Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zbor de curatire 2012

Mesajde elisavtizoh » 28 Ian 2013, 22:58

elisavtizoh scrie:o parere......proasta. daca nu ai zbor de curatire si temperaturi favorabile in perioada imediat urmatoare verdictul pentru aceasta familie este REZERVAT. Adica dupa parerea mea pana cand inloreste ciresul crapa toate una cate una. Daca le scuturi acum ele avand intestinul incarcat din ceea ce spui tu la socul datorat scuturarii se caca si mai tare pe ele. Cu siguranta se caac pe ele datorita unei stari patologice si nu pt ca nu au mai avut zbor din 30 nov , asta dupa cum si tu ai observat la restul coloniilor. daca ai timp bun si le transvazezi dupa un zbor bun de curatire pe alte rame si faci tratament contra Nosema mai sunt ceva sanse dar foarte mici. e prea devreme cu cacarea pe ele sa mai poti indrepta.
Asta e , nu te descuraja in stupina poate fi vorba si de selectia naturala. Considera ca familia respectiva era mai sensibila la Nosema decat altele sau avea alte carente asa ca daca a fost eliminata nu e rau, adica nu vei perpetua ceva neperformant!

Va multumesc pt incurajare! sunt constient ca trebuie sa platesc o "dijma" mai ales in primul an, cat di nestiinta, cat din prostie, dar nu-s rau de paguba...prea tare! La dvs in tg Neamt tot asa e vremea?[/quote]
Va multumesc pentru incurajare, credti ca as putea face transvazarea intr-o camera incalzita fara sa pierd prea multa albina?
elisavtizoh

Mesajde genutzu » 28 Ian 2013, 23:19

Da , la tg neamt e frig si zapada multa. acestea sunt insa semne bune. Am considerat ca pana la jumatatea lui februarie cel putin chiar nici nu au nevoie de zboruri de curatire. Cu siguranta rezista chiar si pana in martie fara probleme. temperaturile nu au fost insa extreme ca anul trecut si de lunga durata asa ca merge. Ieri noapte au fost -15 grade, acum sunt -10 dar se pare ca se va incalzi.
Consider ca transvazarea intr-o camera incalzita la familia in discutie poate fi doar o experienta si nu cred ca o reusita. Merita insa sa incercati ca , dupa cum am scris mai sus cred ca nu aveti ce pierde. familia la care acum se observa numeroase pete de diaree va sucomba mai devreme sau un pic mai tarziu, pana in primavara.Deci.........., merita incercat!
genutzu

Mesajde nvirgil » 31 Ian 2013, 00:08

Poate ne povesteste cineva despre transvazarea in camera incalzita ,cineva care a facut deja o asemenea operatiune.
nvirgil

Mesajde bostina constantin » 31 Ian 2013, 11:11

Ieri am ,, stat'' acasa in 75 %, am vazut in reluare emisiunea ,,Fema'', si am apreciat mult prezentarea facuta de Genutu, inca odata felicitari !!
Daca tot am fost liber am urmarit evolutia temperaturii, si comportamentul albinelor.
A fost soare, temperetura maxima la soare la nivelul stupilor a fost de 17-18 grade cu plus, apoi a scazut si a stationat o perioada la 7-9 grade.
Am dat jos reductoarele si buretii de la urdinis, in speranta ca vor iesi albinele la zbor.
N-a fost asa, cateva [3-4] s-au aventurat, am vazut si eu in direct cum o albina s-a curatat, a aterizat langa caca, a lins putina zapada si a inlemnit :o . Am luat-o si am pus-o langa urdinis.
Am ridicat podisoarele la doi stupi, la care aveam eu unele indoieli, privind rezervele de hrana [ghemul rasfirat peste rame]. Eram pregatit cu folii si doua placi [candi] caldute. Intradevar albinele erau sus [la altii nu, am verificat], am folosit metoda lu Adi lipoveanu, am infipt cutt-rul [ala l-am avut la indemana pt a cresta punga de la turta], sub leatul de sus al unei rame si a tasnit mierea, deci nu s-a adeverit lipsa hranei.
Totusi am pus turtele folia [la vertical nu a mai mers podisorul] si paturica.
Poate comenta cineva ;)
Fişiere ataşate
DSC02847 (Medium).JPG
albina si caca
DSC02846 (Medium).JPG
orizontal
DSC02845 (Medium).JPG
vertical
bostina constantin

Mesajde kiloz » 31 Ian 2013, 19:56

Azi un nou zbor de curatire de toate frumusetea! ! Dar din pacate vint destul de puternic. In ianuarie al doilea,deja.
Primul in 21 ianuarie!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde proapis13 » 31 Ian 2013, 20:21

bostina constantin scrie:Totusi am pus turtele folia [la vertical nu a mai mers podisorul] si paturica.
Poate comenta cineva ;)

Vezi ca albinele au plecat dupa miere; ramele alea daca sunt goale scoatele dupa diafragma
La vertical scoate o scindurica pune turta si vino peste direct cu paturica,nu or sa fie pbe,din contra ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 31 Ian 2013, 22:25

Multumesc proapis 13 :D, ai ochi de ,,soacra'' [asta-i de bine], pt ca si atunci cand am prezentat albina moarta, scoasa pe urdinis, ai realizat ce s-a intamplat acolo.
Acuma am sa mai completez informatia, ca sa putem discuta in cunostinta de cauza;
Am spus ca am probat existenta hranei [mierii], folosind metoda Adi lipoveanu, infigand cutt-rul sub speteza unei rame
si a iesit miere, azi cand am venit de la serviciu, m-am dus sa verific opera facuta de mine ieri ;)
Turta singura, ghemul rasfirat [afara, seara + 2-3 grade] dar fixat sub leatul de sus al ramelor, aproape lipit de diafragma.
La orizontal nu m-am mai utat, oricum stiu ce rezeve de hrana am lasat asta toamna dar...
Oare ghemul s-o fi mutat pe ramele full cu miere!! :?:
Mai precizez ca acesti doi roi [si inca unul care nu l-am verificat] provin de la munte, deci matcile se trag din ,,parinti''
acomodati cu alta clima.
Astept completarea comentariului, multumesc!!
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 31 Ian 2013, 23:23

Domn Costica, bine ca ti-ai luat roi cu matci de la munte, ca dumneata ai clima (mai ca la mine si proapis), cu influente mediteraniene, si le-o fi o caldura acuma, de numai pot. :lol:
PS: daca nu au avut puiet, se pot repozitiona, dar eu stiu ca atunci cand este mai cald, albina mai hoinaraste prin stup si isi mai muta rezervele la indemana.
jenica67

Mesajde proapis13 » 31 Ian 2013, 23:56

Nea Costica raspunsul corect il primisi de le Jenica
In alta ordine de idei ieri am ridicat de curiozitate podisorul la un roi de anul trecut
caruia i-am pus o turtita la mijlocul stupuli sa-l trag pe miere in spate cu gindul de a nu mai intoarce stupul la 180 de grade
Albinele au vizitat turta si au gustat-o insa ghemul nu s-a pozitionat sub ea
Ori au o gaoace de puiet si nu pleaca de pe el ori si asta sigur au rezerve suficiente si inca nu e timpul turtei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 01 Feb 2013, 10:18

Eu va multumesc la amandoi pt raspunsuri promte si pertinente :)
Acuma sunt mult mai linistit, mai ales ca de la ora 13 pana luni sunt acasa si pot urmarii evolutia.
Nu ma mai domni mai Jenica :lol:
Da am primit trei roi de la cineva de la munte [a decedat stapanul], i-am adus la linia de plutire, dupa priceperea mea.
Acum cateva saptamani in urma, am ridicat capacele la toti, sa urmaresc umiditatea, si cu gandul la un zbor de curatare[n-a fost nici umiditate, nici zbor ;) ]
Mancarimea [limbricii] nu m-au lasat pana nu am ridicat si podisoarele la cativa,la cel orizontal [din poza] ghemul era rasfirat si sus.
Acuma cand am verificat din nou, era tot sus avea rezerve de miere, i-am lasat si turta, am verificat si altii [nu pe toti], la niciunul nu se vedea ghemul decat la fratele lui [verticalul din poza].
Lucrul acesta m-a determinat sa cred ca; fiind rase diferite unele au puiet si nu-l parasesc.
Daca ma iau dupa data infloriri pomilor zona de unde am adus roii, e in urma cu doua trei saptamani.
Va multumesc inca odata!!
Numa bine :D
bostina constantin

Mesajde macko2001 » 01 Feb 2013, 12:47

la ora aste ce este mai bine de administrat apifonda sau turte facute din 4 parti zahar o parte miere si protofil? daca va fi temperatura peste 10 grade vreau sa ma duc sa vad ce sa intampla cu ele.
cu stima !
macko2001

Mesajde Nebunu_R » 01 Feb 2013, 16:17

jenica67 scrie:PS: daca nu au avut puiet, se pot repozitiona, dar eu stiu ca atunci cand este mai cald, albina mai hoinaraste prin stup si isi mai muta rezervele la indemana.

Asa am patin anul trecut intr-o zi cu 14 grade Celsius, iarna trecuta. Ridic podisorul si toate albinele sus - la toti stupii. Panica generala! Fuga dupa turte... La jumatatea lui aprilie le-am scos din stupi mancate cam 30%. Morala: 1.noteaza-ti intotdeauna cate rezerve le lasi; 2.cand e cald in stup, ghemul sta mai afanat si albina mai si umbla.
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 01 Feb 2013, 16:25

macko2001 scrie:la ora aste ce este mai bine de administrat apifonda sau turte facute din 4 parti zahar o parte miere si protofil? daca va fi temperatura peste 10 grade vreau sa ma duc sa vad ce sa intampla cu ele.
cu stima !

Vezi intai "ce se intampla cu ele". Daca le mai trebuie hrana gasesti destule retete pe forum.
Nebunu_R

Mesajde macko2001 » 01 Feb 2013, 16:30

Multumesc pt. raspuns. In cazul in care la verificarea cu cutterul (metoda descrisa mai sus) se confirma existenta hranei, dupa cat timp ar trebui sa mai verific?
macko2001

Mesajde stefanmadalin » 01 Feb 2013, 16:58

A avut cineva zbor azi?
La Bucuresti e soare si frumos, parca pluteste asa un miros de primavara.
stefanmadalin

Mesajde togoepetrica » 01 Feb 2013, 18:20

la Giurgiu nu a fost soare,decat foarte putin dupa amiaza,nu au facut zbor de curatire !!
togoepetrica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR