Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ploua in stupi

Mesajde genesys » 22 Ian 2013, 13:19

Va salut ! Ma numesc Costin Dinu , Urlati , Prahova . Am 10 stupi 1/1 cu cat de 1/2 , imbinare intre corpuri , capac , in falt , procurati asta vara .
La orice ploaie , intra apa in ei .
Va intreb daca voi aveti problema asta la stupi verticali , avand in vedere ca majoritatea nu folosesc nici macar faltul . In stupii orizontali nu am intalnit niciodata asa ceva . De la atata umezeala, fundul a ainceput sa se umfle si sa se deplaseze catre exterior , rame mucegaite , etc... As renunta la ei , dar ma gandesc ca daca vor fi propolizati mai bine anul acesta (acum sunt aproape noi ) va disparea si problema infiltrarii apei .
Voi ce spuneti ?
genesys

Re: Ploua in stupi

Mesajde dan juncu » 22 Ian 2013, 13:28

genesys scrie:Va salut ! Ma numesc Costin Dinu , Urlati , Prahova . Am 10 stupi 1/1 cu cat de 1/2 , imbinare intre corpuri , capac , in falt , procurati asta vara .
Va intreb daca voi aveti problema asta la stupi verticali , avand in vedere ca majoritatea nu folosesc nici macar faltul . In stupii orizontali nu am intalnit niciodata asa ceva . De la atata umezeala, fundul a ainceput sa se umfle si sa se deplaseze catre exterior , rame mucegaite , etc... As renunta la ei , dar ma gandesc ca daca vor fi propolizati mai bine anul acesta (acum sunt aproape noi ) va disparea si problema infiltrarii apei .
Voi ce spuneti ?

Daca ai aerisire la capac , e posibil sa intre apa pe acolo :( :?:
dan juncu

Mesajde genesys » 22 Ian 2013, 13:42

Cred ca apa intra pe la colturile corpurilor , prin falturile verticale si este apa care se prelinge pe peretii cutiilor si pe falturile orizontale , la imbinarile dintre corpuri . Ma gandeam sa mai incerc cu coltare de tabla ? Voi folositi asa ceva ?
genesys

Mesajde bostina constantin » 22 Ian 2013, 14:23

Dupa ultima ploaie, care a fost verticala, oblica si orizontala :lol: , din cauza vantului, am constatat la doua capace ca s-a infiltrat putina apa. Am studiat problema prin comparatie cu alte capace, si am observat ca la cele doua erau urme si mai vechi de infiltratii ale apei . Pana la coada am constatat ca e vorba de o gresala din constructie, adica atunci cand a fost decupata tabla, taietura s-a prelungit un pic pe acoperisul capacului, si pe acolo se prelingea apa.
Cred ca la vara am sa astup orificiile prin cositorire.
numa bine :)
bostina constantin

Mesajde LUCIAN AVRAM » 22 Ian 2013, 14:57

genesys scrie:Va salut ! Ma numesc Costin Dinu , Urlati , Prahova . Am 10 stupi 1/1 cu cat de 1/2 , imbinare intre corpuri , capac , in falt , procurati asta vara .
Voi ce spuneti ?

pune niste poze , poate reusim sa te ajutam cumva , macar cu sfaturi :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde janese » 22 Ian 2013, 15:00

nu cumva imbinarea este cu faltz si faltzul dirijeaza apa spre inauntru??? :P
janese

Mesajde genesys » 22 Ian 2013, 15:02

Momentan nu sunt langa stupi , poate maine sa fac poze , dar am un filmulet unde se pot vedea vag stupii .. http://www.youtube.com/watch?v=q2-WqX24IxQ
genesys

Mesajde genesys » 22 Ian 2013, 15:06

Faltul este facut corespunzator , dirijeaza apa spre exterior , nu cred ca e o problema de constructie . Doar mie mi se intampla asta ?
genesys

Mesajde BUNKA » 25 Ian 2013, 09:34

Voi ce spuneti ?

Daca ai fi avut fund cu plasa problemele s-ar fi rezolvat de la sine!
Daca ai fund de lemn inclina-l in fatza si scoate blocul de urdinis, intre timp cauta sa vezi pe unde intra apa si remediaza problema.
BUNKA

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2013, 10:04

Daca ai o fisura si intra apa sub tabla, aceasta fiind concava (are mijlocul lasat), apa se prelige spre centrul capacului si acolo in contact cu ce ai (lemn, placaj) se scurge in interior. De aceia, este bine cand construim capacele, inainte de ansamblare capac lemn cu tabla, in centrul lui, sa punem un patrat de 100 x 100 mm, din material de pus sub parchet, sau polestiren de 5 mm, sau alte materiale, care dupa ansamblare, tine centrul putin ridicat, apa nu mai balteste pe capac si rezista tabla mai mult.
jenica67

Mesajde genesys » 25 Ian 2013, 11:44

Va salut ! Multumesc pentru sfaturi . Sper ca am remediat din probleme cu ajutorul vostru . Am modificat capacele (le-am facut streasina, ca nu aveau) , am eliminat folia care facea condens , am dat jos catul de 1/2 folosit ca podisor umplut cu carpe , am marit urdinisurile , iar acum urmeaza sa verific daca mai gasesc apa in ei . Sper sa fac si poze.
Totusi ma framanta inca ceva: la vara, daca pui doua caturi peste cuib, chiar nu se prelinge apa in stupi cand ploua ?
genesys

Mesajde letsoc » 25 Ian 2013, 16:15

genesys scrie:Momentan nu sunt langa stupi , poate maine sa fac poze , dar am un filmulet unde se pot vedea vag stupii .. http://www.youtube.com/watch?v=q2-WqX24IxQ

Scuza-ma! imi dau si eu cu parerea ,dar in cazul tau ,nu cred ca apa a intrat din afara! Vazand filmuletul ,cred ca era vorba de condens ,daca au fundul plin si folie nu poti scapa de condens .E bine c-ai rezolvato , numai bine!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2013, 16:36

Pai in primul rand, nu se pune folie, la stupi cu fundul plin. Asta este cauza cindensului si tu ai crezut ca ploua in stupi.
jenica67

Mesajde genesys » 25 Ian 2013, 20:33

Azi am fost sa verific : uscati in interior . Cu toti aveti dreptate , a fost un cumul de cauze : Capace fara streasina , cat peste cuib , inaltand inutil stupul , folie , urdinis foarte mic . Multumesc tuturor !
Poze dupa remediere :
Fişiere ataşate
DSC_0250.jpg
genesys

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR