Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde csaa » 20 Ian 2013, 11:46

Concediu nu ai?
csaa

Mesajde danielus71 » 20 Ian 2013, 12:16

in 5 zile fara ajutor nu faci multe daca nu te ajuta cineva.
O cale ar fii daca stii sa faci translarvo,iti pregatesti roii in cele 5 zile in care stai,dar de dat botcile trebuie sa le dea altcineva.In plus cine-ti verifica imperecherea? ptr ca daca o faci tu dupa o luna te lasi in voia Domnului (si stii cum se zice: Domnul iti da ,da' nu-ti baga si-n straita ;) )
danielus71

Mesajde danielus71 » 20 Ian 2013, 13:02

STARTER=rame cu miere ,polen si multe albine.nu e nevoie de puiet capacit (se face asa deoarece iti iau in crestere doar ce le dai tu,ptr asta fii atent sa nu ai puiet deloc).
dupa 6 ore faci translarvo.nu fa roii prea puternici deoarece risti sa nu se fecundeze si-ti distruge trintorita toate ramele.
Iti ajung 2 rame de puiet(pe urma poti sa-i ajuti cit vrei ,cu matca imperecheata) + o rama de miere sau sirop sau turta, ca dureaza mai mult.
Cu botciile ,pina in a 5-a zi poti sa faci ce vrei cu ele ,dupa nu mai pot fii atinse ,ptr ca devin delicate(se formeaza nimfa si e acatata de un firicel)
deh,daca peste o luna te intorci acasa si nu gasesti matcile imperecheate poti sa desfiintezi roiul(sau sa-l unesti cu unul cu matca OK)
danielus71

Mesajde danielus71 » 20 Ian 2013, 13:17

faci cum vrei ,binenteles,eu ti-am spus cum fac eu,dupa 12 ani de experienta in cresterea reginelor am avut acceptari si de 100%.in plus daca ii lasi botci le gaseti(sau mai bine zis nu le mai gasesti) prin copaci.
danielus71

Mesajde danielus71 » 20 Ian 2013, 14:39

la sfirsitul lui februarie sparge cuibul cu o rama de trintor la o familie buna,si-ti v-or creste si trintorii intr-o luna. e putin hazardata ideea dar singura modalitate ca sa ai trintorii pe cind ai matcile de imperecheat ar fi asta,sau o matca trintorita tinuta de anul trecut.trintori se cresc cu o luna inainte de a incepe a creste matcile(au nevoie si ei sa ajunga la maturitate)
danielus71

Mesajde csaa » 20 Ian 2013, 21:42

Intr-o serie de filmulete pe Youtube facute pentru reclama la trusa nicot am vazut ca se folosea sistemul cu starter deschis. Am observat ca apicultorul aseza familia "finisoare" deasupra catului in care se afla rama portbotci.
Urmarind alte filmulete am vazut ca si domnul Valter (coincidenta de nume cu @Valter de pe forum?) folosea acelasi sistem dar cu diferenta ca aseza familia finisoare sub catul cu rama portbotci.
Facand abstractie de productivitatea declarata in filmulete care considerati ca este cea mai buna asezare a familiei finisoare?
csaa

Mesajde danielus71 » 21 Ian 2013, 00:55

Eu , de la cine am invatat mi-a zis asa ,ori faci miere ,ori faci regine,si treaba tre' sa fie clara de la inceput,
te complici prea mult.fa un lucru si fa-l bine,ca pentru greseli este loc
iti pun o intrebare legata de productie:sint 2 apicultori ,au aceeasi nr familii,aceeasi locatie ,unul le viziteaza pina la salcim de 6 ori celalalt de 3 ori,nu le roieste la nici unul,si fac aceeasi medie de miere.tu care ai vrea sa fii primul sau aldoilea? eu as vrea sa fiu al doilea ,ptr ca in perspectiva pot sa-mi dublez nr de stupi,si deci si productia.
asa si cu pusul botcilor sus ,jos la stinga sau la dreapta ;)
important sa faci lucrul facut bine!
danielus71

Mesajde csaa » 21 Ian 2013, 22:07

Asa.....si unde e raspunsul la intrebarea mea?
De facut matci vreau sa fac pentru mine. Incerc. Am spus mai sus, imi pot permite sa gresesc.
csaa

Mesajde danielus71 » 21 Ian 2013, 23:34

Daca faci crescatoria in martie, aprilie ,chiar si in mai ,pune finisorul deasupra,in felul acesta beneficiaza de caldura cuibului.In restul anului poate ramine si jos ,deoarece e destul de cald afara ,dar trebuie sa fie bine populat cu albina!
danielus71

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 23:47

danielus71 scrie:Daca faci crescatoria in martie, aprilie ,chiar si in mai ,pune finisorul deasupra,in felul acesta beneficiaza de caldura cuibului.In restul anului poate ramine si jos ,deoarece e destul de cald afara ,dar trebuie sa fie bine populat cu albina!

In cazul asta ai si starter si finisor,asta s-a mai discutat si aici
viewtopic.php?f=5&t=777&hilit=starter+si+finisor#p14758
In cazul asta nu ar trebui ca informatia sa fie concentrata doar intr-un singur topic??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 22 Ian 2013, 07:32

danielus71 scrie:Daca faci crescatoria in martie, aprilie ,chiar si in mai ,pune finisorul deasupra,in felul acesta beneficiaza de caldura cuibului.In restul anului poate ramine si jos ,deoarece e destul de cald afara ,dar trebuie sa fie bine populat cu albina!

Ok,da sa nu uiti sa pui si-o gratie la urdinis sa nu plece matca de jos cand ies cele de sus ti-o spune io patitul!
kamy

Mesajde danielus71 » 22 Ian 2013, 09:27

kamy, de obicei cind fac regine ,ma gindesc la regine,cind fac miere ,ma gindesc la miere.nu prea amestec lucrurile.
Starter-ul il fac numai miere,polen si albina.
Finisorul =rame cu puiet aproape capacit care v-or deveni roiuri.
danielus71

Mesajde akmm » 22 Ian 2013, 09:45

La orice metoda de transvazare, se tine cont si de faptul ca in 24 h o larva este vizitata de doici intre 1000-1100 ori, adica 42-46 pe ora.
Aceste precizari nu descalifica crescatorii de matci ci amplifica seriozitatea acelora ce tin cont de toate aceste variabile.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde csaa » 22 Ian 2013, 20:01

Multumesc, un raspuns mai aproape de "complet". Totusi nu inteleg de ce daca pui finisorul deasupra beneficiaza de caldura cuibului. Cand spui finisor te referi la fostul starter transformat acum in finisor?
csaa

Mesajde danielus71 » 22 Ian 2013, 20:21

Nu , finisorul,poate sa aiba rame cu puiet(dar atentie PINA in a 10 a zi trebuie sa-i verifici pentru ruperea botcilor de salvare,daca nu te-ai ,,fript") de diferite virste(si e mai bine ptr ca ai continuitate la puiet=feromon de regina).
din cite am inteles eu ,multi folosesc metoda aceasta ,cu finisorul deasupra unei familii normale (cu regina),dar parerea mea ca te complici.
cu starterul e alta problema ce ne incurca ,dupa 2-3 acceptari,nu-l mai poti folosii deoarece in lipsa puietului(capacit sau nu) albinele incep sa depuna ,si nu-i bine.daca vrei ,faci 2-3 translarve,pe urma ii dai o rama de puiet si-l transformi in finisor(urmind sa folosesti ramele pentru crearea roilor
Nu stiu daca ai citit de la inceput dar am explicat cum fac.
danielus71

Mesajde csaa » 22 Ian 2013, 23:15

Mi-ar pica mai bine metoda asta cu starterul pus peste (sau sub) o familie cu regina pentru ca nu ma pot baza decat pe 6 familii in primavara.
De fapt eu la metoda asta am avut intrebari.
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR