Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde danielus71 » 25 Ian 2013, 22:15

nu ca nu ai avea dreptate ,da de ce e interzis iernarea albinelor pe miere de mana? :?
esti destul de categoric!explica-te!
danielus71

Mesajde alt stupar » 25 Ian 2013, 22:35

Danielus, de fapt nu este interzis... e liber la iernat pe mana !
Incearca o data si esti liber ( in primavara de dupa incercare! )
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde danielus71 » 25 Ian 2013, 22:43

hai mai c-am glumit nu va sara tzandara ase de iute!
pai daca te-ai uita pe unde am eu ..locatia"n-ai mai sarii asa de iute la cap ca Raducioiu :lol:
EU cunosc 4-5 apicultori care toti impreuna au albine cite sint in judet la tine ,si ierneaza toti pe mana ,inclusiv eu ,ca nu sint nimic in comparatie cu ei.De cind a venit iarna ,la mine nu sint 15 zile in care albinele sa nu fii iesit la zbor de curatire.Eu vroiam informatia ,nu ce sa fac ma repet de ce nu se poate ierna pe MANA?
danielus71

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 25 Ian 2013, 22:49

danielus71 scrie:nu ca nu ai avea dreptate ,da de ce e interzis iernarea albinelor pe miere de mana? :?

Am raspuns eu la aceasta intrebare ;)
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde Mircea_63 » 25 Ian 2013, 22:50

Bine Danielus, ale tale pot iesi des sa faca caca. E alta clima. La iernile de la noi...

Mierea de mana le incarca intestinul si se nu pot tine vreme indelungata, d-aia nu e buna la noi mierea de mana si la tine e buna!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 25 Ian 2013, 22:53

Condurache Bogdan Constantin scrie:
danielus71 scrie:nu ca nu ai avea dreptate ,da de ce e interzis iernarea albinelor pe miere de mana? :?

Am raspuns eu la aceasta intrebare ;)

Daca ies la zbor asa repede, ii poti ierna. Dar, in zona mea nu au iesit albinele la zbor din toamna. Aici ii problema cu mierea de mana. ;)

In vest, iernile sunt mai blande si albinele ies, la 2-3 sapt la zbor si nu li se incarca intestinul cu reziduuri. :D

O zi buna!

Mesajde alt stupar » 25 Ian 2013, 22:54

danielus71 scrie:\
EU cunosc 4-5 apicultori care toti impreuna au albine cite sint in judet la tine ,si ierneaza toti pe mana ,inclusiv eu ,ca nu sint nimic in comparatie cu ei.De cind a venit iarna ,la mine nu sint 15 zile in care albinele sa nu fii iesit la zbor de curatire.

vezi ?
Intr-o singura fraza ai introdus doua notiuni care se contrazic reciproc...
1. toti ierneaza pe mana, inclusiv tu
2. de cand a venit iarna la tine, nu sunt 15 zile on care albinele sa nu fi iesit la zbor

deci... de unde IERNARE ???

SIGURUL RASPINS PE CARE TI-L POT DA ESTE CA NU SE IERNEAZA PE MIERE DE MANA DEOARECE ACEST SORTIMENT CONTINE O SERIE DE MINERALE NEDIGERABILE DE CATRE ALBINE, CEEA CE IN LIPSA ZBORURILOR DE CURATIRE SUPRAINCARCA INTESTINUL ALBINEI PESTE LIMITA DE SUPORTABILITATE, TOTODATA FAVORIZAND DEZVOLTAREA NOSEMOZEI.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde danielus71 » 25 Ian 2013, 23:13

pai n-am puiet,albinele stau in ghem=iernare.si chiar daca am plecat de 12 ani din tara,nu am uitat frigul de la noi.
danielus71

Mesajde DoruAN2 » 25 Ian 2013, 23:31

Poate voi acolo aveti contract cu D-zeu sa va faca acesta favoare.Eu pun o singura intrebare...si totusi ,daca intr-un an nu se respecta contractul ? Se intelege din partea cui.
Sa lasam gluma.
Mierea de mana este singura miere produsa exceptand nectarul florilor.Are in continut foarte putin polen,pana la 95% carbohidranti,pana in2%proteine si cel mult 5%minerale acizi org.vitamine ,etc.
Carbohidrantii (glucoza si fructoza si aprope de loc zaharoza) in cantitate mare ,este un factor determinant si mai ales favorizant al declanserii diareei si implicital dezvoltarii NOSEMOZEI.
Va rog consultati capitolul " Bolile parazitaresi micotice ale albinelor "-NOSEMOZA din Manualul Apicultorului.
Toate cele bune si iernati pe ce vreti dvs.!
DoruAN2

Mesajde 7Rame » 26 Ian 2013, 17:10

Pe cat de buna este pt om, pe atat de rea este pt albina, iarna! Mierea de mana, caci despre ea se vb acum.
S-a vb mult pe forum si e pacat ca nu toti stiu asta. In functie de fiecare zona, functie de fiecare traseu in pastoral, si de an, exista "riscul" mai mare sau mai mic sa dai si peste un cules de mana. Sunt cel putin 6-8 ani de cand nu am mai vz miere de mana, asta si datorita zonelor si culesurilor pe care le fac de obicei.
exprimarea "iernat pe miere de mana" nu ma duce automat cu gandul la 6-8 rame full de miere care nu este de origine florala, deduceti ca vreau sa spun, ca la un moment dat, intr-un stup exista mai multa sau mai putina miere de mana. Cu cat mai putina spre sfarsit de sept-octombrie, cu atat mai BINE! Cand spun ca am iernat pe miere de mana, nu ma exonerez si de alte greseli pe care le-as fi putut face in ceea ce priveste calitatea rezervelor de iernare....
Exista metode de vericare a mierii, pt a se stabili din ce provine, si se pot lua masurile corespunzatoare: scuturat, extras, inlocuit rame sau rezerve etc.

Cu alte cuvinte, chiar dk exsita la un moment dat un cules de mana, (zbor suspect de puternic, in afara oricarui cules cunoscut in zona stupinei si miere inchisa la culoare - vizibila mai ales pe fagurii noi, petrol) la noi este relativ slab, si mierea e consumata de regula pana cand albina nu mai poate iesi la zbor.
Deci atentie mare la restul rezervelor, considerate ca fiind in regula (tot felul de inlocuitori, retete neverificate samd). Atentie deasemenea la floarea soarelui, miere mai putin preferata iarna. Dar mai ales atentie la modul de iernare (calit. rezerve, liniste, tratamente, efective, curenti de aer, pasari, samd), o familie deranjata la greu face caca pe ea si daca iernez pe cel mai bun salcam!!!

Afara ninge linistit..
Eu astept primavara ca mortu' colacul...:D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde mihai33 » 26 Ian 2013, 21:56

va salut!
Acasa in Constanta, cei 7 roi ai fratelui meu sunt bine sanatosi, au avut zboruri de curatire, iar doi dintre ei au primit zilele trecute ceva apifonda, ierneaza pe miere de FS.
La mine (Sicilia)...cei 42 de spartani inca nu au vazut iarna,iar eu inca nu am vazut cum arata ghemul de iernare , zilele acestea a fost un pic mai frigut 10-12 grade si a plouat, in rest se zbenguie pe rapita salbatica de prin gradinile astora, aduc polen si aduc bine, ma astept la o mica blocare cu polen.
In aproximativ 2 saptamani ne "plimbam " un pic mai spre nord...asa au cazut zarurile...problema la transport nu este.
Eu evit sa pun turte direct peste rame, asa ca am copiat podisorul italian, si turtele le-am administrat in podisor, deocamdata sunt neatinse la majoritatea, dar vor incepe sa pape serios, ma astept la cel putin 3 rame de puiet in 2 saptamani...deja ma uit la ofertele de zahar...lingustica moare de foame la 1 martie ...un stup de putere medie la 1 martie ar trebui sa aiba 4 rame de puiet minim, aceste lucruri nu le spun eu, le spun italienii si poate confirma nellu.ar si danielus, aviz celor ce aveti lingustice, sunt bune dar trebuie avut grija, daca ar fi avut si romania clima italiei, nu se mai dadeau asa mari italienii!

Sa ne vedem sanatosi cu totii in primavara!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde DoruT » 26 Ian 2013, 23:25

Mai baieti, am zis 70-80 pentru ca fix ai mei roi sunt 30, pentru asta bag mana in foc, iar tata are undeva aproape de 50. Traditia familiei este veche, stupii in familie sunt din bunici, cand nici nu existau cutii standard, avea albine intr-un fel de scorburi de copaci curatate pe interior. Zona stupinei este cea a padurii Seaca, zona obarsiei lui Nicolae Ceausescu. Ani si zeci de ani iernarea au facut-o exclusiv pe miere de mana, fara efecte negative notabile. Eu am roiurile de un an, dar sunt in regula, au primit fiecare mai multe hranitoare cu dulcofruct si sirop in toamna, si de cand a dat frigul ii tin doar cu apifonda. Problema e doar a celor 3-4 cu problema descrisa, in general mai vechi si cu rezerva de hrana - miere de mana, dar care au primit si ei apifonda. De ventuala nosemoza cum ma pot apara? Multam fain

PS: pentru colegi, sunt din zona Olt, Slatina, cu stupina descrisa acolo unde v-am precizat. Nu sunt utilizator nou, dar in ultima perioada am rarit ritmul postarilor si mi-a fost sters contul, cel vechi avand acelasi user. Toata stima.
DoruT

Mesajde Razvan HD » 27 Ian 2013, 02:10

De cand m-am apucat de apicultura nu am auzit pe nime sa ierneze pe miere de mana , si sa mai si spuna ca asa a iernat de fiecare data ! :shock: :o
Toti pe care i-am auzit au spus ca nu e indicat !
Nu imi pot explica cum ierneaza asa bine la tine :!: ? :shock: :?:
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde Ioan Guist » 27 Ian 2013, 09:14

DoruT scrie: in ultima perioada am rarit ritmul postarilor si mi-a fost sters contul, cel vechi avand acelasi user. Toata stima.

Nu sterge nimeni conturi.Eventual ai uitat parola.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 27 Ian 2013, 11:01

Doru T., ai intrebat cum te poti feri de nosemoza. Ai raspunsul, copiat de pe net :D
NOSEMOZA ALBINELOR

Denumita de multi si "boala mizeriei", este o boala parazitara care apare in urma existentei factorilor favorizanti in stup :lipsa zborurilor de curatire in timpul iernii ; rezerve de hrana slab calitativa (miere de mana,necapacita) ;adaosuri proteice necorespunzatoare ; lipsa curateniei si nedezinfectarea stupilor ; umiditatea crescuta ; iernarea grea si neconfortabila.Boala este cauzata de un protozoar care se gaseste in toti stupii in stare latenta si se activeaza la aparitia conditiilor prielnice.

La o infestare incipienta cu nosema, semnele clinice sunt mascate, fiind vizibile numai cand incarcatura per individ de paraziti ajunge la o anumita limita. Practic nosemoza netratata la timp scurteaza viata albinelor, reduce drastic capacitatea de productie. In final se ajunge pana la disparitia definitiva a familiilor, printr-o decimare rapida.

Semnele clinice
Urdinisul si interiorul stupului sunt murdarite cu pete diareice de forma unor mici cordoane intrerupte ; albinele prezinta abdomenul umflat ; o stare de slabiciune a intregii familii ; neingrijirea adecvata a puietului.

Deoarece aceasta manifestare clinica este intalnita si la alte boli(vezi diareea), punerea unui diagnostic sigur este mai complicata, necesitand examinarea probelor de catre un laborator specializat. Totusi cand boala este avansata si stuparii pot pune un diagnostic corect, prin cercetarea catorva albine moarte.

Se procedeaza in felul urmator : se ia albina, separam capul de corp si cu o penseta fina, scoatem intestinele. La albina sanatoasa intestinul este galben sau maroniu, pe cand la cea bolnava culoarea este alb-laptoasa.

Masuri igienico-sanitare de preventie si combatere a nosemozei
- inlocuirea la max.2-3 ani a tuturor fagurilor din stupi ; exista metode de inlocuire anuala a fagurilor, dar daca macar la 3 ani albinele stau pe un cuib nou, este perfect.
- distrugerea fagurilor vechi sau noi care contin pete diareece ; si ramele vechi care nu mai pot fi dezinfectate corect, se distrug.
- colectarea periodica a tuturor resturilor din stupi si arderea lor imediata.
- in familiile cu nosemoza se inlocuiesc obligatoriu matcile, indiferent de varsta si calitati.
- curatarea anuala a stupilor cu soda caustica 4% (preventiv), sau de cate ori este nevoie(dupa constatarea bolii) ; la utilajele si uneltele metalice, se fac fumigatii cu formol 3% ; aceste dezinfectii vor fi urmate de o clatire abundenta cu apa.
- supravegherea permanenta a familiilor si executarea masurilor adecvate fara intarzieri sau amanari.
- folosirea cu precautie a hranirilor proteice de primavara (adaos de polen sau pastura in miere) si interzicerea cu desavarsire a hranirilor cu inlocuitori ai polenului si miere.

Tratament Nosemoza cu Protofil
In Romania aceasta boala se trateaza cu preparatul "Protofil". Este un extract din ingrediente naturale care nu creaza prejudicii, nici albinelor, nici produselor stupului. Prin continutul de principii active (vitamine si microelemente), stimuleaza secretia enzimatica digestiva a albinelor si larvelor, inhiband parazitul.

Mod de administrare :
Protofilul se administreaza in sirop cate 17 ml/l sau in pasta de zahar, miere si zahar, cate 34 ml/kg. Se administreaza toamna in siropul pentru stimulare sau completare sau primavara in pasta sau siropul de stimulare. Tratamentul se executa de cate ori este nevoie, cu o singura conditie : cantitativ doza de Protofil sa nu depaseasca 80 ml/familie/an. Pentru o reusita deplina cititi cu atentie prospectul producatorului si respectati dozele de administrare.

Tratament Nosemoza cu FumidilB
Un alt preparat, mai vechi, adus din import si din pacate nu prea folosit de stuparii romani este Fumidil B. In tarile U.E este singurul preparat folosit pentru tratamentul nosemozei. Ca principiu activ, Fumidil B, are la baza antibioticul fumagilina.

Administrare :
Se administreaza amestecat in sirop astfel : la o colonie mare 25 g principiu activ la 1litru sirop, la una medie 18 g/0,750 litri sirop, iar pentru un roi 18 g/0,500litri sirop. Aceste cantitati se administreaza saptamanal. Sunt doua moduri de administrare : in hrana albinelor, cu preparatul livrat in hranitor ; prin pulverizarea pe rame si peretii stupului iar siropul ramas , livrat ca hrana. In total se fac 8 administrari la interval de 7 zile,intre administrare. Dupa cum vedeti tratamentul este de durata, iar prin faptul ca principiul activ este un antibiotic, exista riscul de contaminare a mierii daca este facut in plin sezon activ. Recomandam mare precautie.

Tratament Nosemoza - Neconventional
Unii stupari romani mai folosesc un ceai de plante (cimbru, coada soricelului etc) la care adauga o mica cantitate de macerat de usturoi.Componentele se amesteca cu 750 g sirop de zahar si se da albinelor in portii de 200 g. Conform celor spuse in multe cazuri s-au obtinut rezultate bune.

Concluzii
Orice tratament folositi, respectati dozele ,modul de administrare recomandat, perioada etc. Dublati tratamentele medicamentoase cu masuri igienico-sanitare draconice, pentru ca altfel rezultatele vor fi minime.

Bibliografie : Literatura apicola diversa
ATENTIONARE ! Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate, problematica expusa

Mesajde bio » 27 Ian 2013, 12:50

Razvan HD scrie:De cand m-am apucat de apicultura nu am auzit pe nime sa ierneze pe miere de mana , si sa mai si spuna ca asa a iernat de fiecare data ! :shock: :o
Toti pe care i-am auzit au spus ca nu e indicat !
Nu imi pot explica cum ierneaza asa bine la tine :!: ? :?:

..poate Dorulet, nu stie ce inseamna miere de mana.

Albina simte mierea de mana si o ia cu "somn"...
bio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR