Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Trantorul@ » 04 Feb 2013, 21:55

BUNKA scrie:Din punctul meu de vedere este vorba de mult mult conservatorism aici...nu s-a raspuns la intrebarile puse de mine in toate postarile anterioare pt ca pur si simplu lumea e foarte multumita asa...foarte bine din punctul meu de vedere...in continuare o sa discutati de impachetaje, de hraniri si hranitoare, de folii si paturele cartoane si alte diafragme, numar de rame si cate gaze sunt pe ele, daca au iesit sau nu la zbor...si alte daravele.
In mod normal albinele trebuie sa reziste fara zbor pana in martie daca a fost iernate bine...se va discuta mereu de condens, cat e, de ce apare, daca apare deasupra ghemului sau in exteriorul sau, o gramada de probleme la care Roger Delon a dat raspunsul demult...a semnalat deficientele si si-a schimbat el insusi metoda si stilul si nu pe 3 lazi ci pe 1000, cu toate astea apare nea caisa nu stiu de unde cu 40-50 de lazi pe un pavilion undeva in Romania (si nu ma refer la cineva anume ci la tiparul apicultorului de la noi) sa zica altceva fara nici un argument fara logica, fara macar sa ia in calcul o ipoteza ( o realitate).
Continuati va rog sa discutati despre cauza mortalitatilor aici, despre zboruri de curatire daca sunt, cand sunt..etc, si despre cine e de vina, diafragma, lada, stuparul, albina, vremea, Dumnezeu...
Eu ma mut la topicul MEA, ca acolo ma simt mai in largul meu...eu am raspunsuri la problemele care se discuta pe aici, am vrut doar sa arunc o idee care ar putea pe unii sa-i faca sa gandeasca.
Cand cineva cu 1000 de familii si cu o argumentatie ca asta http://warre.biobees.com/delon.pdf poate fi ignorat, luat in balon si subapreciat la modul asta pt mine e clar...imi vad de ale mele, si probabil voi continua sa schimb pareri idei si ne vom impartasi rezultatele unii altora intre noi cei care suntem dispusi sa facem asta...suntem cativa care pur si simplu nu putem ignora niste lucruri evidente...
Va salut!

Sunt de acord cu tine, da-i inainte ca sigur ai sa reusesti , io am vazut pe cei patru ai mei cum se comporta care nu au dimensiunile lui delon da sunt ok , si ca volum de munca primavara si toamna nu se compara nici pe departe cu dadantu.
Eu i-as face pe 10 rame si rama sa fie jumate de dadant sa nu ai atata batae de cap cu foitele, parerea mea . Si se rezolva si problema transportului in pastoral chiar daca sunt ei mai voluminosi , romanu ii inventiv , solutii se gasesc , bani sa fie!
Multa putere de munca ca o sa ai nevoie daca schimbi sistemu.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde valigorj » 05 Feb 2013, 01:57

pt trintorelu la"STAS pt LAYENS" pagina 15 gasesti ceea ce cred ca te-ar interesa.bafta.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 11:10

Trantorul@ scrie:
BUNKA scrie:Din punctul meu de vedere este vorba de mult mult conservatorism aici...nu s-a raspuns la intrebarile puse de mine in toate postarile anterioare pt ca pur si simplu lumea e foarte multumita asa...foarte bine din punctul meu de vedere...in continuare o sa discutati de impachetaje, de hraniri si hranitoare, de folii si paturele cartoane si alte diafragme, numar de rame si cate gaze sunt pe ele, daca au iesit sau nu la zbor...si alte daravele.
In mod normal albinele trebuie sa reziste fara zbor pana in martie daca a fost iernate bine...se va discuta mereu de condens, cat e, de ce apare, daca apare deasupra ghemului sau in exteriorul sau, o gramada de probleme la care Roger Delon a dat raspunsul demult...a semnalat deficientele si si-a schimbat el insusi metoda si stilul si nu pe 3 lazi ci pe 1000, cu toate astea apare nea caisa nu stiu de unde cu 40-50 de lazi pe un pavilion undeva in Romania (si nu ma refer la cineva anume ci la tiparul apicultorului de la noi) sa zica altceva fara nici un argument fara logica, fara macar sa ia in calcul o ipoteza ( o realitate).
Continuati va rog sa discutati despre cauza mortalitatilor aici, despre zboruri de curatire daca sunt, cand sunt..etc, si despre cine e de vina, diafragma, lada, stuparul, albina, vremea, Dumnezeu...
Eu ma mut la topicul MEA, ca acolo ma simt mai in largul meu...eu am raspunsuri la problemele care se discuta pe aici, am vrut doar sa arunc o idee care ar putea pe unii sa-i faca sa gandeasca.
Cand cineva cu 1000 de familii si cu o argumentatie ca asta http://warre.biobees.com/delon.pdf poate fi ignorat, luat in balon si subapreciat la modul asta pt mine e clar...imi vad de ale mele, si probabil voi continua sa schimb pareri idei si ne vom impartasi rezultatele unii altora intre noi cei care suntem dispusi sa facem asta...suntem cativa care pur si simplu nu putem ignora niste lucruri evidente...
Va salut!

Sunt de acord cu tine, da-i inainte ca sigur ai sa reusesti , io am vazut pe cei patru ai mei cum se comporta care nu au dimensiunile lui delon da sunt ok , si ca volum de munca primavara si toamna nu se compara nici pe departe cu dadantu.
Eu i-as face pe 10 rame si rama sa fie jumate de dadant sa nu ai atata batae de cap cu foitele, parerea mea . Si se rezolva si problema transportului in pastoral chiar daca sunt ei mai voluminosi , romanu ii inventiv , solutii se gasesc , bani sa fie!
Multa putere de munca ca o sa ai nevoie daca schimbi sistemu.

Multumesc...pe mine ca pe mine, dar ma gandesc la albinutze cat o sa trebuiasca sa munceasca sa-si faca "alta casa" !
O sa le ajut si eu! :P
BUNKA

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 11:53

Cu ajutorul d-lui Sorin am reusit sa micsorez pozele facute . II rog pe greii forumului sa-si dea cu parerea la posibilele cauze ale mortii . Poate ca mai pot schimba ceva pt ceilalti vii , sau poate fi benefic pt alti incepatori ...........
Fişiere ataşate
Fotografie-0003.jpg
Fotografie-0002.jpg
licap

Mesajde octav79 » 05 Feb 2013, 11:53

teinegru64 scrie:Nu tine...ai vazut ce zicea nenea ala ieri la ..... moartea satului...,, cum sa treaca nea Ion vacile pe numele fiiesi ? Eu stiu ca ea sta la oras si nu poate avea vaci." :lol:

Si eu stau in oras, Bucuresti, si am 3 stupi pe terasa. Mai am loc doar de 2 care ii voi face anul asta sigur ca le merge foarte bine am vazut.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 11:55

Aveau inca mincare .........
Fişiere ataşate
Fotografie-0007.jpg
licap

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 11:57

Fotografie-0008.jpg
licap

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 12:02

Ori sa fie altceva ????
Fişiere ataşate
Fotografie-0015.jpg
licap

Mesajde Dila Daniel » 05 Feb 2013, 12:04

licap scrie:Cu ajutorul d-lui Sorin am reusit sa micsorez pozele facute . II rog pe greii forumului sa-si dea cu parerea la posibilele cauze ale mortii . Poate ca mai pot schimba ceva pt ceilalti vii , sau poate fi benefic pt alti incepatori ...........

eu zic sa-i rogi pe toti sa dea o parere,nu doar pe "grei"
Si daca o sa permiti si pareri de la astia mai usori...a mea este :
umiditate excesiva...cu influentza in calitatea mierii,care si asa,nu a fost suficienta si prea dispersata.
ghemul a avut o iernare "agitata".
Cel cu sita jos(asta ultimul)...cantitatea de hrana.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 12:12

Astea-s pozele ........Sper ca macar voi sa puteti intelege si gasi motivul mortii . Si mai sper - cu toate ca-i complicat tare sa pui un diagnostic corect in baza unor fotografii , deci ma rog si sper ca diagnosticul vostru sa fie cit mai exact ......
Cu stima ...........un pasionat de albine , prost , si poate un pic nesocotit .......

D-le Dila Daniel , d-ta esti un greu , crede-ma ..........
Fişiere ataşate
Fotografie-0018.jpg
Ultima oară modificat de licap pe 05 Feb 2013, 13:14, modificat 1 dată în total.
licap

Mesajde filip » 05 Feb 2013, 12:14

Eu vad foarte multa miere necapacita,o precizare sar impune daca ai dat sirop ori alti inlocuitori si in ce perioada.Mierea necapacita in cantitati mari se altereaza in stup din cauza umezelii.
Nu exclud nici urmatorul fenomen:Matca cazuta pe fundul lazii si asta sa fie efectul.
O precizare ,daca ai umblat in el de la impachetare?
filip

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 12:21

Precizez inca o data , ca familiile mele de albine n-au strins miere , datorita conditiilor meteo - seceta prelungita , dindu-le sirop invertit si ceapa in lunile august septembrie ....

filip scrie:
O precizare ,daca ai umblat in el de la impachetare?

Nici macar nu i-am ¨ascultat¨ pina ieri . Stupii ii tin in cimp , unde sunt f multi soareci , am avut gratii ......dar de deranjat i-ar fi putut deranja
licap

Mesajde janese » 05 Feb 2013, 12:28

1. familia este slaba..nu e bai...dar trebui grija marita!!!grija care a lipsit
2. daca e slaba trebuia sa scuturi ramele sa ramana ciucure pe doua rame-trei cu hrana si albina
3.mierea necapacita nu a fost la indemana ghemului(nu a fost acoperita de albina)
4. ghemul urca pe interval numai in sus,nu si lateral...deci daca ajunge la latul de sus si nu ai pus turta la timpul potrivit inchide ochii cu mierea langa el!..treaba cu ghemul se deplaseaza si pe orizontala in cadrul aceluiasi interval este poveste!

ps...ca o concluzie....voi considerati ca e o rusine sa pui turte inca din decembrie sau noiembrie daca e frig!...cei care propovaduiesc...nu umbla la famile si las-o linistita, acum sa-ti dea albinele inapoi!!!!am mai zis...decat sa inchida ochii mai bine deschide-l si la minus douajdegrade..desfa podisorul si pune-i o turta in cap!!!!!!!...sfatuitorii acum tac malc!!!!!traba cu familii puternice..mancare de calitate...si din belsug...rilu rilu...este o poveste!!!!!! :P ...nu e o rusine sa ai familii mai slabe....ca toata lumea are!!!!doar ca trebui bibilite!!!
durerea este cand ele inchid ochii!...si mai ales la incepatori!!!!
janese

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 12:31

Din ce am vazut eu acolo iti zic asa...probabil ca in toamna cand ai strans familia pe 6 rame ea era oarecum infoiata si acoperea cat de cat cele 6 rame, daca ar fi fost sa umpli cele 6 rame cu hrana ar fi insemnat undeva la 15-18kg de hrana, am vazut ca nu a fost capacita in totalitate...aici e o problema destul de grava zic eu, dar sa le iau pe rand:

-cand vine frigul si ghemul se strange daca nu a fost albina suficienta sa acopere rama de la cap la coada, atunci el ramane pe o jumatate de rama deci avand acces la jumatate din alea 15-18kg de papa...dar acolo nu a fost cantitatea asta de hrana sub nici o forma...a fost dispersata, care capacita, care nu..
mierea de regula o capacesc repede...nu la fel insa se intampla cu siroapele din comert si nu neaparat pt ca e dat tarziu...asa am observat si eu ca au o retinere in a capaci siroapele, asta creeaza o alta problema..
-faptul ca o parte din hrana (sirop) nu e capacit cand vine vremea rece si apare posibilitatea crearii condensului in lada tot siropul ala absoarbe apa...si ghici ce!...se acreste, fermenteaza...daca albinele consuma borsul ala apare diareea, si nu doar asta, cum a zis si Daniel...ierneaza foarte agitat, e o situatie anormala pe care ele o percep foarte puternic.
-Sa zicem ca totul ar fi fost ok..numai miere capacita blana..ghemul s-ar fi localizat jos si ar fi inceput consumul de la baza ramelor, in felul asta situatia critica ar fi venit in ianuarie-februarie cand ar fi ajuns la leatzul superior si eventual poate ceva puiet l-ar fi facut sa nu plece dupa mincare in spate sau fatza depinde unde se localiza toamna...si daca nu pui turta atunci crapa cu jumate din ramele alea boboc de miere neconsumate...dar aici pb e alta, ele refuza sa consume siropul ala necapacit si fermentat si cauta eventuale petice de fagure cu miere capacita...daca le mai gasesc mai rezista, daca nu poti sa le pui cruce!
Nu odata am vazut mierea capacita de sub speteze consumata in totalitate si posirca de sirop cumparat, dat la timp dar necapacit ignorat in otalitate si colonia moarta...posirca fiind in partea de jos a ramei...e o industrie mare care de fapt mizeaza pe comertul cu posirca !!
-Forma fagurelui, inaltimea lui nu avantajeaza albina, din punctul meu de vedere totul este gresit...albinele nu pot supravietui singure fara ajutorul omului in asa ceva ...imaginile sunt graitoare si le-am vazut cei mai multi dintre noi!
Ele trebuie sa aiba in primul rand acces la hrana DE CALITATE capacita, adica miere nu altceva, asta e un aspect...apoi trebuie sa ierneze intr-un spatiu adecvat, nu prea larg comparativ cu spatiul pe care-l ocupa albina cand e stransa in ghem din cauza gerului-alt aspect....apoi ele trebuie sa urce odata cu consumul mierii nu sa "umble" dupa ea prin lada, asa e firesc!

Nu vreau sa credeti ca am fixatia cu Delonul insa toate lucrurile astea le poate rezolva albina fara ajutorul omului daca e pusa intr-un spatiu adecvat !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 12:43

licap scrie:Ori sa fie altceva ????

De ce am citat...imediat unde e intrebarea asta a ta Licap, la prima poza de dedesubt se vede cum ghemul efectiv s-a intins dupa coronitza aia subtire de miere naturala, a refuzat sa manance posirca...exact ce-ti ziceam...si nea` Janese are dreptate in tot ce zice legat de turta...daca n-ai dat-o la timp e pa, si te duci primavara la cumparat familii tocma la aia care zic nu le pune, nu le da!!
RAMA E GRESITA ! LADA E GRESITA! HRANA E GRESITA !

Aici vreau sa nuantez, nu zic ca nu se poate ierna pe zahar, se poate dar nu oricum si e mai riscant la familiile mici !
Eu insumi am iernat colonii pe 80% sirop de zahar cu suc de ceapa, mortalitate extrem de mica..o jumatate de cescutza de cafea intr-o iarna dar a fost albina f multa, si tanara...o matca buna!
Se recomanda ca siropul sa nu depaseasca 50% din hrana, si posircile astea au ceva de nu sunt capacite la timp...asta e concluzia mea!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 12:47

Toti am avut un inceput, tuturor ne-au crapat familii din cauze diferite, asa se invatza...tre sa simti durerea, nereusita si sa indrepti!
Nu e nici o problema daca ne gandim la pierderea financiara, cat o fi ea...problema e ca atunci cand ai in fatza o colonie moarta trebuie sa stii din start ca TU ai fost CALAUL !!
Si asta trebuie sa indrepti !!!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR