teinegru64 scrie:Merg doar pe matci de roire...si sincer,imi este dor de un roi pe creanga.Nu prea cred nici in varianta albinei locale.Mai am cativa stupi in care nu am intrat la cuib ...si nu ii voi mai controla...doar pentru a avea parte de spectacolul unei roiri naturale.Imi aduc matcile din zona montana.Salut Jonny_it.Te voi saluta si daca trantorii tai vor trece muntele...

..doar ca atunci voi fi nevoit sa iau legatura cu Horia ch....si din cate vad ...nu mai este activ pe forum.
Te salut teinegru64!
O buna parte din familiile mele de albine sunt mutate in Vaslui la tei/floarea soarelui(inca nu a inflorit nici teiul nici floarea .. dar astept

) deci cand sunt si eu prin zona(stau destul de mult pe aici) poate bem o cafea. Sunt vasluian de ceva timp
Despre regine:
1. In primul rand trebuie sa fie tinere, nu tin regine mai batrane de 2 ani(exceptie alea din care obtin alte regine, deh sunt scumpe). Chiar ieri, asa prin ploaie am bagat in 2 nuclee in care aveam initial matci buckfast(nu au fost acceptate) 2 regine carpatine la imperecheat.
2. In al 2-lea rand sa fie obtinute prin schimbare linistita, transvazare sau roire, alea de salvare nu au ce cauta in stupi.
3. Tendinta la mine este de a inlocui totul cu buckfast dar tinand cont ca am destul de multe familii cu matci carpatine care se comporta foarte bine(+ putin patriotism) o sa ramana si alea pe o vatra, maxim 10 familii.
Carpatinele sunt ok ca productie dar lasa de dorit in ce priveste blandetea si roirea. Daca astea 2 puncte ar putea fi remediate as renunta oricand la buckfast si as tine doar carpatine, chiar daca ar scadea productia. Saptamana aceasta am scos miere, dupa ora 6 au aparut nori + cules destul de slab, la carpatine daca ridicam capacul si nu aveam fum era sinucidere. La buckfast am scos miere pana la 12 noaptea fara nici o problema. Am pus un bec intr-un pom si i-am dat bataie. Albinele care bazaiau pelanga bec erau carpatine
Vrem ca in 2-3 ani sa trecem de 400 de familii(avem deja o buna parte din inventarul apicol + spatiu suficient), ne mai lipseste o linie automata de extractie si un angajat care sa stea permanent in stupi, nu am gasit inca omul potrivit. Daca am tine carpatine 3 oameni nu cred ca am face fata, cu buckfast-ul sau orice alta rasa productiva, blanda si neroitoare este mult mai lejer.
Testez si carnica(o sa pun filmulete), sunt ok ca blandete, interesante ca dezvoltare(se bate umar la umar cu buckfast-ul si uneori il intrece) dar in golurile de cules ne dau batai de cap si nu este bine.
Scriu asta din perspectiva a 2 tineri care practic acum vor sa devina profesionisti(la 200 de familii nu prea e profi treaba, ne extindem..), daca altii care folosesc si sunt ok cu carpatinele nu am nimic impotriva, noua ne este mai usor cu niste albine selectionate. Nu stiu daca o sa ne ocupam vreodata doar de apicultura dar sigur o sa facem o afacere din asta, adica facem totul astfel incat sa fie profitabil. La 200 a fost si anul acesta, dupa salcamul care a fost ne-am scos cheltuielile si a ramas ceva, daca o sa fie buna vremea la tei/floarea soarelui avem bani si de investitii, daca nu punem din salar.
Suntem optimisti pentru ca vedem ca daca am fi avut in toate familiile matcile potrivite am fi avut rezultate mult mai bune.