de api » 01 Feb 2013, 22:57
Perfect adevart "albina se afla la baza piramidei trofice" ....iar daca afectezi baza acestei piramide
stim cu totii care este dead-line-ul adica in 4 ani cum spunea Domnul Einstein ne numaram pe degete in cel mai fericit caz.
Si am dat mai jos exemplul ce s-a intamplat in anii 60' cand cineva se juca la baza piramidei cu pixu ca si acum.
La baza altei piramide s-au jucat si altii tot cu pixul si acum padurile chiar si cele de salcam s-au rarit iar de impactul geoclimatic nu a fost interesat nimeni air acum temperatura medie multianuala creste de la sud spre nord tot mai mult
si apoi ne miram de secete , lisa cules, lipsa nectar si in ianuarie temperaturi de + 11 grade in unele zone unde altadata erau constant - 17 - 20 .
Cat priveste decalajele economice nu e locul potrivit aici ..putem discuta , respect opinia dumneavostra iar pe dumneavoastra si mai mult pentru ca indiferent de opinie va pasa de albine ; este drept ca se tinde (doar atat)spre o atenuare si nu numai in ultimii ani ;au mai fost tentative esuate istoric vorbind si inaintea celor 50 de ani. Iar cu democratia nu am nimic si de 10 ani o invat de la albine , a caror democratie nu o poate contesta nimeni .
Revin si spun :
- albina nu este vaca, sau porc si nici oaie
- o colonie are variabilitatea ei in timp si spatiu conditionata de variabile partial controlabile ( de om) si incontrolabile de la natura
- albina nu polenizeaza si nu culege cu ochii pe norma ,
- albina nu face miere din sacaz si nici polen din prafuri
- ce-i dai albinei cand ea polenizeaza faneata , iarba e grasa si laptele e mai bun?
- ce-i dai albinei ca vrei nu vrei polenizeaza pomii fructiferi si anumiti arbori din padure
- ce-i dai albinei ca polenizeaza cultura mare de rapita sau floarea soarelui (ii dai sirop de zahar ca nu culege nimic fiind modificate genetic )
- albina astazi exista si maine nu
Intereseaza pe cineva asta?
- in decursul unui an apicol nu toate coloniile sunt productive ; un procent de 60% poate restul necesita bibileala, biberon si tata din buzunarul apicultorului ca apoi la anu sa fie " vaca de muls" sa poata da clapon, porc , curcan la imparatie asta daca nu cumva anul urmator nu va mai ploua din iunie pana in octombrie
-pentru a ajunge la capacitatea optima de la infiintare trece cateva etape si in cel mai fericit caz dupa 1 an poate deveni o colonie de productie
Departe de a o face pe cititu sau desteptu' dar " Influenta vremii asupra productiei de miere" scrisa de Domnul Ion Carnu ar trebui citita nu numai cand faci miere ci si cand vrei sa aplici o norma fiscala.
- sunt perioade in care albina consuma si asta daca nu o poate face din natura o face din buzunarul cui? - al apicultorului
- cine, cand, cum a facut studiu de impact cand s-a lansat propunerea OG8?, daca exista poate -l vedem si noi sau cel putin eu, ma intereseaza in mod deosebit variabilele luate in calcul care au generat acea norma ....
- dupa umila mea experienta de 16 ani in economie stiu ca la lansarea unui proiect participa nu numai economisti ci si ingineri si juristi si tehnicieni se analizeaza si propun spre dezvoltare variante optime pentru toti parametri,exista o analoza SWOT, studiu de impact , studiu de fezabilitate, etc, etc ;ceea ce nu s-a vazut la respectiva norma....nu astept sa fiu consultat desi sunt multe de demonstrat "artimetic" si nu matematic dar nici nu e de acceptat o norma facuta din pix
- a sta printre albine este una si a trai din munca cu albinele este alta
Sunt suparat, indignat, dezmagit si protestez...e un drept democratic nu? doar ne-am castigat dreptul de a vorbi ...singuri ca nu intereseaza pe nimeni.
Daca am suparat pe cineva imi cer iertare nu e cu intentie sau rautate ( supararea ), daca am jignit albina facand-o vaca de muls ii cer iertare pentru ca ea mi-a dat sanatate fara coplata si am o mare datorie sa o apar de pix.
“lasati albinele sa va explice” – Brother Adam