cucubau scrie:...
Depopularea care se creaza in timpul culesului datorita curentilor de aer sau comoditati de a ateriza pe randul de jos nu este atat de pronuntata .
eu tocmai asta cred ca este cea principala."comoditatea" fiind accentuata si de greutatea incarcaturii ei.
In opinia mea,treaba cu obisnuintza albinei de a ateriza aproape de sol,cade(ca factor principal general).Acest fenomen poate apare cand popularea unui pavilion,se face cu stupi ce au stat jos pe sol,dar este doar odata.Si se poate contracara asa cum ai afirmat.
Pavilioanele care stau tot timpul populate...de ce ar avea acest aspect(obisnuintza solului)efect?...
O solutie de diminuare al efectului de depopulare al familiilor de sus(inspecial randul 3)este de a creste marimea placii de zbor odata cu inaltimea.
Adica la randul de jos,o placa comuna de aterizare lunga(dreapta stanga-privit din fatza stupilor) cat tin stupii si lata de 10 cm
La randul al doilea,la fel de lunga.dar lata de 30-40 cm,si cea de sus cat de lata sa fie(min 60 cm)
Aceste "placi de zbor"comune,rabatabile inspre jos si prinse cu 2 foraibere pe corpul pavilionului(la deplasare)
Deasemenea,obloanele laterale(tot rabatabile dar si demontabile) ajuta...