pusesi turte bre ??? :shock: , ieu credem ca acei stupi care iai bagat in camera au miere suficienta si nu trebuia deranjati cel putin 3 luni sau chiar toata iarna ,,,, tinad cont ca ii ti inautru consumul de miere ieste mai mic ..dar ma rog alegerea iea ta tu sti cel mai bine ce ai in iei ;)Cineva din grei acestui forum sunea; [ce faci daca in toiul ierni te trezesti cu o oala plina cu untura la usa si trebuie sa o cari in casa cu gura ??] :o :o Si ieu iernez pe pavilion cu caldura si sper sa fie ok ,,, iernare uscata si bafta ;)
Fişiere ataşate
Imagine0348.jpg
gusoiu_gigi

Mesajde janese » 19 Dec 2012, 23:50

terminati ma cu comparatiile astea de doi lei!.....mie mi-a pacut ce am vazut la bunka(treaba cu turtele) si dupa ce stiu si ce vad in poze este ,,giugiuk""
acolo albina nu cara ,,in casa""...acolo albina mananca pe loc la botu calului.....ghemul,mare, mic cat e el, sta ciucure sub podisor!!!toata treaba este sa fie liniste si sub patru grade in camera,siiii...atentie...sa nu ramana fara turta!...trebui stabilita metoda prin care pun a doua turta peste,dupa ce aproape e terminata prima!fara sa omor albina...fara sa ridic capacu,fara sa zdrongan!
eu unul am zambit placut de dimineata cand am vazut pozele!!! :P

gusoiuleee!!!!ala e indicator de temperatura la tine, ma,,,,,,,????? :lol:sub termometru..ala e ghemul fragmentat sau asa e tzoala?????eu atat iti zic:ATENTIE LA PAVILION CU ,,CALDURA CONCENTRATA""! :P
janese

Mesajde BUNKA » 20 Dec 2012, 00:33

gusoiu_gigi scrie:Mai nene Bunka deja le pusesi turte bre ??? :shock: , ieu credem ca acei stupi care iai bagat in camera au miere suficienta si nu trebuia deranjati cel putin 3 luni sau chiar toata iarna ,,,, tinad cont ca ii ti inautru consumul de miere ieste mai mic ..dar ma rog alegerea iea ta tu sti cel mai bine ce ai in iei ;)Cineva din grei acestui forum sunea; [ce faci daca in toiul ierni te trezesti cu o oala plina cu untura la usa si trebuie sa o cari in casa cu gura ??] :o Si ieu iernez pe pavilion cu caldura si sper sa fie ok ,,, iernare uscata si bafta ;)

Stai linistit, am mai facut asta..albinele chiar au hrana in rame si daca le dau surplus nu-i bai, mananca de unde au, e mai nasol cand nu au.
Poti sa le dai si sirop acum, eu cel putin am dat in toiul iernii la punga invertit si cred ca-l bagau in rame pt ca disparea rapid, am scos niste stupi in primavara de m-am minunat si eu...deci cu ce zic "greii"..eu sunt mai linistit!!
Depinde si turta aia din ce e, depinde unde sunt stupii, la ce temperaturi sunt expusi, cata albina au, daca temperaturile sunt constante sau nu, sunt foarte multe chestii care influienteaza totul ca sa zici ca o anume "reteta" functioneaza sau nu.
O sa te surprind...din ianuarie le dau proteina, adica incep in 2-3 saptamani sa le dau !!..stiu, stiu..greii :lol: ..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Dec 2012, 00:47

janese scrie:terminati ma cu comparatiile astea de doi lei!.....mie mi-a pacut ce am vazut la bunka(treaba cu turtele) si dupa ce stiu si ce vad in poze este ,,giugiuk""
acolo albina nu cara ,,in casa""...acolo albina mananca pe loc la botu calului.....ghemul,mare, mic cat e el, sta ciucure sub podisor!!!toata treaba este sa fie liniste si sub patru grade in camera,siiii...atentie...sa nu ramana fara turta!...trebui stabilita metoda prin care pun a doua turta peste,dupa ce aproape e terminata prima!fara sa omor albina...fara sa ridic capacu,fara sa zdrongan!
eu unul am zambit placut de dimineata cand am vazut pozele!!! :P

gusoiuleee!!!!ala e indicator de temperatura la tine, ma,,,,,,,????? :lol:sub termometru..ala e ghemul fragmentat sau asa e tzoala?????eu atat iti zic:ATENTIE LA PAVILION CU ,,CALDURA CONCENTRATA""! :P

Am 10 rame de albina, doua roiuri alaturate care comunica prin gratie, capacul este distantat de gratie la 1,5cm..gaura de hranire este una singura pt ambele roiuri.
Liniste am ca eu sunt in BT si acolo nu intra nimeni, temperatura e putin sub 0 grade, turte mai am..ma rog sa le consume sa le bag altele, abia astept sa le diversific hrana, ceva proteic in ianuarie.
Asta cu schimbatul turtei recunosc ca ma framanta..ma gandesc ca se vor retrage daca termina turtitzaasta de 1 kg, si daca da va fi simplu, daca nu trebuie sa le fac sa se retraga, cu frig sau fum...posibil ca daca iau materialele izolante de pe pungi albinele se vor retrage. As putea sa le refac plinul chiar cu sirop la galetusa intoarsa de la smantana de 1 kg..e la fel ca la hranirea la punga numai ca nu mai deschizi stupii, un mare avantaj!
BUNKA

Mesajde kamy » 20 Dec 2012, 09:45

vasilefi scrie:daca iernez stupii in pod unde temperatura e aproape ca afara, doar ca nu bate vantul... am vreun avantaj?
nu e intuneric total sunt doua ferestre mici la capetele podului; e liniste in general doar urcam uneori in pod dupa una alta...

avelo grija sa n-o iei in barba in pod cand bate soarele se fac 15 grade cum ai zice peste, ai sa te trezesti cu roi in ianuarie!vazusi ce scrisera pionierii max 4-5 grade ce e peste e bobarnace!
kamy

Mesajde calin bondaru » 20 Dec 2012, 11:17

sa dea Domnu sa fie si 30 de grade!
am auzit ca voi aia din sud ati avut zbor de curatire recent! la noi au zburat elicoptere, autofreze si tone de zapada!
cand la voi sunt 10 grade la noi nu trec de 5 grade, in cel mai bun caz!
buncane astupi geamurile si cred ca stau lejer pana in martie, daca au papica!
calin bondaru

Mesajde BUNKA » 20 Dec 2012, 11:18

kamy scrie:
vasilefi scrie:daca iernez stupii in pod unde temperatura e aproape ca afara, doar ca nu bate vantul... am vreun avantaj?
nu e intuneric total sunt doua ferestre mici la capetele podului; e liniste in general doar urcam uneori in pod dupa una alta...

avelo grija sa n-o iei in barba in pod cand bate soarele se fac 15 grade cum ai zice peste, ai sa te trezesti cu roi in ianuarie!vazusi ce scrisera pionierii max 4-5 grade ce e peste e bobarnace!

Nici eu nu cred ca e cea mai buna idee, in primul rand cred ca e greu de urcat stupii pe scara, le deranjezi foarte tare cand ai urci ca pe sacii cu porumb..apoi ca temperatura ai zis si tu ca nu sunt diferente..n-am bagat de seama de unde esti, dar daca esti intr-o zona rece cum e la mine conteaza foarte mult daca in timpul noptii adapostul ofera o diferenta de temperatura de macar 10 grade, daca nu e intuneric total iar nu e bine, te poti trezi ca-ti iese albina din lada si moare ca proasta prin pod de frig, cu linistea e ok ca nu cred ca te plimbi toata ziua pe acolo.
Mai bine le bagi intr-o magazie sau o sura, faci sistem de ventilatie. blindezi tot sa nu patrunda lumina acolo, izolezi putin usa si geamurile sa nu patrunda frigul si aia e.
Plus..asa cum a zis Kamy..in pod se poate face cald in zilele frumoase, atat de cald incat sa iti scoata albina din lada...pericol!!
Am un prieten care are stupi din polistiren extrudat, si le-a bagat intr-o camera vreo 50 de bucati bine populate, un corp de ME cu folie deasupra si suberele inchise...a facut sauna, agitatie mare..nenorocire...a remediat usor prin scoaterea foliilor, a suberelor, dar deranjul a fost urias, spera si el ca sa nu fi fost afectate f tare...a prins zilele alea calde inaintea venirii iernii, le-a bagat prea devreme in adapost, camera de 24mp, 50 de familii in polistiren ..camera fara ventilatie..
Greseala mare!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Dec 2012, 11:32

calin bondaru scrie:sa dea Domnu sa fie si 30 de grade!
am auzit ca voi aia din sud ati avut zbor de curatire recent! la noi au zburat elicoptere, autofreze si tone de zapada!
cand la voi sunt 10 grade la noi nu trec de 5 grade, in cel mai bun caz!
buncane astupi geamurile si cred ca stau lejer pana in martie, daca au papica!

Da, zi-le la baieti cum e iarna la noi :mrgreen: ...varamea, bucuresteanca a fost de curand aici cand a fost viscolul, si a sunat-o o prietena..ai zicea "fata, stii cum e la pol?..asa e aici!" :lol: am ras de m-am spart cand am auzit-o, e zapada pana la streasina casei..iar eu... ma intalnesc pe drum cu unul cu o masina, eu ce zic, hai sa ma bag eu in zapada sa-i fac loc sa treaca, ca eu am 4*4..si ma bag in 1 m de zapada :lol: apoi da frate la zapada ca ramasai blocat!!
E paralizat tot, noroc ca s-a linistit si au dezapezit astia incontinuu...si acum a fost si Dusha la noi sa-i puna pe astia in miscare..si-a luat-o Macaleti peste cap de la ministrul Dusha...doamna de la Lacto Solomonescu tuna si fulgera ca nu-si putea livra marfa din cauza drumurilor blocate..nasol, asa e iarna..ianuarie si februarie are timp sa isi faca de cap si viscolul si zapada si temperaturile...ma uitam la astia la Timisoara, au 2 grade cu plus, la noi - 10..diferenta mare, la mine la Bucecea unde sunt stupii pe valea Siretului e intotdeauna mai frig cu cateva grade bune decat in oras care e la doar 20 km.
Eu am blindat tot in camera aia, cu sigurantza stau mult mai bione decat afara, si foarte important se pot infoia putin ghemele, prind mancarea, sunt mai mobile..alta viatza..TITAN ICE.. :lol:
BUNKA

Mesajde catalin_valenii » 20 Dec 2012, 15:42

Bunka cum anume faci hranirea cu galetica de smantana? M ar interesa si pe mine pe viitor sa stiu adica pentru la primavara.
catalin_valenii

Mesajde BUNKA » 20 Dec 2012, 17:45

Teoretic tre sa mearga la fel ca si cu galeata de 20 L cum face Dan Margarit..cateva gauri cu un cui, sirop 2/1 in galetusa pusa peste gaura!
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 18 Ian 2013, 15:57

Pt cei care aveti stupi in casa,magazii va rog sa scrirti cum a decurs pina acum iernare lor...
La mine am bagat 5 st pe 6rame(inainte de craciun) si un st 16r cu o fam/7r +2roi cu df cu sita intre ei,
am verifcat vizual 2 st(ghemul la mijloc jos) si la 1 roi am vazut citeva pete(prin folie) temp cu 4-5 gr mai
mica ca afara(6-8 gr ieri) ora 13 cind m-am uitat si la 2 st/6r(ghemul mijloc sus).La ac data la cei de afara
la care am facut contr vizual (PRIN SONDAJ)toti sunt OK....SANATATE!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 18 Ian 2013, 21:19

gica.mosu scrie:Pt cei care aveti stupi in casa,magazii va rog sa scrirti cum a decurs pina acum iernare lor...
La mine am bagat 5 st pe 6rame(inainte de craciun) si un st 16r cu o fam/7r +2roi cu df cu sita intre ei,
am verifcat vizual 2 st(ghemul la mijloc jos) si la 1 roi am vazut citeva pete(prin folie) temp cu 4-5 gr mai
mica ca afara(6-8 gr ieri) ora 13 cind m-am uitat si la 2 st/6r(ghemul mijloc sus).La ac data la cei de afara
la care am facut contr vizual (PRIN SONDAJ)toti sunt OK....SANATATE!!!!

La mine totul decurge normal, toti sunt ok, au mai mancat, au mai luat pauza de masa, torc linistiti cu motoarele la relanti, proteic inca nu le-am dat, e uscat, fluctuatiile termice sunt mai mici decat afara, temperatura acolo e cu minus..ghemele sunt unele sub gratie si le-am pus apimel deasupra pe gratie in caz ca se ridica, altii care erau deasupra le-am dat la gaura si o sa intervin in perioada urmatoare sa le mai bag ceva energetic de 1 kg peste gratii si probabil ca le dau si proteicul..oricum pana acum nu am vazut nici o singura pata de diaree, si sunt foarte linistite acolo fiind liniste perfecta si intuneric deplin...trec pe la ei o data la 7-10 zile.
Din cate imi dau seama la -4 grade in camera in interior e peste si credca sunt destul de mobile..nu credca mor de foame in conditiile in care ghemul se poate deplasa.
Nu sunt foarte convins ca termometrul meu de acolo indica corect...nu prea pare sa fie temperatura cu - acolo..nu stiu ce sa zic! :shock:
BUNKA

Mesajde balu » 18 Ian 2013, 21:57

La - grade trebuie sa inghete apa, daca nu, inseamna ca nu e bun termometru :)
balu

Mesajde BUNKA » 23 Ian 2013, 20:36

Am constatat ca in unele lazi albinele au sarit parleazu` si au polulat puternic unul din cele doua compartimente...probabil ca au ales o matca si pe cealalta au abandonat-o...interesant, cred ca le trebuie podisoare individuale...al draq feromon!!!
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 24 Ian 2013, 20:41

Nu te necajii,ca tot la tine s-au dus....omul din greseli invata :roll: Au patit si altii, mai bine cu df+
podisor la fiecare-o parere!La mine roiul cu pete... pe rame (nu avea matca) l-am unificat cu celalalt,
intr-o roinita de 4 rame(cu matca in colivie) si l-am adus la Onesti in bucatarie(e boier-21 gr) pina
se indrepta vremea pt al unifica s-au sa salvez pe cei orfani-daca e cazul...si cind va fii timp bun.
La voi in zon ceva timp pt zbor a fost-la cei cu st afara(cunostinte,prieteni) ca la Onesti doar marti
10- 11gr (1-2 ore) si doar la unii au iesit citeva albine :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2013, 09:28

gica.mosu scrie:Nu te necajii,ca tot la tine s-au dus....omul din greseli invata :roll: Au patit si altii, mai bine cu df+
podisor la fiecare-o parere!La mine roiul cu pete... pe rame (nu avea matca) l-am unificat cu celalalt,
intr-o roinita de 4 rame(cu matca in colivie) si l-am adus la Onesti in bucatarie(e boier-21 gr) pina
se indrepta vremea pt al unifica s-au sa salvez pe cei orfani-daca e cazul...si cind va fii timp bun.
La voi in zon ceva timp pt zbor a fost-la cei cu st afara(cunostinte,prieteni) ca la Onesti doar marti
10- 11gr (1-2 ore) si doar la unii au iesit citeva albine :idea:

La noi nici vorba de zbor...e iarna in adevaratul sens al cuvantului, eu nici nu ma gandesc la zbor de curatire pt ca stiu cum e vremea in zona mea, de regula primele zboruri daca sunt sunt prin februarie-martie, doar o minune ar face sa fie zbor in ianuarie...au fost si ani in care au zburat in ianuarie dar in ultimii ani am prins ierni in care pana la final de aprilie albinele tot la cutie au stat.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR