Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Geocrin » 02 Feb 2013, 14:04

Leon scrie:Pentru ca asa e moda pe forum si multi pun turte inca din decembrie,si pentru ca sunt multi incepatori care ne dau lectii ia noi facem tot ce vedem scris pe aici fara sa luam in mana o carte de apicultura.

Fara sa intru in polemica cu tine dar raspunsul l-am gasit citind un mesaj chiar de-al tau, deci in concluzie:.....

""""Re: cand se poate administra turta?
Mesaj de Leon » 19 Aug 2012, 17:22
Albinele se hranesc cu miere si polen!!! Turtele se dau in cazuri extreme, cand familiile de albine nu mai au provizii de hrana si temperatura e scazuta (ianuarie-martie). Stimuleaza cu sirop de zahar cu protofil ,nu va bateti joc de albine cu toata porcariile""""

apropo tocmai recitesc STUPARITUL scrisa de Constatin Hristea
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde Geocrin » 02 Feb 2013, 14:06

marian carstea scrie:stimati colegi daca am lasat in cuib pt iernare miere suficienta de ce mai stresam albinele cu apifonda si turte cind lor in perioada asta le trebuie liniste deplina.

dar daca am considerat ca nu am lasat destula miere e o greseala ca am pus apifonda acum?
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde Arhivistu » 02 Feb 2013, 16:15

nu e nici o greseala,f bine ca ai pus..decat sa moara de foame... ;)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde paul » 02 Feb 2013, 19:43

Problema ... 1 din 18 a capotat !!!
Nu inteleg ... de ce ???
Albina ... vreo jumatate de galeata ! Strans pe 5 rame ! Miere , cel putin 10 kg ! Regina era ...
Ce am observat ... Cateva pete de diaree pe leatul superior . Toate albinele erau stranse in coltul dinspre urdinis al ramelor ! Cel putin 20-30 de celule cu puiet capacit . Nu-mi explic !!! Umiditate nu era in stup , ziarele erau uscate ! Erau moarte de curand pentru ca nu miroseau !
Altceva ... anul trecut am facut primul control pe 22 februarie ! La toti cei 5 stupi pe care-i aveam atunci , albina era un pic mai sus de jumatatea ramelor ! Astazi , exceptand familia care a capotat , la 16 din cei 17 stupi , albina era deasupra ramelor ! Puteti sa-mi spuneti ce inseamna acest lucru ??? Miere au sigur pentru ca am umplut ramele ramase in stup in proportie de 75-80%. Umiditate ... spre zero ! La doi din cei 17 am gasit in coltul din stanga sus ... putin ! Maximum de 3 degete .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 02 Feb 2013, 20:02

Paul, imi pare rau...da-mi voie sa te intreb: le-ai cautat de varroa? Ma refer la proba aia cu apa.
Ai rupt cateva sa vezi cum arata intestinele?
Ca le vezi sus pe rame...o fi din cauza temperaturii mai ridicate decat anul trecut si nu mai e ghemul asa strans.

In faguri, mierea provine din sirop? Au apucat sa-si capaceasca mierea cu care au intrat in iarna?
Banuiesc ca toti stupii au avut parte de aceeasi pregatire de iarna. Sper sa reusesti sa descoperi cauza si sa ne spui si noua.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 02 Feb 2013, 20:22

Mircea_63 scrie:Paul, imi pare rau...da-mi voie sa te intreb: le-ai cautat de varroa? Ma refer la proba aia cu apa.
Ai rupt cateva sa vezi cum arata intestinele?
Ca le vezi sus pe rame...o fi din cauza temperaturii mai ridicate decat anul trecut si nu mai e ghemul asa strans.

In faguri, mierea provine din sirop? Au apucat sa-si capaceasca mierea cu care au intrat in iarna?
Banuiesc ca toti stupii au avut parte de aceeasi pregatire de iarna. Sper sa reusesti sa descoperi cauza si sa ne spui si noua.

Mircea ... proba cu apa n-am facut-o ! Le-am facut 3 tratamente anti varooa asta toamna cand inca mai aveau putin puiet si ultimul in noiembrie , in absenta puietului am considerat eu ... Am rupt doua albine si intr-adevar aveau intestinele foarte incarcate ! Recunosc ca datorita uimirii a ceea ce mi-a fost dat sa vad (o familie moarta definitiv si irevocabil :( ) nu m-am uitat la culoarea intestinelor .N-am mai avut zbor din noiembrie !
Toate familiile au fost iernate la fel ! Mierea provine in proportie de peste 80% din sirop de zahar invertit dupa metoda nea Gica !Nu am vazut miere necapacita si intr-un colt al ramei in partea de sus era o rosatura cam de jumatate de palma . Rosatura era pana la sarma ! :o Miere era in spate , de-a lungul ramei , cel putin 2 kg . Nu inteleg ce era cu acel puiet capacit si mai ales ca in jurul acelui puiet era cam o jumatate de palma de celule goale din care reiesea faptul ca au eclozat de curand albine . In 4 ianuarie cand le-am controlat aveau ceva albina sus si le-am pus o turtita de apifonda care a fost consumata cam jumatate !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 02 Feb 2013, 20:24

paul scrie:Problema ... 1 din 18 a capotat !!!
Nu inteleg ... de ce ???
Albina ... vreo jumatate de galeata ! Strans pe 5 rame ! Miere , cel putin 10 kg ! Regina era ...
Ce am observat ... Cateva pete de diaree pe leatul superior . Toate albinele erau stranse in coltul dinspre urdinis al ramelor ! Cel putin 20-30 de celule cu puiet capacit . Nu-mi explic !!! Umiditate nu era in stup , ziarele erau uscate ! Erau moarte de curand pentru ca nu miroseau !
Altceva ... anul trecut am facut primul control pe 22 februarie ! La toti cei 5 stupi pe care-i aveam atunci , albina era un pic mai sus de jumatatea ramelor ! Astazi , exceptand familia care a capotat , la 16 din cei 17 stupi , albina era deasupra ramelor ! Puteti sa-mi spuneti ce inseamna acest lucru ??? Miere au sigur pentru ca am umplut ramele ramase in stup in proportie de 75-80%. Umiditate ... spre zero ! La doi din cei 17 am gasit in coltul din stanga sus ... putin ! Maximum de 3 degete .

PAUL...Pacat,cauta la"pozitionare ghem....." si o sa gasesti n-raspunsuri.La cei ramasi daca verifici
1-2 st cind temp e cu minus2-5 gr si ghemul este sus trb intervenit -URGENT....BAFTA_Mosu!!!
P.S Daca prinzi temp cu plus 8- 10 gr poti sa rearanjezi....cuibul ...rapid 2-5 min maxim!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 02 Feb 2013, 20:45

Mosule ... m-am uitat printre rame la toti ! Au albina inafara de cea care sta deasupra ramelor pe toate intervalele !
Ce nu-mi este mie clar ??? De ce s-au strans toate cele decedate in coltul de sus al ramelor inspre urdinis , de ce nu s-au deplasat in spate pe rame ??? Rosatura respectiva indica ... o foame cumplita !!! N-au fost temperaturi iesite din comun ca anul trecut si nu s-au putut deplasa ... in spate !!! Au avut si apifonda deasupra capului din care au consumat aproape jumatate ! De ce erau acele pete de diaree ???
Am o banuiala dar nu cred ca poate fi adevarata ! Dupa floarea soarelui i-am dus la padure ! Posibil sa fi fost si ceva miere de mana . Dar totusi la cat sirop din zahar le-am bagat trebuia sa se fi diluat respectiva miere de mana daca o fi existat .Si banuiesc ca ramele ar fi trebuit sa fie ... murdare rau , nu ici colo cate o pata ...
paul

Mesajde valter » 02 Feb 2013, 21:50

paul scrie:Problema ... 1 din 18 a capotat !!!
Nu inteleg ... de ce ???

Albinele au murit ca urmare a lipsei contactului cu hrana energetica cumulata cu grija de a-si proteja puietul capacit.
A ''halit puietul capacit'' aproape integral in debutul unei perioade mai friguroase(probabil la debutul saptamanii acesteia) si ia ramas cateva portiuni de puiet pe care nu l-a mai consumat pentru ca temperatura ghemului a scazut dramatic.

Moartea familiilor in aceasta perioada are ca drept cauze, printre altele, debutul prematur al ouatului matcilor valoroase si tinere de carpatina ori corcite cu ligustica.

ps. Prefer sa pierd 10 familii de acest gen(din 200-250) decat sa-mi treaca iarna si sa fiu ''fortat'' sa le bag in grupa de selectie. ;)
valter

Mesajde gica.mosu » 02 Feb 2013, 21:54

PAUL,cind albinele cresc puiet consumul de miere e mai mare pt a asigura temp din ghem ,iar cind
nu au rez la indemina in stinga si dreapta ,albinele nu se deplaseaza dupa miere pt ca ramine
puetul ne acoperit si uneori crapa chiar cu ....in cap :!: Pt... pete :miere necorespunzatoare,
Impachetarea la fel,posibil si un soarec!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ADELIN73 » 02 Feb 2013, 22:22

Am o mare problemă astă toamnă am pierdut 5 famili mai exact din august până în octombrie în sensul că pur și simplu au dispărut cu toate din stup, :?: , am crezut că a intervenit furtișag deși albine moarte în stup și pe lângă nu am găsit .... culmea ieri am mai găsit încă 2 famili lipsă aceleași situație în sensul că rame cu miere sunt dar albine ioc ...!!!??? ce să fie un sfat
ADELIN73

Mesajde valter » 02 Feb 2013, 22:40

ADELIN73 scrie:Am o mare problemă astă toamnă am pierdut 5 famili mai exact din august până în octombrie în sensul că pur și simplu au dispărut cu toate din stup, :?: , am crezut că a intervenit furtișag deși albine moarte în stup și pe lângă nu am găsit .... culmea ieri am mai găsit încă 2 famili lipsă aceleași situație în sensul că rame cu miere sunt dar albine ioc ...!!!??? ce să fie un sfat

este nepoliticos ce-ti spun ...apucate de crescut iepuri, acestia nu au capuse, iar daca dezvolta un parazit prima observatie pe care o constati -le cade blana si vezi parazitii colcaind.

esti tanar si poate ''mizeria ''de ti-am scris-o te v-a determina sa fii un fin observator al familiei de albine.

ps. Scuza-ma te rog.
valter

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2013, 22:42

"Rosatura respectiva indica ... o foame cumplita !!! N-au fost temperaturi iesite din comun ca anul trecut si nu s-au putut deplasa ... in spate !!!"

Ai avut ca musafir un soarece!
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 02 Feb 2013, 23:08

ADELIN73 scrie:Am o mare problemă astă toamnă am pierdut 5 famili mai exact din august până în octombrie în sensul că pur și simplu au dispărut cu toate din stup, :?: , am crezut că a intervenit furtișag deși albine moarte în stup și pe lângă nu am găsit .... culmea ieri am mai găsit încă 2 famili lipsă aceleași situație în sensul că rame cu miere sunt dar albine ioc ...!!!??? ce să fie un sfat

Adelin, si eu sunt incepator, am vrut sa-mi dau cu parerea inainte de colegul Valter, si bine am facut ca poate nu eram credibil.
Vezi verdictul dat de Valter in cazul lui Paul, si ai ce invata, nu zic mai multe ca se poate interpreta.
Cred ca in cazul tau a vrut sa spuna ca; cauza parasirii stupului de catre albine, este o infestare masiva cu varooa, determinata de neaplicarea tratamentelor, sau aplicarea incorecta a lor.
Eu am intervenit pt a te determina sa citesti atent interventiile meseriasilor, dar sa intelegi si vor sa spuna.
Exemplu; eu eram sigur ca am facut tratamente reusite la toti, iar acum cateva saptamani cand am scos albine moarte am scos si un fitil pt vf ars un sfert ;)
Numa bine la toti!! :)
bostina constantin

Mesajde ADELIN73 » 02 Feb 2013, 23:12

Mulțumesc pentru sfat
ADELIN73

Mesajde lucky5strike » 02 Feb 2013, 23:13

Cine vrea lamuriri concrete in privinta pierderilor de iernare, sa ataseze poze pe situatia in discutie.

Se vor gasi imediat explicatii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR