Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitiv pentru gaurit rame

Mesajde jenica67 » 07 Feb 2013, 22:57

Motorul de masina de spalat, este suficient de tare daca, mai faci un ax cu fulie intermediara mai mare, care sa fie entrenata de motor si una mica pe acelasi ax, care sa antreneze fuliile burgielor
jenica67

Mesajde delorin I » 08 Feb 2013, 02:09

jenica67 scrie:Motorul de masina de spalat, este suficient de tare daca, mai faci un ax cu fulie intermediara mai mare, care sa fie entrenata de motor si una mica pe acelasi ax, care sa antreneze fuliile burgielor

Un desen facut de mana de tehnician...face cat 50 000 de explicatii:) Multumim! Altfel cum vi se pare mecanismul colegului ?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde bonzo » 08 Feb 2013, 04:22

jenica67 scrie:Motorul de masina de spalat, este suficient de tare daca, mai faci un ax cu fulie intermediara mai mare, care sa fie entrenata de motor si una mica pe acelasi ax, care sa antreneze fuliile burgielor

Cred ca s-ar reduce prea mult turatia. Deja motorul are doar 1500 rotatii.
bonzo

Mesajde bonzo » 08 Feb 2013, 04:28

bostina constantin scrie:Daca poti, si vrei pune niste poze cu intreg angrenajul, poate sa apara niste inchilari [blocari], din cauza necoaaxialitatii partilor din angrenaj, oricum si eu ma gandeam ca motorul acela nu poate ,,duce'' acest angrenaj.
Nu te opri sigur va functiona, mai trebuie si un mic rodaj in gol, tine-ne in priza :)
Bafta !! :D

Maine incerc sa mai pun poze. Se blocheaza putin si din cauza curelei si a rolelor care apasa pe curea pentru angrenarea fuliilor 2,3 si 4. Poate cu alt tip de curea ar fi mai bine.
A avut parte de ceva rodaj cu motorul circularului, de 2800 rot/min si fulie de aproape trei ori mai mare :lol:
bonzo

Mesajde bostina constantin » 08 Feb 2013, 11:30

Inca un lucru de care trebuie tinut cont, si anume; dimensiunile carcaselor si a fusurilor rulmentilor trebuie facute la ,, cota de rulment'', adica diametrul carcasei pe plus [nu stiu cat dar un strungar bun trebuie sa stie], iar al axului pe minus. Daca nu se respecta aceste lucruri, carcasa si axul vor presa bilele sau rolele rulmentului, acestea vor rula greu, lucru ce va duce la blocare si uzura prematura.
Acest lucru se simte la montarea rulmentilor, adica intra fortat [sunt Stan ;) ]
Sanatate!! :)
bostina constantin

Mesajde Mircea_63 » 08 Feb 2013, 11:50

Costica...aici nu se potriveste de fel ce spui tu!

Adica spui ca daca rulmentul intra presat in carcasa, axul fortat in rulment, asta duce la presarea bilelor si rulmentul va merge greu?
Sa vezi ce presat intra rulmentul la roata de la masina :!: Trebuie presa speciala sa-l pui sau sa-l scoti. In nici un caz chichirezul ala de carcasa n-ar avea rezistenta necesara sa faca fata unei astfel de forte incat sa stranga bilele pe rulment.
Asa si trebuie...rulmentii sa intre fortati. La nevoie chiar incalzesi carcasa si introduci rulmentul, dar cel mai bine folosesti o presa sau menghina mare.

Metoda traditionala -batut cu ciocanul nu e recomandabila- dar...sa fim seriosi. La ce solicitari mici au rulmentii aia acolo, asta sa fie ultima grija. Vaselina sa aibe si te tin pana in secolul urmator.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bonzo » 08 Feb 2013, 12:06

Cotele sunt ca la carte. Individual, axele se rotesc destul de usor. Problema apare atunci cand presez cureaua pentru a angrena si axele din mijloc. Acum merg sa mai fac niste probe si poze.
bonzo

Mesajde bonzo » 08 Feb 2013, 14:03

Asa arata dispozitivul cu cureaua montata si legat provizoriu la motor.
P1050170.JPG

Aici se vede cum rulmentii apasa pe curea
P1050169.JPG

Acest motor are putere suficienta si da in jur de 2000 rot/min la burghiu, ceea ce cred ca e bine.
Pe solutia asta am sa merg, o masuta pe care o atasez la circular atunci cand am nevoie sa gauresc rame.
bonzo

Mesajde Mircea_63 » 08 Feb 2013, 15:16

Daca vad bine, ai pus curea de 14... Este foarte buna o curea trapezoidala cat mai mica in sectiune. Nu stiu daca se gaseste mai mica de 12.

O curea groasa rapeste mult din puterea motorului si nici nu e necesar sa fie groasa la ce are ea de facut acolo. Aia subtire este mai maleabila.
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 08 Feb 2013, 16:43

Greseala la masinaria ta este ca ai intinzatoarele de curea dintre rola 2 si 3 prea tensionate pe ea;ridica-le mai sus si ai rezolvat problema
Din cate vad in foto poti sa le mai ridici si fai ce te invata mircea ; pune-i curea trapezoidala
Hai ca nu e greu trebuie sa mearga
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bonzo » 08 Feb 2013, 16:53

proapis13 scrie:Greseala la masinaria ta este ca ai intinzatoarele de curea dintre rola 2 si 3 prea tensionate pe ea;ridica-le mai sus si ai rezolvat problema
Din cate vad in foto poti sa le mai ridici si fai ce te invata mircea ; pune-i curea trapezoidala
Hai ca nu e greu trebuie sa mearga
salve :D

Intinzatoarele nu cred ca le mai pot ridica fara sa patineze cureaua. Asa cum este montat acum dispozitivul axele se rotesc spre stanga, deci nu pot sa gauresc. Cand voi face montajul final, in pozitia corecta, voi ajusta si intinzatoarele.
Cureaua este trapezoidala, cea mai mica pe care am avut-o, 10x6 ca sectiune (baza mare x inaltimea), cureaua de alternator de dacia 1310.
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
bonzo

Mesajde jenica67 » 08 Feb 2013, 22:43

Motorul pentru gaurire are turatia prea mare, ai nevoie de 250-300 rot/min. Eu asi pune pe motor fulia originala si pe axul intermediar, o fulie de 4-5 ori mai mare, sa obtin o demultiplcare de turatie si o crestere de putere. Fulia de pe axul intermediar, care antremeaza axele de gaurire, asi face-o de aceiasi marime cu acestea. Atentie fuliile de diametru mic, blocheaza cureaua, facand raza prea mica, o unfla in lateral mai mult si o blocheaza in fulie. Cam asa ca in schita de mai jos :
sI sub intinzatoare mai poti baga niste table (bailagare), sa scazi tensiunea de intindere, ca mi se pare prea mare.
Fişiere ataşate
Dispozitiv de gaurire.JPG
jenica67

Mesajde delorin I » 09 Feb 2013, 13:00

Daca o sa apara si lagarul intermediar cred ca obligatoriu acest suport va avea nevoie de propriul echipament de sustinere si nu mai poate fi utilizat in diverse locuri...Dar daca efectul ar fi o imbuntatire a turatiei..
Unde se gasesc de cumparat curele? BIne nu am ajuns inca pana acolo...Dar incep sa adun! Cineva spunea ca as putea gasi bara aceea care sustine cele 5 axe- eu ma gandesc sa fac cu 6- la fier vechi!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 09 Feb 2013, 13:02

Pe la noi sunt magazine specializate in rulmenti si curele. Chiar au aproape orice dimensiuni.
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 14:42

Mai ai nevoie de un lagar, ca cel din suportul cu 5, dar sa aiba axul fuliei mai lung, sa incapa o fulie dubla. Lagarul poti sa il prinzi intr-o parte, pe piciorul mesei, si motorul sa il impingi spre piciorul opus.
jenica67

Mesajde bonzo » 10 Feb 2013, 15:55

bonzo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE