Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde BUNKA » 24 Ian 2013, 00:46

StateF scrie:
BUNKA scrie:Le-ai pus in farfurii de plastic...ok, dar atentie cum le dai pt ca treaba asta se duce printre rame..pune o folie subtire de invelit sandwiciuri, de aia stretch si fa-i niste decupje cu caterul nu prea mari si pune-o cu gura in jos peste rame in dreptul ghemului...daca pui direct o sa ai belea, se duce printre rame, se lipesc albinele de ea si pica pe fund unde mor, daca se lipeste si matca aia e...s-a dus!
Deci atentie mare!

...semneaza,
Stan patitul!!

Recititi ce scria nea Gica la inceputul topicului. Probabil ati gresit dozele in reteta. Chiar a pus si poze cu placile deasupra ramelor si ii spunea unui alt stupar ca nu curg peste albine.
Vad ca si proapis13 a procedat la fel.

Se duc printre rame daca e cald si umed..mai bine nu risti si le tragi in pungute de alea subtiri si lasi pungutza deschisa la gura, adica o tai unde se termina placa
Proapis le-a bagat in punga...adica eu nici nu concep sa scoti punga de pe placa dupa ce ai pus zama acolo si s-a intarit...daca punga e subtire albinele o toaca singure, daca e mai grosutza tai punga acolo unde se termina placa...eu cand pun in pungi nu leg punga ci pur si simplu scot aerul din ea si o pliez dupa care o asez cu partea pliata sub ea..in felul asta placa se intareste in forma dreptunghiulara fara ca sa curga, apoi tai punga in dreptul placii si aia e..acolo la fanta aia albinele se aduna si incep sa consume!
Inca o chestie..odata intarita placa practic nu mai poti sa dezlipesti punga de pe placa...
BUNKA

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2013, 01:52

BUNKA scrie:Proapis le-a bagat in punga...adica eu nici nu concep sa scoti punga de pe placa dupa ce ai pus zama acolo si s-a intarit...daca punga e subtire albinele o toaca singure, daca e mai grosutza tai punga acolo unde se termina placa...eu cand pun in pungi nu leg punga ci pur si simplu scot aerul din ea si o pliez dupa care o asez cu partea pliata sub ea..in felul asta placa se intareste in forma dreptunghiulara fara ca sa curga, apoi tai punga in dreptul placii si aia e..acolo la fanta aia albinele se aduna si incep sa consume!
Inca o chestie..odata intarita placa practic nu mai poti sa dezlipesti punga de pe placa...

Le-am bagat in punga cum ai scris si tu mai sus dupa care am intins materialul fierbinte si am tras aerul cu aparatul de vidat
Munca de ...cofeter ce sa mai insa Nu am avut surprize sa-mi curga printre rame
Am respectat reteta intocmai si mi-a iesit din prima,a doua transe am facut-o la telefon in direct cu nea Gica
La placa asta ai dublu avantaj,ai amestec glucidic solid,nu ti-l scoate albina afara daca nu-i place
si au albinele apa pe timpul iernii datorita condensului de sub punga de plastik
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde danipowsoft » 24 Ian 2013, 14:24

la candi am vazut proportia 1:10, dar daca vreau turta cat sa fie proportia (apa:zahar) 1:5 ?
danipowsoft

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2013, 14:59

danipowsoft scrie:la candi am vazut proportia 1:10, dar daca vreau turta cat sa fie proportia (apa:zahar) 1:5 ?

Citeste aici si o sa afli;dar vezi ca turta se face cu miere nu cu apa :o
viewtopic.php?f=15&t=3042&start=464#p108047
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 24 Ian 2013, 17:37

proapis13 scrie:
BUNKA scrie:Proapis le-a bagat in punga...adica eu nici nu concep sa scoti punga de pe placa dupa ce ai pus zama acolo si s-a intarit...daca punga e subtire albinele o toaca singure, daca e mai grosutza tai punga acolo unde se termina placa...eu cand pun in pungi nu leg punga ci pur si simplu scot aerul din ea si o pliez dupa care o asez cu partea pliata sub ea..in felul asta placa se intareste in forma dreptunghiulara fara ca sa curga, apoi tai punga in dreptul placii si aia e..acolo la fanta aia albinele se aduna si incep sa consume!

Le-am bagat in punga cum ai scris si tu mai sus dupa care am intins materialul fierbinte si am tras aerul cu aparatul de vidat
Munca de ...cofeter ce sa mai insa Nu am avut surprize sa-mi curga printre rame
Am respectat reteta intocmai si mi-a iesit din prima,a doua transe am facut-o la telefon in direct cu nea Gica
La placa asta ai dublu avantaj,ai amestec glucidic solid,nu ti-l scoate albina afara daca nu-i place
si au albinele apa pe timpul iernii datorita condensului de sub punga de plastik

Da, pai daca e ambalat nu curge, daca e placa goala fara nimic plastic pe ea pot aparea surprize neplacute!
BUNKA

Mesajde mihai ion » 29 Ian 2013, 21:55

folosesc cu rezultate foarte bune pasta de zahar pudra cu miere sau sirop de zahar 2:1 invertit,albinele iau totul,nu raman cristale de zahar neconsumate.zaharul pudra il macin cu moara de cereale obisnuita cu sita de faina.turta o pun pe o coala de hartie A4 intepata cu acul.
mihai ion

Mesajde BotaPaul » 31 Ian 2013, 10:51

mihai ion scrie:folosesc cu rezultate foarte bune pasta de zahar pudra cu miere sau sirop de zahar 2:1 invertit,albinele iau totul,nu raman cristale de zahar neconsumate.zaharul pudra il macin cu moara de cereale obisnuita cu sita de faina.turta o pun pe o coala de hartie A4 intepata cu acul.

Dc nu folosesti si tu punga ca si colegii de mai sus ? coala de hartie / ziarul iti aduce mizerie in lada...Am pus si eu cu ziar , tot l-au ros albinele si au facut o mizerie in stup de numa.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde mihai ion » 31 Ian 2013, 20:30

un prieten a patit-o cu folia.albinele au tras-o sa o scoata afara si au astupat aproape de tot urdinisul,putant sa moara asfixiate,bine ca a vazut la timp,de aceea prefer coala de hartie.
mihai ion

Mesajde BotaPaul » 31 Ian 2013, 22:44

un prieten a patit-o cu folia.albinele au tras-o sa o scoata afara si au astupat aproape de tot urdinisul,putant sa moara asfixiate,bine ca a vazut la timp,de aceea prefer coala de hartie.
asa ceva inca eu nu am auzit ...
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde nelutu79 » 01 Feb 2013, 23:13

[quote="cypryx"]salutare

am invertit si eu 5 kg zahar pt placi candi aseara ,,,
sau cel putin asa cred , am pastrat reteta (proportiile) exact ca in reteta lui nea gica dar parca nu sunt multumit de ce a iesit.
am folosit o oala de 13l de inox fund tripul capsulat(fund gros de 1-2 cm),la foc mic arzatorul mare de la aragaz.
am pus aprox 400 ml apa ,la fiert , am adaugat 1 kg zahar pana catre fierbere ,apoi 100 ml solutie sare de lamaie (exact ca in reteta originala) apoi am lasat la foc si am mestecat .am pus zahar in continuare pana la 5 kg.
in tot acest timp am mestecat mereu cu o lingura de lemn.
a inceput sa se umfle, a crescut,aprox 4/5 din oala, a inceput sa scada si apoi l am lasat pe foc mic 30-40 sec .am oprit focul ,arata ok la culoare.
DAR in cateva minunte sa cam inchis la culoare.
nu stiu daca o fi bun sau l am caramelizat.
l am pus la racit in tavi pe hartie de copt iar cand a fost destul de rece ca sa poata fi pus in pungi lam pus in pungi de plastic.
dupa racire se comporta ca si sticla ,e dur-casant
intrebarea mea e daca o hi bun sau nu ? ca dupa gust imi pare cam caramel.
sa le dau la fete sau nu ?astai intrebarea
daca nu, mai pot folosi placile.?[/quote

aceiasi problema o antampin si ieu oare se mai pot folosi acele placi? cei ce stiti va rog dati un raspuns
nelutu79

Mesajde adriann » 02 Feb 2013, 03:32

a fost fundul oalei prea incins... si nu ai mai amestecat dupa ce ai oprit focul... a caramelizat un pic... nu e ceva grav
adriann

Mesajde proapis13 » 02 Feb 2013, 09:15

[quote="nelutu79"][quote="cypryx"]salutare
am pus aprox 400 ml apa ,la fiert , am adaugat 1 kg zahar pana catre fierbere ,apoi 100 ml solutie sare de lamaie (exact ca in reteta originala) apoi am lasat la foc si am mestecat .am pus zahar in continuare pana la 5 kg.[/quote

Aici ai gresit deoarece nu ai citit cu atentie reteta :!:
proapis13

Mesajde nelutu79 » 02 Feb 2013, 11:58

adriann scrie:a fost fundul oalei prea incins... si nu ai mai amestecat dupa ce ai oprit focul... a caramelizat un pic... nu e ceva grav

asa ieste dupa ce am oprit focul a durat circa 2,3 minute pana am pus oala an apa rece timp an care nu am amestecat :twisted: de aceia mai antreb odata se mai poate folosi :?:
nelutu79

Mesajde cypryx » 02 Feb 2013, 15:43

proapis13 scrie:
nelutu79 scrie:
cypryx scrie:salutare
am pus aprox 400 ml apa ,la fiert , am adaugat 1 kg zahar pana catre fierbere ,apoi 100 ml solutie sare de lamaie (exact ca in reteta originala) apoi am lasat la foc si am mestecat .am pus zahar in continuare pana la 5 kg.[/quote

Aici ai gresit deoarece nu ai citit cu atentie reteta :!:

cred ca nu , dupa "descantecele" lui Nea Gica asa trebuie sa fie.citez de pe vechiul forum:

gica
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: 22-12-2007
Postari: 3643

Mai baieti,
Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele.
1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri
2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul.
3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora.
4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime.
5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul.
6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat.
7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita.

29-11-2010 21:01:26

in afara de culoare mi a iesit exact cum spunea Nea Gica,,odihneascase in pace!
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde cypryx » 02 Feb 2013, 15:51

din nou il citez pe Nea Gica:tot de pe forumul vechi ,,,prea repede s-a dus omul asta,

Zaharul incepe sa se caramelizeze pe la 170 de grade.Ai pus tot zaharul la inceput si din cauza asta a iesit asa cum a iesit.Singura problema este ca a crescut HMF-ul la ce ai obtinut.Dar pana la a deveni toxic pentru albine mai este mult.Pune-l deoparte si lasa-l pana la primavara cand il faci sirop si il dai la albine in amestec cu alt sirop bun.
Refa dupa reteta care ti-am trimis-o si vei vedea ca iese bine.
Acum esti expert.Tot patitu-i priceput cum am mai zis-o de multe ori.
Succes.

deci daca gresim folosim ce iese(daca nu i distrus de tot) la sirop la primavara.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde ApiSergiu » 02 Feb 2013, 15:56

Care este cantitatea de apa ,zahar si sare de lamaie?
ApiSergiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA