Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde vlad » 19 Ian 2013, 10:20

ma , nu va mai jucati ! inca e prea devreme pentru stimulat , daca au acum un zbor de curatire si cred ca va fi saptamana viitoare ) , matcile vor incepe apoi ouatul , dar ca sa le stimulezi cu lapte , drojdie si alte minuni ..... riscam sa mai facem un topic ,, bilant pierderi ( mortalitate ) datorita stimularilor "
vlad

Mesajde genutzu » 19 Ian 2013, 12:38

Trantorul@ scrie:
genutzu scrie:
Trantorul@ scrie:am mai facut asa dar nu din data asta , de pe la inceputul lui februarie am mai facut asa neavand in vreo 20 destule rezerve, acum 2 ani si aveam la ei in martie 3 rame construite si miere destula ca nu-mi venea sa cred,

........hai mai trantore ma faci sa te fac trantor!!!! :lol: Ce naiba tu crezi ca suntem nebuni de ne spui ca ti-au construit albinele PANA IN LUNA MARTIE 3 RAME. ADICA LE-AI PUS FOITE IN NUMAR DE 3 BUCATI PRIN FEBRUARIE MARTIE???
Poate nu ai fost explicit dara eu asa am inteles din [postarea ta si daca sustii asta te rog sa nu te superi dar eu cred ca ''furi curent la greu".
Daca eu am inteles gresit te rog sa ma scuzi daca nu mai vezi cum o dregi!

Scuze ca nu m-am exprimat "mot a mot,, si ca sunt certat cu "exprimarea scrisa,, :) dar a explicat ruben pe intelesul tuturor, dar fac urmatoarele precizari :
- la inceput de februarie nu martie am inceput sa le pun miere ;
- si am bagat foite la construit pe la jumatatea lui martie si la sfarsitul lunii aveam 3 foite trase le cei mai tari si cate 2 la cei mai slabi din cei 20 (fiind nevoit sa bag foite ), la restul familiilor care au avut miere si nu am intervenit , la unele am bagat cate o foita altele nu ;
Si am si specificat ca a fost primul an cand am prins un cules de intetinere foarte bun la salca in rest apa de ploaie, si credema ca salca este destula in zona mea.
Si chiar nu ma supar deloc eu am relatat niste fapte adevarate si nu am ce sa dreg.
Din cauza asta si tin minte ca am avut la sfarsit de martie atatea foite trase , cand in alti ani abia la sfarsit de aprilie bagam cate o foita!

da nu te supara adac mai pun si o intrebare. Cine dracu a ocupat cele 3 foite ???
pt cei care citesc si nu stiu trebuie spus ca in aceasta perioada conform practicii si a tot ce scrie in cartile de specialitate familia de albine se afla in cel mai accentuat declin numeric deoarece cantitatea de albine care eclozioneaza este mult mult mai mica decat cea care da coltul datorita varstei inaintate.
Dar....asta e daca asa e cum spui asa o fi insa eu cred ceea ce vad, aud si ma exprim in urma propriei experiente de cativa zeci de ani buni si a ingrijirii multor familii de albine!
genutzu

Mesajde Trantorul@ » 19 Ian 2013, 16:24

Sunt convis ca vb din experienta si credema ca nu sunt putine cazurile cand practica bate literatura. Eu le-am dat numai miere !!! , nu am inceput cu miere si sa continui cu zahar sau alte apix.... uri . Dand numai miere o sa vezi ca duci cat mai multa albina pana in aprilie , iar care se grabesc cu turte da zahar risca sa ramana fara foarte multa albina la inceput de martie. Eu am testat chestia asta si din cauza asta nu am dat turte niciodata. Pana acum 1 singura familie am pierdut din cauza foamei(avea dupa diafragma inca 5 kg de miere da nu a mai tras-o si nu am vazut toamna) restul din alta cauza urdinise prea mici si foarte etansi in partea de sus (am gasit ghemele inconjurate de gehata, bieninteles ca aveau si puiet). Posibil sa mai crape anul asta de foame daca mai am multi ca cel gasit cu puiet si au papat si ei in disperare!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde die furrer » 19 Ian 2013, 17:03

Va salut pe toti
e primul an de iernare
si inca toti 11 sunt prenzenti desi la una am pus turta saptamina trecuta ca erau pe sus
:)
die furrer

Mesajde catalin scinteie » 19 Ian 2013, 18:11

am pus pe 12 luna aceasta turte si se prezinta ok toti. la fel doresc tuturor.
catalin scinteie

Mesajde 65crs » 20 Ian 2013, 13:03

Daca sint ok de ce le-ai pus turte ? intreb si eu sint incepator.
65crs

Mesajde Arhivistu » 20 Ian 2013, 14:28

Toti 11 sunt ok si la mine,la unii era ghemu sus iar la altii nu se vedea printre rame,la 3 dintre ei am pus cate o punga de miere de 1,..1,2 kg
Fişiere ataşate
2012239F7KtdryP.jpg
asa arata unul la care i.am pus o turta cu miere
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde 7Rame » 20 Ian 2013, 15:53

Cum toata lumea stie asta, abia de acum incep sa apara problemele in stupina.
Deocamdata toti cei 66 raspund la apel. Prin sondaj, si in functie de ceea ce am obs la controlul auditiv, am deschis 3 familii: una dintre ele, 5 intervale, la doua degete de limita de sus a ramelor, celalalte doua undeva la mijlocul ramei, ghem de 4-5 intervale, fara condens. Curatire pana acum, doar la cateva familii, cam 25% din stupina, normal, familiile medii si slabe.
Facand control auditiv cu un stetoscop, pot sa apreciez oarecum bine si pozitia ghemului in stup, de interes fiind pozitia pe verticala. Majoritatea par putin deasupra de jumatatea ramei. (rama normala). Recomand utilizarea stetoscopului medical pt controlul auditiv, se gaseste la noi in farmacii.
Sper ca vremea sa nu ne-o coaca ca in ianuarie-febr 2012, (cand stiti..cum a fost!!) si sa ma uit cu optimism spre martie-aprilie.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde activ » 20 Ian 2013, 19:41

7Rame scrie:Cum toata lumea stie asta, abia de acum incep sa apara problemele in stupina.

ADEVAR GRAIESTI ... !
...................................
Am fost si eu ieri la stupina ... si mi-au raspuns prezent toti la apelul vizual prin folie. :)
In schimb am gasit pe unii care au ajuns la leatul de sus ... si am gasit cativa cu cuibul format in spate. :(
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 00:38

toti 100 si ceva prezenti.
la un tip de lada ceva umiditate.
lipsa zbor de la sfarsitul lui noiembrie.
MIHAI BALS

Mesajde pngflorin » 21 Ian 2013, 09:21

si ai mei sunt prezenti toti, pb mea este ca de pe 1 dec 2012 nu am mai avut zbor de curatire...adica 50 de zile, in carti spune ca se poate merge pana la 90 , insa....

Bilantul facut pana la aceasta data este nerelevant, pb in stupina de acum incep sa apara, iar faptul ca o familie iesa in martie vie , insa doar cu o rama de albina nu e mare realizare...
pngflorin

Mesajde badguy_goodguy » 21 Ian 2013, 10:05

Arhivistu scrie:Toti 11 sunt ok si la mine,la unii era ghemu sus iar la altii nu se vedea printre rame,la 3 dintre ei am pus cate o punga de miere de 1,..1,2 kg

Rama aia singuratica ai lasat-o acolo pt. ca albinele sa care mierea in stup? Daca da, si chiar insisti s-o lasi acolo, nu o mai lasa in pozitia aceea. Las-o "culcata,aruncata" dar nu in pozitie dreapta, pt. ca albinele sa stie ca nu e rama de locuit.
badguy_goodguy

Mesajde Dila Daniel » 21 Ian 2013, 10:15

pozitia ramei nu este o problema.
Chiar daca este in lada,departata de cuib,dar si daca era aproape lipita,atata timp cat albinei nu ii este de folos,ea nu este "locuita"
Si orice rama nelocuita,perceputa de albina ca nefacand parte din cuib,este golita de rezerve(nu la temperaturi joase) ,aceste fiind mutate in cuib(cuibul...fiind ramele locuite)

Arhivistu,cat priveste acea poza,sper sa-i fi pus si acelei famili hrana...ca nu arata ok.(banuiesc ca nu era cald afara...)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 10:35

Ieri la control am gasit la un roi 3 rame de 1/2 dupa diafragma cu mai mult de jumatate de miere
NU au vrut sa care mierea din septembrie pina acum deoarece NU aveau nevoie de ea
Si cu toate astea NU s-a mutat ghemul pe ele :!: de 3 ani fac asa si nu mi-a migrat cuibul dupa diafragma
O cara ele cind or avea nevoie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde filip » 21 Ian 2013, 10:46

Ramele lasate dupa diafragma trebuie sa fie dispersate ,sa nu fie asezate aproape de peretele lazii ori de diafragma.Asa se evita formarea ghemului dupa diafragma.Astazi curatati albinele moarte de la urdinis,se poate sa avem un zbor de curatenie.
Ultima oară modificat de filip pe 21 Ian 2013, 10:59, modificat de 2 ori în total.
filip

Mesajde gigibecalul » 21 Ian 2013, 10:51

Depinde de zona in care esti. Unii nu vor avea, dar vor fi foarte aproape (2-3 grade mai putin).
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR