Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde bostina constantin » 21 Ian 2013, 11:08

Ieri am dat capacele jos [au ramas covorasele etanse], am inlaturat reductoarele de la urdinisuri, in zadar.
Azi dimineata, inainte sa plec la serviciu, am dat din nou reductorele jos, se anunta o temperatura prielnica zborului de curatare, iar urdinusirile la ai mei sunt cam mici [80mm /7mm].
In mare sunt foarte multumit de evolutia lor, Doamne ajuta la toti :)
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 21 Ian 2013, 11:13

proapis13 scrie:...
NU au vrut sa care mierea din septembrie pina acum deoarece NU aveau nevoie de ea
...

miere necapacita sau capacita?
oricum ar fi,evitati sa mai faceti asa.Ce nu a luat...afara.(asta in nov)
Pe langa riscul spargerii sau mutarii ghemului(poate sa vi se intample si la anul...sau niciodata),mai este si riscul deteriorarii mierii pana la primavara.
Repet este un lucru de evitat,nu si obligatoriu
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde 7Rame » 21 Ian 2013, 14:28

filip scrie:Ramele lasate dupa diafragma trebuie sa fie dispersate ,sa nu fie asezate aproape de peretele lazii ori de diafragma.Asa se evita formarea ghemului dupa diafragma.Astazi curatati albinele moarte de la urdinis,se poate sa avem un zbor de curatenie.

In 2006 si 2007, absolut toate familiile pe care le-am pierdut, (vreo 4 daca imi amintesc bine) le-am pierdut dupa D. Indiferent ca ramele au fost apropiate, dispersate, langa D sau dincolo, spre peretele lazii (lada orizontala, pe atunci). Mai mult, am gasit la unul, tin minte, inclusiv cladit, de pe podisor, (din oct-noiembrie probabil) intre rame, acestea fiind departate oarecum.
de atunci, doar din greseala sa mai uit vreo rama pe undeva. Nu am inteles aspectul asta, mancare in cuib, rame ok, inchise la culoare, tratament ok, pozitionare Sud, SSV, (unii zic ca de asta pleaca dupa D) si tot se intampla.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde nae » 21 Ian 2013, 14:43

In toamna (oct-nov) am gasit dupa diafragma 2-3 fam la fiecare tratament cu VF , din cele 3 doua erau aceleasi (le-am insemnat ) .
nae

Mesajde jenica67 » 21 Ian 2013, 17:20

Anul trecut am lasat la o familie, o singura rama. Cand m-am dus, pe la inceputul lui noiembrie, se mutasera pe rama aia, si nu incapeau se se apucasera de construit aripioare de rame. Noroc ca i-am gasit la timp si i-am mutat inapoi. Daca matca merge dupa diafragma, ai toate sansele sa se mute toata familia acolo.
Astazi am fost si eu la albine, am facut o inspectie fugitiva, toata lumea este prezenta. un roi cam slabut, cca 3-400 de albine moarte pe fund. Mancare au toate fara probleme. Am observat putin condens dupa diafragma, in coltul unde subaru era bagat. In coltul cu subarul liber, era absolut uscat.
Folia este uscata, unii au cateva picaturi de apa deasupra a cate o rama, semn ca s-au apucat de crescut ceva puiet. Sa vedem ce va fi de acum, ca dupa cum se stie, albina moare prin martie.
jenica67

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 18:26

eu cred ca albina pleaca dupa diafragma daca gaseste binenteles macar o rama si daca soarele bate mai mult in partea dupa diafragma.
pe o vatra, prin natura terenului, am stupii asezati cu fata spre NE,S,SV si azi la un control am observat ca 2 stupi cu fata spre NE au format ghemul in spate, spre SV.
deci se duc acolo unde bate soarele mai mult.
MIHAI BALS

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 19:53

Hai sa lamuresc si polemica asta iscata de mine fara sa va explic cum trebuie
Fac de ani de zile ca in foto de jos
Ori le las departate asa ori intre ramele cu miere si diafragma pun o rama oblic sa circule albinele
In imagine se vede ca fetele au luat turta si nu s-au deplasat dupa miere
Mariti imaginea si o sa vedeti miere capacita pe prima rama
Anul trecut nu am tras toata mierea din caturile de 1/2 si am im[partit la fiecare cate o rama capacita
salve :D
Fişiere ataşate
DSC03081.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 21 Ian 2013, 20:35

Buna ,am fost azi la ele,toate 25 de famili sunt in viata, parca am trecut de proba de romana la Bac, dar mai sunt cateva probe in urmatoarea luna jumatate , ma repet pentru cei care nu au citit tot ,acum 2 saptamani pe data de 7 ianuarie am pus la fiecare cate o turtita de jumatate de kg,speriat de stupari mai vechi, jumatate din ei au consumat cca 1/2 din turta, dar jumatate nici nu s-au atins,asta e bine:).Zbor de curatire nu cred ca au avut dupa semnele din stupina.Unul e slabut de tot, are putina albine si am observat albina moarte intre rame.Oare pot sa fac ceva sa il ajut????Cativa au albina pe 5-6 intervale,foarte multa,ma sperie.....Sper sa scape toti .Va salut si sa ne traiasca ..
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde gica.mosu » 21 Ian 2013, 21:24

MIHAI BALS scrie:eu cred ca albina pleaca dupa diafragma daca gaseste binenteles macar o rama si daca soarele bate mai mult in partea dupa diafragma.
pe o vatra, prin natura terenului, am stupii asezati cu fata spre NE,S,SV si azi la un control am observat ca 2 stupi cu fata spre NE au format ghemul in spate, spre SV.
deci se duc acolo unde bate soarele mai mult.

Mihai, nu este o regula desi maj sunt cu ghem spre fata(la rindul 1 am umbra de la gard)iar pe
rindul 4 cu soare(cind nu e nor s-au ceata) am gasit ghem mijloc spate,si nu numai in acest an :?:
Dragi colegi, eu nu inteleg de ce lasati rame dupa df ??? Pt cei cu fund fix-rame mucegaite, miere
degradata,ghem dupa df, spatiu suplimentar de incalzit cind al cresc puiet ,consum mai mare de miere.
Acestea sunt dezavantajele (parerea mea)... care ar fi avantjele :?: ....eu unul nu stiu :shock:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kiloz » 21 Ian 2013, 21:45

Azi un zbor de curatenie de toate frumusetea! ! 14 grade dar din pacate vint destul de puternic.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde gica.mosu » 21 Ian 2013, 21:50

kiloz scrie:Azi un zbor de curatenie de toate frumusetea! ! 14 grade dar din pacate vint destul de puternic.

SCUZATI...unde :?: la KIEV :?: .....La Onesti 6 grade :roll:
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 21 Ian 2013, 21:51, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Trantorul@ » 21 Ian 2013, 21:50

Ferice de cei ce au avut pana acum cate un zbor sau 2 de curatire pana la data aceasta , albinele mele nu au avut parte de asa ceva au in jur de 70 de zile fara zbor si cam trei sfert din ei au turat motoarele sau poate chiar mai multi , si au inceput sa apara petele de diaree , din 11 in care m-am uitat fugitiv in 9 erau pete , in unii mai multe in altii mai putine , in cei doi in care nu erau pete era ghemul la mijloc nu se rasfirase pe rame (nu au avut si nici nu au puiet inca probabil au matci care simt mai bine conditiile meteo si zic ca daca nu au fost albinele pe la toilet nu se apuca de treaba :) ), o sa pun si cateva poze cu un stup mediu a iernat pe 5 intervale acum ii pe 4 si jumate si se trage pe 4 probabil pe puiet dupa cum am observat , cele 4 intervale sunt foarte bine populate. Se vede clar ca are puiet dupa cantitatea de apa de pe sticla si din hranitor, cei 2 care nu au puiet 2 -3 picaturi in spate pe sticla.
Degeaba am albina cu corpul gras format din timp , neparazitata cu varoua , vremea le este total nefavorabila , parca este intentionat impotriva lor in unele zone ale tarii , macar de nu ar fi inceput sa aiba puiet de acum , decat dupa ce ar fi avut zbor de curatire , da cand sunt 9 -10 zile temperaturi cu plus si chiar si noaptea nu au cum sa nu inceapa majoritatea matcilor ponta , si daca vine un ger de minus 15 - 20 de grade ca anul trecut in februarie ...... mai te miri pe urma de ce crapa inima in tine !!!

pozele sunt prea mari , va rog sa le micsorati
Multumesc frumos ca ati sters pozele , erau incarcate in alta parte daca ati observat !!! le-am pus asa mari sa se vada mult mai clar!
care doresc sa vada si pozele sa dea click pe linkurile de mai jos:

http://i50.tinypic.com/9atmrk.jpg
http://i47.tinypic.com/idss2v.jpg
http://i45.tinypic.com/mv20hx.jpg
http://i50.tinypic.com/24edwmd.jpg
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 21 Ian 2013, 22:46, modificat 1 dată în total.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde kiloz » 21 Ian 2013, 21:59

Fiecare deschidere de stup este un generator de consum,si scurteaza capacitatea de iernare a familiei.Daca nul deranjez familia rezista si chiar pina la 120 de zile fara fara a simtii nevoia de descarcare a intestinului gros. Incerca sa te abtii sa mai deschiz stupii!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde pustu » 21 Ian 2013, 22:09

MIHAI BALS scrie:la un tip de lada ceva umiditate.

ceva detalii ?
multumesc
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Trantorul@ » 21 Ian 2013, 22:25

kiloz scrie:Fiecare deschidere de stup este un generator de consum,si scurteaza capacitatea de iernare a familiei.Daca nul deranjez familia rezista si chiar pina la 120 de zile fara fara a simtii nevoia de descarcare a intestinului gros. Incerca sa te abtii sa mai deschiz stupii!

Stai linistit ca stiu chestia asta, multam de sfat , e prima deschidere din toamna , am ridicat doar la 11 capacele prin sondaj sa vad daca sunt in toti diaree , restul de aprox 80 sunt nederanjati , si credema ca nu-ti doresti sa ai nici 90 de zile fara zbor cu puiet in ei chiar fara sa-i deranjezi deloc , iti spun din propia experienta de anul trecut, si nu sunt singurul! Am avut 1 stup tare anul trecut , (mult mai tare ca cel din imagini care) au inceput sa-si faca nevoile unele pe altele ca nu au mai putut saracele si bineiteles ca a decedat ,fara nici o deranjare, si anul trecut spre deosebire de anul asta am avut familii de albine care au iernat integral pe salcam (pretul oferit de procesatori a fost prea mare asa ca am preferat sa dau mierea inapoi la albine)!!!!! pe cand acum nu cred ca am nici urma de salcam in ei... , O duc 120 de zile daca ierneaza (fara sa cresca puiet in acest interval), cu un consum de max 1 kg pe luna!!! da cu iernile astea de pe la noi din ce in ce mai atipice numa de iernat nu ierneaza ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 22:27

pustu scrie:
MIHAI BALS scrie:la un tip de lada ceva umiditate.

ceva detalii ?
multumesc

in lazile vechi tin roiurile si le-am decupat 1/3 din fund,folie deasupra=nu e suficient.
am remediat situatia lasand o fanta de 2-3 cm acoperita cu bumbac in spatele ramelor.
MIHAI BALS

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR