Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Facelia!!! Adevar sau Minciuna ?

Mesajde ranger » 29 Dec 2012, 11:44

Buna ziua tuturor, doresc sa infiintez o cultura de facelie pe 50 de ari si as dorii cateva sfaturi. Terenul este in zona de munte, intelenit, nu a mai fost cultivat de multa vreme, s-a cosit anual doar iarba pentru animale. In toamna l-am arat cu tractorul ca in primavara asta sa il discuiesc si sa bag freza sa-l fac strat. Mentionez ca terenul nu este de cea mai buna calitate deoarece are si un pic mai multa umiditate inspre padure(voi atasa si o poza). VA INTREB - dupa aceste lucrari ce ierbicide a-ti folosit ( emergente si post emergente ) avand in vedere ca buruiana "este la ea acasa". In special in primavara ca buruiene am vazut piciorul cocosului si pir insa sunt mult mai multe care nu le cunosc f bine. De asemenea fiind samanta foarte mica cu ce a-ti samanat sa pastrati norma de semanare la ha si distanta intre randuri de 25-30 de cm? Pentru imbunatatirea solului a-ti folosit si concentrat de azot sau gunoi de grajdi ? va multumesc mult.
ranger

Mesajde cucubau » 29 Dec 2012, 15:42

Buna ziua !
Afacerea cu facelia este o afacere pentru comerciantii de samanta , si nici decum pentru apicultori . As putea da ca exemplu afacerea cu struti , cand cei ce comercializau oua si pui de strut, au realizat profit in timp ce marea majoritate a celor care au prins momeala au dat faliment . Vedeti http://www.financiarul.ro/2009/09/17/af ... -a-gresit/
........
cucubau

Mesajde marian67stroe » 29 Dec 2012, 16:12

Aha ,hai ca m-am lamurit si de FACELIA,deci acum o sa ma apuc sa cresc struti:)) :lol: :lol: :lol:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde carolpetrusan » 20 Ian 2013, 22:21

Atentie! Exista 2 tipuri de Phacelia. Phacelia tanacetifolia - nectar productie la hectar 400 - 1000 Kg si Phacelia congesta (FURAJERA) - nectar productie la hectar 100 Kg. Cereti certificate de garantie ca intradevar este Phacelia tanacetifolia. Altfel pe cea furajera albina o sa faca doar o vizita dar fara rezultate.
carolpetrusan

Mesajde cucubau » 21 Ian 2013, 21:17

As avea si eu o intrebare .. Cum sa fac, daca infintez o cultura de aceasta facelia si solicit doua certificate sa fiu sigur ca da si miere (banuiesc ca daca are doua certificate va da mai multa miere decat daca ar avea numai un certificat , sa nu mai zic de cea necertificata ) cum fac cu albinele vecinilor ? Sa pun placute cu accesul interzis ? D-voastra ce sfat imi dati ?
O seara buna si numai bine !
........
cucubau

Mesajde cantemir » 21 Ian 2013, 21:43

cucubau scrie:As avea si eu o intrebare ... cum fac cu albinele vecinilor ? Sa pun placute cu accesul interzis ? ... !

O solutie eleganta mi s-ar parea asocierea cu vecinii apicultori si cultivarea la comun a unei suprafete mai mari! Acu, depinde si cum sunt terenurile asezate si cum sunt oamenii... Parerea mea!
cantemir

Mesajde LUCIAN AVRAM » 21 Ian 2013, 21:58

oamenii sunt .......................romani :(
LUCIAN AVRAM

Mesajde valigorj » 06 Feb 2013, 20:57

de URECHEA PORCULUI stie careva din cei intarcati mai demult?
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde zimbru florin » 10 Feb 2013, 18:17

Urechea porcului este o foarte buna planta melifera perena si este foarte raspândita. Se obtine o productie de 400-600 kg miere la ha. Mierea este de culoare deschisa, chihlimbarie (aurie), are gust placut de menta si se solidifica în cristale mici. Se seamana în rânduri departate de 50 cm, iar norma de samânta este de 2 kg la ha. Înfloreste în al doilea an dupa semanat si de aceea este bine sa fie semanata în amestec cu facelia. Productia de samânta este de 500 kg/ha.
zimbru florin

Mesajde Aurel1959 » 22 Feb 2013, 00:58

zimbru florin scrie:Urechea porcului este o foarte buna planta melifera perena si este foarte raspândita. Se obtine o productie de 400-600 kg miere la ha. Mierea este de culoare deschisa, chihlimbarie (aurie), are gust placut de menta si se solidifica în cristale mici. Se seamana în rânduri departate de 50 cm, iar norma de samânta este de 2 kg la ha. Înfloreste în al doilea an dupa semanat si de aceea este bine sa fie semanata în amestec cu facelia. Productia de samânta este de 500 kg/ha.

Cum arata aceasta planta,unde creste mai bine si de unde se poate procura seminte?
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde zimbru florin » 13 Mar 2013, 22:39

Eu am avut cultura de facelia si anul trecut si acu 2 ani, anul asta am ansamintato pe data de 5 martie sper sa fie bine :roll: Nu pot sa dau un pronostic cu privire la recolta am doar 40 ari, ceia ce am vazut era faptul ca albinele viziteaza florile din plin,si am opservat ca adunau nectar an fagurii. :D Despre urechea porcului eu doar am citit pe net :|
zimbru florin

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 20 Mar 2013, 08:22

Am luat langa stupina mea 2500m de teren pe care vreau sa intru cu un eventual camion.Vreau sa seman ceva pt. ca pamantul sa fie tare(innierbat), iar cei mai multi m-au sfatuit sa pun lucerna sau trifoi.M-am gandit si la facelia, dar din dezb. de pana acum obs. ca maj. sunt dezumflati de eficacitatea ei.Aceasta cultura este anuala, nu se coseste de mai multe ori pe an?Poate, prin radacina ei sa intareasca terenul cum o face lucerna sau trifoiul?
Multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde mitiy_bot » 20 Mar 2013, 08:58

Buna, sparceta ar fi o planta melifera ,citeste despre ea pe net ,saminta se gaseste la asociatie si are un pret de 12 ron si trebuie cel putin 5o ka /ha .Succes
mitiy_bot

Mesajde gelu stuparu » 21 Mar 2013, 08:38

Stimati apicultori eu am semanat 3 (trei) anii la rind facelia pe o suprafata de cite 2 ha si rezultaul a fost -0. Lucrarile agricole le am facut ca la carte, Poate o merge in zonele mai umede sau cu mai multe precipitatii. Conculzi cu facelia este ca ; O lauda cine are de vinzare saminta si injura cine o seamana, ca ramine in paguba. Eu acum am cumparat Floarea soarelui romaneasca FAVORIT si sper sa realizez mai mult nectar decit la facelia plus recolta de seminte.
Aceiasi comparatie am facut o si acum 2 ani si am fost mai multumit cu floarea soarelui decit cu facelia
gelu stuparu

Mesajde MyBees » 23 Mar 2013, 00:48

@stoenescu gheorghe-gabriel:
Eu as pune trifoi alb. De fapt am si pus pe o parte din terenul din gradina unde vreau sa am o pajiste. Am pus trifoi alb in amestec cu gazon japonez.
Cu trifoiul alb ai avantajul ca pastreaza terenul asa cum doresti, se "inteleneste" foarte bine, eliminand cu timpul chiar si iarba. E o planta care nu creste in inaltime deci poti intra oricand cu camionul. In plus iti asigura un cules de intretinere din mai pana in octombrie, cu o productie de miere intre 100 si 250 Kg/Ha si cu ceva polen. Zic eu ca ar fi cel mai potrivit.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 24 Mar 2013, 23:07

Dupa ce un stupar prieten mi-a deschis mintea , ca sa zic asa , m-am hotarat sa pun trifoi alb.Facelia inca nu merge prea bine in zona noastra si pt. ca poate nu incercam, dar... vorba prietenului meu (si-i multumesc f. mult), daca pleci cu stupii in aprilie si te intorci cu ei in august pe vatra ,o pui pt. altii.
Va multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE